Tuesday, February 09, 2010

BLOGGING TIPS



Kali ini...I nak share dengan u all semua tentang tips-tips dalam berblogging...

jika ada yang berkata...

" ala...blog dia bukan bagus mana pun..tapi sibuk2 jer nak bagi tips pada orang...."

I minta maaf yer... I bukan nak kata my blog ni bagus....tak sama sekali..terlalu banyak kelemahan....hanya mahu berkongsi....up to you mahu baca or tak...ye

I suka singgah pada blog-blog yang sudi share tips-tips dalam berblogging...and jika ada kelemahan...I akan cuba ubah..

ok..cukup la mukadimah tu yer....

http://roynetplanet.com/wp-content/uploads/2009/10/blogging-tips.jpg

5 ciri-ciri blog yang kurang digemari oleh pembaca...

no BLOG BERAT

blog yang lambat loadingnya....terlalu banyak widget-widget yang tak sepatutnya berada dalam blog..

guna yang penting-penting cukuplah...sometimes...yang simple tu lebih baik..betul tak..?

http://clear.msu.edu/dennie/clipart/heavy.gif

no GAMBAR + ENTRY PANJANG

gambar merupakan element yang penting dalam blog...ia merupakan 1 hiburan pada pembaca walaupun entry tersebut panjang...sometimes...pembaca boleh faham apa yang cuba kita sampaikan melalui gambar...more entry kita pun menarik untuk dibaca...

ala....contoh paling senang....bila kita baca buku kanak-kanak yang penuh dengan gambar..tentu kita seronok...betul tak..??

perlu di ingat....tak semua pembaca...rajin membaca...setelah penat seharian berkerja mengadap PC .. ni kan pula nak baca entry yang panjang..macam buku teks..huhu..

memang tak dinafikan...I pun macam tu juga...bila tengok entry panjang + without any pictures....alahai...lemah tul nak baca...usually...I baca sikit-sikit jer..cari main point...if menarik..I kan teruskan...if tak..just say good bye pada blog tersebut...

sebaiknya..biarlah enrty tu ringkas tetapi padat...lebih santai untuk dibaca...



no LAGU AUTOPLAY

ini memang selalu terjadi..,try imagine yupp...

Situasi 1
tengah best-best dengar lagu di music playlist kita...bila kita masuk blog orang...tiba-tiba music di blog mereka turut sama kedengaran...

hrumm...tak ke haru pendengaran kita pada masa tu..betul tak...lagu bercampur aduk??

Situasi 2
Situasi ni..I selalu kena...yer la..I selalu blog walking....I suka buka blog dalam banyak tab...boleh bayangkan tak..dalam 1 window..ada 5 blog...dalm 5 blog tu...semua ada lagu....??

if lagu yang boleh distopkan...I akan stopkan..tapi if tak boleh...??

biasanya...bila blog walking...I akan mutekan saja sound system di PC...

Cara penyelesaian
boleh letakkan playlist dalam blog u all...mcm my blog juga...tapi....jangan la letak autoplay....jika pembaca tak mahu dengar lagu di blog kita...dia boleh stopkan...bukan kah itu dinamakan user friendly blog..??



no PENGGUNAAN FONT YANG BEWARNA-WARNI

andainya nak highlight main point... or point yang penting...tak salah....tapi some bloggers...terutama bloggers di kalangan perempuan suka buat n3 mereka dalam bentuk yang berwarna warni...

ini boleh menjadikan pembaca pening bila membaca n3 dari u all..




no SAIZ TULISAN

disarankan menggunakan saiz font yang standard...saiz 12 or saiz 10....

jangan lah guna saiz font yang terlalu besar....atau pun yang terlalu kecil...lagi memburukkan keadaan bila...tulisan tersebut..sekejap kecil....sekejap lagi besar....then kecil balik....

ada juga blogger suka gunakan 'TOGGLE CASE' -----> sAyAnG KaMbInG @pAh

hmm....ini juga tak digalakkan...if sasaran u all adalah pembaca di kalangan remaja..mungkin bagi mereka...ianya menarik....tapi bagi yang bukan remaja...?? pening oo....




ha....cukup sampai di sini dulu....masih banyak lagi tips yang I nak kongsikan....next time I kongsikan lagi...

sebelum itu....I nak mohon maaf sendainya tips-tips yang I berikan ini bercanggah dengan pendapat kalian semua...

ingin ditekan sekali lagi....tips ini datangnya daripada para blogger yang boleh dikategorikan sebagai 'taiko' kerana dah lama terlibat dalam dunia blog ini....and blog mereka juga sangat baik...untuk dijadikan sebagai sumber rujukan...

andai ada masa..nanti I sertakan link blog mereka....

setakat ini...I tulis apa yang ada dalam kepala jer.... maaf jika ada sebarang kesilapan...pang

8 comments:

Ms.Independant said...

Setuju!

:)

luvly mya said...

betul2..
sklai bukak sampai 5 6 tab
mai2 ade lagu..sakit kepala je dibuatnye..haha=0

dmx said...

hai..
nabilah...
bagus gak..tip-tip tuu
tpi,kalo idea...dah kering
waduh....
selamat brbloging...wahaha

Afifee said...

Good tips Nabilah.. :)

hasni said...

sharing is caring
tanx my dear sis for the tips:-)

Fiq said...

wow... thanks for d gud sharing=)

nabilah_2908 said...

hmm...sharing is carring kan..?

MUBAROK said...

pa kabar? :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...