Tuesday, July 06, 2010

KISAH DD & DUIT



Oh..nampaknya n3 sebelum ini tidak mendapat sambutan daripada pembaca...huhuhu..

Ok...I buat n3 lain la eh...

dah lama tak cerita pasal DD kan...??



adik bongsu ku...DD

hari tu...dia kata tabung dia dah berat...so...I pun suh la dia ambil tabung dia...nak kira duit...



ni la tabung dia...
actually ni tabung I...I dapat masa main kt fun fair.. hehehe...



awal tahun yang lepas...memang dah kosongkan tabung dia ni...setelah 6 bulan..tabung dia dah penuh balik...

cuba teka....berapa hasil tabungan DD ni..?



kira la DD...kira...jangan tak kira...



si kidal...huhu

so....dah dapat teka ke berapa jumlah nya...??



sila abaikan tulisan buruk yang tertulis di atas plastik tu yer..

( itu tulisan I...huhu...)

ha...nak tahu berapa jumlah nya...??
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



yang ni tulisan DD...dia sendiri yang buat kira-kira ni..

see....RM 88 untuk 6 bulan...banyak juga tu kan..?

kalau kira purata...dia menyimpan RM 14 sebulan

sehari...dalam RM 0.50

logik tak...?? duit belanja sekolah dia sehari untuk sekolah pagi dan petang RM 1.50...sekolah pagi..my mom sempat buatkan bekal untuk dia lagi...kira logik la tu kan...?? huhu...

ala..ni semua bukan hasil simpanan duit belanja sekolah dia jer...ada juga duit dari kakak-kakak dia...duit dari orang lain....kira campur semua lah ni...

Saje jer la...I cakap dengan dia..

" DD...belanja la akak....banyak ni..."

nak tahu jawapan dia apa....??

" eh...mana boleh....kakak kan dah kerja..ada duit sendiri..."

ceh...kedekut....emo20

lagi best....bila my dad siap bagi RM 20 ringgit pada dia tuk genapkan duit dia jadi seratus...sangat jeles..huhuhu....emo21

15 comments:

Puteri Aladdin said...

kesudahan nye ape? ala...crite x abis! =P

nabilah_2908 said...

test...!!!!!!!

nabilah_2908 said...

test lagi sekali...

redNing said...

ngan adik sendiri pon jeles ke hahaha

atty's said...

bagus lah dd..rajin & pandai menyimpan ..

pawaka19 said...

contohila adik nabilah..pandai simpan duit..rm 88 dengan syiling..byk gak tu

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Manuskrip Adoft Hitler Sewaktu di Penjara , Di lelong"

Judiene said...

kalo i jd adik u pun i akan ckp bnda yg sama
i mntk u blanje i lg
hahahaha!

eNaSaN said...

heheheh


besh la kira duit syiliNg...



smpai la nie pon still msk duit syiling tuk msk kat bank...klu x..alamat la asyik abis jer..

shinawawa eyenie said...

bnyknya duit syiling dia

Mohd Fadil said...

bagus menabung dari kecik lagi...esok lusa boleh gunakan untuk sesuatu yang berguna seperti melanjutkan pelajaran ker, beli apa2 ker, kahwin ker..good good..

Eciz said...

yang saya perasan, muka dd ni ada iras2 saya ketika kecik. ngee

Mesintaip: said...

Hai DD, hati-hati dengan kaka awak tu. Ada udang di sebalik batu dia suruh awak buka dan kira wang dalam tabung awak tu. Tengok dari senyum dia pun dah tau, memang ada 'tanduk' kat kepalanya...heheheh

PinQib said...

bgus la... da diajar menabung.. smua adik3 x da pun menabung.. menabung straight to the bank...

Tapak Kaki said...

apa tunggu lagi.. pegi jolly la dengan tabung jolly's tu.ehhehe

Cik Iman said...

part dia kata kakak dah keje tu sangat bijak ekekekee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...