Tuesday, May 18, 2010

LAUK MASIN = NAK KAHWIN



Hello dear fewns....hai

apa pula cerita kali ni yupp....huhu...

al-kisah.....hujung minggu yang lepas, ada seorang gadis ni..kita namakan dia Z..dah menjadi tanggug jawabnya untuk masak pada hari minggu...

so..menu pilihannya adalah Ayam Goreng Sambal Cili Hidup...hmm...bunyi macam best jer kan..?

maka si Z ni pun masak la..mula-mula dia goreng ayam dulu...ketika itu dia terlebih letak garam pada ayam tersebut, lalu hatinya berkata-kata..

" takpe lah...nanti masa masak sambal takperlu letak garam..."

http://calrotaract.org/wp-content/uploads/2009/05/cooking.jpg

si Z ni pun meneruskan masakkannya...sebaik sahaja sambal cili hidupnya siap...dia pun dah siap rasa...semuanya ok....

segera la dia menghidangkan lauk tersebut, dan dia juga sempat menyiapkan lauk sampingan yang lain seperti Ikan cencaru belah belakang dan juga kubis goreng telur.

Setelah keluarga si Z semua berkumpul..duduk bersila dan bersedia untuk makan,

http://givekidshealthychoices.files.wordpress.com/2010/03/khc-family-eating-together.jpg

tiba-tiba si ibu komplen...si Ibu mengatakan lauk sambal ayamnya masin..

" masin nyer sambal ni kak....." complain si Ibu

" eh....mana ada...tadi rasa ok jer...." si Z cuba membela diri

" tadi rasa sambal jer kan...cuba rasa dengan ayamnya sekali..." ujar si Ibu

denagn segera si Z merasa lauk tersebut...

" erk.......betul la masin...ala...lupa...patutnya masa masak sambal tadi takperlu letak garam coz ayam dah masin....sorry le...tak sengaja..." si Z diselubungi rasa bersalah.

" apa la anak dara sorang ni masak masin-masin..dah nak kawin ke..? " soal si Ibu

" nak kawin dengan siapa lak tu....." jawab si Z

" dengan siapa-siapa lah...its about time pun kan..."

Si ibu mula membicarakn topic yang amat-amat tidak digemari oleh Z...Z hanya menahan telinga mendengar bebelan si Ibu.

http://www.gaylordhotels.com/assets/images/rotator_images/large/NA_Weddings_lg.jpg


Sudahnya, sambal ayam si Z tak laku...kesian famliy Z...makan sikit jer pada tengahari itu.



Ayam Goreng Sambal Cili Hidup
MASIN

Dek kerana kelaparan...petang itu...si Z merajinkan diri unutk buat burger....6 ketul burger...selesai dalam masa yang singkat....huhu...



Burger Daging + Salad + Timun + Bawang + Cheese + Thai Sos + Mayo


Persoalannya sekarang.....apa kaitannya antara masakkan MASIN and PERKAHWINAN...??

si Z ni nak jer bertanya soalan ini pada Ibu nya...tapi bimbang kalau-kalau si Ibu membangkitkan soal kahwin pada dia...haih...tak larat nak dengar.........huhu...no

so..guys......any comment...?

40 comments:

nisa said...

org dl mmg byk petua n komen2.. hehe, nisa da byk kali masak masin.. tp xdtg2 lg rombongn meminang, hahaha.. kesimpulannya masak la sedap2 tanpa masin terlebey sgt..

Kazaztan Team said...

iye..iye..ape kena mengenanya masin & peekahwinan...

Muhd Izwan Ikhmal said...

Nenek aku slalu berkate...
kalau ank dare, masaknyaa msin2x...
dahh adee org nak meminang ahh tuu...
ahahha...
=b
Org tue kate ahh..
tpi bagi saye org muda...
juz abaikan jee ahh..
ahaha...

..bellanabilla.. said...

hehe. kite serupa. selalu masak masin. nak je babab tangan ni sbb sllu over excited nk letak garam tu :p lalala~

Lekir said...

kaitan?? memang ada la Z.

pernah tak pergi rumah kahwin yang tak de makanan???

Hah! itu maknanya kalau berkawin kenallah makan dan semestinya bukan makanan yang masin.

^_^

AiZ said...

hmm... betul ke macam tu ek?... hari2 aiz makan makanan masin.. haha.. ^__^

niesz said...

hihihi..kalo ikut kate org tue2 mcm tu la..masin tu tnda nk kawen..mane tau kan..seru da dekat..ehe..

Nuraisyyah said...

hahak..10tahun yg lepas, aisya penah masak sayur sawi msak tumis..memg masin giler..hahhaha..smpai mak ckap "umo baru 10tahun xkn dh ade org nk minang kot.." muahahahah..

p/s --> 1st time masak, so aisya xreti nk agak2 letak garam tue byak mne..hikhikhik..

aMiYs said...

hahahaha! maybe sbb org dolu2 bila nak dekat kawen time masak tu keja dok brangan smpi terlebih masuk garam kot... ahahaha!

liyana aziz said...

betul la, tertanya2 jugak apa kaitan antara masin dan kawin.
bagi yana la kan, rasanya tak de kaitan kot, biasalah orang dulu2...
mcm anak dara x leh duk kat tangga, nanti x de orang minang pulak!
nak tau kenapa keluarnya kata2 tu? sebab anak dara x manis duk kat tangga, so kira kata2 tu nak takutkan la supaya kita x duk kat tangga lagi.. heeeeeeeeeee...
leh pakai ke teori ni??

nananaDya said...

huhuhu~ sy pn xtau pe kaitan masin= nk kawin...
sbb xpnh dgr....=D

-telordibasuh- said...

ha..aku baru je pas smbg ngn adik aku pasal lauk kat skolah die masin hahhaa..cam kebetulan jekan...

TUKANG KATA said...

saya pun tak tahu apa kaitan..?

hehe..maaf tak membantu..

From The News said...

dah sampai seru la tu..
nak suruh kahwin cepat, supaya ada pengkritik tetap masakan di dapur..heheh

baru la improve dari masin jadi lazat!.. :D

rasanya gitu kut kaitannya

atoyis said...

mau mkn nasi minyakkah..huhuhu

Ieda Al-Habsyi said...

nak kawin ni, uhuhuhu! :)

rEd said...

dok fikir nih nak simpati ke nak gelak heheeeehhe


kaitannya err...ntah

yan said...

dah sampai masa la ni kot. haha

Alien Hijau said...

masin mulut mak u....hik3
org dlu2 ckp cam tu sbb konon2nye nak suh kawen cepat.
klu wat air manis lak..ckp nak bertunang...

kella said...

hehehehe... ye ke kaitan ngan masin? tak tahu lak pulok...
hehehe.. tapi yang pasti burger itu begitu menarik perhatian ku.. dan mengundang perut menyanyi..nyanyi pula! hehehe

En iLham said...

kaitannye,bile dah kahwin pun akan masak masin jugak. pastu suami makan je sebab xnak isteri baru kecik ati. pastu buat plak burger. suami makan jer sebab nak ilangkan rasa masin kat lidah mase makan sambal tadi..

kesimpulannya, ramai suami jadi GEMOK dan BONCET sebab isteri mereka suka memasak.is all about masak masin for the 1st time..haha

sori la kak, merepek di blog ini petang2.

Ms.Independant said...

1st time dgr!
slaloo dgr org ckp klo air manis sgt...
tanda dh nak kawen...
huhuu

:)

md nasir said...

mungkin kalau masak masakan masin nanti takut 'suami' cepat kena darah tinggi(tetiba)..kott...haha

itu maknanya dia suruh cepat2 cari pasangan hidup,masin tu jadi point jer nak start 'tutor'..

syue said...

nenek saya pernah gtau kan :
perempuan yang masak pstu masakan dia masin kan, tu maknyanya otw nak kawen la tu. ada orang nak dtg meminang tu. kekekekeke. tu yang ur mom tanya tu. kekeke. so ada kaitan la sikit2 xDD orang dulu kan bnyk sungguh dorang pnye andaian. hehehe. saya pun nk tnye lah : CIK NABILAH BILA NAK KAHWIN. HEHEHE

Miss Izah Mohamed said...

erkk xpenah dgr la pulak masin & kawin.. hehe
tnye la balik ur mum.. ehhee

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha...

persoalannya.. siapakah si Z tu?

adeh2.. ade kaitan gak la kot dgn perkahwinan.. klu makanan masin tu takleh la nk kawen ngn org yg ada penyakit darah tinggi.. hihi :P

aku suka ayat ni "kesian family Z mkn sikit je tengahari tu.." hahaha

n.a.n.a said...

tulaa. xtaw nape org tua ckp cmtu kn.

Mummy Dasy said...

ape kna mngena kawin ngan masin..org dulu2 cakap camtu sbb takut darah tinggi naik xleh masin2..hehehe

FiRsYa MeLisSa said...

urm..mybe tu tandanye jodoh dah dekat kut....ngeee~
tak taulah tu kan..
tapi pernahlh dengar org2 tua ckp cm tu...
cuma tak baper ingat reasonnye sebb apa..
Jengah2 lah~Nnti kita bgi gula2..hik

nabilah_2908 said...

Hye Nisa ;

hehe...tul la tu..org2 vateren ni macam2 hal kn..? huhu.. :)

Hye Kazaztan ;

nth lah..nk tnya takut..tu yg dok minta pendapat readers ni.. :)

Hye Izwan ;

hehehe...betul la tu..abaikan saja..ala bukn sengaja nk masak masin2.. ;)

Hye Bella ;

erm..nk kata selalu tak la..hari tu jer termasin..huhu.. ;)

nabilah_2908 said...

Hye Lekir ;

hrumm...mcm tu yer...haih..mcm2.. :)

Hye Aiz ;

huhu...kena kurangkan Aiz..nnti kena darah tinggi..susah.. ;)

Hye Niesz ;

huhu...iyer ke dh dekat...? tp calon2 nya belum nmpk lagi..ha...mcm mn tu..?

Hye Aisyah ;

org2 dulu ni mcm2 kan..padahal kita bukan sengaja..jenuh gak fikir apa lah kaitannya..;)

nabilah_2908 said...

Hye Amiys;

ha...itu ada logiknya...tp org yg belum kawin pun sekarang ni kena gak..huhu.. :)

Hye Liyana ;

hehe...boleh pakai rasanya..nth la sy betul2 lupa..sebab dh terbiasa...lupa yg ayam goreng tu dh masin.. ;)

Hye Nana ;

its ok...tp sekarang ni dh pernh dgr kn..? huhu..

Hye Telordibasuh ;

hahaha..agaknya makcik kantin tu dh nk kawin kot... ;P

nabilah_2908 said...

Hye Tukang Kata ;

its ok..sy pun sekadar ingin berkongsi.. ;)

Hye From The News ;

hoho..mcm tu eh..hrumm..calon2 belum ada la..so mcm mn la seru tu nk smpai..? ;)

Hye Atoyis ;

ha....lambat lagi kot.. ;P

Hye Ieda ;

hahaha...mmg nk kawin pun..tp tk tau dgn siapa..belum ada yg sudi..hehehe.. ;P

nabilah_2908 said...

Hye Red ;

dua2 sekali pun takpe...hehe..tau silap sendiri.. ;)

Hye Yan ;

if ikut umur mmg dh sampai masa dh..tp..masalhnye sekarang...belum ada lagi yg sudi...hehehe.. ;P

Hye AH ;

hahha..so kiranya...ni terus kawin la eh...tkde tunang2..hehe.. :)

Hye Kella ;

entah lah...org2 dulu kn macam2.. hrumm..nasib baik la itu burger tak masin.. :)

nabilah_2908 said...

Hye En Ilham ;

hehe...tkpe la dik..menghiburkan juga baca komen ni..hehe... ;)

Hye Farah ;

hrumm..ok la tu..atleast drpd tk pernh dgr..dh dgr kn..? hehe.. ;)

Hye Md Nasir ;

ha....point ni mmg boleh pakai..aduhai...kawin..kawin..kawin..sabar2 la..jodoh belum smpai lagi.. ;)

Hye Syue ;

huhu...soalan fav tu..enth la...tak tau bila.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Izah ;

opsss...takmo lah tnya balik..nnti dia masuk bab lain...haih..tak larat nk dgr...huhu.. ;)

Hye Asada;

hehehe...myb la kot...enth la.. :)

Hye n.a.n.a

org2 tua kan kreatif..ada2 jer kan..? ;)

Hye Mummy Daisy ;

erm..myb la...sbb tu org dulu2 jrg sakit kn..? :)

Hye Firsya ;

hrumm...doa2 kn la moga jodoh sy cepat sampai..hehe..;)

damaiinx said...

wahaha..
nabilah...:)
kan..masakan masin tu
petandanyrrr....
kiter...kuat BERANGAN kann
hehehek...

pawaka19 said...

dan2 tngok makanan masa nak lunch..emmm sedapnye..tapi bukan duk daput nak menyanyi ke nak kawin

nabilah_2908 said...

testing... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
TESTING

suara said...

Salam Nabila,

Orang tua kita dulu mementingkan kesempurnaan. Masak mesti sedap dan cukup rasa. Jadi bila terlebih garam atau gula, mereka andaikan memasak sambil berangan. Pasti sedang angau teringatkan seseorang. Usikan + doa sebenarnya. Kalau dibuatnya tika tu pintu rahmat terbuka, kata-kata mrk akan makbul dan benar akan ada org datang meminang. Kan bagus tu...

Apapun, bagi kak su, practise make perfect. kadang dalam soal masak memasak ni, org yg masak sedap tu sebenarnya bermula dengan cuba-cuba je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...