Monday, June 28, 2010

MY FIRST BLUEBERRY CHEESE TART



Happy Monday everyone......hai

I nak cerita tentang projek membuat Blueberry Cheese Tart hari ahad yang lepas...ini merupakan percubaan pertama...selama ni I suka makan..tapi tak pernah buat...so...I pun try la buat....

jom ikuti proses-proses pembuatan Blueberry Cheese Tart ye



gambo ni...I pinjam dari pakcik google yupp..

Ok...cara penyediaan...takla rumit mana pun...mula-mula kita sediakan tart nya dulu yupp..

Bahan-bahan yang diperlukan adalah....



perlu diingatkan....sebelum nak start..pastikan Butter dah lembut

Cara-caranya mudah jer...kita hanya guna mixer...if takde...guna senduk pun boleh..

1. pukul butter sampai lembut

2. masukkan tepung & gula icing..pukul lagi

3. masukkan telur..pukul lagi..

4. bila dah mula berketul-ketul...gunakan tangan pula untuk menguli sampai jadi doh

5. jika adunan agak keras....masukkan 1 or 2 tbs. air.



uli sampai jadi macam ni...

ambil sedikit daripada doh ni..bulat2 kan..leper2 kan..
then masukkan ke dalam acuan tart



ni pon pinjam pakcik google...
mine..? lupa nak snap...hehe..

6. tekan-tekan kan dalam acuan.. masukkan dalam oven and bakar dalam suhu 150 C untuk 15 minit.

7. you all tengok-tengok la tart tu...takut hangus...yer la tahap kepanasan oven kan berlainan..

Bila dah siap dibakar..kita buat filling cheese nya pula yupp..

Bahan-bahannya adalah.........



nak ingatkan sekali lagi..kena pastikan cream cheese berada di dalam suhu bilik..sama macam butter tadi..

1. campurkan semua sekali...then....pukul la sampai adunan jadi lembut and creamy..



2. bila dah siap..masukkan sedikit ke dalam tart yang sudah siap dibakar tadi

3. untuk Blueberry Filling pula..I gunakan Blueberry Jam...boleh juga guna blueberry filling..

4. masukkan Jem ke dalam piping bag..then tembakkan sedikit ke dalam tart yang sudah siap di isi dengan cream cheese tadi..



kalau takde piping bag pun tak pe..ambil jer plastik yang lutsinar tu..ala..palstik isi kuih..masukkan jem ke dalamnya..kt hujung plastik tu..guntingkan sedikit..
dah jadi piping bag..

5. ambil cream cheese lagi..then penuhkan tart tersebut

Macam mana pula nak buat hiasan kat atas tart tu...??

1. ambil sedikit Jem blueberry tadi dengan toothpick...

2. letakkan sedikit sahaja Jem di atas tart tersebut..

3. gunakan toothpick untuk dilorekkan menjadi hiasan..



4. lepas dah berpuas hati...masukkan kembali tart tersebut dalam oven..and bakar dalam suku 150 C unutk 5 minit..

5. bila sudah siap di bakar...biarkan ia sejuk untuk seketika..dan boleh la di makan...

See...mudah jer kan...?

erm...I nak tujuk rupa tart yang I buat....tapi tak bape cantik la...huhu...



tadaa....ini la rupa my cheese tart..

rasa...memang sama macam mana yang I pernah makan...kira sedap la tu kan..hehe..wek

oklah....sampai sini dulu untuk hari ni yupp...nanti kita jumpa lagi..

kepada sesiapa yang ingin mencuba...selamat mencuba.....pang

42 comments:

Puteri Aladdin said...

sedap nye!!! hm...semalam buat oreo cheese kek. x jd! huwaaa...kek leper n x de rase.. =(

Kie-yu said...

ouh
suke sgt mkn tart ni
nak sket
hehe

Kazaztan Team said...

nak cuba...nak cuba...

purplish.pink said...

mak aih..sedapnya..terliur neh!

PinQib said...

sedap nyerr.. hee.. tp kt area rumah xda creme chese la camne eh

shey said...

sy suke gak blueberry tart . haaa , boleh da dtg tea time kat umah sis , HAHA

BIONIC WOMEN said...

terliurnyer tengok..leh post kat kiter x?

Leeya Hezlin said...

rajinnye die wat blueberry cheese tart..
nmpk sdp jek.. :)

~anna&anuar~ said...

ooooooooo... sedapnyeeeeee....mintak skit..

En iLham said...

aduhai
saya sangat suke macam blueberry cheese tart
huhu
kalau dah ngidam sangat memang beli je walaupun kadang2 harganya mahal
huhu
takde sape pun minat kat umah ni so mak pun tak buatlah

p/s : bolehla antar kat saya cket yer kak.hehe

~cik tiram~ said...

cedap nye.....! :D

nisa said...

alamak.. nisa xske cheese tart la.. adoi.. ntah kenapa pn xtw..

..nOj.. said...

sukanye mkn tart ni. senang je rupenye nk buat. nanti la nk try wat

~~@lyci@~~ said...

wah2.. sukanya tgk tart tu.. bole try ni..

Fara said...

Nabilah...
Fara tgk comel je tart tu...
siap ade love lagik!

:)

Ain Farhana said...

wah macam best je
nak try satu hari nanti. :D

asliner said...

bestnye..
nk try wat gak nnti..wink2!

p/s:ari tue bru wat kek benjy role kat umah memmbr..hehe.

noraini azhari said...

dengkinya tgk..
yummy
blik nk try wat gak la..

!!~miss kawaii~!! said...

1stly...
wah !!
lgu sgt best...
hahaha...
okok...
nie komen btl2...
sedapnye blueberry cheese tart...
sgtsgt gilekn cheese !
heee~
nk try before abes cti...
*wink2

kak ina mail said...

Terima kasih ye bagi resepi ni.akak pun nak cuba buat.suka makan tart cheese.

Mommy Pinky said...

Wow, nampak senang..betul ke xde mixer pun jadik?hehe

rizputra7 said...

bak ler sini sikit.nak rasa juga hehehe

bARdbOO said...

alamak...sy alergik sket dgn cheese...tekak xboleh trime

Mak Su said...

oouuhhh ooouuuhhh, i sangatlah jeles okeh, huhuhu

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

comel je... n cam sedap... boleh wt kan ke? hu3

Judiene said...

ni ada bukak utk tempahan x??
kalo2 ade, bleh order utk raya nnt
2 3 balang skali i order!
hehehe

XP

asfz lily said...

yummy...
tapi asfz xsuka makan tart..
nggee~~
BLUEBERRY asfz suka..

^___^

BalqisShafiqa said...

salam ziarah.
balqis pun suka makan kuih tart ni.
tapi sekarang tgh belajaar buat cupcake laa.
ada resepi tak,nabilah?

Fiq said...

"kepada sesiapa yang ingin mencuba...selamat mencuba....."

igt nak bagi sikit klu ingin mencuba. adoi.. musnah impian. hehehe=p

redNing said...

dpt tgk je lah huhuhuu

PUPUT said...

siap bg resepi..leh cuba nnt...sedap je nampak..

mahira oya said...

post kat rumah kite leh??hehe

nabilah_2908 said...

Hye Puteri ;

alahai..kesiannya...msti ada part yg salah tu...tkpe..nnti cuba lagi.. :)

Hye Kie-Yu ;

hehe...boleh..meh la sini..ada 2 ketul lagi.. :)

Hye Kazaztan Team ;

yeah...cuba jgn tak cuba.. :)

Hye PP ;

hehe...try la buat.. :)

Hye PinQib ;

erm..tak tau la..kalau nk buat juga..myb kena keluar cari.. :)

Hye Shey ;

hehe..boleh...sila..sila.. :)

Hye Bionic Woman ;

nak post...erm..takut bila sampai dh tkboleh mkn..huhu.. :)

Hye Leeya ;

hehe...teruja nk try buat..cz sebelam ni mkn jer..tkpernh buat.. :)

Hye Kak Anna ;

boleh..meh la sini.. :)

Hye En Ilham ;

alahai..kesian dia..faham...kt rumah ni pun..sume tk suka akk sorg jer yg suka mkn..so..buat sndiri mkn sendiri jer la.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Cik Tiram ;

hrumm..xmo try buat ke..? :)

Hye Nisa ;

hehe..biasa lah..setiap org ada citarasanya masing2.. :)

Hye Noj ;

wee...buat la...mmg senang pun.. :)

Hye alysia ;

hehe..try la..sure akan berpuas hati..yer la selama ni msti beli jer kan.. :)

Hye Farah ;

dlm gambar tu..di antara yg elok..yg selebihnya...haih..malu nk tunjuk..hehe.. :)

Hye Ain ;

hmm..try la..mmg best.. :)

Hye Asliner ;

so..mcm mn dgn kek tu..best tk..? :)

Hye Noraini ;

alahai..xmo la dengki2..ok..nnti tyr la buat..pstu jgn lupa cite kt blog tau.. :)

Hye Miss Kawai ;

hehe..sama la..sy pun mmg gila cheese..n blueberry.. ;)

Hye Kak Ina ;

kak Ina kalau buat..sure lagi marbeless... ;)

nabilah_2908 said...

Hye Mommy Pinky ;

yupp...guna senduk n kekuatan tgn jer pun boleh.. :) tk caye...try la buat..pasti menjadi.. ;)

Hye Riz ;

hmm...kalau dkt2..nk juga bagi.. :)

Hye Bardboo ;

hehe...x pelik pun..masing2 ada citarasanya yg tersendiri.. :)

Hye Mak Su ;

hhehe...nnti nk try buat egg tart lak..(^_^)

Hye Miss XYZ ;

besar tu...dlm gmbr jer nmpk kecik..hehe... :)

Hye Jud ;

erm...tk buka tuk tmphn..huhu..buat yg sikit ni pun..dh letih..nk buat bnyk2...alahai... :P

Hye asfz ;

hehe...sama la suka juga dgn blueberry...hehe.. :)

Hye Balqis ;

erm...cupcake...tk pernah buat lagi..tkde resepi la dear...tp kn kat kedai2..ada jual tau..tepung utk cupcake...just tmph telur n esn vanila jer...thn siap..apa kata balqis p cari tepung tu.. :)

Hye Fiq ;

hehe..kalau kita ni sebelah rumah..boleh jer pass kt fiq..tp malangnya jauh..huhu.. :)

Hye red ;

hrumm..tu la pasal... :)

Hye Puput ;

kalau puput suka makan..boleh la try...kalau tak suka...baik pi rasa dulu thn baru buat.. :)

Hye Mahira ;

hehe...belum smpt sampai..tart tu dh rosak.. :)

Tapak Kaki said...

bagus la praktis buat tart.. dah nak raya ni.hehe.. leh jual kueh tart tu.

faizul sadri (seraidistrict) said...

wah. macam sedap jerk kalau dtengok melalui gambo tu. tapi kalau mkn pown mesti rasa dia tetap sedapkan. harap harap macam tu la.. hahaha...

erm... kuih tat dah bley buat.. bla nak bukak kedai kek? bakat dah ada. jgn sia siakan lak.. hahaha..:D

pawaka19 said...

wow sedapnya nabilah..i loving it

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Pengila fan bola sepak argentina yang seksa dari china"

asliner said...

terbaek! =)

Norasikin said...

Sebagai cikgu masak ni, saya bg tip sikit supaya kalau exam boleh dapat markah banyak. 1. Untuk buat pastri, tak boleh pukul telur gula, butter & telur sampai kembang kerana khuatir kalau bakar nanti pastrinya mengembang la. Eloknya guna teknik gaul ramas dan kalau perlu air, gunakan air sejuk (ais)jadi bila bakar tak de la susah2 tindih dengan pemberat. 2. Penggunaan gula ising tidak menjimatkan dan tidak sesuai digunakan lkalau ingin berniaga. Gantikan dengan gula halus untuk pastri. Untuk filling boleh gunakan gula hallus dan sedikit tepung jagung.

semuflax said...

pimples are really annoying, you can kill them using benzoyl peroxide but it will also make your skin red.

clomid

yahadame said...

This blog is bookmarked! I really love the stuff you have put here.

generic nolvadex

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...