Wednesday, May 12, 2010

IKHLAS KE - PART 2



Hello dear fwens.....hai

dalam n3 IKHLAS KE yang lepas...I ada menyentuh tentang isu FOLLOWERS right...? hari ni I nak sentuh tentang isu BLOGWALKING pula..

hampir 80% dari pada kita semua merupakan member Geng Blogger...betul tak..? Geng Blogger merupakan tempat yang paling ideal untuk berblogwalking...setuju...?

http://www.gengblogger.com/images/adminlogo2.png

nak tanya...macam mana cara u all berblogwalking...and apa tujuan u all sebenarnya dalam aktiviti berblogwalking...

adakah u all benar-benar ikhlas..or sekadar ingin meningkatkan traffic blog hanya dengan meninggalkan jejak di shotbox mereka sahaja tanpa membaca n3 yang berada di blog mereka..?

tepuk dada...tanya hati anda.....pang

I pun baru saja sedar akan perkara ni...sebab...dulu I macam ni juga...duduk kat GB masuk blog-blog orang....hanya sekadar ingin meninggalkan jejak jer...ada la sesekali I tinggalkan komen..itu pun bila I ada idea...huhuhu....

http://www.venables.co.uk/gifs/idea.gif

but not anymore....rasa macam tak ikhlas jer kan....penat jer si blogger ni dok fikir siang malam...n3 apa la yang menarik untuk para pembaca...kita ni...datang semata-mata untuk minta si blogger ni datang balik ke blog kita...setuju tak...?

so blogger.....mari berubah......

http://www.usmansheikh.com/wp-content/uploads/2009/09/change.jpg

I dapat kesedaran ni dari Aiz yang merupakan seorang blogger juga...I rasa terpanggil untuk kongsikan dengan kawan-kawan semua...

tanya pada diri sendiri...bila kita dah publish n3 kita...tapi tiada orang yang comment....tapi kat shoutbox tu berlambak-lambak perkataan "Salam Ziarah" ...apa yang u all rasa...?

and apa pula perasaan u all bila n3 tu mendapat komen dari pembaca....sure u all rasa amat berbesar hati...betul...?

apa kata lepas ni...kalau berblogwalking....luangkan masa membaca isi kandungan blog tersebut...if rasa boring...cari jer main point...untuk di komen...if tak de gak....then baru la pergi jerit kat Shotbox dia.....ha...macam mana..boleh...?

http://i275.photobucket.com/albums/jj305/Lezters/comments.jpg

itu pun kalau tak busy....if busy...jangan la berblogwalking.....lepak-lepak kt blog yang ada dalam bloglist kita pun dah ok..

dah tentu si blogger rasa amat berbesar hati apabila n3 mereka mendapat komen..dan pasti mereka akan datang ke blog kita....and aka buat perkara yang sama.....

see.......kan cantik macam tu.....GIVE & TAKE ..more...mungkin mereka akan tertarik untuk follow blog kita....ha...kan dah dapat kawan baru....

http://www.vam.ac.uk/vastatic/microsites/giveandtake/images/g&t_big.gif

and......bila orang dah komen tu..kita pun kena la pergi komen kat blog mereka pulak...jangan syok sendiri....nanti orang pun taknak dah datang blog kita lagi...

hrumm...I pun masih lagi belajar bagaimana untuk menjadi blogger yang baik...and tak salah rasanya kalau I kongsikan apa yang I tau pada u all semua...sharing is carring...betul tak..? insya'Allah.....segala ilmu yang I dapat....I akan kongsikan pada u all semua dari semasa ke semasa...
http://shkspr.mobi/blog/wp-content/uploads/2009/05/imageaxd.jpeg

akhir kata....I minta maaf...kalau-kalau I ada tersalah fakta...atau kalian tak setuju dengan apa yang dah diperkatakan kat sini.....maaf sekali lagi....saya budak masih belajar...andai salah tolong tegur-tegurkan... ye


80 comments:

dayah aziz said...

for me..
aku blogwalking utk tmbah knalan..
and mcari info baru kat blog2 yang aku lwt...
sometym it really valueable tau...
coz dapat something like cam info......=p

Alien Hijau said...

alien slalu je ltk kat shoutbox "blogwalking..."
tp tu x bermaksud alien sekadar tinggalkan jejak utk org g blik blog alien.
bg cik alien, juz nak diorg taw yg cik alien bace entry2 diorg...cuma kdg2 x de ape nak comment.
rasenye just tulis blogwalking pon oke.
at least diorg taw alien ade singgah.

aliesha kirana said...

hehe..setuju2..kdg2 kecik ati gak...ble org dtg conteng kt shoutbox je.tp kt komen 0 jer.. rase cm dorg xbace...saje dtg singgah tinggal jejak je...

Nuraisyyah said...

sgt stuju la ngn kak ilah..hahak..aisya dh cube gak jadik blogger yg bace setiap entry blog n komen pe yg patot..klau xde idea pon..ckap jela pe2..nice entry ke..pe2 jela..tp klau entry 2 busan gler baru aisya xkomen pe2..heheheh..;) nice sharing..gud deed kak ilah..hoho

ladymiaka86 said...

thanx sharing that info.. kdg2 tu bkn tanak komen.. cuma time tu takde idea.. n kdg2 just baca je.. jd silent reader...huhu...
sorry ye kalau slalu jd silent reader cik nabilah ye.. :)

rEd said...

x nak ckp panjang, sy setuju apa yg nabilah ckp tu...
sy masa mula2 buat blog dulu rajin gak la blogwalking
tpi
sekarng nih dh malas...hanya masuk baca n komen kt 2,3 buah blog jer..
ermm

Ayfa said...

i like!!!hehehe..

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

blogwalking bila betul2 free dari kerja....hehhehe.....

kadang2 best gak dapat kenalan baru

✿ shuhada said...

hye dear. akak stuju dgn apa yg nabilah tulis tu. tp it's depends.
akak klu ada time akak suke blogwalking. nak cari masa tu susah sgt sbb bnyk komitmen lain.
bab komen, klu akak rasa boleh komen, akak komen. klu cam xde idea, akak confirm akan tingglkan jejak kat cbox.

SwEetForEst said...

setujuuuuu..tapi skang blog sweet ade masal..bile approve komen terus ilang..ampeh je rase..

*sory lame ilang..masalah berukband nie..ngada2 tol..terpakse menyepi..

^___^

nisa said...

tersentuh hati bc ayat2 ni.. memang pon sbb nk tgkatkan trafic.. org akan wat mcm tu termasuk la sy.. ya allah tetiba mcm insaf.. hehe.. tq atas teguran nabilah..

POSH76 said...

org memberi kita merasa...suka2 dgr word "jgn syiok sendiri"...kita jer dok komen dia buat bodo jer....last2 tak koser nak mai lagi hehe

MissXYZ said...

salam
yup nabila btol tu...
klu setakat jerit & tak bace entri... kita still x tau pe yg blogger tu nak sampaikan... mane tau entri dia best ke... berguna ke kan?


jom sme2 jd blogger yg suka membaca wink wink =)

Uda said...

hehehe.. takleh nak komen setiap blog yg bw tu.. kering otak nak komen.. tapi tetap baca gak.. simpan dlm hati lagik..

aN | Nor Arlina Amirah said...

finally ade jgk org post psl ni..
aku jarang blogwalking. klu bosan sgt bru la tgk2 blog org len. aku xksh org x follow aku sbb aku pn xde la byk sgt follow org. pade aku following tu ikhlas jek, klu rase best, follow. klu x, xpyh la. huhu

nice entry, btw :)

shey said...

huaaaaa , u ney enn . huaaa , ney yg rs na komen 100x ney ! ahaks ! jk je dear , chill :DD

SyAmSuL AnUaR said...

setuju kate2 ko tu....kalau sekadar nk trafik tp x best punya n3 baik x yah....

kak ina mail said...

Akak tak kisah kalau nak komen orang..tapi yang penting berblog ni mesti ikhlas.Tapi ada satu yang akak tak berkenan.dorang datang tinggalkan message tlg klik iklan dia, kononnya dia dah klik iklan kita.cam paksa je tu.rasanya itu tak sesuailah.komen entry kita pun tak nak, tiba-tiba nak suruh klik iklan pulak.boleh gitu

Jue_Da (^_^) said...

betOl2...dlu pon mcm tu jgak..tp ble pk2 mcm ap ntah..hehehhee..

yg penting, IKHLAS....

mama_auni said...

iza blogwalking sbb nk tambah kenalan, pastu kalo ade citer best tu xcited gak arr nk komen..kadang2 xtginggal jejak pon..hehe..yg penting niat kite iklas..xkisah la kalo kiter dok g blog org tp org x gi belog kiter..heheheh

[[iidyLL_iceneSS]] said...

suke entry ini...ngee~~
selalunya sy blogwalking kat my followers n commentor jer..
sgt xde masa utk blogwalking ke smue blogwalker yg tglkn jejak..
bl dh de ms,mmg terjah smue blogwalker tu utk mbalas kunjungan..give n take..
salah ke cm2 ek???ades..

hana said...

saya tak kisah...
saya amat berterima kasih kalau mereka sekadar blogwalking di blog saya..sebab bukan semua orang pandai buat entry...orang x komen pun saya xkisah..hidup mesti sporting..:)

entry u ni dah lebih 10 kali i baca di blog lain..

tq

niesz said...

tul tu..emm..selalu nye mmg mcm tu..dorg blogwalking tuk naik kan trafik..setakat nie niesz lum lagi la cube2 nk wat mcm tu..bg niesz..xsalah kan if kite luang kan mase tuk bc blog2 follower kite..

dear..sory ek da lame x visit blog nabilah..now br free sbb cuti sem..niesz akan lebey rajin visit lpas ni ek..

Oh Malaysia said...

sokong sangat2. kadang2 blogger banyak yang takde option name/URL, tu malas nak komen tu...

pawaka19 said...

menyokong nabilah 100%..buat masa ni mel tak bergantung kepada geng blogger lagi..sbb geng blogger tak macam dulu.

Sang Harima said...

Gua jarang shoutbox! gua bila terjenguk blog mana mana, kalau gua tengok kurang orang komen, gua akan komen! Kalau dah banyak, gua tengok keadaan..

Fiq said...

setuju dgn kak nabil..=)

TUKANG KATA said...

saya setuju..

saya tak gunakan blog utk dpt duit..saya buat blog utk tambah kenalan..

saya rasa bab ikhlas komen n blogwalking tu i.Allah..
sebab everythin depend pada niat kan..

hehe..tq..satu info menarik!

chenta said...

i tinggalkan jejak dgn cara mengomen entry blogger tu..tp komen bila i ade idea je..kalau i takde idea, i tak tinggalkan jejak pun..huhuhu.itu mmg style i ^_^

fikah mus said...

cara saya blogwalking..
hurmm..
setiap orang yang komen, saya akan cuba track balik, dan bagi komen kat mana2 entri. entri baru ke lama ke, tak kesah.
dan kadang2 kalau rajin, komen dan tinggal jejak kat chatbox.
iyelah, orang dah penat2 datang blog kita, kenalah balas sebaik mungkin.

bagi yang tinggal jejak kat chatbox sekalipun, saya track balik.
menjerit balik kat chatbox.
tapi kebiasaannya, cuba komen jugak kat entri mereka.

sesetangah orang akan rasa leceh, tapi alhamdulillah, tidak bagi saya. saya enjoy, dan syukur, trafik semakin meningkat, dan pembaca semkain stabil ke blog saya.

well, you gain some, you lose some right??

maaf,panjang lebar pulak.

jane said...

wohaaaaa seiurius best

aku akan blogwalking jika bosan..n tgh tkde keje

aku akan komen if aku baca
if tak baca...aku tkkn komen

tu my style~

btol2x~
aku tk de nuff utk dikelik or nait utk naaikkan trafik

just suke mmbca je skank
;)

give n take tu pning dlm brkawan =)

jane said...

give n take pnting dlm brkwn even di alam maya pon =)

dmx said...

hye...
nabilah...
satu coment yg baik....
cume...
mcm saya xde masa yg pqnjang tok sume tu
kkadang.....malu gak x dpt nk respon

Mummy Dasy said...

sll blogwalking membaca ape yg tertulis di N3, klu ada idea komen klu x tgl kat shoutbox...kdg2 nak comment pun tersilap tulis kna semula nnt huhuhu

nurafizza said...

fiza pon rajin blogwalking kat blog orang..cume lately ni jela..mls nak menjengah blog sendri..pape pon..ble blogwalking..fiza akan bace mane2 entry blog yg fiza jelajah..cume jarangla nk kumen2..yg rajin menjerit kat shout mix diorang jer..pape pon..fiza akan cube merajinkan diri untuk blogwalking n kumen2..weeee...(ni mood tgh rajin nih.)

kella said...

sangat betul tentang entry ini, memang semuanya penting, dan penting sekali ikhlas, jika kita begitu mahu orang dekat dengan kita, kita kena terlebih dahulu dekat dengan mereka...buat yang terbaik..
huhu aiz.. mmg byk juga belajar dari budak tu..hhehe.
terima kasih untuk entry best ini..

mari tengok mereka
TERIMA KASIH HAFIZ HASHIM, TAHNIAH MALAYSIA

nabilah_2908 said...

hye dayah..

hrumm...betul tu...tp biar kena la dgn cara nya..if niat tu betul..bagus lah...tp ada sesetgh blogger punyai niat yg berbeza.. :)

nabilah_2908 said...

hye AH...

mcm yg sy dh katakan...tepuk dada tnya hati..ada blogger yg berniat baik...and ada yg berniat sebaliknya.. :)

nabilah_2908 said...

hye alisha..

ha...tul la tu..sbb tu la sy publisg n3 ni..nk ajak semua blogwalker berubah.. :)

nabilah_2908 said...

hye aisya..

hrumm...ur welcome dear...ala apa slhnya kita berkongsi..betul tak..?

berilah komen...if dh tak tau nk komen apa...baru la tinggalkan kt shoutbox tu.. ;)

nabilah_2908 said...

hye lady...

eh..tkpe...sy tak kisah pun..sy pun tak tujukan kepada satu2 pihak...genaral...sy sekadar ingin berkongsi...terpulang pada diri smada nk ikut or tak.. :)

nabilah_2908 said...

hye red.. :)

hrumm...sm la...lately ni...jrg sikit nk blogwalking..jln2 kt blog yg ada dlm blog list je.. :)

nabilah_2908 said...

hye ayfa...

(^_^)

nabilah_2908 said...

hye yanie..

yeah...betul tu.. :)

nabilah_2908 said...

hye kak shuhada...

ha...mcm tu la cara yg sebaiknya..bukan dtg ke blog org semata-mata nk suh org dtg balik kt blog dia...

nabilah_2908 said...

hye sweet...

oh patutlah menghilang...that BEROKband wat hal eh... ;)

nabilah_2908 said...

hye nisa...

hehe...yer ke...? ok..jom la kita berubah yupp.. :)

nabilah_2908 said...

hye posh...

yupp..betul tu...kena saling give n take..baru la harmoni..kn..? :)

nabilah_2908 said...

hye miss XYZ,

hrumm..betul tu...

sy..kalau takde idea nk komen apa...baru la pergi jerit kt shoutbox tu.. :)

nabilah_2908 said...

hye Uda...

terpulang la pada cara masing2..tiada paksaan..kita sekadar berkongsi apa yg patut.. :)

nabilah_2908 said...

hye An...

ha...betul...apa pun yg kita buat..tnya pad ahati..ikhlas or tak.. :)

nabilah_2908 said...

hye shey...

alamak...100x...

ikutlah dear...if rs best nk komen...komen..if rs tak best...jerit jer la kt shoutbox dia.. :)

nabilah_2908 said...

hye syamsul..

hrumm..tp ada blogger mcm ni gak...dia pandai naikkan traffic blog dia..:)

nabilah_2908 said...

hye kak ina..

hrumm..itu pun satu hal gak..tkpe la...if dia tipu...duit yg dia dapat tu..bukan halal pun...pokok pangkal diri kita..ikhlas.. :)

nabilah_2908 said...

hye Jue...

yeah...that's right.. ;)

nabilah_2908 said...

hye mama_auni..

betul tu...tepuk dada tnya hati..

tak kisah la nk komen ke tak..terpulang pada diri masing2.. :)

nabilah_2908 said...

hye iidyll...

yeah...itu la yg sepatutnya...

n3 ni..lebih tertupu kepada si blogwalker...bukan blogger.. :)

nabilah_2908 said...

hye hana...

bagus la...ada yg masih belum sedar akan hal ni..sbb tu sy rs sy patut kongsikan bersama...

nk di igntkn...n3 ni lebih ke arah si blogwalker...

kepada blogger..sure la kita tak kisah...malah amat berbesar hati bila org tg ke blog kita...

nabilah_2908 said...

hye niesz...

its ok dear...singgah la bila ada kelapangn.. ;)

nabilah_2908 said...

hye amir..

hmm..terpulng la pada masing2...sy lak malas nk jerit2 kt shoutbox..cz ada shoutbox..kita kena taip url blog kita..1 or 2 tu ok la...if dh bnyk2...haih...letih.. ;)

nabilah_2908 said...

hye mel...

hrumm...sy pun baru join GB. ni..kenapa mel cakap mcm tu...apa yg beza nya..? dulu lagi best eh..?

nabilah_2908 said...

hye sang harima...

haha...kadang kala...sy pun mcm tu gak.. :)

bila dh ramai org komen...sy senyap jer la..biasanya blog2 yg hebat2..sy ada rasa segan sikit... ;)

nabilah_2908 said...

hye fiq...

(^_^)

nabilah_2908 said...

hye tukang kata...

yupp...semuanya berlandaskan niat kita.. ;)

nabilah_2908 said...

hye chenta...

hehe..sama lah kita.. ;)

nabilah_2908 said...

hye fikah....

ha...setuju dgn fikar..

sy pun tak kisah if org dtg hnya sekadar jerit2 kt shoutbox...dh tntu sy akan trace balik... ;)

nabilah_2908 said...

hye fikah....

ha...setuju dgn fikar..

sy pun tak kisah if org dtg hnya sekadar jerit2 kt shoutbox...dh tntu sy akan trace balik... ;)

nabilah_2908 said...

hye jane...

wah...itu la yg sepatutnya... ;)

nabilah_2908 said...

hye dmx..

tkpe DMX...yg pnting ikhlas...

tk perlu malu...sy ada jer utk terus menyokong DMX..and sorry kdg2 terlepas pndg pd blog DMX.. :)

nabilah_2908 said...

hye mummy....

ha..betul juga tu kan...kang tersilap cakap..kena hentam lak..

sy pun..bila nk komnt..kena baca bnyk kali dulu...rs2 yakin..baru la publish :)

nabilah_2908 said...

hye fizza...

chayok...chayok..!!! :)

nabilah_2908 said...

hye kella...

yupp...kt blog Aiz tu mcm2 ilmu yg boleh kita perolehi.. ;)

mahira oya said...

maybe sometimes org yg blogwalking mmg baca entry tp xde idea kot nk komen so shout jer la..hehe..

shey said...

kang i jerit kat shoutbox u nangeh lak kang , jenuh den na pujuk ! :DD

MaryamJamilah said...

Itu sgt betol. I blogging sejak 2006. Tp time tu noob sket nak daftar. Now bile dah daftar ramai juge yang just salam ziarah. tp for me, memang I akan bace gak n3 yg agak2 best. ^^

MaryamJamilah said...
This comment has been removed by the author.
MaryamJamilah said...

Aah la. sy nak link ke sini gak. tp takut tuan punye badan tak kasi, bole? ^^

En iLham said...

sangat setuju la dengan en3 ni.rugi je kalau buat blog semate2 nak naikkan trafik.mesti kena ada pedoman dan pengajaran jugak yang boleh kita dapat bila kita baca blog orang. you en3 make me feel good

jaja9 said...

btol2...sokong nabilah 100% sbb kalau i tgk ade org komen kat blog i..i boleh sengih sorg2...kiranya cam hepi giler sbb ade yg sudi menjenguk blog i...kalau i berblogwalking mmg i akan baca blog2 blogger lain sbb banyak info boleh dapat dr blog2 ni...useful plak tuh...rugiii sape2 yg main tinggal jejak je tuh..huhuuh

n.a.n.a said...

suka jalan2 sbb nak tambah rakan blogger yang bley kongsi ilmu :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...