Monday, April 19, 2010

HOME MADE CHICKEN RICE


Hello dear fwens...hai

As usual..every weekend...I kena ambil tugas menguruskan rumah and memasak..bagi chance my mom rehat la pulak...

ok...jom tengok apa yang I masak tuk lunch semalam..masak

I masak Nasi Ayam jer...my mom's recipes...cara nasi ayam tu di masak...lain sikit dari kebiasaannya..



ok..apa yang lainnya tu..?biasanya org masak akan gunakan air rebusan ayam kan..?cara my mom..beza sikit jer..

takperlu nak rebus ayam bagai..
  1. ketuk bawang putih dalam 5-6 ulas
  2. sediakn rempah 4 sekawan ( kulit kayu manis, bunga cengkih, etc.)
  3. 1 sudu minyak sapi
  4. 1 or 2 kiub ayam
  5. daun pandan + sedikit garam
caranya mudah..
  1. panaskan kuali then masukkan minyak sapi if guna minyak biasa pun tak pa..tapi jgn banyk sngt.
  2. masukkan 4 sekawan dulu...sampai naik bau then masukkan bawang putih..biarkan sekejap sampai naik bau juga
  3. masukkan kiub ayam and daun pandan..biarkan kiub cair
  4. masukkan sedikit air
  5. pastikan beras dh siap dicuci then dikeringkan
  6. lepas mendidih..masukkan beras ke dalam periuk nasi..then masukkan campuran tadi and tambah air mengikut sukatanberas.
  7. kacaukan sampai rata then tinggalkan sahaja sampai la nasi masak sendiri dalam rice cooker.
see....mudah jer kan..?

lepas masak nasi...boleh la sediakan
  1. sup ( terpulang nak buat cara apa sekali pun)
  2. goreng ayam
  3. potong salad, timun & tomato
  4. buat sos..cara buat sos pun mudah..masukkan dalam 4 or 5 sudu cili giling/cili hidup yg dah di blender..masukkan sedikit sos cili..gula,garam& air..masakkan..


sup ni..penuh dgn daun sup...baru la best..



nasi..ayam goreng...sup & sos

lepas ayam dah siap digoreng & sayur2 dah siap di potong
  1. susun sayur2 atas pinggan..then letakkan ayam goreng
  2. taburkan kicap and 1 sudu besar minyak bekas goreng ayam (pastikan minyak itu masih panas) ke atas ayam tersebut..

dah siap semua...apa lagi...jom makan........



mcm ni jer la cara kami sekeluarga makan...nasi tu tak perlu susah2 nk trasfer ke mangkuk nasi..and lebih selesa makan di bawah dari makan kat atas meja.

tapi my mom ada pesan..nanti bila dah ada suami..or depan orang jangan buat macam ni..huhu..

hrumm...dah macam kelas masakkan la pulak kan..? hehehe..

oklah sampai sini jer dulu...nanti kita jumpa lagi..

take care everyone.......wek

23 comments:

Alien Hijau said...

br je pas makan...tp lapar balik ble tgk sume ni...cam best je!

Mesintaip: said...

Biasa juga guna cara tu, pakai kiub ayam.Tapi,sedap lagi kalau guna air rebus ayam tu, sebab ada perisa sum-sum tulang dan kulit ayam.

Ms.Independant said...

simple je...
bole try pasni...
nyum! nyum!

:)

TUKANG KATA said...

wah...bley try..

:)

tq tips!

Mak Su said...

maksu ambik resepi ya, mcm senang :)

Cik Akma said...

huwaaa cm beshh je. huhuu lapoo~

REMEDY said...

Nice & simple recipe...simple to try...nice to eat...ha ha...

rynas said...

wah cedapner..rajinnyer masak. nak try nie

Rinna said...

Hmm..sedapnya..tgk nasi ayam tuh.. :)

nabilah_2908 said...

Hye AH,

hrumm...tak pe...mkn la lagi..hehe.. ;)

nabilah_2908 said...

hye mesin taip,

hrumm..mmg la sedap..tp cara tu mkn masa sikit..ni cara yg cepat n mudah tuk disediakan.. :)

nabilah_2908 said...

hye farah..

try jgn tak try.. ;)

nabilah_2908 said...

hye maksu..

boleh...ambil la..nnti pandai2 la maksu adjust mengikut selera maksu.. :)

nabilah_2908 said...

hye Cik Akma..

best...huhu..lum try lum tau.. ;)

nabilah_2908 said...

hye remdy..

hehehe...nice quot.. ;)

nabilah_2908 said...

hye rynas,

hrumm..rajin or tak tu belakang kira..hehe..dah mmg jadi tugas sy setiap weekend kena masak.. ;)

try la...nnti pandai2 la adjust ikut selera yupp.. ;)

nabilah_2908 said...

hye kak rinna..

adik sy kata sedap... hehe (^_^)

nabilah_2908 said...

hye TK..

if ada masa try la..huhu.. ;)

NichKhun said...

alamak.. nabilah.. tibe2 je i ase lapar tgk u masak ney.. waaaa lambatnye lunch !! huhu

nabilah_2908 said...

hye Nich..

hehe..sabar..tak lama g dh.. ;)

SwEetForEst said...

ouhh..sweet lom pnah plak try msak nasi aym..hehehe..bleyh try pasni..

^__^

idasyarmila said...

slalunya saya masak nasi ayam masa hari raya.. tapi sejak harga ayam naik kena ubah menu lain pula...

Fiq said...

uihh... sodap tu=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...