Tuesday, August 18, 2009

1 MALAYSIA

assalammualaikum Pictures, Images and Photos

Hellooooo...........hai


apa kabar semua....sihat...??

sorry...baru ni berkesempatan untuk update...

oh ya....esok dan lusa...I tak de kt office...kene attend Management Training..huhu...myb tak berupdate la blog ni selama pemergian ku....

usah di tangisi pemergian ku...kerna bukan lama....haha...ayat yang poyo...hehehe...emo7

ok...ingt tak dalam n3 yang lepas...I ada cerita pasal I sempat pusing 1 Malaysia dalam 1 hari jer...

so....dalam post kali ni la I nak buktikan kebenaranya....

sebenarnya....my family and I g ke MITC Melaka ahad lepas coz ada Hari Peladang .. tengok dalam RTM pagi tu..macam menarik jer...so...lepas mendapatkan cucukkan dari doc...kami pun terus la ke sana....

mula-mula I tak ikut...tapi fikir2 balik...macam boring jer dok sorang-sorang...so..I pun stuju la nak ikut...even I tak bape suka tempat-tempat sesak ni...

bila sampai jer...banyk nyer kenderaan....penuh...nak cari parking pun susah...kene jalan jauh tau..dah le demam...panas lak time tu...haih...gagahkan juga...huhu..

jom kita tengok apa yang ada.....



ade 3 bahagian....bahagian pertama...gerai2 yang jual mcm2 tapi...terletak kat luar....bahagian ke 2...gerai juga....tapi kat bahagian dalam...

kami pergi yg bahagian dalam...sejuk sikit...huhu....kat dalam tu..tok sah cakap la...sesak...orang2 yang datang mcm tak kisah jer tentang wabak H1N1...relax jer semua...huhu..

kt dalam tu...mcm2 ada...nak cari tongkat ada....tongkat ape..?? tongkat ali....tongkat abu...mcm2 la...minyak wangi...ubt..makanan..baju...haih...semua la...kenyang ooo...setiap kedai...ada bagi sample..air la..makanan la...

part yang besh...adalah pada bahagian ke tiga.....ha kat bahagian ni la...I cakap yang I pusing 1 Malaysia....

meh tengok gambar.....if nak lagi jelas....click saja....yupp...pang

bahagian ke 3...kt dalam dewan MITC...kat cni...ada pameran tentang hasil2 pertanian dari setiap negeri di Malaysia....

Negeri yang pertama...masuk-masuk jer dah jumpa Negeri kelahiran ku...Melaka Bandaraya Bersejarah

meh tgk apa yang ada.....



ada 1 taman...penuh dengan sayur-sayuran...unic.. :)
my dad yang baju kuning tu...tengah borong belimbing madu...

Negeri kedua pula yang I pergi....adalah Pahang Darul Makmur...



erm...kat Pahang tak de yang menari sangat..kecuali kain benang ni....cantik-cantik semuanya...tapi harga...mak aiii...mahalnyer....huhuhu...

pas tu kami singgah kat MOA pulak....sama gak pameran tentang buah-buah...



nampak tak DD bergambar sebelah sayur-sayur tu...sayur-sayur n buah2 yang betul tau...bukan plastiknyer....
ish...membazir betul......


lepas ni ke mana pulak...???

ha...singgah ke Kedah Darul Aman pula....I rasa dalam banyak2 negeri..Negeri ni paling besh...



bila masuk jer....terasa suasana kampung yang mendamaikan...more...kat sini ada display alat2 yang berkaitan dengan padi..yang orang dah tak guna dah sekarang ni....

contohnya macam lesung tangan...lesung kisar...kuku kambing...dan lain-lain lagi...

nampak tak ada kawan Wonder Pets kat situ....eeee...comel-comel semua nya...huhuhu..I leka tengok anak-anak itik tu...sampai orang yang jaga kat situ cakap....

"ambik la dik sekor..." dia cakap dalam lorat Kedah..huhu...

I pun loyar buruk...

" saya kalau nak ambil...saya nak semua...."

" kalau nak semua...baik adik ambil abng sekali...."

wah mengatal la pulak dia ni...hehehe...I senyum jer la...huhu...

pas sesi mengorat tak berjaya....I g ke Terengganu pulak....



kat sini pun seronok juga...macam-macam ada...ada Penyu yang di awet...anak-anak turtle kat sini....cute sangat....u all boleh tengok dalam gambar di atas..


Jom ke Negeri Sembilan pulak.....



kat sini...hrumm..banyk jual banda2 yang sama...yang lain dari yang lain...just ada jual daging Rusa...mahal ooo.....1/2 kg 20 hinggit....huhu

Seterusnya.....jom ke Johor....



apa yang menarik...??
buah-buah nenas yang seksy...ngn ada demo dari chef tentang cara-cara membuat kuih tart nenas...huhu..

pas tu..kami melencong pulak ke Jabatan Perikanan ...



for the first time...I tengok dugong dari dekat...huhu...ni dugong yang dah di awetkan...
mcm tu juga dengan rumpai laut ...siap pegang lagi...biase nya tengok dalam Tv jer...huhu..



ada kuda laut....eee...comel...ha...ada ikan siakap yang idup....huhu...
if tangkap buat sweet sour...hrumm.....sedapnyer......

berjiran dengan Jabatan Perikanan..adalah FAMA



meriah jer kan kat sini....huhu...

next...??

Sarawak Bumi Kenyalang.....ha..tengok...tak yah naik flight pun dah sampai Sarawak...hehehe...




yang menarik...ada buah-buah yang tak pernah I tengok sebelum ni....

Fly balik ke semananjung....kita ke pulau pulak...tak lain tak bukan...Pulau Pinang...





Selamat datang ke Perak Darul Ridzuan.....



limau bali yang mengancam.....huhu...

Jom ke Kelantan pulak....



kat sini...erm...tak bape menarik juga...banyk pamerkan barang2 yang sama jugak...

sebelum masuk ke Kelantan..ada la sorang bapak budak ni...anak dia nak masuk ke Kelantan ni..dia boleh marah anak dia...tak bagi masuk ke sana...dia cakap..

"aku benci Kelantan....."

alahai...cetek sungguh pemikiran pakcik sorang ni...biarkan jer la anak dia masuk ke sana..bukan orang nk suh dia masuk PAs...huh....nasib badan la budak dapat bapak macam ni...huhu

Negeri yang I teringin nak pergi 1 hari nanti....iaitu Negeri Di Bawah Bayu....Sabah..



kat sini...menarik juga...ada buah pelik kat sini....yang macam buah durian tu nama nya..Buah Tarap..yang buah lagi satu tu...macam organ dalaman manusia jer..nama buah tu Mamey Sapote..mcm mana rasanya....entah la...if diberikan peluang untuk rasa...I tak kan lepaskan peluang...hehe..

Negeri terakhir.... Selangor Darul Ehsan...



yang meanrik....erm...Tempe goreng...yang macam nugget tu...sedap...sebungkus pun bnyak..bari 5 hinggit sepeket...my dad beli dua....
wek


hrummm...sampai sini dulu.....

nanti jumpa lagi...

take care everyone.....

I love you.................:kiss:

6 comments:

imHepPie said...

ha...singgah ke Kedah Darul Aman pula....I rasa dalam banyak2 negeri..Negeri ni paling besh...


owhh ini daku sokong 1000%...besh2...
nak lgik real meh ar umah daku hik3...

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

salam nabilah..wah3x bestnye pameran2 tu..2 hr nabilah xde..hmmm mesti sy rindukan nabilah nnt..take care tau..

cookie devine said...

hup hup horayyy 1 malaysia.

damaiinx said...

hye,nazilah..
1 malaysia,tol gak...best gak dpt ngok hasil pertanian nd perikanan negara kiter...Promosi beli hasil Malaysia gak kot...hehehek

hasni said...

napa 1 malaysia je??

anaklaut said...

salam..

lama x makan daging rusa nih.

:)) tq singgah anaklaut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...