Friday, June 25, 2010

MEMOTONG KUKU MENGIKUT SUNNAH



Hello my lovely fwens.......hai

Pada hari Jumaat yang kelam lagi sejuk ini...I nak tanya you all semua...sebelum ni...macam mana cara you all memotong kuku...adakah mengikut sunnah...or hentam jer...?


Hari ni...I nak berkongsi dengan you all tentang cara memotong kuku mengikut sunnah Rasullullah S.A.W.

Kita mulakan dengan Kuku di tangan terlebih dahulu...dan sudah tentu lah kita harus memulakan dengan tangan kanan.. bawa ke tangan kiri....



  1. Dimulakan dengan Jari telunjuk, sehinggalah ke jari kelingking..
  2. Kemudian beralih pula ke jari kiri...sama juga macam jari kanan...bermula dari jari telunjuk hingga lah ke jari kelingking..
  3. Akhr sekali baru la kita ke ibu jari kiri dan kanan..

Kuku di kaki pula..



Cara memotong Kuku kaki pula agak berbeza sedikit...
  1. Dimulakan dengan jari kelingking kanan dan seterusnya hingga ke ibu jari kaki kanan.
  2. Untuk kaki kiri pula, dimulakan dengan memotong kuku di ibu jari kaki dan seterusnya hingga ke jari kelingking kiri.
Mari kita lihat gambar untuk membuatkan you all semua lebih faham..



Ha...macam mana pula dengan hari...??
Hari apakah yang merupakan hari terbaik untuk memotong kuku..??




Menurut sabda RASULULLAH S.A.W :

Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

Hari Sabtu
Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad
Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Hari Isnin
Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

Hari Selasa
Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu
Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis
Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Hari Jumaat
Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.


hmm..macam mana dengan n3 kali ni....? moga dapat memberi manfaan kepada semua...pang


special thanks to AHMAD ZAKI & PAKCIK GOOGLE

40 comments:

Fara said...

Nabilah,
fara tak pena tahu pon ade turutan yg betol utk potong kuku ni...
Selama ni paki potong ikot suka ati.
Thanks 4 sharing!

:)

En iLham said...

wah
thanx for da sharing kak
serius baru tau
pasni kena potong kuku betul2 la
hehe

Kazaztan Team said...

selalu main potong aje...hari potong pun ikut dan aje...

redNing said...

sunnah mmg byk...dan byk jugaklah yg x ikut huhuuh

Wawa~* said...

yg tangan alhmdlillah ikut la sunnah nabi tu.. tp kaki slalu telupa lak, hehehe... thnx for sharing nabila :)

Eciz said...

aitu penah baca tentang ni. sama jugak entry nye. dan saya ikut.

pastu cari balik, da tatawu kat mana nak cari.

bagusnya kamu buat! dapat saya simpan sebagai rujukan.

kella said...

terima kasih! entri ini sangat sangat bagus.. maklumat ini bagus..!
tengah potong kuku tadi.. lepas potong baru baca ni..
alhamdulillah.. sempat potong kuku hari jumaat..

terima kasih nabilah :)

atoyis said...

tapi tiap kali dh abis potong kuku baru ingat " aiseehh naper tak start dengan tangan kanan "..pernah tanya kat kawan dulu "asal aku selalu lupa nk start potong dengan tangan kanan??"

jawabnyer "sebab ko pegang nail clipper kat tangan kanan sebab tu ko menonong jek potong tangan kiri dulu..kan"

hmm betul gak tu

eNaSaN said...

thanks 4 info..



pernah tau..tp kkdg slalu trlupa..lps nie kena amalkan..

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

tq nabila!!! utk info ni... suke sgt =)

mahira oya said...

best nih dpt info nih..
mmg beri manfaat..
suke3

Mak Su said...

aiyo, takut tgk gamba nombor dua

kak ina mail said...

Betapa naifnya akak.ni pun akak tak tahu.Insayaalah boleh diikuti.

E.d.Y said...

alamak...lupa nak potong kuku sebelum g solat tadi

peaNut said...

wah..bagus tul info kat entry nabilah ari ni..tq2!!~

sis shuhada said...
This comment has been removed by the author.
~cik tiram~ said...

baru pas potong kuku ni.hoho..:D

sis shuhada said...

akak pernah buat entry mcm ni dulu tapi lain pula turutan potongnya especially kuku tangan.

cuba nabilah tengok, mana yg betul eyh? dh musykil dh ni. huhuk.

http://thesomellomels.blogspot.com/2010/03/adab-memotong-kuku.html

Cik Akma said...

thanks 4 d infooo :)

Tapak Kaki said...

bagus info ni.. saya dah potong kuku jumaat lepas.. jadi hari ni dah tak payah potong lagi...kang habis kuku ni pulak.haha

maRShA said...

tanx cz wt entri ney..bru taw urutan and sbb2 np ari2 leyn xbley ptg kuku =)

BalqisShafiqa said...

salam ziarah, nabilah.
lama x datang melawat.
jarang blogging.

potong kuku hari jumaat laa yg terbaik.

seram pula tengok pics orang kerat kuku kaki. heheehe.

Anonymous said...

slm..
sori nyibok..
em..bgus siarkn trtib2 ptong kuku tu..
tp yg kurg bgusnye part hri2 tu..
yg tu xbpe soheh sgt..
better tulis status hdis la ye..
tq..all d best =)

Wan Perlis said...

mak saya dah marah sebab saya x potong rambut.ini serius

MiMiEy :) said...

sis thanks for n3.
skarang baru tau cara yg betul potong kuku.
da lama mimie cari maklumat psl nie, tp x jmpa. thanks..
:)

M a W a D D a H said...

nice info dari kamu...:)

ciEk NiENa said...

hai nabilah.. tenkiu yea sharing this ilmu.. boley la saya amalkan pasni.. yela, selama ni pakai hentam keromo jerk ketip kuku.. hehe..

qishie said...

hi awak.
just nak tanya.
pasal hari2 tu..ada hadis sahih tak?
kalau takde, better jangan share.
sebab khuatir boleh menimbulkan kekeliruan kepada umat islam yang lain.

PUPUT said...

wahhh...ada cara2 dia ek..best2...leh wat pasni...hehe..

nabilah_2908 said...

Hye Fara;

sama lah kita...lepas baca n3 dr blog ahmad zaki ni..baru tahu..n terasa nk sharekn juga kepada kwn2 semua.. :)

Hye Ilham ;

hehe..ur welcome.. :)

Hye Kazaztan Team ;

dulu..sy mcm tu gk...sekrg dh tau..kena la ikut... :)

Hye Red ;

yupp..terpulang la nk ikut or tak..yg ikut dpt utg..yg x ikut..rugilah... :)

Hye Wawa ;

hehe..ur welcome :)

Hye Eciz;

hmm..dh ada org buat eh n3 ni..? tkperasan lak...sama2 lah kita berkongsi ilmu.. :)

Hye Kella ;

wah..bagus la tu... :)

Hye Atoyis ;

ha'ah kn..lepas ni kena pegang sebelah kiri dulu...tp mcm kekok sikit...hehe.. :)

Hye ensan ;

sy lak..baru juga tahu tntg hal ni.. :)

Hye Miss XYZ ;

ur welcome... (^_^)

nabilah_2908 said...

Hye Mahira ;

hmm...sama2 lah kita amalkan yupp.. :)

Hye Maksu ;

hehehe...sj jer kot diawarnakn kuku dia dgn colour tu.. :)

Hye Kak Ina ;

sy pun baru juga tahu...tergerak pula nk share dgn semua...:)

Hye Edy;

tkpela..boloeh potong pada hari lain.. :)

Hye Peanut ;

ur welcome dear.. :)

Hye Cik Tiram ;

yer ke...bagus la tu.. :)

Hye Sis Shuhada ;

erm..dh tgk dh..percanggahan pada ibu jari kanan tu kn..? sy try juga tnya pakcik google...tp kebnykknnya memberikan gmbaran sm mcm yg sy publish kt sini..

Hye Cik Akma ;

ur welcome dear.. :)

Hye Marsha ;

sama2 lah kita mengamalkannya.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Tapak Kaki ;

hehe...isnin nnti potong la...tkkn habisnya kuku awk tu.. :P

Hye Balqis ;

yupp..hari jumaatkn penghulu segala hari...so bnyk manfaatnya.. mcm potong kuku..mandi sunat..bercukur..n lain2 lagi.. :)

Hye Anon ;

terima kasih kerana menegur...Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku tanpa mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat. Oleh yang demikian, sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut...terpulang lah pada kita..kalau berasa was2..tkperlu ikut.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Wan Perlis ;

hehehe...pi la potong rambut...:)

Hye Mimiey ;

hmm..ur welcome dear...:)

Hye Mawaddah ;

thnks...(^_^)

Hye Ciek Niena ;

heheh..sama la kita..dulu hntam jer..sekrg dh tau..boleh la amalkan.. :)

Hye Puput ;

yupp...sy pun baru tahu..sama2 lah kita amalkn.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Qishie..

Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku tanpa mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat. Oleh yang demikian, sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut. Terpulanglah seandainya rasa was2..tkperlu ikut.. :)

dmx said...

salam..
nabilah...
thanks,in4 yg cukup menarik...
" kebersihan sebahagian drp. iman "
amen...

Nik Nur Faeezan said...

yups..btol tuh :)
slalu amlakn..

PinQib said...

atonye. selama ni, ak potong kuku salah teknik la yer.. tahnks so much

nisa said...

nisa ske potong kuku ari jumaat.. nikmat2

Nur Aina Zuhairah said...

sori nyebok....nak tanye sikit....ikt entry tangan kanan mula ngan jari telunjuk, tangan kiri mula ngan jari telunjuk gak....

tape kalo tgk gambar, tangan kanan mula ngan jari telunjuk, tapi tangan kiri mula ngan jari kelinking.Mane betol???

ey ziziey said...

thanks 4 sharing ur info..
sharing is caring right...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...