Tuesday, January 26, 2010

PASANGAN KU BUKAN MELAYU



pernah tak u all dengar suara2 sumbang yang berbunyi begini...

" apa...dah takde lelaki melayu lagi ke yang kau nk pilih....mat salleh ni juga yang kau nak...?? "

" ala....tgk la..kawin dgn mat salleh..tak kan kemana...kejap jer tu dh cerai berai...."

ada juga suara2 yg kasar...

" lelaki yg tak sunat tu juga jadi pilihan kau.....xde orang lain ke...??"

pernah tak...??

hmm..just nk berkongsi pendapat dengan u all.....

salah ke...terutama Melayu...punyai pasangan yang bukan melayu...??

if la u all berada dalam situasi berikut...pe yang u all akan buat eh...??

if ur BF of GF...non malay..tak kisah la..mat salleh ke...india...cina ke...

http://quiendice.files.wordpress.com/2009/04/matt_dallas_kyle_xy.jpg

u all boleh terima tak...?? or.....tak kira....walau dunia kiamat sekali pun..pasangan ku tetap melayu....

I rasa.....pokok pangkalnya...kena berbalik pada kita juga...sendainya...pasangan kita non malay..tapi beragama Islam...tak de la masalah sngt kn..

if dia...bukan dari agama kita...payah juga tu...tuk kita bimbing dia...

seandainya...kita mampu....semua tu tak kan jadi masalah...tul tak..??

http://shahadanet.jeeran.com/Allah2.gif

selesai 1 hal.....tapi bila hal ni berkaitan dengan family....mcm mana pula...??

ur family tak boleh nak terima....pe yang u all akan buat...walaupun jenuh dah explain pada family...cuba yakinkan mereka...tp mereka tetap tak setuju....??

adakah u all akan...

emo10ikut kan saja....terpaksa lepaskan dia pergi..walaupun...cinta mati...
emo10ikut kehendak hati....tp.....buatnya lepas kawin...ada masalah...msti orang akan hentam balik...sure ada suara2 sumbang kan bersuara...

" tu la..degil...kawin tak de restu keluarga...mcm ni la...rumahtangga..porak peranda..."

hmm....sangat menakutkan bila fikir perkara ni kan...??

http://www.cancer.ca/Saskatchewan/How%20you%20can%20help/SK-Community%20fundraising/~/media/CCS/Saskatchewan/Images%20list/English%20Images/Photos/Wedding/sk_married_couple.ashx?w=175&h=180&as=1

p/s : ni tak de kena mengena dgn my life tau...hehehe...tiba2 terfikir tentang perkara ni.. emo21

17 comments:

budak kampung online said...

carilah melayu jati. Islam ugamanya. Alquran rujukannya. Kiblat sujudnya. Mudah-mudahan dapat zuriat yang soleh. he..he

Ms.Independant said...

Bukan senang nak bimbing mereka ni utk amalkan agama islam...
satu tanggungjawab besa tu!

Fiq said...

Yang penting Islam, Muslimin sejati Cik Nabilah. baru redha hidup dunia akhirat...

hasni said...

kalu hasni nak melayu n ISLAM
hehe
bangsa lain xminat r sis
huhu

aRien de GreaT said...

tpikan nabilah..nak bt cmne kan klu trjatuh hati kt diorg..erm...ssh nk bncang hal nih

Riesna Zasly said...

cinta tak mengenal siapa...

akak sendiri dari family berkahwin campur...

but nice...
penceraian kurang pada pasangan berkahwin campur nih... sebab memeraka amat menghargai perbezaan mereka...

dmx said...

erm...nabilah
hai..cite sal jodoh ker
heheheh....

niny said...

mmg xde mslh nak berpasangan dgn mat salleh ke etc. tp yg kita nk tgk pd agamanya. kalu mualaf, berat tanggungjwb kita utk bw dia ke arah kebaikan. itu je :)

nabilah_2908 said...

hye budak kampung...

hmm...tul gak tu kan... :)

nabilah_2908 said...

hye farah...

hmm..tul tu...andainya kita mampu bimbing dia ok lah...if tak mampu...silap2 kita sndiri trus hnyut bsma dia...hmm...scary...

nabilah_2908 said...

hye fiq..

betul tu....pokok pngkl kena berpegang pada agama.. :)

if la psngn sy non muslim...sy rs..sy tak mampu nk bimbing dia..

nabilah_2908 said...

hye hasni...

hmm...Hidup Melayu... :)

nabilah_2908 said...

hye arien...

hmm..tu yg sy bimbngkn...takut2 terjatuh hati pada dia...bila dh terjatuh hati...dah timbul rasa cinta...bila bawa pada family..family kata 'NO' ... hmm...sia2 jer kn..huhu..

nabilah_2908 said...

hye kakak...

sy semakin minat nk tau tntg life akk..sy rs cukup menarik tuk dikongsikan.. :)

bg sy...sy tak kisah juga if pasngn sy tu bukan melayu...tapi if dia non muslim tu mslh sikit..

nabilah_2908 said...

hye DMX...

pc dh ok ke...??

sj2 jer DMX cite pasal ni...hehehe.. :)

nabilah_2908 said...

hye niny...

hmm..kita sependapat..sngt2 setuju.. :)

Hanafana said...

Salam :)
Sebenarnya dengan agama or bangsa lain pun tak menjadi masalah. Cuma, pastikan lah pasangan yang bukan islam tuh nak kawen dengan kita, memeluk islam bukan semata mata untuk kahwin, tatapi kerana Allah juga.

My aunty kawen dengan orang India. Alhamduilillah, uncle Fana tuh mendalami Islam sepenuhnya. Dan anak anak dia pun dibesarkan dengan cukup didikan agama.

Ouh ye!
Salam Ziarah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...