Saturday, October 03, 2009

RAYA LAGI

assalammualaikum Pictures, Images and Photos

Happy Saturday everyone.......:wink:

kali ni nak cite pasal raya lagi....finale..pas ni tak mo cite pasal Raya lagi...huhu...

patutnya..awal-awal raya lagi dah publishkn cerita ni...tapi I tak de mood la...raya tahun ni tak besh...sungguh tak besh...hambar jer...

nak tau tak....for the first time dalam family my Dad...raya tahun ni tiada ketupat...mahupun ketupat palas...guna nasi impit jer...

sejak pemergian Cik Amah bulan February yang lepas....keadaan dah berubah...jika arwah masih ada...tentu saja ketupat akan ada...Cik Amah ni merangkap ketua la..bila hampir menjelang Aidilfitri...maka Cik Amah la..yang bertungkus lumus siapkan apa yang patut...dia juga mengaturkan anak-anak buah dia yg tinggal bersama Cik Amah n nenek tuk wat tugas masing-masing...termasuk lah menganyam ketupat...

hanya cik amah yang xpert buat ketupat ni..yang lain....hampeh.....

bukan I tak nak belajar....dah belajar pun..tapi....hrummm...susah...tak msuk2...tak faham2 bagaiman caranya membuat ketupat tu...sama la mcm adk beradik my dad yang lain...sbb tu la tahun ni..tiada ketupat...

biasanya...tiap2 tahun...minta cik Amah yg watkn ketupat...kami beri beras n carikan daun...tahun ni...tiada tu semua....

makcik-makcik yang lain memang balik raya...tapi semua sampai malam raya...biasanya..sehari or 2 hari sebelum raya..semua dah ada kt rumah nenek...berbeza kan..??

tu la...masa arwah ada..semua orang harapkan dia...bila dah tiada....ha....baru terkial2 nk buat sendiri....huhu..

so...my dad nk kan gak ketupat....buat pertama kalinya...kami merebus ketupat kami sendiri...hehe....



kelonsong ketupat...
siapa yg anyam...?? nth sape...my dad beli jer...huhuhu..nasib masih ada lagi orang jual...



masuk-masuk beras...time di rebus..I tak de...keje...huhu...so tak dapat nk snap pic...



malam raya...sempat lagi tu mengecat...tahun ni...rumah NAbilah colour kuning di Raja yer...

itu cerita di malam raya.....

pagi raya...mcm biasa la..saling bermaaf-maafan...sebelum gerak ke kubur datuk di Pantai Klebang...lupa nk bawa cam time nih...kt citu bersemadinya keluarga Hj Kassim (my datuk)..kt citu ada kubur Cik Amah...Datuk...Mak ngah..Moyang..n...kubur Kak Janna...ni merupakan aktiviti wajib kami sekeluarga...

lepas menziarah kubur..baru la ke rumah nenek....



suka pic nih...nampak suasana kampung...pada hakikatnya tak...hehe...
ni la rumah nenek...tempat my dad lahir n membesar di sini...rumah kayu..masih dikekalkan..



ni la nenek...kesian nenek...lumpuh separuh badan kena stroke...pagi raya tu nenek nangis..terkenangkan Cik Amah...dlu..Cik Amah yang jaga nenek..tak sangka Cik Amah pergi dulu..kami amat2 terasa kehilangan Cik Amah...semua rindukan Cik Amah...
sama-sama lah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk Cik Amah...



sebahagian dari family Hj Kassim...belum semua..if semua ada..mau penuh rumah nenek nih..



my beloved dad...smart tak..?? tahun ni..tema hari raya family kami colour merah...



my mom...DD...



kt umah nenek...masih lagi ada air gas nih..kt tempt u all ada lagi tak..??

my dad cite..air ni..famous ms dia kecik2 dulu...sebelum lahirnya F&N..

itu la serba sikit tentang cerita pagi raya di rumah nenek...sorry..I tak bnyk amik gambar...lepas selesai sembahyang raya...setelah semua adik beradik my dad dah berkumpul...bagi n collect duit raya....baru la kami bergerak ke Johor...rumah nenek sebelah ibu lak...

hrummm..kami terpaksa cari hotel unutk tidur...percaya tak...?? tiap-tiap tahun memang mcm tu...my dad dah book awal2 hotel rooms for us to stay...

kami panggil nenek sebelah ibu Tok Ne..orang johor biasa la kan dgn panggilan ni...if lelaki..kami panggil Tok Tan...



ni la Tok Ne..Alhamdullilah..sihat lagi....even dah berumur 80 thun..

kt rumah Tok Ne...sempit...yerla...masuk family Mak Long jer dah penuh rumah tu...sebab tu kami kena cari hotel...huhu...



tahun ni kami stay kt Hotel Selesa..tul2 kt tengah bandar JB...



my beloved parent...sempat posing dalam lif...time ni baru nk turun breakfast..



kt depan lift...time ni dah raya ke dua...


anak-anak Pakcik Daud

hrumm..raya kat Johor pun tak bape besh....ramai yang tak balik...Pak Ngah merajuk ngn Tok Ne..tak tau la pe masalahnye...Mak Teh..Pak Uda..Pak Itam..semua beraya kt rumah mertua mereka...

more...kt JB...susah nk dapat ketupat....pagi raya Tok Ne masak Nasi Briani...erm...I tak bape gemar...huhuhu....lapar punye pasal...I masak nasi putih...goreng telur...makan dgn ayam masak merah tu...hrummmm...heaven nyer.... :)

lupa nk cerita...my mom masak rendang ayam yg sangt2 marvelousss..n kuah kacang yg meletopp....bagi umh nenek sikit...bagi umh tok ne sikit...sampai jer kt umh tok ne...mak long n family dah terjah ketupat yang kami bawa dari melaka tu....habis semua.......huhu...

ok..hari raya ke dua....lepas makan..gerak ke rumah Tok Ne kt Johor Jaya....tunggu mereka-mereka bersiap..then terus gerak ke kubur Tok Tan



Al-Fatihah buat Tok Tan



kt rumah Mak Chu...
ni jer la yang ada tuk tahun ni...if family Mak Teh...Pak Uda..n yang lain-lain ada...sure penuh...macam raya tahun lepas...best.... :)



boys....

pas beraya ke rumah Mak Chu...kami g ke rumah nenek my mom...pas tu pergi lagi 2 rumah...rumah sedara mara my mom....tu jer...rumah-ruamh lain...tak de orang...huhuhu..sadis tak u all...???

nak tau kami beraya ke mana pula...??

kami g serbu Jusco Tebrau yang baru buka depan rumah tok ne tu jer...huhuhu...cari makan...then balik hotel....

esok nya....chek out dlm kul 10 pagi....singgah ke rumah kawan my dad....pas tu balik ke Melaka semula......hrummmraya yang membosan kan...huhuhu...

semoaga raya tahun depan akan jadi lebih meriah dari tahun ni...Insya'Allah.....

nka tayang kuih-kuih yang sempat I buat utk raya tahun ni...hehehe...



biskut Sugeee...



choclate chip + cornflakes



cornflakes madu

hrumm...itu jer la..yang lain...beli lor...hehehe...

ok la....panjang tul cerita kali ni kan...harap tak bosan la yuppp....

till we meet again...may u all have a great weekend...

and....

dont forget that....

I LOVE YOU...................muah

13 comments:

mizz saifa said...

tema baju raya kita sama la.. kaler merah.. garang gitu.. hehe.. ley la famili saifa join famili nabilah.:)

alfatihah utk cik Amah..

imHepPie said...

meriahnya femili..besh2..len kali meh nak tulun wt ktupat..haha mcm reti je...

Fyzal said...

merah menyala..

Fyzals Territory

aRien de GreaT said...

HAAH LA NABILAH..KT KG KITER PUN DH JRG BLIK...SBB ATOK NENEK DH XDE..SO DH XRSA SGT MERIAH2 TU..DH JRG BLIK KG

cookie devine said...

kamoo masih dapat berhari raya.

damaiinx said...

wa..mak ai,
merah...nyer

tentu best..
sedaramara bkumpul

kkadang,org skrg...
malas nnak..bjupe
sedara-mara,neh....
hu3....

nabilah_2908 said...

hehe..yer ke saifa..thun ni ramai guna colur merah n purple.. :)

nabilah_2908 said...

wah..mimie reti wt ketupt yer...leh wat kls ni...hehehe... :)

nabilah_2908 said...

fyzal..thns for the visit...merah itu tnda berani tau.. ;)

nabilah_2908 said...

tul tu arien..bila org2 tua dh tak de...suasan raya makin hambr...takut bila fikirkn ms depan...tah mcm mn tah raya..

nabilah_2908 said...

yupp sis...betul tu..jz suasan jer...dh rs mcm hari2 biasa jer.. :)

nabilah_2908 said...

stuju dgn DMX...kita kena buang segala sikp yg -ve ni...if tak...hrumm...ps thun2 yg akan datang...hari raya bukan lagi hari yg istemewa.....

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

wahhhh..meriahnye..happynye family nabilah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...