Monday, July 12, 2010

KENDURI DURIAN



Sabtu, 4.30 petang

Cuaca gelap, hujan turun renyai-renyai membasahi bumi Melaka Bandaraya Bersejarah. Ketika itu kedua-dua anak gadis En Daud sedang menikmati petang hujung minggu yang nyaman itu dengan aktiviti menidurkan diri..ketika itu En Daud bersama isteri dan anak bongsunya pergi menghadiri Kenduri Kahwin di daerah Jasin.




Sendang enak dibuai mimpi, tiba-tiba kedua orang anak En Daud dikejutkan dengan bunyi hon kereta En Daud...itu memang kebiasaannya...bila En Daud sampai ke rumah...dia pasti akan membunyikan hon dengan kuat..kalau boleh...nak suh semua orang di taman perumahan ini tahu akan kepulangannya ke rumah..huhu..



maka..dengan wajah yang terpisat-pisat....anak En Daud bagun dan membuka pintu...menyambut kepulangan ayah dan ibu mereka..sebaik sahaja pintu terbuka...terbau satu bau yang sungguh enak sekali...iaitu.....bau Durian...segeralah kedua orang gadis itu menyarung selipar dan menyerbu kerata untuk mengeluarkan durian.



En Daud dan keluarga menikmati durian dari Jasin dengan di kala hujan lebat yang turun mencurah-curah...nikmatnya...duarian2 dari Jassin..memang sedap...tak macam durian yang biasa di jual area rumah mereka..





En Daud gigih membuka durian..



lihat lah...kuning berseri warnanya kan..?



see....lemak berkrim...huhu..



sedap.... :)

Hampir 8 biji durian..berjaya diselesaikan pada petang tersebut...nikmat sungguh...



Sedang enak menikmati durian...si Ibu @ Pn Rafizah bercerita itu dan ini...and ada 1 cerita yang membuatkan si anak sulung hampir tertelan biji durian...nak tahu cerita apa...??

" orang sibuk tanya ayah awak...asik pergi kenduri kahwin orang jer...bila nak buat kenduri kahwin di rumah sendiri...??" kata si Ibu sambil menjeling ke arah anak nya.

" alahai.............takde cite lain ke...?" bisik hati kecil si anak sulongemo20

28 comments:

Fara said...

wahhh~
mmg nmpk cedappp durian tuhh~
durian beli mmg tak best kan!
takde hurmpp gitu!

:)

pawaka19 said...

bestnya nabilah .. musim durian bkn da abis ke nabilah? ada lagi ek

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Negara Jutawan Fakir Yang Sebenar"

Salmia said...

hampir luluh juga puasa hari ni tgk durian..

Afif Anis said...

mahu!!!feveret ku.... =)

Eciz said...

KAHKAH. my peberett tuuuuuu. bila nak kawen? LALALALALA

Umie Nadhirah said...

HUHU..Durian !!
Bila nak kawen ye? HAHA..

BTW,Umie follow anda ^___^

kelipkelipchumel said...

beshnya durian itu...gulppp!!telan air liur jep tgk....aihhh...

Kazaztan Team said...

tuan rumah nieeeD!!....nie impian tak terlaksana dr minggu lepas nie..aduiii...

mahira oya said...

haish..soklan cepu emas tuh..

AiZ said...

^__^ mencabar nafsu tul lah.. ^__^ gagaga





Aiz latest entry
Trik iklan mangga Ad yang aiz guna
Kenapa blogger nak bersaing? haishh
Bahaya di tempat yang ade WiFi
jana wang yang terbaru blogger



ingin buat link seperti ini juga? Klik disini

zairie said...

wah... durian..!!!!

my recent post:
sebab mengapa messi x perform world cup

mummy_ayu said...

durian...sdpnye....!!

mummy_ayu said...

durian...sdpnye....!!

Wawa~* said...

uiiiii....sdapnyerrrr deriannnnnn..... nyam3...

nur said...

ehehe..
umah kita ada durian tembaga..
besor giler..
n isinye tebal..
meh datang meh!
p/s: tapi, xtau la nanti, time datang tuh, durian tuh berbuah or tidak.. hahaha =P

peace! (n_n)V

hasni said...

sedapnya durian
sedappppppppppppppp
nnt kak nabil kahwin
jgn lp ya kad nya:-)

mrs sweet lola said...

wa sedap2.x sempat nk beli smlm.mmg tingin nak makan.tggu c dye balik kang hehe.

Tapak Kaki said...

jangan makan durian sampai naik panas satu badan sudah la..hehe

aliesha kirana said...

owh ak sgt suke durian!!!! hmmm lazatnya!!!!!

MiMiEy :) said...

yummy, sedapnya.
akk, mimie pown baru je mkn durian td..
sedap.


p/s : bila nk kawen jgn lupa bg kad at mimie yer.. c(=

Mohd Fadil said...

aku tak suka makan durian...tak suka sebab dah jemu...tapi aku rasa, elok ko kawin ngan tokey durian...senang ko sekeluarga makan durian free...ehehehe

PIDUT ASiS said...

nak gak durian..sedap gile..perghhh

nabilah_2908 said...

Hye Fara;

ni durian beli...tp area kampung..tu yg best.. ;)

Hye Mel;

musim durian masih belum berakhir lagi..tgh galak sekarang ni org menjual durian.. ;)

Hye Salmia ;

hehe..sabar..sabar.. :)

Hye Afif ;

meh la sini...ada sebiji lagi belum buka.. ;)

Hye Eciz;

haha..soalan fav....jwpnnya..jodoh belum sampai.. (^_^)

Hye Umie ;

haha...soalan yg sama lagi...jwpnnya...Umie nak sponser ke..? kalau nk...boleh je kawan ari ni gak...hehehe.. :P

Hye Kelip2 ;

alahai..sampai telan air liur..pi la beli..tgh murah skrg ni kn..? nnti kempunan..hehe.. :)

Hye Kazaztan Team ;

opss..sorry....ha...apa lagi..segera la pi dptkn durian tu.. ;)

Hye Mahira ;

bukan cepu mas lagi...dh jadi cepu besi kot..tk larat nk jwb soalan tu lagi...huhu.. (^_^)

Hye Aiz ;

tercabar ke tu..? hehehe... ;P

nabilah_2908 said...

Hye Zairi ;

iyer...itu durian.. :)

Hye Mummy_ayu ;

yeah...best fruit ever..kan..? (^_^)

Hye Wawa ;

yupp...mmg sedap..terangkat.. :)

Hye Nur;

nur tinggal kt mana eh..? mcm best jer..huhu.. :)

Hye Hasni ;

insya'Allah..tkkn lupa punya...tp tk tau la bila..huhu.. :)

Hye Sweet lola ;

huhu...so dh dpt ke tu..? hope dh dpt la yupp..hehe.. :)

Hye Tapak Kaki ;

mmg panas pun lepas makan...tp tk terasa sngt la..sbb hujan.. :)

Hye AK ;

yeah..sama lah kita...kenapa la org barat tk suka eh...padahal sedap bangt...kn..? (^_^)

Hye Mimie;

hehehe...kad..insya'Allah...tp bila bagi kad..Mimiey kena dtg tau.. :)

Hye Mohd Fadil ;

wah...dh jemu...huhu...tokei durian ke tu..? :P

Hye Pidut ;

pi la beli...org tgh rancak jual durian skrg ni.. :)

kak ina mail said...

Buah yang paling akak suka.wah tempoyak pun sodap.

syahira ariff said...

bau durian mmg kuad

kelipkelipchumel said...

i dh gi beli aitu..tp xbenasib baek..dpt durian yg xbrapa besh..mimang xpuas ati lah..hukhuk..harus mencari lagi la ni

sis shuhada said...

ayokk... mak dah menjeling tanya tu!! hehehe.

alahai terliur je tiap kali tengok durian walaupun dlm gambar black n white!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...