Wednesday, October 07, 2009

LAMARAN

assalammualaikum Pictures, Images and Photos


Hye fwens......hai

ari ni...I tak mood sngt...tapi pura-pura as if nothing happend....huhu...

well...tadi..... I telah di lamar oleh seseorang....faham kan lamar tu apa...?? myb macam-macam yang bermain di fikiran u all semua...lamaran tentang apa ya...???:what:

http://www.greenvilledailyphoto.com/wp-content/uploads/2007/12/20071228_proposal_900x600.jpg

yupp...lamaran unutk menjadi isteri kepada seorang lelaki....
percaya tak...????
emo10

gila betul manusia zaman sekarang ni kan...haih..macam-maca hal......

dont know where to start.....

ok nak tanya u all.....terutama perempuan...

if seorang kenalan...yang u all tak pernah jumpa...hanya jumpa di alam maya ni...hanya tengok gambar...web cam...text melalui fon dan suara...tiba-tiba melamar unutk jadi isteri nya....

u all...akan terima tak lamaran itu...???

ada sesiapa tak yang akan jawab..." saya terima..." ???

for me....sure la I tak terima....kerja gila la tu semua....ish......dia buat main perkara besar macam nih.....

biar I cerita sikit yer...

well...kami kenal melalui YM...then...berjumpa pula di salah satu social network yg terkenal zaman ini....S.N yang mana...jangan di tanya.... as usual...I tak kan dedahkan identiti seseorang itu...

dia ni student tajaan JPA...di hantar ke korea untuk sambung study...oleh kerana dia ada krisis dengan family dia...so...lepas belajar..dia terus kerja kt sana...

Mr F nama di berikan....

hubungan kami....nk kata rapat sngt tu tidak la...tapi selalu juga berhubung...selalu juga la kami berkongsi cerita....

dipendekkan cerita....raya tahun ini....dia balik Malaysia...masa kami berhubung dulu...F kata dia rindukan mak dia...F punyala excited...setiap kali dia on9....dia akan cakap betapa tak sabar nya dia tuk jejak kan kaki dia kt Malaysia ni...

bila dia dah balik..kami berhubung melalui fon la pulak...

sebelum syawal menjelma......mak F telah kembali ke rahmatullah...kesian pada F..sebagai kawan...I selalu juga la bertnya kabar...ambil berat pada dia....lepas beberapa hari....F menyepi...fon di mati kan...I pun tak tau mana nk cari dia...so...I pun diamkan saja...

tak sangka pagi ni...F muncul semula....dia on9...F cakap...

" saja saya on9..nk jumpa awak...."

I pun chat jer la dengan dia...tnya kabar semua....pas tu F cakap...dia nak balik Korea hujung bulan ni...F kata...dah tiada apa untuk dia kt Malaysia ni..

tiba-tiba F cakap....

" awak........jom kawin......"

terkejut bila dia cakap macam tu....

" awak jangan la main-main..ni perkara serius....."

F cakap g...

" tak.....betul ni...kita nikah jer dulu...then ikut saya balik korea...ujung tahun ni...kita balik...kita buat majlis..."

Ya Allah....hilang akal apa dia ni....tiba-tiba jer ajak I kawin...gila...memang gila...

" awak ni biar betul...kita tak pernah jumpa lagi...tiba-tiba awak nak ajak saya kawin...dalam masa terdekat pulak tu......?? "

selamba jer dia jawab...

" if awak setuju nak kawin dengan saya...saya datang la jumpa awak...if awak tak setuju...saya tak kan datang....."

mudah nyer kan...?? I tak terkata apa...

I dah explain pada dia yang I tak pernah ada pape perasaan pun pada dia...macam mana la nak terima lamaran dia...selama ni..I anggap dia tak lebih dari seorang kawan...I simpati dengan keadaan dia...masalh yang dia hadapi...sebab tu I selalu ambil berat tentang dia...nama pun kawan..so tak salah kan if kita ambil berat tentang kawan kita...betul tak..??

mungkin F dah salah anggap...myb dia fikir yang I ada hati dengan dia...nth la...tak tau nak cakap macam mana...kita tak boleh nk duga apa yang ada dalam fikiran dan hati seseorang tu...

bila I cakap macam tu...terus jer dia off9....I try call dia...tapi fon dia masih lagi off macam dulu...

guys......salah ke tindakkan I ni...?? I dah luka kan perasaan dia ke...??

I dah kehilangan seorang kawan hari ni....hrummm.....

tapi....ini melibatkan soal masa depan...tak kan lah kerana kesian...serba salah...I perlu terima dia...???

perkara ni..buatkan I jadi blur...tak de mood dah...

runsing Pictures, Images and Photos

siapa yang tak nak kawin..more...terus terang I cakap...yang I dah sedia nk berkahwin...tapi bukan dengan cara begini.....bukan.....

I rasa..F ni tertekan dengan keadaan dia sekarang ni...memang dia ada banyak masalah...more..bila mak dia meniggal....lagi la dia jadi tak tentu arah....nth la.....

untuk F....

saya tau awak selau masuk blog ni...andainya awak baca...harap awak mengerti....
saya minta maaf atas penolakkan ini...maaf jika ada terkasar bahasa....mungkin awak tertekan..banyk kan lah bersabar...jangan terlalu ikutkan perasaan marah awak tu..

ambil lah masa...untuk tenangkan fikiran tu....mungkin lepas ni...awak boleh fikir secara rasional..

mungkin...akibat kesunyian....awak buat keputusan yg drastik nih....saya dah terangkan pada awak sejelas-jelasnya...harap sangat awak mengerti...percayalah pada takdir..andai sudah tertulis kita akan bersama...pasti kita akan bersatu juga satu hari nanati...

mungkin juga ada yang lebih baik sedang menanti diri mu....

maaf..jika saya dah mempermainkan perasaan awak...tapi ..percayalah...sungguh....saya tak de niat lansung nak mempermainkan awak....sungguh...saya tiada perasaan pada awak...yang ada hanyalah sayang...sayang sebagai seorang sahabat...

harap awak faham...dan dapat maafkan saya.......



**note tambahan**

guys....macam mana nk terima...F nk balik ujung bulan ni...so dia nk ajak nikah dlm masa terdekat ni...logic ke tu semua...??

more....ujung bulan ni juga my parents akan berangkat ke tanah suci Mekah...mereka tak kn setuju...

pasal cinta boleh di pupuk pula...hrummm....Nabilah tak percaya tu semua....pernah try...and akhirnya.....kecundang juga akhirnya....

tau salah Nabilah....dah kecewakan F...but....ini soal masa depan...kena fikir sedalam-dalam nya..

24 comments:

Hafiz Hamid said...

cinta kn boleh dipupuk..=)

damaiinx said...

wah..
best,gak..
story..neh

tol,gak..kan
pekara,kawen neh bukan..main2

hu3..
mungkin,dia F sekaDAR nak mguji..kot
ksetiaan...nabilah

yg ,penting..
mesti..ade kejujuran...

hasni said...

sis
hasni rs f nga keliru
xpela
biar je dia mneyepi dl
nati bila fikiran dia da reda
ok la dia tu
bila kt berkwan ni biarlah ikhlaskan
hasni stuju dengan cr akak
:-)

imHepPie said...

kalo dia btol2 ikhlas nape x cuba bgi pluang utk kenal dia lbey rapat..

aiSyaLiciOus said...

akak,ikut kan hati mati...ikut kan rase binase..pe yg penting akak berbalik pada Pencipta...pada die kite pohon agar segala kekeliruan akan terlerai..

eceh...ckp cam expert jek bab2 cintan cintun nie..hahha..
tp pe yg penting pk bek2 la...

akak dah lame xjengok blog sya yek...nyepi jek?? nape?? akak,27hb NOVEMBER 2009 nie sya tunang..jmpt dtg yek..insyaALLAH nikah bln 1 nnt...

ingt time sya NIKAH nak wat reunion kote 1 batch...ok x kak?? sya nak cntct sume dak2 class kite nie..atleast yang dekat2 dpt gak dtg.....

pape roger2 yek.....

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

ish ish ish ish.........tragis gak..tp tindakan Nabilah tu mmg 100% betul...buat ape kite nk bergadai nasib kite pade sesuatu yg kite sendiri tak pasti!batul tak???
Mungkin F tu tertekan sangat!!!sian gak kat die...hmmmmmm
tp xpe,jgn hilang mood sebab ni ek Nabilah!!!!
Muahhhhhhhhhhhh

nabilah_2908 said...

dear Hafiz,

dulu...sy pernh cuba mencintai seseorang dengan menggunakan ayat ini..
" cinta boleh di pupuk..."
tapi..kesudahakn nya..tidak berjaya...tampa cinta..sesuatu hubungn itu tak kn berjaya...kecundang juga akhirnya...

nabilah_2908 said...

DMX dear...

nth la...setia apa yer...? kami tiada apa2 hubungn pun...

nabilah_2908 said...

Hasni dear...

thnks ya...cz sokong tindakan akk ni..akk tau salah akk..myb tmpa sedar..akk dh bg dia harapan...

betul tu..buat msm ni..biarlah dia tenangkan perasaan dia dulu...kesian..myb sekarg ni dia tertekan sngt2...moga dia tak buat perkara bodoh...

nabilah_2908 said...

Mimie dear....

mcm mn nk bagi peluang itu yer...?? selama berkawan dgn dia...tak pernh pun timbul perasaan cinta...ni kn pula nk ajak kawin dlm ms terdekt nih...hrumm...takut nk ambil risiko itu..

nabilah_2908 said...

dear Sya...

thnks utk nasihat tu... ;)
ada juga akk masuk...ada gak baca n3 terbaru tu...jz tak smpt nk komen je...huhu...

time tunang..tak dapat la kot nk dtg..if sya kawin..insya'Allah...akk sampai..

bab reunion ni..ok gak...tp....takut ada yg xmo join..faham2 jer la bebudk batch kite tu...huhu.. ;)

nabilah_2908 said...

AJ dear...
time kasih yer...ats sokongn ni... :)

mood dh ok...semalam jer ting tong sikit...hehe.. :)

Leeya Hezlin said...

hmm mcm 2 citenye..tp tul la,klu kte xde perasaan mcm ne kte nk trime seseorg 2 kn??secara mendadak plk 2..pe2 pn leeya harap nabilah ok..

Afifee said...

U make a great decision frenz..
cinta atas dasar kasihan tidak akan bahagia.. berkawan la dulu then dah betul2 kenal masing2 maybe somemtime akn timbul perasaan cinta tu seikhlas ikhlasnya ;)

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

salam nabilah..hohohoho...de org melamar nabilah secara maya ek..adoii..klu dia betui2 seyes dgn nabilah ikut la cara betui..jgn main hentam je..nabilah still de mak ayah..klu dia betui2 jumpa mak ayah nabilah bru la betul..ni x klu nabilah x terima dia xnk jumpa lak..hmm pk btul2..cz ni soal masa depan bukan leh buat main2..

Anak Merbok said...

apa yang nabilah buat tu betul..
x payah terburu buru nabilah..
kita bkn nak hidup sehari dua ngan suami kita... so pikir la panjang2 soal ni.. kalau kata nabilah nak ikut dia sekali pun, nabilah kena pikir, x kan nabilah nak tingalkan famly tersayang kat sini...??

satu lagi, kalau kita belum pasti asal usul dia jangan mudah2 nak wat keputusan.. jangan sb simpati kita jatuh hati k..

apa yang nabilah lalui sama mcm apa yang adik penah lalui 3 tahun lepas... tapi adik dah penah jumpa orang tu dan penah kuarkan duit untuk dia... nasib baik x bayak... apa yang org tu cakap kat nabilah sama je mcm kes adik ni.. nak ajak kawin, pastu mak meninggal.. sama la... tp akhirnya dia hilang lesap mcm tu jer... tapi adik rasa masa tu adik memang dah kena pukau...

tapi sekarang alhamdullilah..
adik sedar sebelum segala2nya berubah.. lepas dia ambik duit adik senyap terus... dan sekarang adik dah halalkan duit adik yang dia ambik dan dah maafkan dia... dia bukan ikhlas nak kawin ngan adik, dia ada niat lain rasanya.. munkin nak duit... dan sejak hari tu smpai sekarang adik dah x penah jumpa dia lagi...

so nabilah jangan jadi mcm adik dulu k... pikir panjang sebelum buat keputusan k. semoga nabilah di lindungi allah s.w.t..
amin...

Rinna said...

Nabila,

Betul tindakan nabila tolak lamaran dia..tuh. Lagipun nabila tak penah jumpa dia.. sekadar..berchat kat YM tak cukup.. Kena jumpa dulu..kenal hati budi..baru laa boleh kawin. Kalau dia betul2 serius..jumpa la keluarga nabila.. mana boleh kawin tangkap muat jerk..

nabilah_2908 said...

hye leeya...
nabilah dah ok dah..thnks 4 ur support dear... ;)

nabilah_2908 said...

hye afifee...
betul tu...tp selama kami berkawan..perasaan cinta itu masih belum timbul..nth la...actually ati ni sukr nk terima cinta...thnks ;)

nabilah_2908 said...

hye azah...
betul tu....yg buatkn sy marh sngt...dia buat main perkara ni..ambil ringan...tak fikir yg kita masih lagi berpegang pada adat...agama..nth la....menakutkn la...myb sikp2 yg mcm ni..buatkn psngn zaman sekarg mudh sngt berkahwin n bercerai...

nabilah_2908 said...

adeq..
terima kasih coz sudi berkongsi pengalaman itu...akan sy jadi kn panduan hidup... :)

nabilah_2908 said...

time kasih kak rinna atas sokongan dan nasih itu...moga F sedar akan kesilapan dia... :)

Mr Swat said...

woooppp....k... fira.. bagi swat lak... nak kawin,,, ok... just ... fira kene kenal dulu dia tu mcam mana,,,,, n paling d takutkan....

sebab nak bawak balik korea....

tau x kes org malaysia kene tangkap sebab bawak dadah,,,,, mana tau... muke jer baik... sekali .... geng 44.... nah.....

sapo nak tanggung....ramai rakyat malaysia nih slalu kene tipu....

kdg2... org yang baik ngan kita pon.... suke tipu....

so ..... better.... kenal seluruh kuarga dia... n ... check ic dia.. tgk... ade x dalam senarai hitam PDRM ker ,... interpol ker.. wahhhh.... gile sasau nyer siasat,....

but its 4 ur own safe.... awak pompuan... lelaki ni ... diciptakan dengan byk akal... nafsu satu jer....

so hati2 ngan akal lelaki.... (tapi kalo nak dpt hidayah,... ikut jer hidayah allah)

nabilah_2908 said...

thnks Mr Swat...
hati sy tak tergerak lngsung tuk terima ni semua...
tak leh nk terima pun... :)

dont worry....sy dh buat pun keputusan dari hari tu lagi...yg sy tak kn setuju... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...