Monday, July 26, 2010

DEMAM CEKODOK



Happy Monday everyone......hai

How are you today...sihat...? hope sihat-sihat la hendaknya yupp...kepada yang terkena penyakit Monday Blues...happy-happykan lah diri anda...ye



kreadit to TDB untuk picture comel ni

hmm...nak tahu tak..lately ni kan...my mom...asik minta I buat cekodok jer...almost every week tau...ha...percaya tak..?

percaya lah.......sesungguhnya ianya benar..sampai I cakap dengan my mom..

" tiap-tiap minggu..asik cekodok jer....tak boring ke..?"

my mom jawab...

" entah..tekak ni tak nak makan benda lain...awak buat cekodok sedap...."

" eleh...bodek le tu......" I bermonolog sendiri.



see...kucing demok ni pun dah jemu..

kreadit to TDB untuk picture comel ni
so....I layan kan sajalah....tak mo jadi anak derhaka...hehehehewek



bahan-bahan untuk membuat cekodok..

ok...ni di antara gambar yang I sempat snap minggu lepas and minggu ni...minggu-minggu yang sebelumnya...I tak teringt nak snap...



minggu lepas punya...cekodok ikan bilis



minggu ni punya...cekodok udang + kacang panjang

minggu sebelum ni...cekodok ikan bilis + kentang..cekodok sausage + udang..


begitu la...ubah-ubah untuk mengelak dari rasa jemu...sekrang ni teringin nak makan cekodok udang geragau...tapi belum jumpa la pulak orang jual udang geragau yang fresh punya...

ha....itu la cerita I pada hujung minggu yang lepas...you all pula macam mana..?


p/s : kepada yang berpuasa pada hari ini...selamat berpuasa ya... (^_^)

34 comments:

y@n@ M!B said...

cekodok sosej??wow xpernah try laghik...hehe~ =)

aliesha kirana said...

wah wah... cm sedap je cekodok nabilah buat.. ish terliur AK~~~heheeheh~~~

redNing said...

wahhh sedap tuu...mggu depan cekodok pisang pulak ye

kak ina mail said...

cekodok ikan bilis sodap makan panas-pana.cicah ngan sambal apa-apa.mesti ada kopi panas.

nisa said...

sy sihat nabilah.. hehe.. cekodok mmg xkn jemu smpi biler2.. sedapnya biler cicah ng cili sos.. nyum2

Bukan Eciz said...

adeh. sodapnyo

Mak Su said...

itu maknanya, pasti sedap :)

mahira oya said...

nak cekodok..suke sgt..

Saya said...

teringt time duk umah sewa dulu selalu buat cekodok kangkung.

E.d.Y said...

dah boleh kawen ni...hehe

Fara said...

wat frh terliur ni...
huhu~

Kazaztan Team said...

smlm makan cekodok durian...

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

apa kata lau buat cekodok..awak bubuh daun sup+ikan bilis tumbuk+lobak merah disagat halus+telur+kentang disagat halus..mesti sangat sedap nnt..yang penting kalau bubuh daun sup..cekodok awak akan jadik lebih sedap..xcaye? cube lah...sedap tau

peaNut said...

tolong buatkan utk peanut bukak puasa ptg nnti...huhuh

syahira ariff said...

sudahkah mak awk menjalani ujian kehamilan?
sy syak dia mengidam tu
ecece

Mr Noble said...

wah, pakar memasak cekodok! power aaa

cara nak hilangkan monday blues adalah dengan makan cekodok yg dimasak oleh nabilah :D

::AnEp:: said...

sedap lor tgk cekodok nie..

pawaka19 said...

bestnya..cedap makan ptf2 gini

"Review Filem Tekken (2010) : Survival is No Game"

bea ouh bea said...

aduh desap pekena petang ni.pasni leh wat bisnes cekodok la pulak ek.

MiMiEy :) said...

wah, beraneka cekodok erk?
mmg pro la kak nabilah nie.
boleh jd chef !
hehe, da puji nie bagi le sikit cekodok 2 erk??

Prince Halilintar said...

suke wat cekodok jugak..tapi cekodok bujang lar..hahaha

Along Tapa said...

bile ko sebut cekodok jek terus otak aku bajet cekodok pisang sebab kat tempat aku, cekodok=cekodok pisang...yang lain2 tu nama dia jemput-jemput...

Blog nostalgia budak Muor

Tapak Kaki said...

kalo ada cekodok lebih, bak la sini sikit.. terliur nih.hehehe

nur said...

nampak cam sedap je..
ehehehe
bleh la buat masa bulan pose nanti..
weeee~~~ =)

p/s: xnak post entry resepi cekodok ke? hik3

peace! (n_n)v

nabilah_2908 said...

Hye Yana ;

ala...potong sausage kecil2..masukkn dlm tepung tu.. :)

Hye AK ;

huhu...boleh la..nk kata sedap..biasa2 jer kot..buat la nnti.. ;)

Hye Red ;

hehe...tgk la mcm mn nnti.. mn tau kalau2 selera my mom dh berubah lak.. ;)

Hye Kak Ina ;

yupp...mmg best... ;)

Hye Nisa ;

sy dh jemu..huhu... :)

nabilah_2908 said...

Hye Eciz ;

buat la...eciz buat lagi sedap kot.. ;)

Hye Mak Su ;

hmm...biasa2 jer kot..hehe.. :)

Hye Mahira ;

ala...dh habis la pulak..hehe.. :)

Hye Saya ;

hmm...cekodok kangkung eh...mcm menarik jer tu.. :)

Hye EDY ;

haha..mmg dh cukup umur pun...jodoh jer lum sampai lagi.. ;)

nabilah_2908 said...

Hye Farah ;

hehe..sorry la...nnti buat eh..(^_^)

Hye Kazaztan Team ;

wah..sedap tu...tp kt sini..durian dh kurang.. :)

Hye Cik Aida ;

pernh juga letak daun sup + bawang..mmg sedap...tp time tu..apa ada je dlm fridge...masukkn dlm tepung tu..hehe.. :)

Hye peanut ;

huhu...kalau kita ni berjiran...boleh je...tapi jauh sngt la dear,,,hehe.. :)

Hye syahira ;

wohoo....tak mungkin la kot..umur my mom dah 48... ;P

nabilah_2908 said...

Hye Mr Nobel ;

hahaha...sy tk cakap eh..yg cekodok leh hilangkan monday blues...nnti org makan...tp monday blues tk hilang...sy suh mereka cari Mr Nobel yupp.. ;P

Hye Anep ;

buat la...mudah jer kan..? :)

Hye Mel ;

buat la...Mel reti masak tk..?

Hye Bea ;

erk...bisns cekodok..?? hmm...myb bsns ni boleh berkmbng 10 thn lagi kot..sbb time tu..org dh malas masak..main oder jer.. :)

Hye Mimiey ;

hoho...bodek ada makna eh..? kalau dkt boleh jer.. :)

sis shuhada said...

kat umah ni pun klu wiken je petang klu xg memana, request cekodok wajib ada.
slalu akak campur ikan bilis n udang hehe lagi ummph!
ikan bilis tu goreng garing dulu, then hancurkan sikit, baru campur dalam bancuhan tepung.
tepung pulak kdg2 campur tepung crispy rfc...
memang laku lah. hehe

nabilah_2908 said...

Hye Prince Halilintar ;

wah..hebatnya nick name dia...ala cekodok bujang pun sedap juga kan..? ;)

Hye Along Tapa;

yupp..ada yg cakap jemput2..ada yg cakap cekodok.. :)

Hye Tapak Kaki ;

dah habis la wak...huhuhu...

Hye Nur ;

erk....nk resepi juga ke...? huhu.. ;)

dmx said...

hai...
nabilah...
wah...
memang minat cekodok...
besa...wat cekodok tepung adabi jrrrr he3...

dmx said...
This comment has been removed by the author.
Wawa~* said...

fuwah... nmpak menarik tuh nabilah... sharing2 la resipi cekodok ni di lain siaran ek, heehehe ;)

PutRee SeJiNjaNg said...

rajin nye ko yunk..hehheh...memang nampak sedap arr cekodok tu...terliur aku..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...