Thursday, August 27, 2009

SELAMAT HARI LAHIR KAKAK

assalammualaikum Pictures, Images and Photos

Hari ni...27 Ogos...adalah hari kelahiran my older sister....

Sebelum ni....I rasa I tak pernah pun cerita yang I ada seorang kakak kan...??

well...ada sebenarnya...nama dia lain sikit dari kami 3 beradik...nama kakak adalah Duratul Jannah bt Daud...

tak macam kami-kami semua...semua bermula dgn ZND...Zafira Nabilah Daud...Zaizaful Nabilah Daud and Zamra'atul Nabilah Daud....amat berbeza kan...?

kenapa I tak pernah cerita pun tentang kakak ni..??

well...kak Jana tak pernah hadir dalam hidup kami adik beradik...Kak Jana hanya dipinjamkan oleh Allah SWT...cuma 3 hari....

http://z.about.com/d/huntsville/1/0/G/g/1/BabyKineticaJoulePeer.jpg

27 Ogos 1984...kak Jana lahir...dan pada 29 Ogos 1984....kak Jana telah pergi...tinggalkan ayah...tinggal kan ibu...

pasti hari ni...my parents..terkenang-kenang saat-saat manis kelahiran anak pertama mereka...

http://www.allguardpestcontrol.com.au/images/happy-family.jpg

tapi.....29 Ogos nanti...tarikh kematian kak Jana....and pada tahun yang berikutnya...pada tarikh yang sama...pada 29 Ogos 1985....lahir la Zafira Nabilah ke dunia ini.....

Zafira Nabilah....seolah-olah peganti kepada Duratul Jannah...

pada 29 Ogos...setiap tahun...pasti perasaan my parents bercampur baur kan...mana mengenangkan anak yang telah pergi...dan juga mengenangkan anak mereka yang sorang ni...

masa kecik2 dulu...tak terasa sngt...tapi masa meningkat alam remaja...I tak suka tarikh 29 Ogos tu...my mom..selalu cerita...time2 mcm ni..mcm mn keadaan Kak JAna yang tgh nazak...berperang dengan maut...hrumm...tak fikir ke perasaan anak dia yang sorang ni...??

http://thedreamingclouds.kemudian.com/files/2008/11/borboleta-300x295.jpg

tapi bila meningkat dewasa...my mom dah tak cerita lagi dah benda yang sama...myb my mom sedar..yang I terasa..

sejak dari itu....I dah mula sukan kan tarikh 29 Ogos tu...malah I bangga....dengan kelahiran I di muka bumi ini..mampu merawat kekecewaan yang my parents alami setahun sebelum kelahiran Zafira Nabilah....

andainya Kak Jana masih hidup.....macam mana yer rupa kakak...? mesti cantik kan....mesti seronok ada seorang kakak.... ha...itu la soalan yang selalu ada dalam fikiran ni...

bila kak Jana tak de....maka adik mu ini la yang memikul tanggungjawab mu sebagai seorang kakak...sebagai ketua keluarga peganti ayah...

http://izzrawda.files.wordpress.com/2008/01/comel.jpg

ini semua kuasa yang Maha Esa....hanya Dia yang menentukan segalanya....

untuk Kak Jana....hanya Al-fatihah yang dapat adik mu sedekahkan untuk mu...walaupun tak pernah bersua...namun kakak tetap di hati kami semua....

http://dulmalik.files.wordpress.com/2009/06/berdoa1.jpg

Tuk ayah n ibu....Kak Jana dah menanti di pintu Syurga...itu lah hadiah untuk mereka...

9 comments:

s@yangh@sni said...

betul tu..
yang telah pergi itu..
memang telah dijanjikan syurga..
tapi korang 3 orang ni lah yang akan menguji sama ada ibu dan ayah itu berjaya atau tidak ke syurga..

so ko kena start kaji balik..
perangai korang, pakaian korang dan ibadah korang..
ingatkan parent tu dah buat akikah ke belum untuk korang ..
akikah tu sunat muakkad selagi korang masih hidup..
itulah jaminan syafaat yang ibu-ayah korang akan dapat dari anak2 bila diorang meninggal esok2..
sekadar mengingati..
selamat menyambut hari lahir 29 ogos nanti
pssst..
anak buah akak akan sambut birthday 28 ogos esok..

swatman said...

owwhhh... semua nya ketentuan illahi,,, siapa yang dia syg ,,,, dialah yang akan di ambil dahulu,,,,

kita yang hidup... mesti terus beramal... wah2x berceramah lak aku nih... pepon... jgn sedey2 tau,,,,

coz... sy dah kehilangan 3 org kakak...ceritanya???.... akan saya ceritakan pada 21.10 nanti.... kenapa tarikh tuh??? kerana tarikh tu hari jadi saya dan hari kematian kakak sy .... pepon.. thanks 4 support my blog... xnk jadik follwer ker???

cookie devine said...

Sabar yea syg.semua itu dugaan.apa pun Haapy Advance Birthday buat kamoo.semoga semuanya lancar.

damaiinx said...

hi,nabilah,
cediy gak setuasi tuu kann..
harap besabo ngan ujian Tuhan...yg sayangkan...sume kita :)

nabilah_2908 said...

kak yus...
thnks atas nasihat tu...sy akan fikir2 kan balik... :)
thnks juga utk wish tu...hehe.. :)

nabilah_2908 said...

oh swatman...
kira nya kisah kita sama lah yer..??

ok...sy kan tunggu n3 tu nanti.. :)

nabilah_2908 said...

thnks sis... setiap yg berlaku pasti ada hikmah nya.. (^_^)

nabilah_2908 said...

yupp DMX...Tuhan sygkan kita...sygkn my parents...Dia ambil kak jana...then ganti kan ngn sy... :)

infomajlisilmu said...

Salam wbt.

Obama's Ramadhan Message at www.infomajlisilmu.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...