Tuesday, May 04, 2010

IKHLAS KE - PART 1



Ola dear fwens....hai

Hari ni I nak cakap tentang keiklasan dalam dunia blog...

I nak tanya pada u all semua...especially pada my followers.....ikhlas ke follow blog APA KATA HATI ni..? huhu....

well lately ni ramai juga yang sudi follow blog picisan ni...ribuan terima kasih di ucapkan kepada semua followers...kepada followers yang I tak follow balik blog dia hanya ada 1 sebab...dia tak tinggalkan link...if ada sure I dah follow balik..

hrumm...ada yang mengatakan konsep U follow me...I follow you back merupakan perbuatan yang tak ikhlas....setuju ke...??soal

terpulang la pada masing-masing...I guna kan konsep ini ketika berblog....sure persoalan yang sama akan timbul...betul ke ikhlas...kan..?

http://www.merkenmarketeers.be/ecomma/0609/images/social_networking.jpg

Sejujurnya I ikhlas untuk follow balik blog yang sudi follow APA KATA HATI...4 me...ianya 1 penghargaan....ala....tanya pada diri sendiri...if blog u all ada follower baru..sure rasa seronok..teruja kan..??

Maybe soalan-soalan di bawah sedang bermain-main difikiran u all semua...meh I tolong jawabkan...soal

Persoalan :

Iyer ke ikhlas.....macam mana you tunjukkan yang you ni ikhlas..?

Jawapan :

well....setiap blogger yang dah follow APA KATA HATI...I akan masuk ke bolg dia...explore apa yang patut ... ambil tahu serba sedikit tentang tuan punya blog...follow blog tersebut and I akan pergi kat " KOTAK JERIT " mereka untuk say thanks...

http://hkay.files.wordpress.com/2010/01/honesty.gif

Persoalan :

Kenapa follow juga even blog dia tak berapa menarik...?

Jawapan :

kita kena lah give and take....I nak juga kenal siapa follower APA KATA HATI ni...apa pula cerita dia...rasa macam tak best lak...dia mengikuti setiap update...tapi bagi pihak I...I tak tau pun tentang dia...

Persoalan :

tak kan tu je....?

Jawapan :

lepas tu...bila dia update....I akan masuk ke blog dia...tinggalkan komen...jerit2 kt Kotak Jerit dia..sometimes follower ni baru saja dalam dunia blog...so...apa salahnya kita memeriahkan lagi blog dia even n3 mereka pada hari itu tak berapa menarik untuk di baca..secara tak langsung dia menjadi lebih semangat untuk berblogging..

http://www.corporate-eye.com/blog/wp-content/uploads/2008/09/blog-pic.jpg

Persoalan :

iyer ke...I ni pun follower blog you...you tak datang pun kt my blog

Jawapan :

hrumm...kenapa yer...? adakah I ni cakap tak serupa bikin..?

macam yang I dah cakap tadi kena lah give and take....if I jer yang dok sibuk2 kt blog dia...tapi dia...tak tinggal komen..tak jerit2 kt Kotak Jerit I...so..that's it....I takde la sibuk2 lagi kt blog dia...if dia update...I masuk...tapi hanya jadi silent readers jer la...

myb dia pun lebih suka jadi silent readers macam I juga...myb blog ni tak menarik tuk di baca...myb la....I pun tak tau...

http://www.sendthefire.ca/wp-content/uploads/2009/06/silencechalkboardweb.jpg

Persoalan :

Pernah tak you paksa atau minta blogger follow blog you...?

Jawapan :

Sejujurnya....TIDAK...!!!! terpulanglah if rasa nak follow I akan terima dengan tangan yang terbuka...for me...

followers = friends...my friends

if I follow sesebuah blog tu...I tak pernah pun bagi tau pada owner blog tersebut yang I dah follow blog dia..diam-diam sudah...

setiapkali dia update...I takkan lepaskan peluang untuk meyemak kt blog dia...tapi ikut juga keadaan...sometimes I comment...sometimes I datang senyap-senyap jer....at least I naikkan gak traffic blog dia kan..?

tpi ada juga follower yang rajin datang sini...tinggal comment even n3 pada hari tu tah pape...sama juga I pun akan pergi blog dia...kami akan saling berbalas comment....saling support eachother...and bila setiap kali dia update...sure I akan ada kt kotak comment dia...bila dia tak update...sure I akan tercari-cari...kemana dia menghilang.

http://i54.photobucket.com/albums/g116/emiesmom/Friends/SpecialFriendHug.jpg

kiranya mereka2 ni sangat special di hati I...bila ada award yang best-best...sure nama-nama mereka akan ada dalam list...hrumm....betul ni ...if tak caya...tanya lah mereka2 tu...

Persoalan :

siapa...?

Jawapan :

haha...I takmo mention kat sini....pandai2 lah cari....

http://www.btinternetrangers.co.uk/YouaretheTeacher/WhoMe1.jpg



ok...cukup lah untuk hari ni...nanti I sambung part 2 lak....

I selalu ingt pada kata-kata ni...

" followers ramai tidak bermakna blog itu dah cukup bagus...pentingkan kualiti bukan kuantiti...."

so....I nak tanya balik ni....ikhlas ke anda bila follow sesebuah blog...or sekadar ingin menambah bilangan follower blog anda...?

yer la..bila orang tengok bilangan follower yang ramai..first impression...blog ni best....setuju tak...??
jom kita sharekan kat sini.....ye


p/s : tolong tegur/betulkan kalau-kalau I ada tersalah cakap di sini....I buat n3 ni hanya sekadar ingin berkongsi.... I pun masih lagi baru dalam dunia blog ini...sama-sama lah kita belajar...


46 comments:

Lan Bingka said...

tak kisah tak ramai, janji ikhlas..

Alien Hijau said...

btol tu.
i pon x kisah orang x bace my blog or x follow.
sbb i tau blog i bosan. hik3.
nak wat entry pon mls sbb i lg suka bace entry org.

Mak Su said...

ntahlah, tak tahu nak cakap apa

maksu folo kerana nak folo, kalu tak folo agik, mungkin belum sampai seru (macam menanti jodoh gitu)

Ayfa said...

kak..bestla entry akak nie..ayfa setuju dgn akak..hahaha!!

Kazaztan Team said...

i jarang folow org...tp rajin kasi komen...ehehheh...mane2 blog yg pernah i komen...i akan add feed diorg kat goggle reader...so bila diorg update...i akan baca...kalu ada yg hendak dikomen i komen...kalu tak ada...bio kan aje la...

apai power said...

akhenya, apai jumpa..haha...
ok...nak komen nih...
sbnrnya, sy amat stuju...agak kecewa bila perkara sebegini terjadi...
tapi apa2pun, entry kali ini memang best...hehe

SyAmSuL AnUaR said...

setuju ngan pndngn ko...(^^)

Azam Shah said...

ikhlas tu boleh dilihat or diukur ke? ermm..

kita follow pon sebab nak dpt kan update terbru dr blogger tesebut kan.. then dari situ kita berhubunngg..

aku pon x selalu ada masa nak leave comment..selalu jadi silent reader je.. nape tah..hehehe

..bellanurnabilla.. said...

i x kisah pon org folo ke x blog i. tapi kalau dh mereng sikit i suruh jugak org folo i. muehehe~ ikhlas or x itu saye tatau la. huk3~

mahira oya said...

ikhlas tp jauh...hehe..
for me mmg ikhlas..org pn akn suke kan bile kite follow die..
so together mether la..
psl komen tu depends ngn topic kot..

ain said...

makkk panjangnya entry.. tak kisahlaa yg penting jujur dan ikhlas.. apa salahnya balas balik bila org dah follow kita tak rugi ponn... meriahkan suasana n jgn simpan dengki dlm hati.. sometimes mmg suka jd silent reader jerr.. pasti ramai yg camtukann... betul tak..?

KERAK NASI said...

follower rmai x menunjukkan blog tu bagus ye dak..

AMELIA said...

followers ramai tak bermakna bagus. cume maybe friendly. :) tapi penulisan yang penting.. :)

i ikhlas tau. :)

Alien Hijau said...

tatawu la in love ke x. kecewa ngn org laen. then dah mcm suka kat org laen. mlas nak tgu org kecewa kan tu.
boley ke mcm tu?

Fiq said...

setuju dengan akak nabilah 110%=)

AYU said...

kalau org follow kita...tentu lah x salah utk kita follow balik...menambahkan kenalan. Tapi bila da ramai sgt blog yg kita ikut...byk masa ke kita nak berkunjung setiap umah follower kita tu..paling tidak say hi aje....

Jiejah @ Iza said...

eerrkkk akak selalunya follow pada kunjungan pertama ..org kata jatuh chenta pandang pertama tp ada jugak yg bila dah follow tp akak x kunjung tiba sbb tiba² rasa x besh hehehe .

terpulang la pada masing² kan.
akak selalu gak berkunjung sana sini tp 'LIAT' nak tinggak komen/jejak ..

Mohamad Khairul Dhamiri said...

i pun ikhlas gak baca blog u ni..org cakap org ikhlas xkan gtau die ikhlas,tp camne i nak gtau kat u ni...??? huhu

bahiyahaziz ; said...

kalau saya,saya akan follow je..
sebab sy nk tau kisah hidup org..
buat peringatan pada diri kita kan..

manis said...

kalau dia follow sy, sy akan follow balik. xkesa la menarik ke tak. sy pun baru nak bertatih dlm dunia blog ni.
org berbudi kita berbahasa.
:)

SyaNa_saN said...

itulah.... ikhlas atau tidak itu kena tanya pada hati masing2x.. yg penting sy follow kalau saya suker.. macam saya follow blog awak niey.. salam perkenalan!! <3

✿ shuhada said...

hye dear, lama xsinggah sini.hmmm entry yang menarik, btw.
akak berblog utk suka2, lama2 seronok bila leh tambah kenalan.
bab follower, i xdemand pun, nak follow, follow. xnk pun xpe.. sbb i pun xpernah sempat nak g jengok balik my followers. yg sempat, balas kunjungan kat shoutbox. tp i really appreciate my followers n i will follow back if i think that blog is worth to be followed.

nabilah_2908 said...

hye Lan...

hrumm..betul tu...pokok pangkalnya ke ikhlasan.. ;)

nabilah_2908 said...

hye AH...

sape kt ur blog bosan..seronok jer baca tau.. ;)

nabilah_2908 said...

hye maksu..

hehe...boleh la pulak tunggu seru yer..?

sy...tgk juga..if blogger yg selalu singgah kt sini pun sy dgn senang hati akan follow dia...so boleh la saling singgah menyinggah.. :)

nabilah_2908 said...

hye ayfa...

thnks dear.. ;)

nabilah_2908 said...

hye kazaztan team..

hrumm...mcm tu eh...ok gak tu kan..? huhu..myb boleh di praktikkan..

I pun tau tak sampai bila I larat nk jejaki semua my followers.. ;)

nabilah_2908 said...

hye apai..

hehe..thnks...sometimes..ada blooger yg ingnkn follower yg ramai sbb tu dia follow jer mn2 blog...aftr that..senyap sepi... ;)

nabilah_2908 said...

hye syamsul..

hehe...ok dokey... ;)

nabilah_2908 said...

hye azam..

yupp..sometimes kita boleh ukur..tgk dari cara dia la..

pernah tau ms dok blogwalking..ada blogger ni kata...dia terpaksa follow blog tu...ha...itu ikhlas or tak..? huhu...

ala...tak kisah pun pasal commnt ke apa...if say hi kt chtbox pun ok..if nk jd silent reader pun tkpe..atleast dpt naikkan traffic blog tu kan..? :)

nabilah_2908 said...

hye bella...

tu laterpulang pada pendapat masing2..ikut keselsaan.. sy tak kisah if blogger minta follow dia balik... ;)

nabilah_2908 said...

hye mahira...

mcm yg dh sy katakan dlm n3 ni...kena give n take..psl kmnt tu...kmnt la bila perlu.. :)

nabilah_2908 said...

hye ain..

yupp...takde salahnya...but ada juga blogger yang tak suka...masing2 la...sy..teriam dgn tgn yg terbuka.. ;)

nabilah_2908 said...

hye kerak nasi..

yeah...betul tu.. :)

nabilah_2908 said...

hye amelia..

hmm..betul tu...ikhls or tak..kean tanya pada hati sendiri.. ;)

nabilah_2908 said...

hye AH...

erm...tkfhm la...huhu..

nabilah_2908 said...

hye fiq...

yer ke dik...bngus la tu...mcm mn dgn xm...?

nabilah_2908 said...

hye Ayu..

yupp..betul tu..sy pun tk terlarat rsnya nk ikut semua...paling2 pun say Hi jer la...bila free...baru la I cmnnt...kdng2 masuk senyp2 jer..hehe...myb ramai followers sy buat mcm tu... ;)

nabilah_2908 said...

hye kak liza..

hehe...terpulanglah..jd silent reader pun ok gak...dpt juga menyumbngkn trfc kan..? :)

nabilah_2908 said...

hye khairul..

iklhas tu bukan di tunjukkan melalui kata-kata tp perbuatan.. ;)

tak bg tau pun takpe.. :)

nabilah_2908 said...

Hye bahiya..

hrumm..itu la yg sepatutnya kan.. :)

give and take...tp apa yg menyedihkan..bila dh follow..si follower ni diam menyepi...

nabilah_2908 said...

hye manis...

yeah..i like that words.. :)

nabilah_2908 said...

hye syana..

hehe..thnks dear.. keep in touch..:)

nabilah_2908 said...

hye kak..

hrum...terpulang la pada pendapt msing2... :)

atoyis said...

setuju..

nabilah_2908 said...

hye atoyis...

yeah...thnks.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...