Wednesday, June 02, 2010

KOMEN OH KOMEN



Hye..hye...hye ....hai

Hari ni I nak bercerita tentang Komen @ Comments..

http://i275.photobucket.com/albums/jj305/Lezters/comments.jpg

beberapa hari yang lepas...I berblogwalking macam biasa dari 1 blog ke 1 blog yang lain...

Blogger A
membicarakan tentang isu Blogger Sombong....dia mengtakan bahawa seseorang blogger itu sombong kerana blogger itu tidak membalas komen-komen dari pengunjung blognya...si Blogger A ni tidak lah menyatakan siapa...dia mengutarakan pendapatnya secara umum...sombong ke blogger itu...??

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:VoFnPVADrmDO3M::smallidea.files.wordpress.com/2010/03/edna_mode1.jpg&t=1&h=226&w=223&usg=__DWcugmrp7_UUn4f0FLIBDVFQIP8=

Blogger B
pun membicarakan hal yang sama....tetapi isi ya yang berlainan...myb si Blogger B ni terasa...entah la...Blogger B ni menyatakan kenapa dia tidak membalas komen-komen dari pengunjungnya, bukan kerana sombong...kerana dia kesuntukkan masa unutk membalas kesemua komen dan...dia juga berpendapat bahawa pengunjung yang telah meninggalkan komen..takkan baca balik komen yang telah mereka berikan..

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:AWvaf96Szd3JWM::www.laundry-palace.com/images/busy-people.jpg&t=1&h=221&w=229&usg=__LcsXEK_8dGrxuThxr2LY0i5Y7Ms=

Persoalannya :

emo12 apa you all rasa bila komen2 you all tidak berbalas...? adakah you all tak kisah...or you all berpendapat bahawa blogger itu sombong..?

emo12 if you all dah tinggal komen....you all datang balik tak pada n3 yang sama...tengok balik..apa balasan blogger terhadap komen yang u all tinggal kan..?

emo12Apa pendapat you all tentang hal ni...??


My Point Of View :

for me...I akan kumpul dulu semua komen-komen then pada keesokkan harinya baru I balas. I akan cuba balas kesemua komen-komen yang di berikan..even sibuk macam mana sekali pun..

I juga suka dtg balik and check comment box...nak tahu juga apa balasan si pemilik blog...if tiada balasan...erm...I tak kisah pun... :)

Tapi ada juga blogger yang busy...even mereka tengah on9 sekali pun...itu tak bermakna mereka tengah free....

kita tak boleh nak samakan dengan yang lain...yerla masing-masing ada life sendiri...masing-masing ada cara mereka yang tersendiri...kita takkan boleh memuaskan hati semua orang..betul tak...?

http://i207.photobucket.com/albums/bb125/Cheeriotown/innocent.jpg

Jom share kan pendapat you all tentang hal ini....pang


p/s : erm....apa ciri-ciri seorang blogger yang sombong...?


45 comments:

atty's said...

ENTAH LAH ..KDG TAK SMPT GAK BALAS KOMEN .LAGI SKRG BZ
LAGI TAK KESAH KALAU TUAN BLOG TAK BALAS KOMEN ..

dayah aziz said...

memandang kan blog aku tak femes..
aku jarang la balas komen..
but sometym bls..
coz nak jwb kepada persoalan... tu je...
jom g blog kite...
amik award awk...=p

entri sandwich

Kazaztan Team said...

mesti bls komen...busy pun mesti bls jugak & kalu bg komen mesti akan check pd follow up comment tu..nak tahu gak tuan tanah balas ke tak komen tu...

Alien Hijau said...

hik3. cik Alien selalu x balas balik komen. sombong kan cik Alien? owhh....tidak! kenal btol2 br taw.
x balas bukan bermakna sombong. tp slalu x taw nak balas ape walaupon teringin nak balas. T_________T
same gak mcm nak komen. slalu je nak komen tp x taw nak komen ape. kekdg tu jeles jek tgk org laen komen pjg2.

waaaah..terkomen pjg lak tnpa disedari. =)

I B U E L Y S H A said...

i biasa balas semua...tak kesah la bloggers tu masuk ker tak kat blog i balik after dah tinggalkan komen....bagi i itulah tandanya nak ucapkan terima kasih yerla tetamu dah datang rumahkan harusla di layan dengan tiptop..walaupon blog i tak pemes mane pon heeeee :)

Mr PenyuBiru said...

biasanya kalu aku komen berbentuk pertanyaan, aku akan tick check Email follow-up tu. so nnt biler blogger tu reply,terus masuk dlm emel.

nurafizza said...

fiza pon kekadang balas kekadang x..tp fiza cube utk balas..hehehehe..

Tapak Kaki said...

ader aku kesah..? memang aku kesah.hahaha

En iLham said...

dulu sy pun malas juge nak balas komen
sebab ingat mereka yang drop komen xkan datang lagi
tapi xjugak
sy rase ade jugak yang dtg lg
mgkn mereka ada bertanya apa2 soalan dan mahukan jawapan
jadi mulai skrg sy akan balas semua komen yang datang di blog sy
tapi sy kumpul dulu smpi jadi bukit
hehe

Shuk said...

terpulang pada cara masing2 kan..kna slalu fikir positif, jgn dok fkir yg buruk je..smpai bila pn kite x ke mane..jdilah orang yg memberi..bkn hnya menerima.. senyum selalu dlm mimpi :)

mahira oya said...

i pon balas insyaAllah..hehe..
kalau x smpt pagi nxt day..balas sume2..
sonok gak balas nih..

aque said...

kalo fara pula...
fara akan pergi balik page owg yg fara cmnt.. tok bace ap yg die balas...

kalo balas cmnt kat blog fara.. buat masa nie.. fara masih balas semua cmnt yg ditinggalkan.. coz.. cmnt x ler banyak... setakat 2 3 cmnt.. hehehhe...

tu pendapat fara ;)

Matt said...

perkara ini subjektif sebenarnya,dan saya telah mengupas isu ini, sila baca kalo sudi ya, thanks :) http://leoparduslynx.blogspot.com/2010/05/thank-you-blogwalkers.html

Matt said...

http://leoparduslynx.blogspot.com/2010/05/thank-you-blogwalkers.html

peaNut said...

kalau peanut..kompom akan balas..sama ada pengomen tu baca balik or x..itu terpulang kat dia..balas komen ni ibarat kita tunjukkan penghargaan kat pengomen sbb dh tinggalkan komen kat entry kita...huhu

Fiq said...

sya dulu rajin balas gak. tp sejak akhir ni asik sibuk. tak sempat. selalu buat auto publish ajer. huhu

ismishahril said...

saya selalu balas. tanda terima kasih sebab ada jugak orang nak baca.

pasal komen kat blog lain pulak, cukup lah kalau ada sekali sekala dia jengah baca balik entri kita. eventho dia tak reply komen kat blog dia pun.

all in all, masing masing ada pembolehubah sendiri. =)

mama_auni said...

kalo kiter lak,...selagi kiter leh balas balik komen kiter balas..xde la biler org tu xblas komen kiter, kite nk ckp die sombong lak..ntah2 buz ke ape ke..hehehe

rEd said...

msti balas sbb yg komen pon 2,3 kerat jer..








dh malas nak update kt blog merah tu..klu x keberatan dtg sini

http://nightwishez.blogspot.com/

SyuQ said...

sy akan nengok blk komen2 yg sy tinggalkan kat blog blogger lain. klu dorang x reply, sy x da hal...

dan sy juga sedaya upaya membalas blk komen2 yg ditinggalkan kat blog sy walaupun kadang2 entry tu dah 2, 3 minggu yg lepas...

~cik tiram~ said...

mesti balas lau ade org komen..hee...
lau dorang tak reply,saya tak kesah..tp ada r mengharap kekadang..tee hee..:)

Uda said...

sebab itu lah kena ikhlas time bg komen... nanti tak der laaa timbul masalah mcm ni..

maRShA said...

balas then fllow up ngn tuan pny blog! =)

HoneyBUZZin said...

Hi Tuan Rumah...
Pertama kali 'landing' sini...nak juga bagi pendapat. Entri bagus nih..
As for me la...sepatutnyalah..kita mesti balas komen pembaca. Sy sibuk jugak..macam tuan rumah,...sy biarkn satu hari, pastu baru komen balik.
Blog English saya..sy tak komen sebab sy selalu buzzing p tempat they all dan komen dlm blog mereka pula.
Teruja bila kawan-kawan komen kat blog kita..kadang-kadang sepi gak bila org tk komen...hmmm...
Hanya pendapat 2 sen sy jer..
Tengkiu.

liyana aziz said...

whatever it is, i akan balas, sebab they do read those entry means they really appreciate what we have written. i happy if entry i ada org baca, x kisah la nak komen ke x, asalkan diaorg enjoy reading. that's all.

(my opinion je)

Mak Su said...

suatu ketika dulu, maksu akan balas semua komen...sekarang tak dapat dah, masa tak mengizinkan sebab berblog guna harta orang.... so, kena ikut time orang. rasa ralat juga, tapi mmg tak boleh nak buat apa, kalau lama sgt on ternet, harus ku kena warning letter berpuluh2 pages :(

dpt jwb sikit2 pun ok ler, for a time being, nantilah bila makcik dah kayo ada komputar sendiri, mungkin boleh berlama2 di ternet dan buat apa saja sesuka hati, inilah masalah maksu sekarang ni....

bARdbOO said...

br ingt nak wat entry pasal komen ni..tp awak dh wat plak..hehe..

bg sy, sy akan jejak balik komen yg sy dh bg jika komen yg sy bg berbentuk soalan..huhu...

HonEyBuNNy said...

bagi ila..ila xksh...mb kdg2 b logger tu bz ke...sapa nak komen..komen..xnak xpe....kdg2 kita pun bz..mcm org lain jugak kn....tapi ttp ziarah menziarahi...eratkn silaturahim..hehe

kunang-kunang said...

kadang2 komen tu rasa mcm dihargai sikit kan. tp tak komen xsemestinya xdihargai.

M a W a D D a H said...

kalu adah, kalau ada yang datang komen, adah bese balas...seronok balas komen orang ni..adah suke komen mengomen...hehehe...

lagi pun..time skrg ni bnyk masa free walaupun sbnrnya agak busy...ermmmm

hasni said...

wah
banyaknya komen kat entry ni
;-)
hasni jenis xbalas komen
bkan sombong bukan jugak bizi sampai xda masa
tp ntalah
malas kot
huhu
ikut mood
kadang kalu ada komen y memerlukan untuk dibalas
hasni balas jgak
xtaula mcm mn
huhu

pawaka19 said...

mel mohon maaf kalau mel pon macam tu..mungkin mel busy dan byk perlu difikirkan...pastu Allah anugerahkan tangan dua , otak satu , laptop pon ada 1..hehe

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Imam Muda VS Program Realiti Hiburan "

dmx said...

buat,nabilah...
dmx respeck habiss...
selalu...ziarah,kekawan....
insyallah....tetap mbalas komen teman2 n folow kembali walaupun...
masa trlalu meyempitkan...
hehehek...:)

sis shuhada said...

blog akak xbnyk yg komen jd akak akn balas semua yg komen tu hik3.
cuma maybe x immediate la sbb akak jrg ada masa, mcm nabilah ckp tu.
akak xharap org tu dtg baca balik jwpn akak tp rasa puas dpt reply komen pengomen akak.
TQ sbb nabilah antara yg rajin komen kat blog akak. terharu, hehe.

lAl said...

kalo sombong, besa masuk blog pon dah rasa xmesra... :p

violetless said...

saya balas je suma komen..hehe...

blogger sombong eh?org tego tak berbalas kot..komen tak nah balas.dan tak penah tinggal komen rasanya.

nabilah_2908 said...

Hye Atty's ;

mcm yg katakan dlm n3 tadi...masing2kn ada life yg tersendiri.. :)

Hye Dayah ;

eh...jgn la cakap pasal famez or tak..setiap blog ada peminat mereka yg tersendiri tau.. :)

Hye Kazaztan Team ;

hehehe...mesti yer..bagus bersemngt..sy mcm tu gak..bila ada n3 baru..sy komen..thn pergi ke n3 terdahulu tuk cek komen..:)

Hye AH ;

hehehe..sy pun tak sure..apa ciri2 blogger yg sombong..fhm apa yg AH rasa...sometims sy pun mcm tu gak...adakalanya dok termenung dulu cari idea...hehe... :)

Hye Ibu Elysha ;

seronok kan balas komen2 ni..betul tu...bila balas komen2 menunjukkan yg kita hargai pembaca yg sudi baca n3 n komen di blog kita.. :)

Hye PB ;

hmm...nk tyr juga la nanti..mcm tu rupanya...thnks...

Hye Fizza ;

balas la jika ada kelapangn..jgn risau apa yg org kata.. :)

Hye Tapak Kaki ;

awak kesah kan..? hehehe... :P

Hye Ilham ;

hehehe...sama la kita...mcm sekarang ni la...sebelum buat kerja..balas komen2 dulu..hehe.. :)

Hye Syuk ;

yeah...setuju...kita tak boleh nk puaskan hati semua org...kehidupan kita berbeza...kalau semua nak sama..bosan kan hidup ni..? :)

Hye Mahira ;

hehehe...sama lah kita...suka kumpul dulu... :)

Hye Fara;

hmm..itu la sebaiknya...tak kisah la komen bnyk or tak... :)

nabilah_2908 said...

Hye Matt ;

sy dah singgah dah..prinsip sy mudah jer..ini kan blog kita...so terpulang pada kita utk buat apa saja..boleh baca tips2 yg diberikan...if kita rasa..kita boleh terima...n nakkan perubahn..kita buat lah... :)

Hye Peanut ;

yupp...otai blogger kita pun mmg menggalakkan kita balas semua komen yg kita dpt.. :)

Hye Fiq ;

bila ada masa...bls la..jgn ikutkn sngt cakap org...org tk boleh nk menilai kita sombong dgn hanya melihat cara kita...tak kenal maka tak cinta kn..? huhu.. :)

Hye ismishahril ;

suka dengan ayat ni..
"all in all, masing masing ada pembolehubah sendiri.."

Hye Mama_auni ;

pandangn masing2...tu yg sy tnya..apa la ciri2 blogger sombong..huhu.. :)

Hye mr Red ;

patutlah lama tak nampk..sy dh dtg pun...kiranya kt situ Mr Red aktif la ye..? :)

Hye Syuq ;

hmm...if ada komen2 baru kt n3 yg lepas...adakalanya sy terlepas pndg..huhu... :)

Hye Cik Tiram..

haih...mcm mn tu..tak kisah..tp mengharap...huhu...means kisah la juga kan..? tp dh org tknk bals..nk wt mcm mn..tkkan kita nk paksa..yer tak..? (^_^)

Hye Uda ;

erm...betul juga tu... :)

Hye Marsha ;

yeah...bagus la tu.. :)

Hye Honeybuzzin ;

hmm..thnks cz sudi berikan pendapat..actually...kita tak sepatutnya judge org melalui cara kan..? :)

Hye Liyana aziz ;

macam mana nak tahu visitors datg baca n3 kita org tak jka dia tak meninggalkan komen..cth if ur n3 tkde org yg komen...sure u akan beranggapn bahawa..tkde org baca..betul tak..? yer la..blogger skrg mcm2...ada yg suka jd silent reader...ada yg hnya mengejar trafic.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Maksu ;

alahai sedih jer bila baca..kenpa la dieorg dengki sngt..hmm..betul tu..harta org..kita yg menumpng kena la ikut..huhu..

maksu kerja apa..mmg penggunaan internt terhad yer..?

Hye Bardboo ;

eh...buat la...masing2 ada caranya yg tersendiri...myb awak boleh tmbh point2 yg lain..sama2 la kita berkongsi.. :)

Hye Honneybunny ;

yupp...masing2 ada life tersendiri..:)

Hye Kunang2 ;

uniknya nama...hehe..hrumm..betul la tu..sebab tu la..otai2 blogger kita erpendapat se'elok-eloknya kena balas semua komen2 dari pembaca.. :)

Hye Mawaddah ;

hehehe...macam mana tu...bnyk masa terbuang...tp bzz..? hehe.. :)

Hye Hasni ;

terpulang pada masing2...blog kita..jgn terlalu ikutkn sngt kata2 org..akk just nk berkogsi pndngn tntg isu ni..tk perlu ubh jika hasni rasa tk selasa or terpaksa :)

Hye Mel ;

tak perlu minta maaf...terpulangla pada MEl nak buat macam mana...:)

Hye DMX ;

sy buat dgn rela hati...selalunya di penghujungn3 sy..sy selalu cakap..I LOVE YOU....itu bermkna sy syg kwn2 sy semua..sebab tu la selalu dtg bertndg..nk tahu cerita terkini...thnks jug apada DMX...dari dulu smpai sekarag..tk jemu2 dtg ke sini..:)

Hye Kakak ;

bila hati dah terpaut...sure saya takkan lepaskn peluang tuk datang ke blog akk.. :)

Hye IAI ;

hrumm..macam mana di katakan tk mesra tu eh..?

Hye violets ;

hrumm...macam tu yer...

niesz said...

niesz nk kate sombonk tu xla kot..ye la..mane tau die mmg bz kan..but at least bc la entry tu..semue org nk naik kan trafik tp tu bukan sbb utama kite berblogging rite..

bg niesz,niesz kan cube comment blog fwen niesz.from ctu kite tau ape pekembngn die..kwn tu lebey penting dr segalaye..

PinQib said...

xpe x balas.. cume, macam sombong klu kite pi komen entry dia, then x dapat hit back balik// :)

Frodo Baggins said...

wuhuuuuuu .... mmg kdg x terbalas komen, tp cuba ziarah rumah blogger yg komen.


>>___<<


yg ptg semua ikhlas ... :)

Mesintaip: said...

Kalau saya, sesibuk mana pun saya akan cuba memberi respon setiap respon yang dihantar pada blog saya walaupun dengan ayat atau frasa yang pendek atau pada jangka waktu yang lewat untuk membalasnya. Dengan cara inilah komunikasi dan ukhwah terjalin. Tidak kiralah sama ada respon itu berbentuk kritikan pedas atau saranan yang ikhlas kena hadapi dengan berlapang dada dan perlu juga diberi responnya.

MissXYZ said...

ermmmmmmmmm...
bse la org berckp nak wt cm ne... blog org... nk bls org yg komen ke tak... kdg2 mungkin diaorg bz kot...

bersangka baiklah... kih3
sy sgt poyo...

p/s: nabila kesah ke x klu "saya" tukar jd "aku" bru rs cam kamceng sket... hu3 =)

nabilah_2908 said...

Hye Niesz ;

hmm...bg akk...tkyh kisah apa yg org nk kata...if org bagi tips...terpulang kalau rasa patut ikut..ikut la...kalau rasa tk patut..tk perlu.. :)

Hye PinQib ;

hmm...'macam' jer kan..? huhu..try baca komen2 lain..dieorg ada sebab kenapa tk balas balik komen2 pembaca.. :)

Hye Frodo ;

yupp...terpulang la pada cara masing2...yg pnting ikhlas.. :)

Hye MesinTaip ;

yupp..itu la sebaik-baiknya.. :)

Hye Miss XYZ ;

pandangn masing2..kita tak boleh nk halang..

hmm...boleh jer nak bahasakan diri 'aku'...ikut keselesan..sy tk kisah...(^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...