Wednesday, April 14, 2010

JANGAN BERTANGGUH



" Jangan bertangguh...bertangguh itu pencuri masa.."

hrumm...sure u all familiar dengan pribahasa di atas kan..?

jom kita dengarkan kisah seorang budak perempuan yang bernama Z nih...eh bukan dengar..baca..emo21

**********************************

Pagi Rabu yang hening...celik sahaja mata otak Z dah berfikir nak guna baju apa untuk pergi kerja pada pagi ini..setelah puas berguling-guling di atas katil dan berfikir, dia mendapat ilham..

" aku nak pakai baju baru lah hari ni..."

Baju kurung berwarna merah darah bermain-main di fikiran. Baju itu baru sahaja di beli minggu lepas secara on9.

Segera dia bagun, mandi dan solat. Setelah selesai segala urusan maka Z pun mula la mengiron baju tersebut. Sedang leka mengiron baju, dia perasan di bahagian bawah kain baju tersebut ( kaki kain) iaitu di bahagian lipatan kain sebelah kiri ( ada org panggil kipas) masih lagi berjahit.

Kebiasaannya baju kurung yang ready made, kaki kainnya akan dijahit sedikit bagi memudahkan urusan mereka, mungkin mudah untuk mereka mengiron baju tersebut, entah la tak berapa pasti apa tujuannya.



" ala..tak pe lah...jap lagi aku bukala benang tu..macam ni senang sikit nak iron..."

Lalu Z meneruskan kerja-kerjanya, setelah selesai Z pergi ke dapur untuk bersarapan dan kemudiannya menyarung baju tersebut. Dia terlupa akan perkara yang dia ingin lakukan tadi.

Sesampainya di pejabat, dia menjalankan tugasnya seperti biasa. Pada kebiasaannya Z akan mengadap blog dan menyinggah dari 1 blog ke 1 blog yang lain sebelum memulakan kerja.

http://ifosonline.com/wp-content/uploads/2009/03/ifosonline-blog-walking.jpg

Sedang leka menjelah blog orang, dia melihat jam di skrin komputernya.

" Ya Allah...aku dah lambat...."

Sepatutnya dia sudah berada di Ayer Keroh atas urusan kerjanya, tapi dia masih lagi berada di pejabat, dengan segera dia bagun mencapai apa yang patut dan bergerak keluar.

Langkah dibesarkan agar pergerakkan lebih cepat, sesampainya di pintu langkahannya terhenti, seolah-olah ada yang menghalang dan dia hampir terjatuh. Kebetulan ada seorang pekerja (practical student) berada di pintu tersebut. Maka Z berpautlah pada pekerja itu.



Pekerja itu terpinga-pinga.. muka Z merah padam menahan malu

" errrr...sorry...sorry....nak cepat ni...tersepak apa tah...sorry eh..." Z meminta maaf..

Pekerja itu hanya tersenyum..Z melihat kainnya..

" Ya Allah...aku lupa nak unpick jahitan kat kain ni...patutlah...."

Semasa berada di dalam kereta, baru la Z mula meleraikan jahitan yang berada di kaki kain tersebut.

" Ish....macam mana la boleh lupa nih....haih...malu...malu..." keluh Z

http://www.healthjockey.com/images/shy-girl.jpg

**********************************

nasib baik lah si Z perasan masa kt office lagi...buatnya dia terjatuh kt luar...kt depan orang ramai...tak ke haru..kan..? mau seminggu duk dalam rumah jer tak mo keluar...hahahaha...

so..moral of the story is.... Jangan suka bertangguh bila melakukan sesuatu...ye


p/s : esok I cuti...sempena MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH...tapi..LOVE SEGMENT akan tetap diteruskan..

15 comments:

Razman said...

aku tak paham sgt pesal jahitan kat bwh tu. tak pernha pkai bju kurung..nti aku cbe pakai.

nabilah_2908 said...

hye Razman...

tak payah pakai..pergi ke kedai yg bnyk jual baju kurung yg dh siap jahit..thn tengok bahagian bawah kain tersebut..then u will know.. :)

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

Haluuuu....
AJ tertarik dgn cite Tangguh2 ni....hehehehe
kekadang AJ pun suke tangguh2 keje....tp mmg tak elok utk kite nye keje....Disiplin kene tinggi uolzzzz!!!
lalalalalalala

Mak Su said...

stujus, jgn tangguh kerja , bahaya, risky

esp kalau alasan hanya utk berblog. (peringatan utk diri sendiri juga)

:)

Cik Akma said...

agreed. bertngguhh mmg x elokk ahha~

TUKANG KATA said...

btol2

time itu gold..

kata org putih..

tp islam ajar

alwakt kal hayat..

waktu itu kehidupan!

:)

Adry said...

hahaha.... betul tu.. jgn suka tangguh tangguh

hasni said...

hah sis
hasni mcm ni jgak
suka bertngguh smpai terlupa
slalunya balas sms lah
kalu dpt msg
trus kata jawab nntila
kekadang smnggu br teringt xbls lagi msg kawan tu
y kawan ni punya mnderita tnggu
haha

nabilah_2908 said...

hye AJ..

hehehe..betul tu.. :)

nabilah_2908 said...

hye Maksu..

sometimes mmg tak nk pun tangguh ni..tapi bila dtg angin Malas...mula la..huhu.. ;)

nabilah_2908 said...

hye akma..

tau tak elok..tp buat gak kan..? hehe.. ;)

nabilah_2908 said...

hye tukang kata.. :)

yupp..masa itu emas.. (^_^)

nabilah_2908 said...

hye Adry...

wht about u..suka tangguh2 tak..?

nabilah_2908 said...

hye hasni..

hehehe..kesina kawan tu kan..?

Fiq said...

terkena batang hidung.....



sendiri????






mana ada. batang hidung org lain la. haha=D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...