Thursday, September 30, 2010

CONVERT VIDEO DARI FB KE BLOG



Bila you all jumpa video yang menarik di Facebook...sure you all tergerak nak share dengan readers..betul tak..??



kebanyakkannya akan cari video itu di you-tube..copy embed code..then paste di blog...betul..??

ok..hari ni I nak ajar cara mudah nak share kan video dari FB ke blog kita..

tapi...kena tengok video juga yer...kalau video itu ada link dari you-tube..tak boleh buat cara macam nih...pang



contoh mcm ni..

mari kita mulakan...



you all jumpa video yang menarik di wall fb...then berhajat nak share dengan readers..

langkah pertama...click sahaja tajuk video tersebut.



link tersebut akan membawa you all ke page tuan empunya video ini..

perhatikan tabs yang berada di sebelah kanan video..

click Embed the Video..



maka...keluar la code nya...
copy sahaja code ini ke dalam ruangan posting..lepas tu..pandai2 you all lah adjust tinggi & lebar video tersebut..

done...
see...tak perlu susah2 pergi cari kat you-tube..right..??pang


Kalau you all nak download video untuk dijadikan koleksi pun boleh juga...



click sahaja nama kawan itu..then kita akan di bawa ke profile dia..



di bawah video itu ada 2 tab..
Download Video & Convert Video

click sahaja download video..



save file...done....pang

last sekali.....

cuba perhatikan gambar di bawah


nak tak vidoe yang you all publish ada nama you all...
macam video di atas..??

sebelum ni pun I biasa buat...mudah sahaja...



upload video yang you all nak ke wall...
ulangi cara yang 1st tadi...
click tajuk video...copy embed code..paste pada ruangan posting...

done...(^_^)



contoh..

so...macam mana...faham tak...??
kalau terdapat keraguan...jangan malu...jangan segan tuk bertanya yupp...pang

20 comments:

Dilla Ady said...

wahhh..terkejut masuk sini tadi..ingat salah umah tadi..hihihi..

nice..nice..nice..

hmm..cam payah jek nk convert2 nih..tp takpe la..mane tau kalu2 dilla ade nk convert nnti, leh rujuk kt nabilah jek..

ana ayesha said...

bagus info ni tq

ainz said...

Biase amik kat youtube je..kualiti video dia ok sikit..hee..anyway..nice info..thanx for sharing.. :)

aliesha kirana said...

hehehe..best2..nnti jumpe video best kat fb..leh AK share..ehehehe..thanks nabilah!

aque said...

tips yang sangat besh.. ilike.. tq2.. hehhehe

aque said...

p/s: kalau x de button tok embed this video tu mcm mane???

y@n@ M!B said...

ai xjmpe pon embed video code klu pi page kwn²...klu video tu diupload oleh ai sendiri br ada button embed tu..dh tgk byk kali kt page org mmg xde icon utk embed video tu -___-'

yg kuar cuma icon 'share' and 'report this video'..sbb tu terpaksa cr coding kt youtube..hihi~

Insyeera ; shieera said...

vid tu best and funny. hahaha cinta abadi si cicak betina dan teruna.

Along Tapa said...

pesanan untuk yanamib...baca tu...dah tau dah ek...hehe

tu kalo nak embed vidz dari fb....cemana kalo aku nak embed video dari tv???hahahaha(sindrom takde fb melanda)

Gorengbaek - Selesai tag dengan jujur

fara said...

eh. kebetulan plak.
fara pon bru je post video kat entri bru. hehe :)

pawaka19 said...

ekk..yg share waka2 tu mesti mel tu..sebenarnya mel malas nak upload kat fb..

New Entry "Nasihat Kepada Cikgu Shida's"

E.d.Y said...

wah..good info..leh try lepas ni

Cik Akma said...

wahh tq tq :D

mahira oya said...

baru tau...tq..

kak ina mail said...

Masaalahnya kat tempat kerja akak facebook dah kena blog.jahatkan.tapi apa-apa pun thanks for the info

nabilah_2908 said...

HYE DILLA;

x payah mana...mudah jer...try la buat.. :)

thnks eh..hehe..(^_^)

HYE ANA ;

ur welcome.. :)

HYE AINZ ;

kebanykkan ambil di youtube sbb tk tahu mn nak cari code vid.

tp sy rasa...mcm tk berjaya jer la..sbb ramai yg tk jumpa button embed code tu..pelik gak..kena sy boleh jumpa..org lain tk boleh..jenuh dok fikir..huhuhu..

HYE AK ;

ur welcome...tp tak sure la berjaya or tidak..sbb ramai yg kata tak jumpa embed code tu..

HYE AQUE ;

hmm....pelik...kenapa boleh tkde eh..akk tgk boleh jer...ada special power ke...org lain tk boleh nmpk..akk sorang jer yg nampak..? hahaha.. :P

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

sorry la...n3 kali ni tka dpt nk bantu pula...tak tau la kenapa...huhu.. :)

HYE INSYEERA ;

hehehe...tp geli sikit la..sbb ianya adalah cicak...(^_^)

HYE ALONG TAPA ;

erk...video dri TV....?

ambil fon..record la dr tv tu dulu...hahaha...boleh or tak itu tak jamin.. :P

biasanya kt you-tube bnyk... :)

HYE FARAH ;

semalam...tgk gak...tp xde n3 baru lagi...xpe jap lagi sy terjah..hehehe.. :)

HYE PAWAKA19;

hehehehe..mungkin...(^_^)

HYE EDY ;

try la...tp sorry kalau tk menjadi.. :)

HYE CIK AKMA ;

ur welcome dear.. :)

HYE MAHIRA ;

if free..try la.. :)

HYE KAK INA ;

alahai....xbest nye...itu kena sekat..ini kena sekat...kalau dok ngdp buat keje jer...xke bosan mcm tu...hmm...

kella said...

wah.. nabilah.. ini sudah bagus.. hehehehe.. tima kasih..
nanti nak cuba buat jugak. kalau tak faham kita tanya2 ya! :)

nabilah_2908 said...

HYE KELLA ;

boleh...try la dulu...sorry kalau tak menjadi... :)

Tapak Kaki said...

rajin betol ang explain ek.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...