Thursday, June 03, 2010

TERINGIN



"Sesekali...ku rasa teringin............"

Ingat lagi tak lagu Teringin dari Shima...jom nyanyi jap....lala

Apa pula cerita hari ni kan..?

actually....I teringin nak makan sesuatu lah...lama sangat tak makan...memang banyak jual kat sini...tapi...tak best...tak sama macam yang original...nak pergi beli yang original..jauh la sangat..

ha...nak tau makanan apa...? meh nak tunjuk...

http://3.bp.blogspot.com/_Q6KDMzKEtQo/R3g8iM2kxnI/AAAAAAAAAPs/R0eV394rGeE/s400/DSCN1460.JPG http://www.nibbledish.com/public/images/cached/567x/recipe_images/43207549a363e4035682628101af40easinarsuria_kropok-lekur.jpg

http://www.kosmo.com.my/kosmo/pix/2008/0829/Kosmo/Varia/va_01.1.jpg http://www.tourism.terengganu.gov.my/culinary/images/nasidagang/lekor.jpg

Ha....you all tau makanan apa kah ini..??

ya...pandai...

KEROPOK LEKOR @ KEROPOK LOSONG

hmm..kat Melaka ni bukan takde orang jual keropok lekor..kat pasar malam sana tu..banyak...tapi tak sama macam kat Terengganu punya....biasanya yang di jual kat sini...banyak tepung...sos pulak...dicampurnya air...mana best macam tu...betul tak..??

kali terakhir I makan kerpok lekor ni pun dekat setahun lebih juga la...ha...lama kan..?

time tu, office my dad buat famliy day kat Terengganu...ada yang naik bus...and ada juga yang drive..konvoi ramai-ramai...if tak silap dalam 4 kereta macam tu...dari Melaka pergi ke Terengganu....ke Kelantan...ke Pahang...then balik ke Melaka..sangat seronok time tu..

and kiteorang sempat singgah ke kedai keropok lekor yang fames...iaitu keropok losong Kak Yah..memang sedap la..dalam kereta habis 2 bungkus...tu yg dah siap goreng...yang rebus bawa balik rumah...alahai...sedapnya...huhu..

http://1.bp.blogspot.com/_c1Mes_u_wQ8/Ssq6mxfhDuI/AAAAAAAAAnc/4Rz0TAyQNV8/s400/Faris0090.jpg


ada tak sesiapa yang baik hati...tolong belikan tuk I....rasa-rasanya if poskan dari Terengganu ke Melaka....boleh tak...?

nanti claim la balik segala kos-kos...dapat sebungkus pun jadi lah...bukan nak banyak...

siapa yang tinggal kat Terengganu...sila angkat tangan...huhu...ye

ok lah....lagi lama I tengok gambar ni...haih..lagi tergoda tau....

that's all for now....nanti kita jumpa lagi yupp...

Take care...I love you........muah

Special thanks to Pakcik Google unutk gambar-gambar yang best ni...emo21

44 comments:

Alien Hijau said...

br je makan wat bekpes pg td...hehe...next week nak g dungun lak. klu sempat leh singgah beli...tp nak pos tu boley ker???

Admin My J SSU said...

salam, memang sedap benda Allah ni...yum...yumm

Tapak Kaki said...

asal keropok lekor je mesti orang cakap kat terenganu best.. yang kat kelantan tak best ke?

Shuk said...

kat mlake mmg xbyk org nk jual kropok lekor. nk kirim losong, huhu.lme tol x singgah ganu :)

Kazaztan Team said...

mmg sedap keropok lekor losong kak yah...berbalao bawak blk berbungkus2...

mahira oya said...

ya ampun..sy pon teringin..
jom g ganu..

BalqisShafiqa said...

salam ziarah.

aritu lepas kazen i konvo kat kelantan, dia balik terus bagi keropok losong!

yummy!

atoyis said...

ala..lambat skit jek..adik saya dh smp dr terengganu pagi semalam..kalau tak blh pon dr semenyih

PinQib said...

kopok lekor dr terengganu iz the besttttt.. sos pencicah dia sudah cukup menambat slera

yan said...

lama x makan kopok lekor. terliur pulak tgk ;)

feel free,go here :)
izyan's

dayah aziz said...

la sdap nye....=p

Lynn Johari da hOts mama..!!! said...

bestnye...
feveret tu...
bln 2 aritu..on the way lynn nk g kelantan..smpat sggh terengganu bli kopok lekor 888...sdpnyerr.

redNing said...

wahhhh sedap tu....

shey said...

meh2 dtg uma i , i belanje 1 kuali keropok lekor ! hehehe

Miz Kadiah said...

Keropok lekor losong sedap giler!!
Kalau member aku balik terengganu, mesti aku pesan kat die..

Frodo Baggins said...

keropok lekor??
phewww dah lama giles x pnh makan!
hahahaha


>>___<<

cokelat panas said...

alaaa...siannye....xpela..kat melaka kan ade cucur udang alor gajah tu..sedap tuh..huhu

niesz said...

stiap ari isnin mak niesz bwk balik makanan ni.. :)

akuvision said...

losong memang popular dengan kepok lekor, yang kelantan punya pun sedap jugak cuma losong publisiti meluas, ikan baru naik air terus dibuat kepok, tu yang best tu. Lama tak gi trg, kalau tak masa blaja kat sana dulu, hampir setiap hari makan kepok lekor, tu yang badan dipam - pam dulu masa zaman blaja

PUPUT said...

ala sian dia ngidam ke cik adik...susah2 nabilah beli je kopok lekor yg salu jual kat gerai2 tepi jalan tu..sedap jugak kan...^_^

NichKhun said...

alamak.. kepok lekor terengganu memang the best lah !! seyes.. uwaaaaa

mama_auni said...

dapnyer nak jugak....

kella said...

oh tidak!!! aku rindu.. rindu giler ke kepok leko! kepok losong apatah lagi!! sob.. sob... sini tak dapat nak carik yg original.. hmm... bila nak dapat makan nie..

jom tengok gambar jom!

SUBHANALLAH

Fiq said...

wah. kena cari mat ganu la camni. boleh la makan lekor selalu. hehe=p

Mak Su said...

maksu nak juga, keropok losong

SyAmSuL AnUaR said...

sdpnya..teringin lh pule..lame x g Ganu...

ayaa alyy said...

lame x mknkopok lekor. huaaaa. nk jgk !

ciEk NiENa said...

mmm, sedap nyer kopok lekor ni... dapat imagine dah cmne rasanye kalo yg original from ganu.. mujur la sya dok kt pahang, senang la nak dapat kopok lekor yg lebey kuang kualitinyer cam kopok ganu :)

Mesintaip: said...

1. Memang sedap lagu TERINGIN nyanyian Shima tu. Masa zaman sekolah dulu, boleh lentok juga dengar hehehehee....

2. Hmmm..saya lebih gemar makan keropok kering. Kalau rasa nak makan yang asli, saya suruh je kawan di Terengganu poskan ke Sarawak ni..Beli bukan sekilo dua, tapi sampai berbelas kilo.

hasni said...

dulu suka makan
tp dah kurang
napa tah

MissXYZ said...

ohhhhhhhhhhhh
lapaq keropok lekor rupanya... ngeeeeeeeeeee jd lapaq jugak!!! =)

FiRsYa MeLisSa said...

terliur betul saya tengok kopok lekor nie..
saya ada junior dari terengganu.
biler diorang balik, selalu saya pesan keropok losong nie..saya pun suke2 giler kopok lekor nie..
yihaaa...
amacam??dah dpt belum kepok losong dari tganu???hehee

Jom check Little Love Always
Kesetiaanku Dibalas Tuba

nabilah_2908 said...

Hye AH ;

wah..sedapnya...huhu...pasal pos tu..tk sure boleh ke tak...mcm boleh jer..huhu..kalau boleh...boleh ke tolong beli kan..?

Hye My JSSU ;

ya..snek malaysia yg sngt best..huhu..

Hye Tapak Kaki ;

erm...tak sure la wak..pernh rasa dr t'ganu jer...awk boleh tolong beli kn..? nnti segala kos..bg la tau...sy akan bank in kan duit.. :)

Hye Syuk ;

tu la....tganu dgn melaka jauh la..if dekat gagah juga pergi.. :)

Hye Kazaztan Team;

ha...mmg sedap..sos dia pun sedap..mm...tkde ke yg nk tolong beli kn..?huhu

Hye Mahira ;

if free...nk gak g sana...beli keropok...shoping kt pasar payang..huhu...

Hye Balqis ;

waaa...jelesnyer...huhuhu..

Hye Atoyis;

hrumm...terlewat la pulak...kalau sy tau..isnin yg lepas lagi sy dh buat n3 ni..huhu...tkpe la belum ada rezeki lagi.. :)

Hye PinQib;

yupp....kalau sos kat sini..dah la tk best...ade ke patut di tmbhnya air nk bagi cair...haih...sngt mengecewakan...

Hye Yan;

hahaha...if teringin dpt kn la...pas tu boleh la pos kt sy lak...huhu... :)

Hye Dayah ;

ya...snek malaysia yg sngt best..boleh mengalahkan burgr MCD.. :)

Hye Lyyn ;

ermm...beli kt tepi pantai tu kan..? gerai 007 pun sedap juga.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Red ;

yupp...sebab tu sy teringin ni...awk dok kt mana eh..? huhu..

Hye Shey ;

rumah u kt tgnu ke..? nk dtg mmg tkdpt la..jauh...boleh tk tolong pos kn..? segala kos2 claim kt I..nnti I bank in kan kt dlm akaun u..

Hye Miz Kaidah ;

oh yer ke...memeber tu ada balik lagi tk...nk kirim...segala kos2 claim jer kt sy...

Hye Frodo ;

ha...lama gila xprnh makan...? means tk pernh makan la eh..? weh...rugi la...if dh try sekali...pasti nk lagi..huhu..(^_^)

Hye Cokelat Panas;

huhu...tu dh biasa makan la wak...dh tk kisah dh..tp sos dia mmg sedap... :)

Hye Niesz ;

iyer ke...? boleh ke poskn kt sini...?

Hye AV ;

hehehe...bagai di pam2 eh..hmm..sedap kn keropok tu.. :)

Hye Puput ;

tk best la yg di jual kt sini..tepung bnyk...keras...sos pun hampeh jer rasa...huhu..

Hye Nich ;

yeah....betul tu...huhu

Hye mama_auni ;

waa....sy pun nk jugak....(^_^)

nabilah_2908 said...

Hye Kella ;

ha...sama lah kt sni...tkde yg ori..

Hye Fiq ;

hehehe...ok gak tu..lagi best if dia pandai buat keropok lekor..ha..tak payah susah2 nk g t'ganu..(^_^)

Hye MakSu ;

tu la pasal...tgh mencari org2 yg boleh poskn keropk tu pada sy...if dh ada boleh la inform kt maksu pulak...huhu..

Hye Syamsul ;

ha.....dia pun dh teringin...jom nyanyi lagu teringin...hehehe'

Hye Aya ;

sy pun nak jugak.... (^_^)

Hye ciek niena..;

waaa...jelesnya....hntr kt sy sikit boleh...? sy serius ni nk..

Hye MesinTaip ;

yer ke boleh guna pos..hmm...sy nk juga...boleh..?

Hye Hasni ;

myb selalu makan kot...tu yg dh jemu..huhu..

Hye Miss XYZ ;

hehehe....dia pun sm gak eh.. :)

Hye Firsya ;

belum lagi la dear...boleh tolong tk kirim kt junior tu...thn pos kn kt sini...sebelum pos...g tau la berapa kos nya...nnti sy bank in dlm akaun firsya..boleh..?

pawaka19 said...

oh keropok losong ke nama dia..dulu duk umah sewa ngan dak terenganu..selalu kalau dia balik dia bawak balik..

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Tidur Ditandas Dengan Ayah"

asfz lily said...

kat mersing pon banyak..hehehe
bosan da makan ni :p

http://asfzlily.blogspot.com

nuyuEna said...

sonoknye sy duk tgnu..leh mkn ble2 je..hehe..
bleh ker nk pos sis?kang jd busuk lak..xbest lak..:)

nabilah_2908 said...

Hye Mel ;

hmm...betul la tu...tp biasanya org panggil keropok lekor.. :)

Hye asfz ;

huhu..jelesnya....sampai bosan2 eh... ;)

Hye nuyuena ;

erm...tk sure boleh pos kn ke tak...tu la masalahnya...huhu...kalau pos express...ok tk..?

Murni said...

kepok seberang takir BTB lagi best berganda2 dari kepok k.yah.....nabilah nak ker?kalu sy free sy pos..pastu claim hik hik hik..sbb keropok lekor berat..kalu dtg tganu...cari la saya....saya leh tjuk tempat2 bes

Murni said...

kalu nak buat sos keropok senang jer...masak cili boh+gula(kuantiti yang byk)+cuka(kalu nak pekat tak yah tambah air....kalu nak cair sket tambah air...masak smpai mendidih...seee senang jer....nak lagi pedas...cmpur dgn cili padi yang dah lumat

nabilah_2908 said...

Murni...

mana link blog kamu..serius nk..bagi tau jer lakos dia..dpt sikit pun xpe.. :)

email me at

prettyblue_2908@yahoo.co.uk

Murni said...

email saya shanani_sss@yahoo.com..... hari2 saya mkn kepok lekor...tp tak penah puas....hari2 nak makan..email la saya nanti sy bagi no phone...insyaAllah kalu takde hal sy tlg cik nabilah yang mengidam ni

shey said...

wuuuaaaa , lambat lah bc kat comment sis ney . i study kat kemaman je sis . tp if anytime after this sis na pesan lg , no problemo . ngeeh~ na dtg terus pon lagi bgs sis (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...