Tuesday, May 25, 2010

KELEDEK MANIS



Ola dear fwens....hai

you all dah breakfast...? pagi ni I breakfast best...pagi tadi my mom rebus keledek manis..nyum-nyum..

ada tak yang tak tau..macam mana rupa Keledek Manis, ada juga yang panggil Keledek Jepun ni..? or dalam bahasa omputih nya..Sweet Potato.

http://blog.americanfeast.com/images/Sweet%20Potato.jpg http://bahasajepun.com/flash/images/satsumaimo.jpg

Ini lah dia Keledek Manis/Keledek Jepun @ Sweet Potato

kalau beli yang dah siap rebus, if tak silap...1 ketul keledek manis harganya dalam seringgit or dua ringgit lebih...tak ingat dah..mahal kan..? huhu..

lagi best beli and rebus sendiri....lagi puas makan..betul tak..?

ok...jom tengok gambar..



Tada.......ini la menu pagi tadi...



close up sikit..

Keledek ni sedap kalau di makan dengan....



Kelapa parut + sedikit garam and gula

Tapi I suka letak gula banyak sikit..manis-manis masin...sedap..

ye

Ha.....ada tak siapa-siapa yang teringin...? heheheh...boleh la dapatkan segera...cara nak buat pun sangat la mudah...cari jer kat mana-mana supermarket...sure ada jual keledek ni..

tapi....nak cari kelapa parut payah sikit...pergi kedai tanya...semua takde...if nak beli kena cari kat pasar...or kena datang kedai pagi-pagi...baru la ada kelapa parut..

takpun buat muka tak malu...minta jiran-jiran yang ada mesin kelapa parut...sure dia ada kelapa..and sure dia akan tolong parutkan...so..kita bayar la sikit... ye

hmmmm... I wonder....orang zaman sekarang memang dah kurang guna kelapa parut eh...? myb la kot...coz kt rumah pun...my mom guna santan dalam kotak...sama juga rasanya.. :)

macam mana kat tempat you all pulak...??soal

35 comments:

lieya orange M.I. said...

sedapnyer....selalu teringin nak beli kat jusco...

atoyis said...

confirm sedap tu

niesz said...

nabilah,lps mkn ni jgn terkentut tau..ekekeke..

siti nurkhijah said...

lama tak mkn ni...
kelapa parut kat pasar area umah ct ada jual tp kasar skit..

SwEetForEst said...

ohoooo..sedap nyee..kene cr nieyh..

^___^

En iLham said...

mmmm..nyum2 sedapnyer.lame dah x makan

singgah pula ke KAU ILHAMKU
ANDA AKAN LEBIH BERSEMANGAT KE BILIK AIR SEKIRANYA'

purplish.pink said...

ni la yang orang dulu2 makan time jepun jajah tu kan..

Kazaztan Team said...

keledek manis mmg sedap...kami baru je makan...

mahira oya said...

mesti sedap ni

Fiq said...

uihh... macam sedap... bak sebatang 2. hehe

kelapa parut buat sendiri lagi sedap, sebab titik peluh sendiri...=)

Anne Boleyn said...

uhuu~ x pernah makan sweet potato tu lah. teringin juga. btw, kt umah hana, mak still lg guna kelapa parut. klu guna santan kotak tu sm jek ek rs dye?? mak ckp klu gna parut lg sdap. haih~ x taulah. hehe

faye said...

hii tuan rumah..huhu marilah join GiveAway Blog Saya

http://fasham87.blogspot.com/2010/05/update-1st-giveaway.html

✿ shuhada said...

hmmm... ni kena ajak cik abg g usco neh. kat situ leh dpt segera hehehe.

halamak bab kelapa parut campur garam (kasi lemak2) n gule (kasi manis) sgt susah nak dapat kat KL apa lg putrajaya neh.

Akak masak pki santan kotak juge tp klu nak menu lg best mmg cari santan yg dh perah siap2 kat pasar. rasa lebih lemak dr dlm kotak punye.

pawaka19 said...

mak mel selalu kalau keledek dia wat kuih keria..

New Entry Pawaka19 Dot Com
"Pemulihan Dara,apabila sudah ditebuk tupai? "

akuvision said...

peh, sedap tu dia punya sarap.

lots_of_hatred said...

kalo makan menda ni time hujan mesti best..yummy!

SyuQ said...

sedapnya...

br lps mkn keledek goreng cecah kopi... :-)

salam kenal

FiRsYa MeLisSa said...

Sedap yer???
teringin gak nak rasa..tapi tak berkenan..
kalau keledek selalu kita suke kuih keria jer~
yg macam donut..
tapi version gula kasar sket..
heheh..

ASaDa RyutaRo said...

hoOo.. suka makan camtu je dari makan ngn benda lain. heee =)

sedap ea klu makan dgn kelapa parut campur gula? bukan keledek tu dh manis ke?

HEROICzero said...

haa yg ni mmg sedap.. heheh! tp makan banyak2, muak plak~ =p

Mummy Dasy said...

mmg sedap akak sll beli jek, xterfikir pun nak wat sendiri huhuhu... tang kelapa tu akak selalu gne kelapa parut coz Mr.hBy xske santan kotak sbg isteri mithali kna ah menurut perintah klu x bdosa nnt...

Eciz said...

eiii sedapnyaaa tengok! tetiba teragak fulak! saya dari dulu smpai skang masih guna kelapa parut. hehe. sebenanya sedapnya lain sikit. hehe. air tangan la katakan. tu da tak jadi air tgn, tapi air kotak. ekekekek

aque said...

tengok keledek... sangat buat fara teringin nak makan ubi rebus.....cicah sambal ikan bilis + ikan bilis goreng..... hahahha.. sangat sedap....

kalau keledek... fara suke makan yang goreng2.. cicah sambal kicp.. mmg sangat besh... hehhehe.....

wah.. saya mahu balik kampong..!! hehheheh..

p/s: ada award untuk anda... ;)

dmx said...

wah...
trbuka,selerakuu...
time..paling romantik bila makan ubi neh, bila ujan turun ...:)wahahak

Mesintaip: said...

Hmm, sedap. Sudah lama tidak membeli keledek ni. Tempat saya (Sarawak) panggil keledek ni 'keribang'. Lazim beli yang warna putih. Warna ungu ni mahal sikit. Beli pun kalau tak untuk makan rebus, beli untuk buat kuah mee jawa atau mee kari. Saya lebih suka makan cecah dengan gula je...
setuju dengan dmx, maka ketika hujan turunlah (sejuk) barulah best makan keledek dengan kopi/teh panas...

nabilah_2908 said...

Hye Lieya ;

hmm..betul tu..kt jusco bnyk jual.. asik selalu jer teringin..apa kata pergi beli jer..huhu.. :)

Hye Atoyis ;

mmg sedap..nak2 bila makan panas2.. :)

Hye Niesz ;

hehehe...takde la...tu kalau makan bnyk sngt..hehe.. :)

Hye CT ;

hmm...org menjual macam tu la..kena buat sendir baru puas hati kan..? :)

Hye sweet ;

hehe...cari la..jgn tak cari. :)

nabilah_2908 said...

Hye Ilham..

hmm...tgh ujn2 mcm ni...hmm...dpt mkn sedap...huhu..

Hye PP ;

myb...tp biasanya mereka makan ubi kayu.. :)

Hye KT ;

yupp..mmg sedap..mkn lak time panas2...mmmm... :)

Hye Fiq ;

betul tu..tp kt rumh tkde mesin parut kelapa..kt kedai pun dh jarang jual... :)

Hye Anne ;

try la...lebih kurang mcm ubi kayu juga...abt santan kotak tu pun..kena pandai pilih..cz ada santan yg rasanya manis..huhu.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Faye ;

insya'Allah..nnti say adtg singgah yupp.. :)

Hye Kak shuhada ;

hehehe...tkpe la kak..mkn jer la mcm gitu jer..sedap gak..:)

Hye Mel ;

yupp...sedap gak tu...buat cek mek molek pun sedap...hehe.. :)

Hye AV ;

yupp..mcm org dulu2 punya bfz kn..? rasa macam nk terus mngdp jer..tk mo g kerja.. :)

Hye LOH ;

weeee...betul tu..:)

nabilah_2908 said...

Hye Shuq ;

wa..keledek grg pun sdp gak..cicah lk dgn kicap cili...hmmm..besh..besh.. :)

Hye Firsya ;

try la sikit...mn la tau tiba-tiba jer berkenan...hehe.. ;P

Hye Asada ;

tak pun..lagi best..ada rasa lemak-lemak..masin n manis..keledek tu tkdela manis sngt..hehe.. :)

Hye Hero ;

bila makan biarlah berpada-pada..baru terasa kenikmatannya..hehe.. :)

Hye Mummy Daisy..

kt umh akk sure ada mesin kelapa parut kan..? hehe..bagus...boleh jadi conth..taat pada suami.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Eciz ;

hahaha....myb kt tmpt eciz mudah nk dpt kelapa parut...tp kt tmpt sy susah.. sbb tu beli yg kotak jer.. :)

Hye Fara;

uish...sedap lk bila teringtkn ubi kayu rebus.. :) ada awrd eh..thnsk dear nnti akk dtg ambil yupp.. :)

Hye DMX ;

amboi...nk romantik aje dia ni eh...hehehe...tp betul juga..duduk kt beranda rumah tegh2 ujn..mkn keledek ni..minuk air kopi...alahai...syahdunya...hehehe.. :)

Hye Mesin Taip ;

oh..Keribang eh..new words.. :) ubi kayu kt sn mcm mn pula...mudah tk nk dpt..? :)

nisa said...

teringat nisa ms zaman batu.. hahaha gurau2.. zaman nisa kecik.. mak selalu buat.. tp biler da bertukar zaman.. makanan yg mcm ni da xde.. tradisi ni ptt diwat jugak agar kekal dlm ingatan smp biler2.. hehe

Mesintaip: said...

Ubi kayu tak ada masalah nak dapat di sini. Ubi kayu kita orang panggil 'bandung'.

Mak Su said...

x pandai nak makan keledek manis ni, tapi hari tu kat agrotek, katanya, bagus utk kesihatan... nanti nak terailah

MissXYZ said...

dh mcm dlm cite shin chan... keledek rebus... huhu

p/s: suka shin chan

Alien Hijau said...

pergh!!!feveret Cik Alien nih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...