Wednesday, March 31, 2010

MAKCIK BERKASUT MERAH



Hello dear fwens.....hai

I baru sampai office...baru nak duk ngadap PC ni...

tadi kan I pergi JPN...ada urusan sikit pasal tender...Mr R outstation seminggu kat Keratong sana...so I la yang kena take over...
best oo...Mr R takde seminggu...hehehe..emo21

http://www.quick-good-fortune.com/images/easy-money-people-jumping-blue.jpg

masa I sampai kt sana...I nampak ada sorang wanita berbangsa Cina...but I'm not sure dia ni Malaysians or Singaporeans...biasanya bila kita tengok seseorang tu kita boleh agak dia dari mana right..? tapi wanita ni lain sikit..

umur dalam lingkungan 50++..berbadan gempal dan rendah..dia berkebaya nyonya putih berbunga merah..berkain batik..and kasut dia...merah betul...huhu..macam nak pergi dinner or function jer gaya dia..

http://www.vivedirect.com/images/b%20red%20heels%20550%20ACC-2935.Inna%20Panasenko.jpg

Itu ok lagi...tapi gayanya..macam mak datin..dengan handbang di tangan...kiranya dia memang menarik perhatian orang punye la..cara dia berjalan..memandang orang..Ya Allah...arrogant habis..kebetulan I jalan belakang dia...dia pandang I atas bawah dengan muka sombongnya..

" ape hal la pulak makcik sorang nih...kerek semacam jer...." hati I berkata-kata..

so...I ambil jalan lain....I nampak dia pergi ke Jabatan Imigresen...and I lak masuk office JPN..

bila dah selesai semua urusan...tiba-tiba nampak makcik kasut merah tadi..bercakap bukan main kuat lagi kat hall tu...dia bercakap dalam bahasa dia la..can u all imagine macam mana bisingnya keadaan kat situ...

tengah sibuk-sibuk bercakap...tiba-tiba....gedebuk!!!!!!! dia jatuh terduduk...

http://cm1.theinsider.com/thumbnail/400/414/cm1.theinsider.com/media/0/530/85/prada-girl-fall-down1.jpg

terus dia terdiam..fon dia pun jatuh sampai terkeluar battery...I pulak macam tergamam..berdiri jer kat situ tanpa buat apa-apa..cepat-cepat I sedar...terus la pergi menolong makcik kasut merah ni...

seriusly I tak larat nak angkat dia...more kat situ jalannya licin...jenuh juga la I nak tolong...then ada pakcik guard datang tolong angkat makcik tu..makcik tu menagis sambil penggang punggung dia..kesian la pulak I tengok dia...

pas tu baru la...seorang lelaki cina datang...myb tu anak dia...pakai simple jer..short..t-shirt and slipper...anak dia mcam marah pada makcik tu...kan best if I dapat faham apa yang mereka cakap...

anak dia say " thank you..." senyum and terus bawa makcik tu pergi..

berbeza sungguh perangai makcik tu and anak dia...

I tak tau la...makcik tu waras or tak...tapi apa pengajaran yang boleh kita dapat dari cerita kali ni..?

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ozBisDyPf2GDbM::www.cedargrove.k12.nj.us/south/3eweb/images/bookworm2.gif&t=1&h=225&w=225&usg=__36EMnvovxIv62sVplsOfmiRz4LM=

Well...dalam hidup kita ni..tak perlu lah bongkak..merasa diri tu hebat...jika kita rasa diri kita ni hebat...ada orang lain lagi hebat dari kita...tak perlu nak meninggi diri..and nak menunjuk-nunjuk dengan apa yang kita ada...besederhana jer la..

tengok makcik kasut merah tu tadi...pada mulanya sombong bukan main...pandang orang seolah-olah orang tu kecik jer dari dia..boleh di pijak-pijak...

see....Tuhan tu maha kuasa...bila dia jatuh...terus terdiam...mana suara-suara lantang dia tadi..?? terus hilang di sebalik tangisan...

semoga kejadian ini dapat memberi pengajaran pada kita semua..

http://www.lovewallpapers.org/images/wallpapers/Heart%20Love%20Symbol-117787.jpeg

ok lah thats all for now...nanti kita jumpa lagi yupp..

take care everyone.... I love you........muah


p/s : I nak say sorry pada visitor yang buzz me through my YM tapi I tak reply...dia gunakan nickname PEJALAN KAKI...sorry ya...time tu I takde kat office..if u all semua nak ajak I sembang-sembang melalui my YM yang ada kt sidebar blog ni..tengok dulu status I yupp..if ada icon busy or idle...maknanya I takde depan PC or memang tengah buzz...sorry again..huu


22 comments:

Mak Su said...

betul, jangan sombong walau hebat cemana pun kita ni.... tq utk posting ini :)

Cik Akma said...

tu laa sombong sgt. adehh makcikk makcikk~

Lepat Pisang said...

Tulah jangan sombong n meninggi diri..Tuhan tu nak bagi hukuman,cash terus..takpayah tunggu lama2..apa da untie tu...
Setiap manusia sama jer...he..he..apapun artikel ini ada mesej yang berguna untk semua pembaca di sana..

bErrY sTraWbErRy said...

ohh..pengajaran nye, berhati2 lah selalu :)

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

best entry nih

Mesintaip: said...

Err..pengajaran lain yang saya dapat, jangan pakai kasut warna merah apabila berurusan di pejabat kerajaan..heheheh..

ketak ketik ketuk: apa-apa pun, jangan bersikap sombong dan angkuh. Hidung kita tak tinggi mana pun, atas sikit daripada mulut, bawah sikit daripada dahi...itu saja.

Maslina Rosdiana said...

Pengajaran yang tersirat..setiap apa yang diatas...pasti akan kebawah jugak..macam hukum graviti...^_^

Thanks for the n3..bagus untuk menyedarkan diri sendiri..

damaiinx said...

yrr..
krr...
tpi...mcm mat salleh jrr makcik tuu
wahaha....
coz...
kawen campur ek....
hehehe...:)

Fiq said...

lesson of d day...=)

lisaComel said...

fantastic story... :)

nabilah_2908 said...

hye mak su... ;)

hmm..ur welcome..hehe.. :)

nabilah_2908 said...

hye cik akma..

semoga dpt memberi pengajaran pada kita semua..

bila tgk mkcik tu..mcm tak betul pun ada juga..nth la..

nabilah_2908 said...

hye lepat pisang...

ada kalanya kita tak sedar dgn apa yg kita buat...jdikan iktibar.. ;)

nabilah_2908 said...

hye berry..

hmm..berhati2 tu pun betul juga..myb makcik tu tgh marah sngt2..tu yg smpai terjatuh...nth la..hehe.. ;)

nabilah_2908 said...

hello beautiful.. :)

thnks.. ;)

nabilah_2908 said...

hye mesin taip..

hehehe..betul tu... ;)

nabilah_2908 said...

hye maslina..

thnks 2 u 2..coz sudi singgah n melaungkan masa tuk baca n3 ni.. ;)

nabilah_2908 said...

hye DMX..

erm...kawin campur...? i dont think so...cina betul tu..

nabilah_2908 said...

hye fiq...

yupp...tul... :)

nabilah_2908 said...

hye lisa..

thnks.. :)

NichKhun said...

haaaaa 2 la mak cik tu.. sombong sangat...naseb bek cine.. kalau melayu nak kerek2 sama melayu mmg patut di tendang laju2 ah.. pangg skali !

fiezaradzi said...

wah..mmg Allah tunjuk kt dunia lagi nih.. penah gak jumpe spesis cmni kt dlm bank.. bukan org msia la.. slang english pun pelik jer.. riuh satu bank tu..last2 org buat dek jer..siap panggil manager, manager tu pekakkan telinga jer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...