Tuesday, August 10, 2010

DONUTS



Hyeee............hai

Kite cerita pasal makan lak eh...

ni projek I pada minggu lepas....sesi membuat DONUTS...I buat 3 jenis..and semuanya selesai dibaham dalam masa yang singkat..ye



Bahan-bahan asas membuat kuih donut..

3 cawan tepung
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula kastor
3 sudu besar shortening



2 sudu kecil Instant Yeast + 200 ml air suam



campurkan semua bahan..gaulkan sampai doh jadi lembut..

lepas tu biarkan untuk seketika..dalam 30 minit mcm tu...



bila dah mengembang....kita boleh la mulakan projek kita..



letakkan sedikit tepung pada tangan..then boleh la bentuk2 kan donut tersebut..

1st...I letak blueberry jam dalam donut ni..

then goreng dalam minyak yang sederhana panas...goreng sampai donut menjadi warna perang keemasan..then golek-golek donut degan gula icing..

maaf...I lupa nak snap gambar donut yang sudah di goreng...



yang ni..I letak Sardin lak...



Sardin ni...I jadikan sambal goreng Sardin dulu...baru best.. :)



Ini lah hasilnya...sorry I fail bab apperence..memang tak berapa cantik..more ada yang terbuka masa goreng...

tapi....bab rasa.....I lulus...hehehe....



yang ni lagi simple...budak-budak pun suka makan..



DD paling banyak makan..I makan ada la 2 ketul jer...yang lain.....x sempat..huhu..

Masa projek ini berlangsung....dapur memang bising dengan suara I....nak tahu sebab apa...?

ada pengacau..pengacau yang sangat degil...bila marah sekali....dia lari ke depan....then masuk balik dalam dapur...kacau lagi.......haih...letih ooo......



ni la pengacau nye....


ada tak di antara you all semua suka makan donut...??

p/s : Hari ni birthday one of my blogger friends..HAPPY BIRTHDAY ARIEN....
jom ramai-ramai wish kat Arien... pang

43 comments:

fara said...

nabilah...
frh bru igt nk mkn donut pg td...
tp skali ngan nasik lemak sume dh abes.
kempunan oh tgk donut tu! :(

Tapak Kaki said...

aku suka jugak makan donut.. dulu makan donut bergula je.. sikalang suka donut big apple lak.. suka sebab dapat free.. member aku keje situ.hehe

MiMiEy :) said...

mimie x berapa suka donut.
kalau ada donut coklat, mimie mkn coklat jer.
hehe..

aliesha kirana said...

owh, kalu kuih, AK lebih ske Masalode hahahaah... tp donut salut coklat sedap...heheheeheh...

redNing said...

esok pose wat berniaga laa kat bazaar ramadhan

Mak Su said...

ouh donut? mmg suka banget..... tak leh miss kalu terpandang :)

happy besday buat arien :)

Kazaztan Team said...

ada..ada...saya..saya...suka juga donut...

syahira ariff said...

sausage donut tu kalau buat lebih utk bersahur best jugak
=]

BIONIC WOMEN said...

Anaki suka donut tapi nak yg ada lubang tengah2 tu, kalau wat gini dia akan kata bukan ler mama..hahah

Cik Akma said...

okayy donut mmg mknn fevrett. sgt tergodaaaa :)

atoyis said...

caya lah buat donut gitew..

Bukan Eciz said...

saye peminat donat nombo satu di dunia. lagi2 yang tembam2. ailio kompom meleleh dulu. ekekekek

Prince Halilintar said...

boleh la try nak wat donut tu klu rajin..hehe..

pada arien epi befday 2 u..

aque said...

mest la suke... hehehe... time kasih tok resepi. nnt nak try kat umah.. heheheh....

oh my big apple... keh3..

Sarah Ramora Rosli said...

wee, lepas ni tak boleh ke APA KATA HATI, nanti tgk gmbr donut-donut ni, terbuke puasa pulaks :p selamat berpuasa sis nabila =))

Amni said...

Walallaa.... terusa saya nak buat untuk buka puasa esok.. hihi...

azmihamin said...

nak jugak! huhu =)

mahira oya said...

best la donut...
happy birthday to arien..

pawaka19 said...

gila sedap..tak penah makan donat sardin

"Rancangan Menarik Astro Sempena Ramadhan 2010"

HAZWAN17 said...

wah ni dah boleh wat menu buka puasa ni

Anip™ said...

perghh..sdp nie resepi nie..huhu

~cik tiram~ said...

sedap nye...suke mam donut! heee...pandai nye akak buat! :D
hepy bufday arien!

Judiene said...

ni agak2 kalo mintak tempahan boleh x??
nmpk cm sodap je
walopun bentuknye xberapa nak donut kan
hehehee
yg penting rasa dia
btol x??
:)

Mr Noble said...

sedap ni utk buat buka puasa :D

Along Tapa said...

apa lagi..post la kat aku buat berbuka nanti~~haha~~

Aku termenung

e F a said...

nyum2...sedap nyeeee

Lia3003 said...

1st time tgk donat sardin

dmx said...

Selamat Meyambut..
...::: ramadhan al mubarak :::...
...:))

kella said...

donut ialah feveretku!!!! heheheh.. apa jenis donut pun, tapi kena sedapla kan..tak sedap takkan leh telan pula...

selamat berpuasa.. :)

E.d.Y said...

salam ramadhan al-mubarak dan selamat berpuasa dari danielzaididotblogspotdotcom...

alahai..apsal ada gambar makanan time pose2 ni..tergugat iman..huhu

nabilah_2908 said...

HYE FARAH ;

alahai..kesian dia..tkpe la..xde rezeki..next time myb.. :)

HYE TAPAK KAKI ;

best nya big apple..kt melaka xde la..if dpt free..bagi2 la kt sini sikit...hehehehe..(^_^)

HYE MIMIEY ;

hehehe..hantu coklt eh..? ;)

HYE AK ;

sy lk tkbape gemar donut cklt.. :)

HYE MR RED ;

hmm...xde masa kot nk berniaga..mana dgn kerja lagi..xpun Mr Red la yg buat..leh jual kt bazar nnti...;)

HYE MAKSU ;

wah....my mom lak tk suka tgk anak dia yg sorng ni makan donut..setiap kali nk beli..sure dia tk mengalakkan...gemuk katanya..

tapi bila sy dah buat...laju lak dia makan...huhuhu...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE KAZAZTAN TEAM ;

wah leh tubuhkan kelab peminat donut..hehehe..

HYE SYAHIRA ;

yupp..sedap..nnti syahira try la..siap2kn dulu sebelum tidur..time sahur boleh terus goreng.. :)

HYE BIONIC WOMAN ;

hehehe..cerdik dhiya tu.. :)

HYE CIK AKMA ;

ha...tk sngka ramai juga peminat donut.. :)

HYE ATOYIS ;

saja..pelbagaikan rasa.. :)

HYE ECIZ ;

hahaha...sedap kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE HALILINTAR ;

buat la..mudah jer ni.. :)

HYE FARA ;

ur welcome dear...hmm..along fara macam mana..dah ok ke dia..?

HYE SARAH ;

la...xmo dtg lagi ke...? huhuhu..selamat berpuasa juga.. :)

HYE AMNI ;

buat la..simple jer ni.. :)

HYE AZMI

alahai...jauh sngt nak bagi...if sebelah rumah...boleh jugak hulur2.. :)

HYE MAHIRA ;

yupp... :)

nabilah_2908 said...

HYE PAWAKA19 ;

saje jer saya namakan donut sardin sbb base nya donut..myb ada nama lain kot..roti sardin myb..(^_^)

HYE HAZWAN17 ;

ala...lalu ke nk mkn nnti..?

HYE ANIP ;

try la..lelaki pun boleh buat..senang jer ni..:)

HYE CIK TIRAM ;

awk pun boleh buat dear...mudah ;)

HYE JUDE ;

huhu..tempahan...belum berkeyakinan lagi..(^_^)

HYE MR NOBLE ;

try la buat... :)

Amni said...

dear, ada award untuk kamu kat blog saya... jum amik...=)

LiFe KaMi said...

sedap tu..hehe..Selamat berpuasa dr kami untuk anda sekeluarga..semoga kita dapat menunaikan ibadah puasa dgn sempurna..

nabilah_2908 said...

HYE ALONG TAPA ;

huhuhu...kalau kita ni berjiran...rajin gak hulur2..hehehe.. ;)

HYE EFA ;

boleh la... ;)

HYE LIA3003 ;

sj jer letak nama macam tu...snn basenya donut...myb nama sebenar..roti sardin kot.. :)

HYE DMX ;

Selamat berpuasa DMX

HYE KELLA ;

huhu...selamat berpuasa juga..

HYE EDY ;

oppss...sabar...sabar...

selamat berpuasa juga.. :)

nabilah_2908 said...

HYE AMNI ;

thnks...!! nnti sy datang.. :)

HYE LIFE KAMI ;

selamat berpuasa juga.. :)

AiZ said...

aiz mampu melihat jek.. aiz takut nak gaduh ngan kuali kat dapur tu.. pergh.. skali minyaknye meletup.. kompem terharu.. haha

psst: happy bofffday arien! ^__^


Aiz latest entry
Jom tengok video aiz beatbox (Music Gune mulut)

nabilah_2908 said...

HYE AIZ ;

ala...x ngeri mana pun bila minyak meletup..yang penting...jgn sampai kena muka....hehehe.. ;)

PinQib said...

nak rasa beluberi donut nabilah. nak nak nak nak


Latest entry. Mai la singgah. 
Apa menu sahur anda?

kak ina mail said...

salam ramadhan buat nabila dan seisi keluarga.

kak ina mail said...

sorrylah akak terkoment entry yang mula-mula tadi plak.Akak nak yang letak sardin satu.bestnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...