Tuesday, August 24, 2010

KAD RAYA



Hello my lovely fwens....http://laymark.com/i/m/m057.gif

Apa topic kita hari ni...??

Hari ni I nak bercerita tentang Kad Raya...

I nak tanya pada you all semua lah.....tentang penghantaran kad raya menggunakan pos...



Kad Raya....

dengan adanya teknologi yang canggih.....more...harga stem pun dah naik...masih relevant ke Kad Raya pada masa kini..?



bagi I la kan...kalau tradisi hantar kad raya ni tak kekalkan...sure hari raya takkan best macam dulu...sikit demi sikit acara-acara yang best tentang sambutan Hari Raya kita tinggalkan...betul tak..?

I rajin juga hantar kad raya pada kawan-kawan..since I sekolah lagi..seronok....even kami satu kelas...hari-hari jumpa...tapi tetap sibuk-sibuk nak pos kan kad raya tu...

bila posman hantar kat rumah....wah...excited betul..hehehe...



lagi pula....masa tu I pernah juga hantar kad pada artis-artis....macam pada UNIC..HIJAZ..INTEAM..FAZLI..AMMAR..SITISARAH..ANUAR ZAIN...

nama-nama yang I sebutkan ni....semua balas balik kad raya I tau....time tu.....wah...rasa macam nak melompat je bila dapat kad dari mereka...

haih...naif sungguh masa budak-budak dulu kan...? huhu...



masa kat kolej dulu pun...bilik sebelah menyebelah jer pun.....even my roommate sendiri...I postkan kad raya tuk mereka....

bila balik rumah tuk cuti raya....kad bersusun....best..!!!

begitu juga dengan kawan-kawan blogger...I start hantar kad raya pada mereka semua tahun lepas...



sekarang ni pun....even harga stem dah naik....I ada buat sedikit peruntukkan untuk hantar kad-kad raya pada rakan-rakan bloggers...for me...ia amat menyeronokkan walaupun ada yang mengatakan aktiviti ini sudah ketinggalan zaman....

I tak kisah pun.........http://laymark.com/i/m/m024.gif

so..kepada rakan-rakan bloggers semua...di harap tak la keberatan tuk berikan alamat you all semua pada I yupp....

emailkan saja alamat you all semua ke prettyblue_2908@yahoo.co.uk


so....apa pula pendapat you all semua tentang penghantaran kad raya ni..? masih relevant ke..? or.....teknologi dah canggih buat apa nak buang masa...duit tuk hantar kad raya..?

jom share dengan I kat sini.....http://laymark.com/i/m/m105.gif


46 comments:

kak ina mail said...

Jangan lupa kad akak tulis pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas.pecah kaca pecah sampan, sudah baca, harap simpan.saja je mengimabu zaman kecik-kecik dulu.happy je dapat kad raya.sekarang tak de yang sudi nak kasi.

ana ayesha said...

Dah terlalu lama tinggalkan amalan bagi kad raya. Terkenang dulu2 bila dpt kad raya gantung di pokok tulang sbg perhiasan di hari raya. Tabikla kat nabilah masih kekalkan pemberian kad raya

aliesha kirana said...

btol tu nabilah, ble dh xde tradisi hntr kad raya ni, raya mcm dh xsemeriah dulu.. eheheheh... hntr guna SMS @ facebook macam xfeeling la.. skrg ni, nk dpt 1 kad raya pn susah.. huhuhhuhu~

Along Tapa said...

tula...dulu nak raya ada meriam bulu...ada mercun..ada kad raya...ada amalan konvoi raya..pasang panjut...ni jam...meriam..haram...mercun...tak boleh...main bunga api pun bahaya...kad raya naik harga...cerita tv best...takyah konvoi...panjut dah tak relevan..pasang lampu lip lap jek...raya sudah boring~~~

nak kena passing alamat ke??ingat ko boleh hack database kerajaan carik alamat kitorang....haha

Blog nostalgia budak Muor - cerita berbuka puasa

redNing said...

wahh antar kad raya pd artis hohoh

Teletubis said...

nak kad raya!!!tapi teletubis lupa la alamat rumah...

Entri Cilanat!!!

Cilanat!!!Aku Nak Kawin...

PIDUT ASiS said...

bole hantar g jepun tak..pidut tak balik raya taun ni... :(

Post Terhangat...
Gadis Seksi Itu Gampang

En iLham said...

hehe
baguslah kak
still lagi meneruskan tradisi pos kad raya
memang kagum lah
hehe

PUPUT said...

hehe..mmg dah lama x berantar2 kad raya ni..yg wajib pon kasi asben je..setem dah naik harga ye..hehe..maseh ek nabilah..xsabo tggu kad raya nabilah kasi ni..^_^

✿NAZIRAH✿ said...

ye, tradisi ni memg budak2 la ni tak guna dah..kite yg bersekolah tahun 90an je yg masih suke gila dgn kad raya...kite tak kisah pon kalo stem mahal aslkan value kad raya tu tinggi...even, lepas raya, kad tu ntah ke mana, tpi masih melekat di hati...macam waktu sekolah dulu, hari2 jumpa pon nak jugk bagi kad raya.bukan yg murah2, tpi yg jenis besar tu.haha..

mahira oya said...

mmg excited dpt kad raya..terkenang dulu2..

y@n@ M!B said...

relevan je bg kad raya..tradisi tu kan...tp since keje dah kurangggg sgt bg kad raya..ada tu ada..tp dlm 2-3 sampul je la..hehe

bkn bajet tp malas -__-'

plg suka ms kecik² byk pantun ada dlm kad raya..suka sangat! ^_^

Kazaztan Team said...

bila dpt tu mmg best la...ada gak org igt kat kita...tp bila dah tua2 nie..aktiviti nak menganto kad raya dah jadi malas pulak...ehehheheh

Anonymous said...

kat kengkawan bloggers je kak?? ex-MKM??

Amni said...

hehe.. dah dapat kan semalam... =)

Prince Halilintar said...

bagi prince nikmat dan keseronokan bile dpt hantar n dpt kad raye sangat teruja..mmg best..lps tu boleh gantung time raye..xkisah la org nk ckp da ketinggalan pun..ade prince kesah..hahaha

tiafazunia said...

da lme tak hantar2 kad raya neh,
sekarang neh sms je, xpon fb je.
hehe :)
tp best ouh ble dpt kad raya.
excited melampau!

Wawa~* said...

saya pn suka jg hantar kad raya fizikal cara tradisional ni.. sronot ^_^

maRShA said...

waaa xprnah antar kt artis cs tkut xkne blas..ngeh3.. sha suke gax antar kad rya cs law dpat kad nmpak lgi ikhlas..law msj rya sume ny yg cpy paste..hepy gax tp lg hepy and smngat nk smbut rya law dpat kad..he3..snce stdy kt kuis ney xprnah lgi antar kad rya cs xsmpat nk prepare pape tok rya..tym rya msti ada final exam..huuu~ neway,t sha bg alamat kt siz.. he3

pawaka19 said...

hehe dulu masa darjah 6 mel masih merasa zaman posto2 ni..seronok..

walaupun dekat by hand pon ada..tak kisah..sbb bile setem tu mahal,nak berjalan ke pejabat pos lagi..

rasa kad macam ni..lebih bermakna.

"Kasut Termahal Dunia Tapi Bukan Kasut Raya"

lieya orange M.I. said...

kad lg best dari mesj2...nak bg alamat tp segan...wakakaka...=0

nisa said...

tu la bestnya zaman dolo2.. skrg da xhangit dipasaran.. sume nk ucap guna email or ym je.. or plg senang guna sms.. hehe

p/s : lagi suka kalu kad tu ade bunyik lagu raya.. alamak terpesona la kn..

Nur Areefah said...

nk jugakkk..hehehe...
i pun tak pernah lg tak hantar kad raya.tu bnda wajib :)

MiMiEy :) said...

mimie last balas2 kad form 2.
sekarang msg jer.
semua kwn dah mls nak beli kad raya.
dulu kalau balas2 kad mimie msti bg duit raya sekali..
hehehe

Dilla Ady said...

waaahhhh...tak sangkanye rajin btul nabilah ye..

dilla lame da tinggal pos2 kad nih sume..juz sms jek..

tp diakui la..dulu mmg berlumba2 kumpul kad raye nih...tgk sape dapat lagi byk..skang nih da takde sape da nk ajak lawan..even bebudak yg baye2 dilla pun da tak berminat da..sedih jek kan..

Arief Arf said...

dengar crite skang ni kalau nak pos kad raya gune pos malaysia sehelai 50sen..
hahaha

~cik tiram~ said...

rindunya nak dapat kad raye....huhu...skang org guna sms je...huu...

mier yuyu99 said...

waa..kad raya...lame x dapat.,
skrg kan sms jer 3 patah...cm dah ktinggalan.
hmm,bguslah akak nih.. :))

diraja22 said...

posto2.. kad raya buat nabila..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

jangan lupa anatar kat gua sekali

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

relevant2 klu ade org sudi bg huhuhu =)

Judiene said...

i dah lama dah tinggalkan tradisi hantar kad raya ni
since masuk U, aktiviti hantar kad raya dah tak buat
sbbnye blk raya pon beberapa hari sblm raya, nk balas kad raya pon tak sempat..

Mr Noble said...

jimatkan kertas, sms/emel je

ainz said...

Mr noble org IT..hehe..bg ain,xsalah kita nk truskan tradisi menghantar kad raye..ain pn xnafikan yang ain still anta kad raye secare pos wlaupn xsebanyak dlu..ain just anta pd shbat yang jauh je..

Dlu,habis satu klas ain pos..jgn terperanjat..ain penah anta jgk kat agong n pm kita waktu tu dr mahathir..ahaha..seronok sgt bila kad raye kita berbalas walaupn hanya dengan cetakan komputer sahaja.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

akk tk bagi lagi alamat kakak...huhu... ;)

HYE ANA ;

yupp....dulu pun sy suka buat macam tu...bersaing dgn adik..sape lebih bnyk dpt kad raya..

seronok...sy harap budaya ni dikekalkan.. :)

HYE AK..

hmm..tu la pasal..dulu kalau nk raya...meriah kan..? boleh main bunga api..pasang pelita kt keliling rumah..hantr kad raya..skrg ni....hari raya mcm hari2 biasa jer.. ;)

HYE ALONG TAPA ;

ha...setuju sngt... :)

huhu...xde keje la nk hack bagai..menyusahkan jer...minta macam ni kan mudah...betul tak..?

thnks cz sudi bg alamt.. :)

HYE MR RED ;

hehehe...zaman budak2 dulu... :)

HYE TELETUBIS ;

alamak...kalau lupa alamt tk dpt la nk hntr...tkpe..sy hntr e-card jer la yupp...(^_^)

E.d.Y said...

setem skrg kene rm0.50 kan??mahal betul

nabilah_2908 said...

HYE PIDUT ;

alahai..kesian dia...boleh rasanya..bak meh la alamt awak..sy try hntr.. :)

HYE ILHAM ;

hmm..mmg pun..xnk tradisi ni di telan dek zaman.. :)

HYE PUPUT ;

ur welcome...nnti kn kehadiran abg posman kt umh puput yer.. :)

HYE NAZIRAH ;

yupp..setuju sngt..sms & kad tkkn sama... :)

HYE MAHIRA ;

yupp...terasa macam kita ni artis lak dpt kad dari peminat..hehehe..(^_^)

HYE YANA ;

hahaha...betul la tu..time budak2 mmg best sngt..penuh dalam kad tu..tulis mcm2..hehe.. ;)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

hehehe..mcm ayah sy la..dia suh ambil cop dia jer..tlog copkn dlm kad raya...thn minta sy tuliskn alamtn then pos.. :)

nabilah_2908 said...

HYE CIK ANON ;

ni siapa ni..hmm..?

ex mkm...ada juga...tkkn di lupakan.. tapi yg ada alamt jer la..;)

HYE AMNI ;

yupp..dah dapat dh semalam..thnks.. :)

HYE PRINCE ;

hehee..kita serupa..paling best kalau dpt kad dr yg tersyg..yer tak..? huhuhu..

HYE TIA ;

ha...itu la keseronokkn yg perlu kita kekalkan...bukan selalu kita dapat kan..? :)

HYE WAWA ;

yupp...sy yg dpt ni pun seronok juga...(^_^)

HYE MARSHA ;

ada artis yg balas...huhu...ok dear..akk tunggu.. :)

HYE PAWAKA19 ;

dulu...sy beli stem kt kedai jer..more kt depan kedai tu ada postbox...so memudahkan kerja sy..

ada juga yg sy hntr by hand jer..

ingt dulu..sy pernh bergaduh dgn sorg girl ni..kami dulu kawan baik la gak...tp bila dh gaduh..terus tk tegur..sy hntr kad raya pada dia minta maaf..

malam2..lepas balik smbhyg trwh..senyp2 sy g kt rumah dia..masukkan kad dlm postbox...

esok tu bila kat sekolah..kami dah kawan balik...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE LIEYA ;

la..jgn la segan2 dear..hntrkn saja.. :)

HYE NISA ;

hehehe..buka2 jer ada lagu raya... biasanya..zmn cinta2 monyet dulu..ada la bagi kad lagu2 ni..hehehe.. :)

HYE NUR AREEFA ;

meh la hntr alamt...sy ada send email pada areefa hari tu... ;)

HYE MIMIEY ;

hehehe...ada gak yg buat mcm tu..tp tk bestnya..dia bagi 1 set..lekat elok2 dlm kad tu buat bntuk bunga..huhu..

HYE DILLA ;

tu la pasal...myb dh tk boleh malas2 dh..kalau nk kekalkan tradisi ni.. :)

HYE ARIEF;

yupp..itu fakta...mmg kad raya hrga stem 50 sen.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE CIK TIRAM ;

kalau rindu apa kata strt hantr kad raya pada kawan2 dulu..nnti dpt la tu balasan.. :)

HYE MIER ;

itu biasa lah...baut penuh inbox sms jer..dpt msg yg sm 2,3 kali.. :)

HYE DIRAJA2 ;

hehehe... ;)

HYE BRUTAL SOLO ;

bak meh la alamt.. :)

HYE MISS XYZ ;

ada jer yg sudi bagi..hehehe.. :)

HYE JUDE ;

xsmpt nk bals thn ni..bls thn depan.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE MR NOBLE ;

hmm...xbest sngt la mcm tu.. :)

HYE AINZ ;

yeaszza...mcm tu gak kalau kad2 dari artis..semua print jer..cuma dari ammar jer..dia tulis tgn..huhu.. ;)

HYE EDY ;

pejam mata jer la dgn harga stem tu.. :)

Mak Su said...

best jugak dpt kad raya via pos, tpi kita hantar kat member terdekat aje lah

syahira ariff said...

masih relevan!
sbb kad raya lebih bererti kot dr yg ada kat internet,atau yg tag kat fb
sbb kad raya tradisional boleh pegang dan sangkut wat hiasan dan tatapan
=]

asliner said...

tradisi mcm nie perlu di kekalkan..
xder ruginye..
kan kak nabilah..=)
selamat berbuke nnti..^_-

nabilah_2908 said...

HYE MAKSU ;

yupp...tiap2 tahun sy akn berikan keutamaan pada kwn2 yg rapat dulu..thn baru yg lain2.. :)

HYE SYAHIRA ;

yupp..betul tu...tp skrg ni..kalau dpt kad..simpn jer..tk de dh nk gntung2 bagai..mcm dulu..hehe.. :)

HYE ASLINER ;

ha'ah..betul tu...dh bnyk tradisi kita tinggalkan...lama kelamaan..hari raya mcm dh tkde mkna sngt.. ;)

thnks..slmt berbuka juga :)

Tapak Kaki said...

aku tension bila pos kad raya pastu 3 minggu depan baru sampai.. sekali raya pun dah terlepas.. lambat betol posmen buat kerje.hehe.. baik kasi kat email or pesbuk... dua tiga saat dah terus sampai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...