Tuesday, August 25, 2009

NASI AMBANG

assalammualaikum Pictures, Images and Photos

Hello fwens.....hari ni dah masuk hari ke 4 Ramadahan...

mana-mana blog yang I singgah...asik pasal makanan jer....dah macam blog masak memasak dah...hehehehe....

ha..Nabilah pun tak nak ketinggalan...nk juga menghiasi blog ni dengan makanan...hehehe...

berbalik pada tajuk kita hari ini... NASI AMBANG ..u all pernah dengar tak tentang nasi ini...?

ada yang pernah...ada yang tak kan...??

I pun baru berkenalan dengan nasi ni pada bulan puasa tahun lepas...

tahun ni...hari-hari berbuka dengan nasi ni..hrumm...naik jemu-jemu juga...I makan jer..xmo komplen-komplen...orang dah beli...bersyukur dengan apa yang ada...huhu...

actually my Dad la...tak tau la tahun ni...my Dad nak makan nasi ambang ni jer...



ni la rupa nasi ambang....

more....first day berbuka puasa...my Dad sanggup ke Tangkak sana tuk cari Nasi Ambang ni..huhu...kt Melaka...tak de orang jual sanagt...ada pun mahal giler....

biasa nya harga untk sebungkus nasi ambang RM 4.00 or RM 3.50 .. pernah sekali my Dad cari nasi ni kat bahagian Ayer Molek...nak tau tak...peniaga tu jual sebungkus sampai RM 6 hinggit...cekik darah kan...??

my Dad tanya...kenapa mahal sangat....dia boleh kata...nasi ni special punya...so..my Dad pun beli juga sebungkus...nak tgk sejauh mana la ke specialan nya...

huh...tak de yg special pun...sama jer...more..tak sedap langsung...huhu...tak berkat betul la orang yang menjual tu...

nasi yang harga 4 hinggit tu lagi besh...nasi banyk giler...if I makan sensorang boleh senak perut..huhu...ada ayam kicap..sayur goreng...serunding kelapa..ikan kering..n mee goreng....ha special kan nasi ni...pas tu dibungkus bersama dalam daun pisang...hrumm..itu la yang buatkan my Dad suka sangat...

lagi besh...bila my Dad dapat tau..kt bazar ramadahan depan rumah tu..ada jual nasi ambang ni..nah...hari-hari la my Dad beli...huhu...

sepertimana yang I cakap tadi...I sendiri naik jemu bila tengok nasi ni...huhuhu....

tak pe la...dah my Dad suka kan...beli jer la...my Dad mula tau tentang nasi ni...bila staff dia bawa ke pejabat...masa tu ada port luck...dari situ la my Dad mula suka dengan nasi ni...

nasi ni popular kat bahagian Johor....kat tempat-tempat lain...erm...not sure...huhu...

if tahun lepas...my Dad suka kan kuih ni...hari2 ada...hrumm..kuih apa....??

kuih ni....

http://1001resepi.com/wp-content/uploads/2008/09/bazaar8.jpg

tepung pelita

tahun sebelum ni....erm...if tak silap...ikan keli sambal...hahaha....

http://1.bp.blogspot.com/_5847Di9EZfM/SL6ZNDLciEI/AAAAAAAAAK8/r-fhwMqWPt8/s320/Image000.jpg

family I...mcm ni la...macam-macam kerenah...what about me...??

ha....Nabilah ni seorang yang sangat-sanagt simple...I bedal jer apa yang ada...tak memilih...I tak kan komplen2 even apa yang I makan tu tak sedap...or dah jemu...I diam jer...makan je apa yang ada...ha....mudah kan nk jaga Nabilah ni...hehe....
(sesi masuk bakul....la..la..la...)

bukan apa...kesian kt my Dad...penat-penat dia beli...kita dok komplen-komplen...cukup la my mom sorang jer yg rajin komplen...huhu...

adik-adik I yang lain...4 sure la lain kerenah nya...rumah no 51 sentiasa riuh ombak...macam-macam ragam....sometimes...boleh buat I runsing....hehe...rumah-rumah orang lain sunyi sepi jer...kecuali my jiran la..coz ada anak kecil...
hrummm....I love my family soooooo much....loveu


sorry la kawan-kawan...I disply gambar-gambar makanan..huhu..saja nak berkongsi....

hari ni....tak tau la....adakah my dad masih lagi beli nasi ambang itu....???

just wait & see jer la....emo21


4 comments:

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

salam nabilah..sedap x nasi ambang tu..sy x penah mkn lg..

nabilah_2908 said...

wslm....
sedap tu sedap la jugak...

nasi ni...popular di kalangan orang2 johor...

ala...azah nk rasa...senang jer...ambil nasi..ayam kicap or ayam rendang...syur kacang goreng..serunding kelapa..ikan kering..n mee goreng...pas tu...bungkus dlm daun pisang...

then,,,makan la...kira tu meal lengkap..tak yanh nak makan bnda lain pun dah boleh kenyang bangat.. :)

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

ooo..cm tu ye..sume in 1 ye...

damaiinx said...

hi,nabilah..
x penah,makan..tpi
dega nabilah citer..tu
pasti sedapp...nak cari,gak..johor yek...huhuhuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...