Monday, March 01, 2010

AL-FATIHAH BUAT TOK NYANG



Ola my lovely fwens....wek

Happy Monday....how are you today...??

hmm....hari Ahad yang lepas....Tok Nyang telah kembali ke rahmatullah....

plan asalnya...my mom memang nak pergi ziarah Tok Nyang semalam di JB....bila kami sampai jr kat JB..dapat fon call dari Mak Chu yang mengatakan Tok Nyang baru jer meninggal dunia..

agak terperanjat juga la...so terus redah jer la ke rumah Tok Nyang..

...Al-fatihah but Tok Nyang....

Siapa Tok Nyang ini...??

Tok Nyang ni..adalah my monyang....kami tak la rapat mana pun..jarang sangat jumpa..setahun sekali jer jumpa..so takde la terasa kehilangan sangat....

jom tengok gambar....I sempat curi-curi snap....hehehehe....emo21



baru lepas sedekahkan Yassin pada arwah....dalam 3 kali baca..I dah mula letih...so...I keluarkan fon...and buat-buat baca msg...tapi sebenarnya amik gambar...
hehehe..



arwah Tok Nyang...masa ni baru sampai dari Hospital



Saudara mara jauh...I pun tak kenal...



uisshh...ligat tul bercerita....



pengurus jenazah buat persiapan...



tengah ukur kain...



siap-siap sebelum jenazah di mandikan



Tok Nyang telah selesai di kafankan...



Anak Tok Nynag yang sulung...Tok Omar

I berpeluang tengok sendiri proses2 mengkafankan jenazah..Ya Allah.....takutnya...bila bayangkan 1 hari nanti kita juga akan mati...hrummm..

masa I curi-curi snap gambar...I kena tengur dengan seorang makcik....

" kenapa ambik gambar jer...record la sekali...."

I senyum jer.....dalam hati berkata-kata...

" alamak......kena fire la pulak...."

tapi...makcik tu sambung lagi...

" tak pe kalau nak record....kita tengah belajar sekarang ni kan.....esok-esok senang..dah tau"

I senyum lagi....hehehe....emo20

tapi...sebelum Tok Nyang dibawa ke masjid untuk disembahyangkan...suasa memang menyedihkan....masa anak dan cucu dia nk cium Tok Nyang....air mata mereka keluar tak berhenti..pengurus jenazah tu cakap...jangan sampai ada air mata yang jatuh pada jenazah...

anak bongsu Tok Nyang....Nek Zizah...tak henti-henti nagis...walaupun dia cuba..entah bape kali dia lap air mata...tapi air mata tetap keluar juga....sedihnyer........I hanya mampu perhati dari jauh jer...

masa jenazah Tok Nyang diangkat keluar dari rumah...anak Nek Zizah dia yang baru berumur dalam 3 tahun cakap...

" bye...bye tok....." sambil melambaikan tangan dia....

segera Nek Zizah ambil anak dia dan peluk...

ya Allah.....sayu nyer....

Selamat tinggal Tok Nyang....tenang lah Tak Nyang di sana.....


15 comments:

Riesna Zasly said...

takziah dik..
moga allah mencucuri rohnya...

akak paling gerun nengok orang mati
tak tau mengapa...
mungkin takut susuk tanggal, penah kawan2 kata camtu lak kat akak

have a nice day dik
take care

anummss said...

takziah ye tok seluruh kaum kerabat nabilah..

Semoga arwah Tok Nyang, dicucuri rahmat hendaknya..

Amin....

zida said...

huhuhu. al-fatihah buat tok nyang,
jgn sedey2 yek.
:)

Fahim 'n Alin said...

hmm..takziah

jajarina said...

salam takziah tuk adk ngn kuarge..
taon lepas, arwah nenek jaja pun jaja sempat mandikan smue.. arwah nenek kesayangan.. sgt2 terase kehilangannye.. aritu 20 Feb, genap setaon arwah nenek jaja pergi.. AL-FATIHAH tuk tok nyang kamu dan juga nenek jaja..

hasni said...

al-fatihah untu tok nyang
moga rohnya dicucuri rahmat

aRien de GreaT said...

al-fatihah utk tok nyang...nabilah..trkejut arin tgok persiapan jenazah tuh...hmmm...tkut,,,,

Leeya Hezlin said...

salam takziah buat nabilah n family..

nabilah_2908 said...

hye kakak... :)

hmm..pasal susuk tu tak tau la pulak..huhu..akk pakai susuk ke..?

nabilah_2908 said...

hye anumms...

thnks ya... :)

nabilah_2908 said...

hye zida...

im ok...tak sedih g dh...thnks ya.. ;)

nabilah_2908 said...

hye Fn A..

thnks ya.. :)

Fiq said...

death is not d ending, but d beginning utk hidup selama2nya di sana... Al-Fatihah

Jalani hidup apa adanya said...

inalilahi wainalalilahirojiun

Ms.Independant said...

Moga arwah di tempatkan bersama golongan mereka yang beriman.
Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...