Monday, June 21, 2010

AYAM BULU BALIK



Hello dear fwens.......hai

you all pernah tengok tak macam mana rupa AYAM BULU BALIK...?

apa......tak pernah...?? tak pe.....meh I nak tunjuk macam mana rupanya Ayam Bulu Balik..ini semua di atas ehsan Pakcik Google..



ini la dia....dah tau kan..?
Ayam ni..ada kalanya bulu2 dia ok...then tiba2 jer dia terbalikkan bulu2 dia dgn sendiri..

actually...I bukan nak bercerita sangat tentang ayam ni...I nak cerita tentang rambut I...huhu..

my mom asyik suh I potong rambut jer...dia kata rambut I gugur....ala...adat la tu kan...?

so petang semalam...dengan hati yang berat I pun pergi la potong rambut....for your information....sebelum ni..my mom yang potong rambut I...tapi sejak akhir-akhir ni..dia dah resign..so..terpaksa la cari Sallon Rambut..



masa pergi tu..my mom cakap..potong pendek...tapi layer....I ikutkan jer la...mana la I nak tau layer-layer ni..biasanya potong lurus jer...

lama tau I simpan rambut tu.....sejak habis form 5....tak pernah potong pendek....potong pun sikit-sikit jer....

masa nak potong...Amoi tu ambil rambut I bawa ke atas....dalam hati I cakap...

" alahai.....sayangnya rambut aku......"


zasss.........Amoi tu potong.....

I redha jer la....lagi pun my mom yang bayar...huhuhu...

lepas dah siap.....masa I tengok cermin...memang kurang puas hati...tapi I pujuk hati ni..cakap..

" tak pe la......belum biasa lagi dgn keadaan ni...."

bila sampai rumah....dengan hati yang agak sedih...I pun tidur la...bangun-bangun jer...tengok cermin....ya Allah........sangat benci tengok rambut kat kepala ni...

nak tau sebab apa....? sebab rambut I macam Ayam Bulu Balik la...



pandai2 la you all bayangkan macam mana....rambut I jenis ikal...bahagian atas lurus...and bahagian bawah agak kerinting...

sangat tak puas hati...!!!



naik menyampah I nak belek muka kat cermin...I pujuk lagi hati ni...

" tak pe la..tunggu rambut ni panjang balik........nanti boleh betulkan semula......."

hrumm........ada petua tak macam mana nk bagi rambut kita cepat panjang...??soal

34 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

ehehehe!! festaim aku tgk ayam bulu balik neh, ekekeke!!

edora deon said...

my mom kata kalau kita selalu potong rambut nanti rambut cepat panjang .

potong sikit yang kat bawah sekali sebulan ke .

myb sebab bahagian hujung cepat rosak kan .

ciEk NiENa said...

sayang nya potong rambut bila rambut dah panjang.. tapi xsalah cuba fesyen baru plak kan.. huhu..

redNing said...

nnti nk imagine camne rupanya....
tpi ayam tu comel

shey said...

alaaa , caner tu ayam bulu balik sis ?? ngee~

no worries la , nti bile dah pjg balik , mst cun lah rambut sis !

*ney bukan bt2 pandai2 ey :DD

dmx said...

hahahak...
sukerrr,ngok rambut " karate kid "

dmx said...
This comment has been removed by the author.
purplish.pink said...

alah ciannye..

soh mak bayar ganti rugi. haha.

Fara said...

ntah2 ok je tak nabilah.
cume nabilah je rase tak biase...
tringin rase nk tgk..
hehe

kak ina mail said...

Alah ciannya.petuanya selalu cuci rambut.cepatlah panjang rambut tu.kalau rajin , letaklah pati santan.

-telordibasuh- said...

hehe botak licin cam kulit telor je hehee..

~ ReD ~ said...

heheheh...rambut cm ayam ni ok lagi. jgn mcm balung ayam yg tpacak tengah2 kepala..hehehe

En iLham said...

hehe
susah jugak eh macam ni
akak2 kene pakai sunsilk banyak
kan diperbuat oleh 7 pakar rambut dunia
hehe
mesti cepat panjang balik

butterfly said...

dear..

u try ni..

ambik seggengam bunga raya..
ramas2kan dalam santan pekat..

then, santan tu di syampoo kat rambut..
buat lah 3 kali seminggu..
bilas guna air suma..
insya'allah..

Hazzy Ishak said...

fobia bab potong rambut ni
mesti tak puas hati punya kan kan kan?

Tapak Kaki said...

saya penah bela ayam bulu balik tu.. langsung rasa tak hensem bela ayam macam tu.haha..last2 mati sebab ke sengat lipan

Sylarius said...

rambut stail tomboi ek? hikhikhik =p

Yani said...

hmm, org ckp klu nk cpt pjg, potong ujung2 rambut.. so cpt la die tumbuh.. potong ckit je.. agak2 sebulan sekali wat la kot.. x tau la jadi ke x.. smt mencube.. ;D

sis shuhada said...

hehehe ayam tu mcm ibu ayam marah bila kita usik anak dia eyyy? hik3 teringat zaman kanak2 dulu.

akak dulu pun mak potong sampai form5. pastu g kedai je. mmg xpuas hati 1st time org lain potongkan rambut tp oklah bayar 6engget je pun!

org ckp nk panjang kena rajin potong n selalu ikat rambut tu. org ckp la..

zafira pakai tudung kan? okla tu.... hehehe.

nabilah_2908 said...

Hye Ieda ;

hehehe...sekarang dh tau dh kan.. :)

Hye edora ;

if selalu potong..mkin pendek la dear..huhu...nk cepat pnjng.. :)

Hye Ciek Niena ;

hmm...mcm tk besh jer...hehe.. :)

Hye Red;

hehhee..dlm gambar 'Hair Saloon' ada cth mcm mn rambut sy...gmbr rmbut palsu wrna hitam tu...mcm tu la lbh kurg.. :)

Hye Shey ;

tu...gmbr ayam tu...nmpk tk bulu2 dia terbalik...hehe..
hope mcm tu la.. :)

Hye DMX ;

hmm..buat rambut mcm tu best gk kn..? :)

Hye PP ;

huhu..nk byr pun..rmbut tkkn kembali mcm dulu.. :)

Hye Fara;

erm..nth la fara..susah nak ckp mcm mn...nk tgk...? hahhaa...tk dpt nk tolong...sy pakai tudung...nsb baik pakai tudung... :)

nabilah_2908 said...

hye Kak Ina ;

terima kasih yer kak...nnti sy buat..:)

Hye TDB ;

alahai....kalau sy lelaki..tk kisah gak...huhu...

Hye Red

hehehhe....dh mcm punk la pulak yer..pastu colourkan dgn wrna merah.. :)

Hye Ilham ;

heheheh...maknanya kena guna 7 jenis sympoo tu la eh..? :)

Hye Butterfly ;

wah...iyer ke...nnti sy cuba...thnks ya...(^_^)

Hye Hazzy;

ha..betul tu...susuh nk tepati cita rasa kita...lepas ni mmg tobat nk g potong rmbut lagi.. :)

Hye Tapak Kaki..

hehhehe...pas ayam tu dh mati...rasa handsome la eh..hehe.. :)

Hye Sylarius ;

erm...tk gak...enth la susah nk describe.. :)

Hye Yani ;

thnks ye...nanti sy cuba.. :)

Hye Sis Shuhada..;

yuppp sy pakai tudung..kira masih lagi boleh terima...hehehe..thnks kak 4 the tips..nnti sy try... :)

hasni said...

petuanya
rajin2 lah sikat rmbut supaya cpt panjang
ok sila jgn ikut petua diatas sbb saya mengarut je
hihi

aRien de GreaT said...

hhhe..ini1st time arin tgok ayam bulu balik..hahahha...

aRien de GreaT said...

hhhe..ini1st time arin tgok ayam bulu balik..hahahha...

pawaka19 said...

nabilah..nape tak tunjuk gambar kamu..nak jugak tngok rambut yang macam ayam itam ni

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Pekerjaan Paling Cool Di Dunia"

Fiq said...

naik mesin masa doremon gi masa depan...=p

nabilah_2908 said...

hye Hasni ;

hehehe...tp rasional gak.. sejak akhir2 ni..kejap2 sikat rambut2...nk bg lurus..tk suka tgk rambut mcm tu... :)

Hye Arien ;

ha...sekarang dah tau kan..? (^_^)

Hye Mel ;

erm....tak boleh la Mel...sy pakai tudung..huhu...(^_^)

Hye Fiq ;

seandainya ada,,,best kan,,? :)

Fina Fento said...

wah..baru tahu nih!

mama_auni said...

same la kan...biler nk potong sayang..biler dah potong xpuas hati..huhu ..me tgh tgu rambut panjang balik jugak..

kella said...

huhuhu... faham perasaan itu! bila dah potong sangat tak puas ati pula! takpe.. sekejap je tu mesti panjang balik... :)

nisa said...

alalalala.. saba ek.. mak kite wat camtu mgkn ad hikmahnya.. nisa dl kan smpi nagis2 xnk potong rambut.. tp mak paksa2 jgk.. da lama2 mcm best plak g salon gunting rambut.. ley try pelbagai fesyen.. hehehe

PinQib said...

hehe... ada plak disamakan rambut nye macam bulu ayam.. xpale.. pakai tudung kang>>

FiRsYa MeLisSa said...

sabarlah dear..
u tak biasa g sallon..
then u g sallon yg tak pernah u g pun sebelum ni kan??
biasalah tu, amoi tu tak baper nk paham apa yg u nak..
ada cara..every month u kena trim rambut seinci..selain hilangkan rambut2 rosak kat hujung, bleyh bantu panjangkan rambut gak~
haaa..trim rmbut ni buat kat rumah pun bleyh, tapi sebaiknye g saloon...
selamat mncuba!!

zairie said...

lain macam la ayam tu.. nampak unik pon ade jgk.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...