Wednesday, September 02, 2009

CURANG....WHAT TO DO..??

assalammualaikum Pictures, Images and Photos

Hye fwenssss.....

lambat pula Nabilah update blog hari ni...banyak kerja yang perlu diselesaikan...banyak ke..?? tak de la banyak...dah siap dah pun...hehe...

ok..hari ni...I nak share ngn u all tentang 1 masalah yang dihadapi oleh 1 of my friend...siapa...?? yang tu tak perlu u all semua tau...

kita namakan this girl H...as usual..kawan-kawan kan cari bila ada masalah..bila terasa nk buat luahan...I'm always there for my friends...I bukan pandai sangat bagi nasihat...cukup la sekadar mendengar luahan hati pun boleh buatkan mereka rasa tenang...

ok...kita nama kan this girl H....

semalam kami berbual...dkt2 kul 12 H call....dia cakap..dia rasa down sangat2..tak tau nak buat apa....I separuh tido masa tu..dengarkan juga....dekat 2 jam lebih juga la...mana dengar H bercerita..menagis lagi...hrummm...I rasa macam nk peluk dia jer time tu...sayang nyer...kami jauh...

http://3.bp.blogspot.com/_sHNSPgFtfNQ/Sa4OM0RLj1I/AAAAAAAAABw/6dLCeI_TM4c/s320/baby+3.jpg

so..H mula la bercerita...hrumm...

H kata mak dia curang ngn ayah H...agak terkejut juga bila dengar H cakap macam tu...macam tak percaya pun ada juga....coz sebelum ni...tengok macam loving couple...

http://1.bp.blogspot.com/_0m_Wh7QV7-A/SfBuUcAB61I/AAAAAAAAAlc/7fIl6OIq_W0/s320/curang.jpg

H cakap lagi...mak dia sekarang ayik dengan fon...more...fon selalu berbunyi..sometimes...mak H habiskan masa yang agak lama depan PC serve internt...orang dalam rumah ingtkan mak H buzz uruskan kedai on9 nya....tapi...1 malam...perbuatan mak H kantoi bila mak H lupa nak sign out email..

http://www.motherlandnigeria.com/boomie/images/honesty_low.jpg

masa tu H nak cek email..tgk2 mak dia tak sign out...so..H tergerak la nak tengok..bila masuk2 jer..tiba2 keluar 1 msg....

" hi syg....tadi kata nak tidur..."

yer la....sekarg ni kan kita boleh chat terus dari email..tak yah on YM...tul tak...?? so...selama ni..H ingtkan mak dia buzz ngn bsns..rupa-rupanya bzz bercinta....

H terus explore inbox n sent item...terperanjatnyer dia...bila H baca luahan2 cinta...antara mak ngn lelaki itu....

sejak dari hari tu..H dah mula hilang rasa hormat pada mak dia...tapi dia pendam saja apa yang dia tau...as if..dia tak tau apa-apa...dan terus perhatikan mak dia...

kelmarin...dia cek fon mak dia...baca msg2 dalam tu....hrummm...memang sah mak H tengah hangat bercinta dgn lelaki tu...nama yg di save dlm fon bukan nama lelaki..tapi nama perempuan...

H pura2 bertanya pada mak dia...dengan siapa mak dia asyik berbalas msg...mak dia dengan mudah menjawab bahawa dia msg dgn kawan sekolah lama...msg dgn pelanggan2 dia...

memang tak di nafikan...alasan mak H tu boleh diterima....malah ayah H pun percaya dengan kata-kata isteri dia...

http://www.blooglespot.com/images/free-sms.jpg

I dapat rasakan kecewanya hati H.....setakat ni..hanya H sorang jer yg tau tentang hal ini...ayah H tak tau langsung...malah tak pernah simpan sebarang rasa syak wasangka...H pun tak berani nak cerita pada kakak n abang2 dia tentang hal ni...

so....kawan-kawan....nak minta pendapat ni...apa yang perlu H buat...?? perlu ke dia adukan hal ni pada ayah dia..?? macam mana nak tangani masalah ini...??

H perlu juga fikirkan perasaan ayah dia mcm mn...boleh ke ayah H terima ni semua...??? buatnya bila dia adukan hal ni...ayah H tak mahu percaya or...ayah H terkejut...lalu sakit..??

hruummm...mcm mana yer kawan-kawan...??soal



12 comments:

swatman said...

wooo.... kes berat nih.... ni kes org dah umah tangga... kalo di ikutkan... kene jumpa pakar kaunseling nih,.... xpo... suh si mak H tuh.. g jumpa ustaz... suh taubat kembali....

n yang paling penting... si H tuh... bykkan berdoa ... agar mak dia ... kembali ke jalan yang benar.. amin... kita doakan bersama2 ekk..

kuina said...

akak selalu curang dgn diri sendiri...

hasni said...

erm
btl2
mak H perlu diajak untuk kembali ke pangkal jalan
benda ni xperlu didiamkan
kalu didiamkan,mkin parah
n lama2 jadi kanser
i thnk
H should do smthng
terus trng ngan mak dia without pengrtahuan others
ya
kita kena jaga aib org kan
apatah lagi tu mak kita
so
ajk la mak bertaubat
smoga tbh H
sampaikan salam hasni kat dia ya
hasni doakan y terbaik buat dia n keluarga
doakan jugak mak H untuk sedar akan kesilapnnya n kembali menjdi isteri y taat kepada suami

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

kecian nyer H......
pd pendapat AJ,dalam kes berat mcm ni...takle nk simpan2....
1st,H mungkin boleh cube bincang dgn Mak nyer...ttg ape yg H dah tau.Kut2,Mak H bleh berubah...
2nd,kalu care tu takle jalan gak...nak taknak,H kene inform pade Ayah H gak....tu yg terbaik...
Kalu H terus pendamkan,confirm akan jejaskan fikiran & hidup die...
Hmmmmmmmmmm

cookie devine said...

musim org curang ke nih?

@zd@rwIn@ said...

klu ikutkan i....i rase H need to slow talk with her mom first....klu bole nasihat...nasihat dulu....nnti klu panjang2 kan cerita....no ending pon susah gak.....try step by step dulu.....n paling penting doa bnyak pd ALLAH mintak mak H sedar kesilapan nya slama ini....kite doa sama2....kesian H...sure rase berbelah bagi sgt skrg....sabar ye....

mizz saifa said...

siannya kat H.. bak kata "Di Luah mati MAK Di Telan Mati BAPA".. rasa berbelah bagi yg amat.. pendapat saifa la kan, H kena berbincang dgn mak dier.. mana taw mak dier akan rasa bersalah kalu rahsia dah terbongkar.. tp discuss antara diorg dua jela, jgn libatkan ayah agi..

nabilah_2908 said...

thnks tuk semua yg dah memberi pandangan...
tak pe..nnti sy suh H sendiri yg baca all ur comments ni yupp..

thnks again my dear friends...love u all...(^_^)

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

salam nabilah..ni la masalah klu teknologi dh canggih ek..kes2 cmni mmg sllu berlaku la nabilah..sy simpati pada kwn nabilah tu..mmg dlm sitausi cmni mmg dlm dilema..pe2 pun suh la dia bykan berdoa,mohon pertolongan dr yg maha Esa..mintak berikan petunjuk..

Anonymous said...

Salam semua,
terima kasih yg tak terhingga sya ucapkan di atas segala nasihat dan pandangan semua, terima kasih sekali lagi sya akan cuba buat sedaya yang mampu.

kak.....thanks you always there for me..

***si Gadis H

aRien de GreaT said...

ha???alamak..ssh nye mslah ni..
gadis H..if u read dis...i rsa..u better frankly talk to ur mom...cba slow talk...no hiding anymore...ckap sape lelaki tu..pastu dgr jee pe ur mom nk gtau..ok ker???

Putra Al-Maliki said...

Bersabarlah yer... Malam nie buat solat istikharah. Mintak petunjuk dari Allah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...