Friday, July 16, 2010

PERKARA-PERKARA YANG MENGUNDANG KEPAPAAN - PART 2



Hello my lovely fwens.....selamat hari Jumaat....wek

masih ingat dengan n3 ini.. PERKARA-PERKARA YANG MENGUNDANG KEPAAN- PART 1



ok...I nak sambung part 2 pula...

" Dalam kitab AL-barakah fi Fadhil lis S'yi wal Harakah yang disusun oleh Abi adbillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkare yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang..."


emo7tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh
emo7pergi ke pasar sebelum matahari terbit
emo7doakan perkara yang tidak baik untuk ibu bapa dan adik beradik
emo7kebiasaan tidak menutup makanan yang di hidangkan



tidak menutup makanan
emo7suke memadam pelita yang panas
emo7membuang kutu kepale ketika hidup (penyekkan dulu baru buang..)
emo7membasuh kaki dengan tangan kanan (hati2..kebiasaanye ketika mengambil wuduk)
emo7membuang air kecil ketika air mengalir ( membuang air kecil di dalam sungai..air yg mengalir)
emo7memakai seluar ketika berdiri
emo7memakai serban sambil duduk
emo7mandi junub di tempat buang air atau najis
emo7makan dengan menggunakan dua jari
emo7berjalan di antara kambing
emo7berjalan di antara dua perempuan
emo7suka mempermainkan janggut
emo7suke meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut
emo7meletakkan tapak tangan pada hidung
emo7suka mengigit kuku dengan mulut


emo7mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan
emo7menghadap kiblat ketika membuang air besar atau kecil
emo7menguap ketika solat (apabila kita berkata 'aaa' jer,,syaitan dah ketawa kegembiraan)


emo7meludah di tempat buang air kecil atau air besar


ok..itu sahaja untuk hari ni...semoga n3 kali ini dapat memberikan manfaat kepada semua..sama-sama lah kita berubah kepada yang lebih baik..

special thanks to ASLINER & PAKCIK GOOGLE


p/s : harga gula...harga minyak naik lagi...adoi..!!! bila nak turun..asik naik jer nih...hrumm....

29 comments:

Fara said...

Banyaknye faktor2 undang kepapaan ni...
adoi!

Wawa~* said...

ya ampunnnnnnnn... patut lah den ni asik abis jer duit, susah btul nk ada or dpt simpan duit... bnyk btul bnda yg dlm list ni yg den buat, huhuhuh

thanks a lot ye nabilah for sharing this great entry...! :)

PinQib said...

hee.. part kutu tu cam best jer.. msti la kemek dulu ler.. ada ke buang hidop33???

nur said...

berjalan diantara dua perempuan??
aiyoyo!!
leh explain x? uhu~!

peace! (n_n)V

kella said...

terima kasih! byk info berguna dpt hari ni...

salam jumaat... :)

PIDUT ASiS said...

ala,aku selalu tak tutup makanan.orang bujang..mana nak cari tudung saji..heheh..banyak info berguna..tq2..heheh

Post Terhangat...
Baby Beraksi Ghairah..(Versi Baby)

mahira oya said...

byk nih info..rase mcm ade jer buat..adoi..
lepas ni insaf dah tau kan..hehe

Eciz said...

sesungguhnya, banyak yang ku tidak ketahui. tenkiu nabilah

kak ina mail said...

Nabilah ni banyak menyedarkan akaklah.contoh pasal potong kuku ari tu.thanks.

Tapak Kaki said...

alamak..banyak jugak nak kena betolkan ni.. tak mau papa.

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

tq ade yg sy x tau tocey3 ske entri ni 5star bg =))

BalqisShafiqa said...

salam ziarah.
pernah juga dengar perkara begini.
terutama sekali buang air menghadap kiblat.

syahira ariff said...

alamak
pakai seluar kena duduk ker
aiyaaakkkk

pawaka19 said...

mane nabilah dpt info ni ek..benda simple pon leh jadi kepapaan

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Mak Aii! Kerusi Tajam Yang Kedekut"

diraja22 said...

bg la huraian tiap2 perlakuan tersebut sbb umum sgt..

MiMiEy :) said...

banyak sgt yg imie buat nie.
pakai seluar berdiri, x biasa r nk ddk

f_aRa_aINa989 said...

waa....byknya info..thanx nabilah..=)

atoyis said...

usih..ngerinyer dengar

~cik tiram~ said...

errrr...mcm da bese buat je sume tu huhuhuhu...takot nye..

TUKANG KATA said...

saya suka gigit kuku..kena berubah..saya nak kaya..

:)

tq for sharing btw!

Mus said...

bagusnya info ini.. terima kasih kerana berkongsi..

senorita_alynne said...

Erk. KAlo Nk Pkai Seluar Smbl Duduk La Yer?

nabilah_2908 said...

semoga info ini dpt memberikan manfaan kpd semua.. ;)

terpulang pada diri masing2..sm ada ingin menerimanya atau pun tidak.. ;)

nabilah_2908 said...

sorry tk sempt nk balas semua..

Nur;

tk pasti..myb ni merujuk kepada lelaki...tk digalakkan berjalan di antara perempuan..

Diraja2;

part mana yg tak faham tu..?

nur said...

salam.. =)

ehehe kira lucky person la ni eah.. arigato! ^^
emm mungkin jugak kan..
aisyhh! kalo 3 orang pompuan kuar skali, sian lah.. sorang kena duk belakang.. terpinggir gitu..
papepun, thanx yar for the info!

peace! (n_n)V

E.d.Y said...

betul ke ni??rasanya ada beberapa yang khilaf..kene rujuk ustaz dulu coz kene ada dalil baru la tau kebenarannya

Umie Nadhirah said...

Nabilah dapat dari mane ye?

nabilah_2908 said...

Hye EDY ;

itu tk pasti la pulak..terpulang sm ada nk ikut mahu pun tidak..sekadar berkongsi.. ;)

Hye Umie..

dari asliner..sy ada kreditkn di penghujung n3.. ;)

sis shuhada said...

uiks. banyak eh perkara yg kita slalu buat tp xsangka sbnrnya mengundang kepapaan.
moga dgn ilmu yg dpt ni, dptla dihindari ye, Insyaa-Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...