Monday, April 12, 2010

MAKAN PULUT DI PAGI HARI



Hye...hye...hye..hai

Ahad yang lepas, kami bertiga my Mom, Adin & Me bergotong royong la kat dapur menyediakan breakfast..my dad tiba-tiba jer terasa nak makan makanan ini..iaitu PULUT..actually I tak tau nama sebenar menu ini..so I namakan PULUT jer la eh..

Menurut my dad..dulu masa dia kecik..pulut ini memang menjadi makanan yang biasa..nenek selalu masak pulut time breakfast..arwah datuk pesawah so stok beras and beras pulut sentiasa ada. Setelah my dad bercerita panjang zaman kanak-kanak dia dulu..maka esoknya kami pun buatlah.

Jom kita tengok gambar..



tanak pulut dulu...cara sama jer macam masak nasi..lepas dah masak bentukkan pulut ni..baru menarik sikit utk di makan..betul tak..?



lepas dibentukkan..golek-golekkan ke dalam kelapa parut..
dan ini la hasilnya..

pulut ni sedap di makan dengan....



sambal tumis ikan bilis/ sambal goreng pun ok gak

and



ikan sepat masin..lepas di goreng..gunakan anak batu lesung..ketukkan dia..
senang nak makan..takde la ikan tu keras kejung..hehe



tadaaa..dah siap..jom makan...

more...pulut ni pun sedap dimakan dengan
campuran kepala parut + sedikit garam + gula = MAKAN/SEDAP..!!

even sedap tapi I makan tak banyak pun...ada la dalam seketul jer..
orang lain laju jer makan..nthla..I tak bape nak minat kot..emo20


siapa yang berminat nak rasa..boleh la cuba buat..mudah jer..

ok lah..that's all for now...till we meet again..

I love you...........muah

14 comments:

Rinna said...

Hmm..sedapnya..makan pulut ngan sambal ikan bilis.. :)

Fiq said...

lebih mudah kalu cik nabilah jer yg kirim kat fiq. haha=p

Mak Su said...

kat tmpt maksu mmg tak biasa ler...tapi tgk ikan sepat masin tu... maksu pun teruja nak terai :)

Judiene said...

aduyaii
meleleh ayaq liuq neh
esk nak mkn pulut ngn ikan masin la!
hahaha

Adry said...

Haih... sedapnya pulut ni... ahhhh tidak mana mau cari pulut niiiii... malas mo masak...

Mesintaip: said...

Err, suka makan yang jenis kuih pulut inti. Yang ni baru tengok..

Nasi pulut ikan sepat,
jaga mulut jangan mengumpat...

hehehehh...

nabilah_2908 said...

hye kakak...

lama tk dtg sini..hehe..

hrumm..sedap la gak..tp mkn dgn nsi lagi besh..huhu.. ;)

nabilah_2908 said...

hye fiq..

mudah ke..? nnti sampai sana dah basi.. ;P

nabilah_2908 said...

hye maksu..

ni makanan org dulu2..sekarang ni susah nk jumpa..maksu boleh try..mudah jer.. ;)

nabilah_2908 said...

hye jud..

ha...makan la.. :)

nabilah_2908 said...

hye adry...

erm...if malas nk masak..suh la org yg rajin masak..boleh masakkan tuk adry... :)

nabilah_2908 said...

hye mesin taip..

hehehe..pulut inti tu my dad pun suka.. :)

try la makan.. ;)

Ms.Independant said...

yum2~
berkeroncong peyot den dibuatnye!

:)

nabilah_2908 said...

hye farah..

hehehe..mmg dh time lunch pun kan..makan..jgn tak makan.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...