Thursday, May 20, 2010

CARA MELETAKKAN LINK BERSAMA KOMEN ANDA



Hello dear fwens......hai

Hari ni..adalah hari goyang kaki...hahaha ( gelak jahat)witch

ok...cukup-cukup la tu bergelak ketawa....I nak share something dengan u all....

if u all perasan...lately ni..setiap komen yang dah I tinggalkan ada link sekali...betul tak..? 4 me cara ni berkesan untuk tuan rumah menjejakki kita dengan mudah..

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:3eZSHpg1ThBY3M::thevoiceforschoolchoice.files.wordpress.com/2009/01/searching-for-an-answer.jpg&t=1&h=184&w=273&usg=__5zVh4ozLDOLF3neg7Ds66r9C3xE=

yer la...sometimes yang hantar komen tu ada lebih dari 1 blog...jenuh si tuan rumah nak explore 1 by 1...betul...? ada juga komentor yang tak letakkan link blog dalam profile nya...so macam mana si tuan rumah nak menjejaki u all balik....

sebelum itu perlu diingatkan cara ini hanya boleh diaplikasi dengan menggunakan Mr Fox sahaja...bukan IE yupp..

http://www.lytebyte.com/wp-content/uploads/2007/05/internet-explorer-in-firefox.jpg

jom kita ikuti step by step ya...

STEP 1

Pergi ke LINK ini terlebih dahulu...bila u all dah masuk...u all explore la dulu...baca apa yang patut..



dah siap baca...click "Continue Download" ... lepas dah click...Mr Fox akan minta kita restart balik firefox..so ikut jer la kehendak Mr Fox tu...

STEP 2

lepas dah restart....view blog balik...then akan keluarlah box ini..



masukkan segala details di ruangan kosong tu.....dan bila tiba ruangan "Your Comment"

ha..di sini lah segalanya bermula..taip la apa yang you all nak....bila tiba bahagian coding..salin balik code di atas,

di bahagian no 1 = tukarkan dengan link blog u all

di bahagian no 2 = terpulang nak tulis apa,

I suka letak tajuk n3....u all pulak...?? ikut suka lah yer....

dah siap...return to main window.

STEP 3

perhatikan di bahagian bawah di penjuru sebelah kanan window..ada tak kotak kecil bertulis "easyComment"



I guna personas yang background nya hitam...sebab tu tak nampak perkataan "easyComment" tu..if yang tak guna personas, or guna personas yang berwarna cerah..sure akan nampak perkataan itu.

try right click pada kotak tersebut..



then box easyComment ini akan keluar



step ni untuk u all manage ur profile..kot nak ubah link ke...

STEP 4

dah berpuas hati...apa kata kita try test....nak try test kat my blog sini pun ok gak...

click bahagian komen....then click pula "easyComment"




sebaik sahaja u all click "easyComment" all the details akan terpapar di dada ruangan komen..sila rujuk gambar di atas..

dibahagian " tajuk n3" tu..tukarkan...tulis la tajuk n3 blog kamu yang terbaru....tak pun nama blog u all ke...

STEP 5

dah siap semua....publish la ur komen...and hasilnya akan jadi macam ni...sila rujuk gambar di bawah yupp...


see....

tengok gambar ni pulak


see....link tersebut akan bawa si tuan rumah terus ke blog u all...

ha....macam mana....u all faham tak...? hope faham la yer...

if tak faham...jangan malu...jangan segan untuk bertanya yupp...

so..selamat mencuba....pang

special thanks to POJIEPOOH dari dia la I dapat tutor ni..


p/s : semalam...kul 9 malam...I dah pengsan...sampai la ke pagi...huhu..9 jam tidur..hari ni rasa fresh....la..la..la...minum


40 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

wah! mekacih, leh try :)

rEd said...

haaa bagus2 kongsi2 ilmu ngan kawan2...x rugi

yan said...

mcm ni ke?? tq so much :)

feel free,go here :)
izyan's

shazika said...

tak jadi pon
cmne nih
huk3

M a W a D D a H said...

wahh..nice info..:)

kak ina mail said...

Terima kasih.ari tu pun akak cari cam mana nak buat cam tu.akhir ko jugak, buat entry pasal ni.

SyAmSuL AnUaR said...

info yg berguna...blh try ni...
Saya Suka Cara Kamu Berfikir

KERAK NASI said...

oh macam tu ke..
hee..
TQ yang!

jane said...

ok...kang aku try

yiazmat_horror said...

boley lah try sat lagi nih kang :D,,,thanks2..

nisa said...

tq dgn tutorial ni.. teror la

Muhammad Safie said...

owh camtu ke..tapi jarang ar gune firefox..untuk google chrome xde ke?

atoyis said...

oo gitu ke

Nuraisyyah said...

waaaaahhhhh..gudinfo la kak ilah..ok3..nt aisya try..:)

pawaka19 said...

eh ada muka avatar mel la..nak testing jap..thanks ek nabilah..

Pawaka19 Dot Com
"sim card anda telah memenangi peraduan"...taktik terbaru si penipu

✿ shuhada said...

hehe nnti ada time akak try k. TQ 4 sharing.

lieya orange M.I. said...

thankz for d info...=p

Linc Reshk said...

cubaan dari rockers...

CROMIRAMA

Linc Reshk said...

pergh... jadikk... thanks zafiranabilah..
i love u...
rock for ever...
klik sini untuk terjah rockers

mama_auni said...

jom lepak kat belog Mama_auni..
nak buat wishlist jugak

testing2x

niesz said...

thanx for sharing dear..agak rumit gak kan step nie..tp xpe..nk cube nnti.. :)

nabilah_2908 said...

hrumm...mana pulak perginya coment2 yg lain...? kt blog ada 21...kt sini ada 14 jer...kemana menghilng..? huhu...nk kena panggil detective conan nmpknya ni...hrum...

AROL DSHW said...

eh, nak cuba buatlah.
hehe. :)

hani syahida said...

mcm complicated. will try ;-)

Uda said...

mekacih berkongsi.. nanti2 boleh try

En iLham said...

akak..sy dah buat.tapi nape bile sy tekan easyComment tu je.window komen ni terus lari ke bawah..huhu

tak berjaye nampaknye

wanes said...

tq atas info ni. moga terus success..

KaSoT PuTeH said...

cre anda mmg berkesan. sye tlh pon menjejaki anda dgn sng ht. (^_^)

Anonymous said...

info yg menarik.. thanxz sbb kongsi.. read my blog tp bukan blogger aww.. hahaha.. juz wordpress je :)

www.efyery84.wordpress.com

MissXYZ said...

nabila tq... mau share... =)
wawawa x kedekut ilmu ye...
sy semakin ngantuk... penat kje...

nabilah_2908 said...

Hye Ida..

ur welcome...try jgn tk try.. ;)

Hye Red ;

Sharring is carring...kan I dah katakan dulu...segala ilmu tntg blog..sy akan share dgn semua.. ;)

Hye Yan ;

tahniah kerana dh berjaya.. :)

Hye Shazika ;

erm...try la lagi... ;)

Hye Mawaddah ;

boleh try kalau nak.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Kak Ina ;

ur welcome..nnti bial dh try..jgn lupa tinggalkan komen kt blog sy yer..hehe.. ;)

Hye Syamsul ;

wee...tahniah cz dh berjaya.. :)

Hye Kerak Nasi ;

ur welcome dear.. :)

Hye Jane ;

ok..try jgn tk try...good luck.. :)

Hye Yiazmat ;

ur welcome...good luck eh.. ;)

nabilah_2908 said...

Hye Nisa ;

ur welcome..nnti bila free try la.. :)

Hye Safie ;

erm...utk google chrome..tk sure lk..sorry eh.. :)

Hye Atoyis ;

yupp...mcm ni la..:)

Hye Aisya ;

ok..nnti tyr k..good luck dear.. :)

HYe Mel ;

hehe..apa slhnya sesekali iklankan avatar Mel..and tahniah cz dh berjaya.. ;)

nabilah_2908 said...

Hye Kak Shuhada ;

ok...good luck eh.. ;)

Hye Lieya ;

ur welcome dear.. :)

Hye Linc ;

hehe..tahniah cz dh berjaya.. :)

Hye niesz ;

bukan senang nk senang..hehe..if free try la eh.. ;)

Hye Mama_auni;

congrts..menjadi juga yer..hehe.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Arol

try tau...ramai yg dh berjaya..sure arol pun boleh buat juga.. :)

Hye Hani ;

bukan senang nak senang...(^_^)

Hye Uda ;

ur welcome..kim slm kt si kembar tu yer..hehe.. :)

Hye Ilham ;

try la lagi...ada yg silap tu..:)

Hye Wanes ;

ur welocem...n thnks (^_^)

Hye Kasot Putih ;

heheh..thnks ya.. :)

Hye efyery ;

ur weolcome..nnti sy singgah yupp.. :)

Hye Miss XYZ ;

hrmm...Miss XYZ dtg blog sy kul 1 pg eh...huhu..ur welocme.. :)

faiz said...

thanks dgn tutorial ini..hehe

halizda said...

TQ for the tutorial....

nabilah_2908 said...

contoh :

jom ke APA KATA HATI pulak,
CERITA PANAS

BLADE EDGE said...

salam...

kebetulan lalu sini. bagus juga ada post ni. selama ni xtau pulak ada cara ni sbb sblm ni xde org bgtau.. so nak try la.

Celoteh Ramadhan

vecasts said...

vecastsradiotv Online menyedikan pelbagai jenis radio dan tv onlie serpti sinar.fm,era,thr gegar,astro prima,astro oasis,astro prima,tv3,tv2,tv1 ,hbo dan pelbagai lagi vecastsradiotv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...