Thursday, October 29, 2009

CABARAN SEBAGAI SEORANG KAKAK

assalammualaikum Pictures, Images and Photos

Morning guys.....pang

so..how are you today...? hope u all have a great day yupp...

what about me..?? well pagi ni agak kelamkabut sikit....bangun lambat...if sorang dah lambat..maka semuanya la akan lambat...salah sendiri gak..semalam tak boleh nak tidur...maka pagi2 dah kena bangun...siapkan bfz tuk DD...siap bawa bekal g sekolah g...

ari2 sebelum DD tido..tanye dia dulu...

Me : DD...esok nk bawa bekal ape....??
DD : erm.....roti telur....

maka pagi esoknya...kena la I watkan roti telur untuk dia...ala...roti telur yang I pernah tunjukkan dalam n3 yang lepas tu..hari berikutnye...DD nk nugget la...sausage la..layan kan aje..memang tiap2 bulan ada jer beli frozen food tuk c DD nih...

[IMG_2531.JPG]


tu la di antara cabaran yang perlu I tempuhi selama pemergian my parents ke Tanah Suci MEkah..

bukan takat tu jer...nenek pun ada kat rumah sekali....

I pun kena la jaga nenek sekali...siapkan makan minum dia...pagi2...I wat bfz lebih sikit...petang..sampai rumah baru la I masak...nenek wat pe...?? hrummm...dia tak masak pun...even masih berkemampuan...

I pernah cakap ngn Tok Ne

" tok ne....if lapar...dalam fridge tu ada ikan...ayam..sayur2 semua ada..tok ne masak la sikit2..nnti kita balik kerja.....kita masak...."

Tok Ne cakap....

" pasal makan...tok sah kisah.....tak lapar pun......tok ne kalau kt rumah...kadang2 tak makan nasi pun..makan oat pun dah kenyang..kadang2 makan roti bakar..cukup dah.."

pernah I belikan dia nasi lemak....dia leh cakap....

" banyak nasi nih....tak habis..boleh makan 2 kali....."

hrumm....bila Tok NE cakap macam tu..tak de la I risau sangat pasal makan minum dia....sebelum keluar kerja...I dah siapkan makan dia bagai....

tapi...u all nk tau tak....petang I balik masak....bila Tok Ne makan....ha...amik.....2 kali tambah tau...so....mcm mana dia leh cakap dia tak kisah pasal makan...???

tapi Tok Ne ada la jugak tolong kemas-kemas serak DD...n uruskan baju-baju...mean..baju-baju yang I dah basuh sebelah malam..balik-balik dah siap lipat..... emo9

[IMG1460A.jpg]

ni la Tok Ne

tu baru sikit....yang lebih mencabar sekali adalah....menghadap peranagai si DD.....memang I mengeluh....sepanjang masa DD menguji kesabaran kakak dia nih...tak kan la asik nak marah dia jer...if tak marah...tak gerak....

macam mandi....sebelum mandi...dah pesan...jangan mandi lama-lama...

c DD dgn senang hatinya menjawab... OK...

OK la sngt...if kita tak bising suh dia cepat...dia dokmain air tak mandi2...

petang semalam lagi la watkan I hangin.....bagi kaum Hawa...pasti u all tau apa itu
Hygiene Wash..tul tak...??

u all nk tau tak...c DD leh amik Hygiene Wash tu syampoo rambut dia....

http://farm4.static.flickr.com/3223/3067979044_124452ac6d_o.jpg

time tu...I tengah masak....tiba-tiba terbau....cakap dalam ati...

" macam kenal jer bau nih....."

I bukak pintu bilik air...tgk c DD elok jer dok syampoo rambut dia...haih......tak terkata I di wat nyer....seriusly....

I warning DD...suh dia basuh rambut dia cepat-cepat thn keluar...jgn smpai I nak hangin....

banyk kali I pesan kat dia...bukan barang dia jangan guna....dia guna juga....haih......leh mati kering I di watnya.....

sometimes...I dok sorang-sorang....terfikir...macam mana la if ada family sendiri...?? dugaan akan jadi sehebat ini ke...?? atau lebih hebat dari biasa.......hrumm.....emo20



15 comments:

aRien de GreaT said...

heheh...nabilah..biasa la..cmtu la jdi kakak..tmbh2 bila jauh dri parent..insyaAllah smuanya ok.. :)

imHepPie said...

nasibla jdi kakak..haha dulu my bro penah gk guna hygiene wash neh..hangin btol huu

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

salam nabilah..tahniah nabilah..nabilah akak yang betanggungjawab..wakakaka..syampu rambut pakai hygine wash..

Ms.Independant said...

Klaka btol DD tu...
Kalau die tahu fungsi sebenar hygiene wash tu...
Maw fengsan!
Muahaha~

:P

nabilah_2908 said...

harap2 mcm tu al arien..susah jugak ada adik kecik ni...:)

nabilah_2908 said...

mimie....dia wat pe dgn hygiene wash tu..?

nabilah_2908 said...

wslm azah...hrumm...dh tnggugjwb..so kena pikul la..hehe...:)

nabilah_2908 said...

haha..tu la pasal nyer...haih...hari2 ade jer hal yg dd wat..ari ni tah pe tah... :)

hasni said...

haha
sis nabilah dah jadi emak
so macm mn pngalaman itu?
sernk bkn
hehe
all da best
slmt mnjaga dd
hehe

Cik Cookie said...

lAMA xsinggah blog kamoo.
maafkan Cik Cookie.
Bz.
apapun selamta menjadi ayah n ibu.
kalau dekat2 blh bwk DD lepk umh CC.

Riesna Zasly said...

terharu membaca kisah hidup nabila...
tapi nabila mesti cekal tau... dalam kekurangan kita, ada orang yang lebih susah dari kita... dan walaupun nabila rasa keseorangan, nabila byk kawan kat sini... termasuk akak la... tuhan itu maha adil...

nabila tau tak? akak OKU tau... cacat pendengaran... kerja akak di bilik sahaja... sebagai free writer... tak susah bergaul dgn orang kerana kekurangan diri... byk orang skrg masih kurang tahu bahasa isyarat kan...

tapi, bersyukur... akak ramai kawan di sini

Riesna Zasly said...

eh... aku lak melalut ceriter kisah hidup... opps sorry... hehehe

anyway... happy always nabila

salam

nabilah_2908 said...

hye hasni...
erm..no komen la hasni...huhu... :)

nabilah_2908 said...

tak pe sis...saya faham...:)
c DD if depan orang...ya Allah...baik nyer...sebaik2 umat..hahaha... :)

nabilah_2908 said...

thnks kak...erm..tak tau pun akk OKU..hrumm..seronok dpt kenal akk kt sini...pape pun thnks ats sokongn ngn nasiht tu...thnks gak cz sudi berkongsi dgn sy...tak pe...keep in touch selalu yer kak... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...