Thursday, July 15, 2010

PERCATURAN MASA DI ANTARA KERJA DAN BLOGGING



Hello dear fwens.....how are you today...?hai

panjang pula tajuk kali ni kan..? semalam...ada visitor masuk then buzz me trough Pingbox yang ada kt side bar blog ni...time tu I takde kat depan PC...so...I tak dapat nak balas balik..


dapat baca tak...??

first of all...sorry..sebab I tak dapat nak balas...time tu memang I tengah buat kerja...dok berkurung kat document room cari document la...apa lagi yer tak..? huhu..

meh la I cerita sikit..mcm mana I manage masa I..



I start kerja pada pukul 9 pagi...tapi biasanya I akan sampai awal..dalam pukul 8.35 mcm tu..kadangkala lambat juga..dekat-dekat pukul 9 baru matikan enjin kereta..huhu..

bila on jer PC...I akan buka my personal email...email company...YM..facebook and my blog..masa ni la I peruntukkan untuk check my emails..check comments..then..I start la buat kerja..

Kerja I ni pun..bukan kena pikul batu..pikul kayu balak bagai...duduk depan PC jer..so..sambil-sambil buat apa yang patut...I balas la komen pada n3 yang lepas..kasi warm up dulu..



teruskan dengar kerja-kerja I..sometimes I ada kerja luar...so...I update la blog dulu...sebelum update...kat dalam otak ni dah set da nak publish cerita apa...

then I update la.....makan terhasil lah sebuah n3 pada hari itu...tapi..if I terlalu banyak kerja..memang I update lambat sikit...

lepas publish...I sambung kerja...



bila kerja-kerja dah beres....apa lagi..blogwalking la...tapi sambil-sambil tu..I kena update kerja-kerja I...biasanya petang I relax sikit...

nak start blogwalking...I akan pergi pada blogger yang dah tinggalakn komen-komen mereka pada n3 yang lepas..semua I pergi..

I akan baca n3 mereka...and tinggal komen..ada kalanya blogger itu tak ada n3 baru..so..KIV la dulu...tk pun I tinggal jejak kt shoutbox mereka..



bila dah selesai....baru la I pergi ke reading list...view 1 by 1....

then...baru la I masuk Geng Blogger...ping blog...jalan-jalan ke blog orang lain...baca n3..tinggalkan komen..if rasa tak menarik...I keluar la...I tak rajin nak tinggal jejak kat shoutbox orang..sangat pemalas kan...?? huhu...

begitu la..sambil buat kerja..sambil blogwalking...sama ada di Geng Blogger mahu pun di reading list..sampai la ke petang...

hope pengunjung yang datang blog semalam berpuas hati dengan jawapan yang I berikan..




so.....you all pula macam mana eh...? if yg bekerja macam I ni..macam mana you all manage masa..yang study pula...?? jangan malu..jangan segan sharekan bersama kt sini ya..ye


33 comments:

Mak Su said...

tak tahu nak jawab... faham-fahamlah... hehehe

redNing said...

x kiralah camne pon asalkn x abaikn kejer dah lah

Wawa~* said...

heheheh... lebih kurang la kot. bila ada masa luang skit2... atau tensi sgt buat keje, i break jap BW bagai, hiks...

kak ina mail said...

pening.kalau ada komputer kat rumah, mamang tak kacau pun waktu kerja.masaalahnya tak de.bahagi sama rata.tapi kalu boss tak de, terus menghadap blog.cam mana boleh.facebook akak tak layan.

Tapak Kaki said...

bab ni aku macam fail je.haha.. its complicated.

Cik Akma said...

okay seems okay with you. ngeee. asalkan pandai bahagi masa kan? :)

same goes to my study. yeahhh. kene pandai bahagi masaa :P

makdara TERDIVA said...

salam,

i pun wat belog masa keje..tp pastikan keje siap..belog pun siap..thehehe..

kalau sempat baru blogwalking..tp kalau byk keje, hapdet belog pun x sempat apatah lagi nak blogwalking..

mahira oya said...

comelnya citer2 psl nih..
mmg kamu rajin komen ..thanks u..

sis shuhada said...

hmm nampaknya nabilah banyak juge masa boleh sambil2.
akak ni xleh nak sambil2 pun sbb internet kat ofis pun slow hehe.
plus.. mmg kerja akak xsempat punya nak layan blog. so tunggu balik umah..
time anak2 dh tido baru akak layan blog. tu pun kalau larat la, kdg2 penat sgt, tido je tanpa layan blog huhuhu...

ayaa alyy said...

kalau bab bahagi masa niee aya msti fail. hehe :P

Fara said...

pandi2 la bahagi masa kan...
takkan every min every hr nk ngadap keje je kan...
time nk rehatkan otak tu sempatla nk update blog & blogwalking...
huhu~

touya said...

aku memang ada banyak masa untuk berblog jadi takder clash dengan kerja

Kazaztan Team said...

llbh krg jugak..mungkin sbb kerja kita mengadap pc aje...so sambil2 buat keja sambil berblogwalking..sambil2 update blog..

Nur Hayaty said...

owh,...great...pandai bhgikan masa..hehe =] from IOG..

ellis suriyani said...

berblogging tu satu keseronokkan..bagi ellis ok je berblogging pade mase yang same buat keje...before ni keje ellis siap je buat due bende tu dalam mase yg same..kenkadang x sabar nak buat entry baru..heee

E.d.Y said...

good time management..nice

PIDUT ASiS said...

i like!!!hahhaha..tak bole tahan tengok ym tu..hehehe

Post Terhangat...
Fuck:Antara Yang Tersurat Dan Tersirat..

pawaka19 said...

byk tol masa nabilah..kalau mel ronda2 kat geng blogger tu da tak de masa plak..mel fokus kepada..org yg datang ke blog mel.

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Mak Aii! Kerusi Tajam Yang Kedekut"

purplish.pink said...

whoa! sistematik sungguh. tabik spring *toing-toing*

Rinna said...

Wah curlast laa explantion yang sungguh memberangsangkan.. caya laa..:)

Akak pun bila ada masa terluang baru laa update blog..sambil2 wat keje tuh jengok2 laa n3 org kalau rasa nak komen tuh komen laa..kalau tak just baca jerk.. :)

hasni said...

hasni perasan
semakin hari semakin banyak komen untuk setiap entry sis nabilah
satu kemajuan:-)
tahniah sis
hasni ni gak suam2 kuku
huhu

MiMiEy :) said...

akk mmg bijak bahagi masa.
:)
mimie ni x.
hak3..

Eciz said...

sgt tersusun aktiviti kamu. bangga sangat. saya yang free ni pun, susah nak berblogwalking. heeee

ladymiaka86 said...

if study + surirumah mcm sue ni selalunya time free n tension wat research baru la BW bagai..
that's why selalunya entri @ komen waktu pagi @ malam sahaja.. kadang2 tu tengahari sbb dah takde keje lain.. hehe

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

nabila nt leh ar wt diary seorg blogger hi3

p/s: bgs2 pndai atur ms =)

PinQib said...

hee.. sangat managable la masa nabilah.. bgus.. sy kadang3 x terpdate sbb bz sngat
Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Salah bontot ke selipar?

EYANG RESI 313 said...

Tak lelah untuk peka membuka mata pada apa yang terjadi pada dunia, namun jangan lupa menggenggam diri pada nurani dan hindari arus yang menghanyutkannya.

Jadi pandai-pandailah membagi waktu, karena setiap manusia menjalankan amanah dalam bekerja dan dalam berkarya.

Sukses untuk sahabatku di negeri jiran !

Judiene said...

wow!
very da sistematik la
boleh dpt persistent award neh
hehehehe

Umie Nadhirah said...

sangat2 sibuk...
u r planning person..
tabik!!

nabilah_2908 said...

Hye Maksu;

sy faham keadaan maksu..hehe.. :)

Hye red;

hmm..betul tu..tp dh dia nk tahu sngt..bg tau jer la kt dia..kasi terang...huhu.. ;)

Hye Wawa;

ha..betul tu...if dok ngdp kerja jr..leh sasau juga kan..? ;)

Hye Kak Ina ;

hehehe...if boss ada..sy cover2 juga la..even boss tk marah..dia pernh cakap..sy tk kisah..yg pntng kerja2 sy siap.. :)

Hye Tapak Kaki ;

hehehe...tak tau nk ckp apa.. :)

Hye Cik Akma ;

yeah...point yg utama adalah kena pandai bahagikan masa.. :)

Hye MDT;

ha...sama lah kita..tp kena dulukan kerja la..huhu...bnyk kerja pun..still spend time BW kt kwn2 yg dh tinggal komen n kt blog list...itu penting..if free je br masuk ke GB.. :)

Hye Mahira ;

thnks 2 u 2..hehe.. ;)

Hye Sis Shuhada ;

hmm...buzz betul akk kan..? sy lak..kalau kt rumah..on9 kejap2 jer..tk larat..huhu.. :)

Hye Aya ;

hehehe...cuba la lagi..sure boleh.. :)

nabilah_2908 said...

Hye Farah;

yeah...mcm tu la sy buat..hehe.. :)

Hye Touya ;

wah...bagus la mcm tu.. :)

Hye Kazaztan team ;

hmm...ada pun yg memahami..hehe.. sama lah kn..? :)

Hye Nur Hayaty;

bila kita bahagi2kn masa..so life kita pun teratur.. :)

Hye Ellis ;

yupp...kerja tu kn keutamaan kita..so..kena pastikan kerja siap..baru lah boss tk marah.. :)

Hye EDY;

perlu buat macam tu..menggunakan masa sebaik mungkin...kt rumah..mmg malas nk on9..huhu..

Hye Pidut ;

haha...harap visitors yg bertanya tu..dpt terima jawapan sy..syg tk tinggalkan link...nk juga tgk2 blog dia..berkenalan dgn dia..yer tak..? ;)

Hye Mel ;

actually Mel buat sekarang...study or dh kerja..? :)

Hye PP ;

harus la dear...if tk manage masa..nnti kerja tk siap..blog terbengkalai.. ;)

Hye Kak Rinna ;

hmm...betul tu..tp sebolehnya..sy tinggalkn komen..yer la..mesti blogger tu rasa berbesar hati bila dpt komen dr pembaca..betul tk..? same goes 2 me..;)

nabilah_2908 said...

Hye Hasni ;

thnks...ala..tk kisah la suam2 kuku pun..yg pasti..hasni ada pembaca tetap kt blog hasni tu.. :)

Hye Mimiey ;

boleh try dear...pasti boleh.. :)

Hye Eciz ;

myb eciz ada hal lain..tkkn nk mengadap blog jer kn..? huhu..terpulang pada individu.. ;)

Hye Cik Sue ;

owh...Cik Sue study lagi.. :)

Hye Miss XYZ ;

huhu...diary seorang blogger..? tk pernh terfikir pulak.. :)

Hye PinQib ;

faham..student kn..? terpulang la pada individu..mcm mn nk manage masa.. :)

Hye Eyang ;

thnks...(^_^)

Hye Jude ;

huhu..kerja kt sini..sometimes..bnyk sngt kerja..sometimes..tk de langsung..hboleh la manage masa macam ni..if 1 day...bertukar kerja..myb kerja2 tu lebih bnyk..tk tau lah mcm mn nnti.. :)

Hye Umie ;

hmm...betul juga tu..paling sakit hati kalau plan yg sy dh buat..tk menjadi..huhu.. ;)

anishusna said...

satu time management yang bagus...=)
thumbs up!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...