Monday, July 19, 2010

CREAM PUFF



Happy Monday everyone....hai

hari ni I nak share dengan you all tentang aktiviti hujung minggu I yang lepas...biasalah sekarang ni tengah rajin nak mencuba...buat itu..buat ini...

so..projek minggu lepas adalah Misi membuat CREAM PUFF



I suka makan cream puff...if beli kat bakery..5 biji 2 ringgit..
beli dapat sikit jer..custard pun sikit gak..sangat tak puas..
so...I pun try la buat sendiri..

Bahan-bahan yang diperlukan...



Cara-cara membuatnya...?




Hasilnya......?



x jadi.....huu

padahal..ikut sebiji-sebiji dalam resepi..
my mom cakap...myb resepi tu salah sukatan..or tak ajar teknik yang betul..

pagi ni...g tanya pakcik google...betul kata my mom..teknik tak betul..

takpe la...nanti boleh cuba lagi..

moral of the story is.....jangan terlalu percaya pada sesuatu resepi...kena buat banyk research dulu..

tapi sukatan semua betul tau..cara-cara yang I listkan di atas betul...cuma kita kena bergerak pantas..kena ada kekuatan tangan yang kuat...baru lah menjadi...

kepada yang ingin mencuba...selamat mencuba..ye


30 comments:

~anna&anuar~ said...

nabilah, tgk kat n3 akak, ade wat pasal cream puff ni.. InsyaAllah mudah n jadi...

Cik Akma said...

xpe, try lagi! :)

hasni said...

memang pon kak
kalu hasni
bila nak cuba resepi baru
hasni akan google dl teknik n petua2 yang berkaitan
resepi saja xcukup
kita kena tahu tekniknya skali:-)
xper
cuba lagi k
jangan putus asa sis
hasni pon slalu gak buat tak menjadi
cuma creampuff ni xpernah lagi cuba

PinQib said...

hee.. cuba ler wat benda berasaskan krim cheese .. suke bace tauu.. ;)

happy trying//

Fara said...

mcm nmpk susah nk wat.
bentuk die pon dh sgt unik

:)

AiZ said...

fuh.. terkejut tengok hasil tu.. ^___^ hancur hancur semua.. ^__^




Aiz latest entry
Aiz return.. haha.. memang takleh blah

ingin buat link seperti ini juga? Klik disini

Eciz said...

org yang aja tu sengal kot

redNing said...

xpelah...mggu depan cuba lgi

MiMiEy :) said...

setuju dgn aiz, mmg terkejut tgk hasilnya.
tp oke la 2 akk ada minat nk buat sendiri.
lau mimie, entah le.
mls,mls,mls.
hak3.
akk, cuba lg yer.
da siap bg mimie sikit..
hehe

Tapak Kaki said...

dapur rumah makcik aku ni dah lama tak berasap.. nanti aku suruh makcik buatkan resipi ang ni..hehe

PIDUT ASiS said...

hahaha...tadi baru makan cream puff beli kat 7eleven..sedap gile..lembut dan menyelerakan..tapi nak buat sendiri malas kowt..tgu nabilah buatkan la..hehehe

Post Terhangat...
Baju Bercakap

(Edisi Kena Ada Pelancong)

Wawa~* said...

wahh.. i x pnah mkn mende ni kut.. tp cm sdap jer. xper2... nnt cuba lg... hopefully 2nd time ni bjaya ar :)

kella said...

alamak... takpe..takpe cuba lagi!
uhh hari tu pun salin resepi creemepuff ni, tapi tak tahu la lagi bila mau buat..huhuhu..

nnati kita share ya!

practis make perfect! :D

kak ina mail said...

Akak dah lama tak percaya resepi.selalu akak fikir ,try and error.kadang -kadang resepi dorang bagi tak logik je.bukan akak nak cakaplah.banyak resepi akak try tak pernah menjadi.akak lebih suka kaji sendiri.kenapa ,mengapa dan bagaimana.baru dapat satu formula.ingat tu nabilah.tapi resepi cheese tart, nabilah tu betul.cuma akak kurangkan gula je.tambahkan tepung jagung kat pastry dia.

nur said...

ehehe..
gud2!
bab memasak ni, jgn putus asa.
but, nice try! =)

p/s: nak kitanye cupcake, kena beli.. bg dulu RM2.50.. =P

peace! (n_n)V

peaNut said...

hihihi..nnti cuba buat lagi keyhhh...


pagar dah roboh laaaa..hihihi

peaNut said...

hihihi..nnti cuba buat lagi keyhhh...


pagar dah roboh laaaa..hihihi

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

xpa.. tak jadik leh try lagik.. practice make perfect..

aliesha kirana said...

hoho..xpe, try lg ek... ehehe..ak pn xpnh cube..nnti nk try la..heheeh

Kazaztan Team said...

tak pe nnt leh cuba lg...kalu tak silap kena sembur2 dgn air la bagai...

TiKa LEh said...

wah, teringin gak nak buat tp xthu..xpe2..boleh cube lg..

pawaka19 said...

wow bestnye makan time bulan pose ni nabilah..betol juga..kita jangan percaya hanya 1 sumber sahaja..lecturer pon penah bgtau..

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Teknologi Night Vision Pada Kereta Masa Kini"

En iLham said...

kalau next time akak bagi kat saya cket mest jadik punyelah
hehe
sy tak kesah appearance jadik camne pun
saya bantai jer
haha
asalkan ada rasa cream puff

sis shuhada said...

adeh. biasala resepi xjadi tu.. hmmm xpe nnti cuba lg, ok.

nabilah_2908 said...

Hye Kak anna;

ok...nnti sy pergi terjah yupp.. :)

Hye Cik Akma ;

yupp..akan di usahakan..huhu.. ;)

Hye Hasni ;

biasanya..menjadi jer bil aikut resepi..kali ni lak tk jadi..huhu..insaf.. ;)

Hye PinQib ;

erm...cream cheese mahal la dear..1 block tu dkt rm 10 ringgit.. ;)

Hye Fara ;

actually tk susah mana pun..kena cepat..bahan2 pun murah...tp bila jual..alahai...xpuas makan.. ;)

nabilah_2908 said...

Hye Aiz;

hehe...sy yg hancurkan..patutnya naik gebu..ni tk leper jer...dh mcm buat pancake lak... ;)

Hye Eciz ;

entah la...tp dia buat menjadi jer..huhu..dia tk share sepenuhnya cara2 nk baut cream puff tu.. ;)

Hye Red ;

xmo la..hehe...myb nk buat lain lak.. :)

Hye Mimiey ;

thnks dear...akan di usahakan nnti.. :)

Hye Tapak Kaki ;

ha..buat la...nnti boleh bagi sy sikit.. (^_^)

nabilah_2908 said...

Hye Pidut ;

alahai..sedapnya...huhu...nak tunggu sy buat..nnti la...yg ni pun tk menjadi lagi..hehehehe..;)

Hye Wawa ;

sedap tau..cuba cari kat bakery..kalau mkn panas2..lagi best..huhu..;)

Hye Kella ;

yeah...nnti buat tau... ;)

Hye Kak Ina ;

akak bnyk pengalamn ok la kalau nk tyr n error...mcm sy ni...mmg sy suka ikut sejibik dlm resepi...biasanya menjadi..kali ni lak...org yg share resepi ni nk bg tahu semua..tu yg tk menjadi..

akk try la buat pula...huhu.. ;)

Hye Nur ;

hehe...nnti nk cuba lagi...pos la cupcake tu kt sini..nnt sy bagi 2.50...rasa2 berbaloi tk..? hehehe... ;)

nabilah_2908 said...

Hye Peanut ;

yupp..nk tyr lain kali...hehe.. :)

Hye mimie ;

yeah...tp nnti2 la kot..nk try buat yg lain dulu.. :)

Hye AK ;

nnti try tau..pastu share kt blog.. :)

Hye Kazaztan team ;

ha....betul tu..pakcik google pun ckp mcm tu gak.. ;)

Hye Tika ;

try tnya pakcik google..bnyk juga resepi kt situ..mcm2 cara.. :)

Hye Mel ;

yupp..insaf dh...huhu...biasanya menjadi..kali ni lak...;)

Hye En Ilham ;

hehehe...itu kalau ada rasa...kalau tkde rasa..mcm mn..? ;P

Hye Sis Shuhada ;

yupp...nnti2 la sy try lagi..sedang mengkaji...thnks kak.. :)

Mak Su said...

maksu suka cream puff, nak suruh anak belajar buatlah, hahaha

nur said...

hahahaha...

cik Nabilah_2908, sangat x berbaloi.. hik3.. (:

ok2! t, bila jadi cream puff nih, buat entry ye..

p/s: tadi baru blaja sikit2 psl puff pastry..Lecturer kata kena 'laminated dough'. Meaning, bentangkan dulu dough tu, pastu rolled it. Letak fat(margarine or butter) kat tengah2, then fold it. Rolled again. Pastu, letak g fat, fold n rolled again. Next, fold again for 2-3 times.

Peace! (n_n)V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...