Tuesday, March 09, 2010

NOSTALGIA ZAMAN KANAK-KANAK



Ola fwens...pang

petang semalam...I balik kerja awal...so bila sampai rumah...my mom suh I pergi ambil DD dari sekolah..

masa I sampai jer kat sekolah... I terpandang sekumpulan kanak-kanak dalam umur 9 or 10 tahun..berbaju sukan sekolah sedang bermain...tiba-tiba teringat zaman kanak-kanak dulu..

budak-budak ni tengah main permainan Cop Tiang.. u all pernah main tak permainan ni..?

if tak silap..dalam 1 kumpulan ada 5 orang...masing-masing akan bertukar tiang...siapa yang lambat..maka tiada la tiang untuk dia...lebih kurang macam tu la permainannya...

http://2.bp.blogspot.com/_CW0I3O5E8Xk/Sx7XVkKP01I/AAAAAAAAAGw/wqxKFpM0iZI/s320/cop+tiang.jpg

special thnks to Pakcik Google..

I tak bawa cam even fon semalam...if bawa..sure I dah snap..snap..

Dulu...I darjah 2 or 3...masa tu sekolah sesi petang...pakcik bus selalu datang lambat...so..kami semua ambil kesempatan untuk main...dan ini lah salah 1 dari permainannya..

seronok...tapi jadi tak seronok bila budak laki join...habis kami semua kena buli..huhu...

if budak lelaki lak..tak kira...baik waktu pagi...waktu rehat and balik..suka sangat main permainan ini..Galah Panjang

http://www.suarapembaruan.com/News/2006/03/05/Psikolog/05mainti.gif

thnks to Pakcik Google

if mereka main waktu rehat...bila masuk kelas...haih...siap la..macam-macam bau..


http://farahrahman.files.wordpress.com/2009/10/paper_dolls.jpg

thnks to Pakcik Google

I paling suka main Paper Doll..

kat tepi sekolah..ada sorang makcik yang jual macam-macam kerepok..air..gula-gula..ala..makanan yang telah dilarang untuk dijual dalam sekolah..

makcik tu juga ada jual tikam..sticker and paper doll..I selalu beli..biasanya sekeping 20 sen jer..I pernahsimpan paper doll ni dalam 1 pouch..banyak juga yang I simpan...tapi.....my dad tak sengaja terbuang pouch tu..

sedih la gak..lama I simpan...macam-macam jenis baju..patung...semua ada..even patung yang dah tercabut kepala pun I simpan tau...hehehe...ada yang I biarkan jer..ada juga yang I sambung balik guna tape.. emo20

tapi zaman sekarang dah tak nampak dah...if ada pun..tak sure berapa harganya..

and ada beberpa permainan yang I tak reti nak main...selalu failed..

Permainan Lompat Getah

http://www.permainantradisi.com/permainan/lompat02.jpg

myb berat kot...tak larat nak lompat tinggi-tinggi..
hehehe..
emo21

I ni..dulu kini dan selamanya cam ni...
budak bambam..

and

Batu Seremban

http://2.bp.blogspot.com/_eW_KwzxWzdM/SoOR34PlTiI/AAAAAAAAFYc/SEhiDYeV544/s400/sup+002.jpg

tak tau la kenapa..

baru 1st or 2nd round dah tersingkir..

haha..orang cakap..tangan tak bedung masa kecik..

yer ke..??

Seronoknye zaman kanak-kanak kan...tak perlu fikir banyak sangat...takde masalah..happy jer..

so....apa pula cerita u all...? jom la share kat sini...wek



12 comments:

aque said...

hahahha.. wah tu sume permainan mase kanak2 rebina tu...

sungguh teringgat... n 1 game nie men baling seliper... ni lepas men ni mesti lebam2.. budak laki balik kategori rejam. huh...

huhuhuhu... beshnye zaman kanak2....

Ms.Independant said...

windu zaman skola...
nk busuk2 & comot2 pon tak kesa...
huhuhu

:)

Cik Cookie said...

suka paper doll
baju cantik.

hasni said...

paper doll
huhu
teringt zmn muda2

Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi said...

macam dulu main..
4 tiang, polis sentri, pepsi kola, lawan pemadam,keta dash yonkuro...

dmx said...

masa..kecik2 suka men2 polisentri,nyorok2,layang2 n mcm2 dah xingat...daa
wahaha...
memang best gile2
..huhuhu

nabilah_2908 said...

hye fara...

wah...tau gak permainan tu...tp tak bape nk join..hehe.. ;)

nabilah_2908 said...

hye farah...

hmm..betul tu..tak cm sekarang..hehe.. ;)

nabilah_2908 said...

hye sis...

yupp..itu lah tujuan sebenar kenapa suka beli paper doll.. :)

nabilah_2908 said...

hye hasni..

suka gak eh main paper doll.. :)

nabilah_2908 said...

hye wan..

hrumm..tu mmg permainan bebudak laki tu..huhu...

nabilah_2908 said...

hye dmx...

best kan...rasa dunia tu kita yg punya... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...