Friday, May 13, 2016

UMRAH JOURNEY - PART 2

Assalammualaikum.... (^_^)

Menyelit jap update blog di kala kaum-kaum Adam menunaikan solat Jumaat...

Okey...kita sambung part 2.. 

 Family Photo

Time ni...kami nak pergi ziarah..pusing-pusing area dekat Kota Mekah...



Kami melawat tempat umat Islam memunaikan Ibadah haji seperti Padang Arafah, Mina & Muzdalifah..



Tak terkecuali...melawat Jabal Rahmah....tempat pertemuan kembali Adam dan Hawa 

Maaf lah tak banyak gambar....I tak berapa rajin lak nak ambil gambar...banyak menghayati dengan mata sendiri..


Ustaz tak galakkan naik...tapi ni jenis keteqak....panjat gak...
payah gak...tapi redah gak sampai ke atas...


kat sini...kena hati-hati...silap hari bulan boleh jatuh...

Saja panjat...alang-alang dah sampai kan...
ramai yang kata sampai sini..doa moga dipermudahkan/dipertemukan jodoh..tapi Ustaz kata kat sini bukan tempat mustajab berdoa..

Ramai betul orang...yang dah tua pun gigih gak memanjat..termasuk la kami 3 beradik...hehehe..
makan masa dalam 20 minit la memanjat & turun balik...
kira pantas gak la tu kan... (^_^)

Sudahnya....kami terlambat...hehehe..orang lain dah tunggu dalam bas..kami tak sampai lagi...

Habis episod menziarah.....kita kembali ke tujuan asal...beribadat..


Laluan ke Masjidil Haram...
Sentiasa penuh dengan manusia tak kira masa....

Time I taip ni pun..berdebar-debar je rasa....rindu...perasaan rindu itu mencengkam kalbu....


Kedai My Dad...heeeee.... 

Makanan kat sini....seriously tak kena la dengan tekak melayu...huhu..
even kat hotel pun....orang Indon yang masak...masak makanan melayu...tak kena...huhu..
tapi sumbat gak la...

Nak rasa masakan melayu betul-betul...ha...naik la ke hotel yang terletak betul berhadapan dengan Masjidil haram..

Hotel As Safwah if tak silap...kat situ ada Restoran D'Saji.. tapi I tak ke situ pun....masuk Bin Dawood ni pun tak menyempat..

Tak sure la..waktu kami kat sini agak pendek...so nak berjimba sangat tak la...


Well...orang kat sini tak makan sos cili....if jual sos cili pun keluaran Indonesia...yang ada rasa masam+bawang putih tu...

Makan KFC pun...dilambakkan dengan sos tomato je.....huhu..mana ngam kan..?

Next time....insya'Allah kalau ada rezeki nak ke sini lagi... I bawa sos cili...heee...

Ha.... ice cream kat sini best....sangat la nikmat bila makan di kala suhu mencanak ke 40 darjah Celsius..


3 riyal...lebih kurang 3 ringgit 

Mata wang Arab Saudi time I pergi ni...beza dalam 50 sen mahal dari Ringgit Malaysia..

1 riyal : RM 1.50 lebih kurang....


dalam masjidil haram...
time ni I tak tengok Ka'abah lagi...

Tapi saat menjejakkan kaki dalam Masjid pun...tak tau nak gambarkan macam mana...seribu satu rasa...ada rasa gigil juga la....sebak sedih,,,semua ada..

Rasa hina sangat diri ni nak jejakkan kaki kat tempat suci ni...

Terima kasih Allah....beri kami peluang untuk menjadi tetamu Mu... 

Nak tahu perasaan I masa pertama kali tengok Ka'abah...?? nanti I cerita lagi yupp...

Okey lah...nanti I cerita lagi...take care dear fwens..... (^_^)

Wednesday, April 20, 2016

UMRAH JOURNEY - PART 1

Assalammualaikum.... (^_^)

Okey seperti yang dijanjikan, I up cerita sikit-sikit ye...

Ini lah yang I tak jangka kan....lepas episod menagis..patah hati..kecewa...
Siapa sangka lepas tu Allah jemput kami sekeluarga menjadi tetamu-Nya..

Allahhurabbi....terima kasih Allah..

Plan asal, my dad saja survey dulu pakage umrah...terjumpa pula dengan kawan dia, terus kawan dia buka cerita yang ada kekosongan pada bulan 3, memang tak ramai yang pergi, mudah sebab tak ramai..

My dad terus setuju.

Kamgi guna agency Mazaya Travel & Tours, dalam group kami cuma ada 18 orang sahaja + 1 mutawif yang sangat lah best. Kami panggil Mutawif  Ustaz je..senang...memang Ustaz pun....dia yang jadi pengajar time kursus umrah, segala doa bacaan dia yang ajar...dia juga yang lead time kami buat umrah...dah macam penjaga/ayah kami semua.. :)


nah..promote sikit....ada 2 cawangan..
Melaka & Selangor..

Boleh cari page ni kat FB.

Semuanya berlalu pantas, dari hari pergi buat gambar passport sampai lah ke hari buat passport, episod injection...huhu...

Hingga tiba lah pada hari yang dijanjikan...pada 10 Mac 2016, kami sekeluarga sampai ke KLIA. First time ni naik flight.....first time gak nak ke oversea....agak jakun juga la...heeee... :P


Erm...gambar tak banyak yang benarnya...entah la...seru untuk bergambar tu kurang...lebih pada excited...huhu...


Letak la gambar tuan blog seketul... :) 

Biasa lah...dah sampai KLIA, melangok jap....sebab flight pukul 3 petang. So merayau la kami sekeliling airport nak mengunggu masa masuk ke dalam...

Time ni pengambaran drama Duda Terlajak Laris yang sedang disiarkan di TV3 tengah buat pengambaran. Dok cuci tangan sebelah Zara Zya lagi kat toilet airport tu...kecik je orangnya...huhu..

Tapi I tidak la tegur...sebab macam ye tak ye je Zara Zya sebab time tu dia pakai baju biasa je..make up pun tak....rupa-rupanya dia tengah shooting...heeee....

Okey sambung balik....



Okey bording pass dah dapat, tunggu time nak masuk je...


dah masuk flight....dapat lak seat tepi....best...!!
Jakun lagi...hehehehe..
Kami naik Saudi Airline


Our journey begins.......
Yang ni ada kat screen...dok main menda alah ni..selain layan movie...


First meal... sedap... (^_^)
Tapi air kedekut....sikit je....faham...tak mo bagi orang dok buang air je dalam flight...heeee...


Saudi Airline membelah awan nan biru......


Second meal...sedap gak... (^_^)


Hampir 8 jam dalam flight.....akhirnya kami tiba di Jeddah...
Kami ke Mekah dahulu baru ke Madinah...ada juga yang ke Madinah dulu baru ke Mekah...

So dalam flight lepas tiba di Miqat, kami dah niat Ihram...rancangnya, turun je flight, ke hotel, letak barang terus buat umrah...kami berpenat dulu baru bersenang kemudian.... (^_^)


Alhamdulillah....safely landed...
See..My Dad pakai ihram....sejuk tu pakai ihram dalam flight....tengok perempuan..mudah je..heee...


Punya la ramai manusia...tapi service agak lambat....sabar je la....
seronok tengok kumpulan dari Indonesia...seragam semuanya...kalau merah.....merah semua....senang nak kenal....


Hampir 3 jam.....baru lepas....phewww.....time ni tengah tunggu bas datang...

Kat sini banyak jual sim card....nasihat I....tak payah la beli...mahal...satu sim RM 45 ke RM 55..tapi tuk call je...tuk data...kena caj sampai 100 riyal....ha....????

Tak tau la kena tipu ke apa.....so.....dari Malaysia...siap2 buat roming ye...ambil pakage data roaming...lagi pun kita bukan guna sangat call ni..banyak nak guna data internet je kan...kan... ? ;)


Hotel kami dengan Masjidil Haram tak jauh pun....see....boleh nampak jelas menara jam... (^_^)
Kiri kanan kedai....cuci mata dulu tengok jubah-jubah....hehehe...


Alhamdulillah....terima kasih Allah kerana membenarkan kami sekeluarga menjadi tetamu mu.....

To be continued ya.... (^_^)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...