Thursday, July 16, 2009

HARI TIDAK BERBELANJA...BOLEH KE...??

assalammualaikum Pictures, Images and Photos

Morning readers....

How are you today.....hari ni dah hari Khmis..haih..cepat betul masa berlalu kan...rasanya macam baru jer semalam hari Isnin...esok dah hari Jumaat...Sabtu...cuti...yeah...!!!

Sabtu ni ada plan..hehe..suka..suka...plan ape..?? nnti I story-story yupp...emo21

ok...berbalik pada our topic...hari ini merupakan Hari Tidak Berbelanja kt Malaysia...ada siapa-siapa yang aware bout this day..???

Hari Tidak Berbelanja merupakan Kempen anjuran FOMCA..setiap 16 Julai pada setiap tahun..sehinggalah Jun 2012.

Matlamat kempen ini mudah jer...kempen ini bertujuan untuk

MySpacemendidik rakyat Malaysia supaya bijak menguruskan perbelanjaan kita sehari-hari

MySpacemengamalkan sikap berjimat cermat

MySpacebuangkan sikap boros berbelanja

MySpacedapat menilai diri sendiri sama ada berbelanja mengituk keperluan atau kehendak


Pg td dok dengar Hot Fm...hampir 70% caller yg call Hot Fm mengatakan bahawa mereka memang tak boleh kalau tak berbelanja...hehehe..

so...what about u...boleh ke...?? just for today...tak berbelanja lansung..tak keluarkan se sen pun duit dari wallet or pocket kamu...boleh...???

Ala...bukan nyer xboleh berbelanja langsung..hanya sekadar menggalakkan pengguna untuk tidak membuat perbelanjaan yang tak perlu...tu saja...

what about me....?? I rasa lah kan..I mampu untuk tidak berbelanja pada hari ini...Ini kerana I puasa...hehehe..so...tak perlu la susah-susah tuk beli lunch..betul x..??

minyak kereta...hrumm...masih de 1/2 tank lagi....kredit fon..masih banyk lagi...ala..bukan selalu guna pun...ape lagi erk...?? hrumm..itu jer la rasanya...

so..kt sini ada beberapa tips untuk tidak berbelanja pada hari ini..

antaranya adalah :

MySpace tinggalkan kad ATM mahupun kad kredit anda di rumah

MySpace bawa bekal makanan dari rumah

MySpace berpuasa

MySpace bagi yang merokok....tak perlu merokok

MySpacememasak sesuatu masakan dengan menggunakan bahan-bahan yang sedia ada di rumah..xperlu makan di luar

MySpacemenjauhkan diri daripada kedai...shopping kompleks

MySpacemenyebarkan msg dgn menulis di blog, menghantar sms atau e-mel kepada kwn2

MySpace menjadi tuan rumah dengan menonton wayang di rumah. U all boleh menonton cerita kegemaran daripada koleksi yg sedia ada...sekiranya tetamu yang datang ke rumah ada membawa bersama-sama makanan dari rumah mereka, ini dapat mengelakkan diri u all daripada pergi ke kedai untuk membeli snek.

MySpace hrumm..ape lagi yupp...guys...any idea...?? leh la kita kongsikan bersama....


hrumm..ok...setakat ini dulu....till we meet again...sebelum tu nak berpesan...

Sedarlah Bahawa Melakukan Sesuatu Perkara Kecil Boleh Membawa Perubahan Yang Lebih Besar!

credit to : mStar on9

4 comments:

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

ala..bru jap td beli air kotak..singgit je..

++...piCaSa-mE...++ said...

hmm saving ek klu wat mcm 2..hehehe

nabilah_2908 said...

hehe..xpe azah..beli tuk keperluan bukn utk kehendak.. :)

nabilah_2908 said...

hrumm..betul tu leeya...tu la matlamat tuk kempen ari nie.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...