Monday, September 27, 2010

SEANDAINYA......



Happy Monday everyone....hai

ha...dah lama I tak buat segment Dilemma kan....??

so....hari ini I nak minta pendapat sikit boleh...??

jom kita baca kisah ini dulu yupp...



Amy budak comel

Amy menyertai permianan kutu dan pada akhir bulan ini akan tiba gilirannya untuk memilik duit kutu tersebut. Amy menyertai permainan ini adalah bertujuan untuk membayar duit road tax keretanya yang akan tamat pada hujung tahun nanti.

Separuh dari duit kutu tersebut telah diketepikan untuk bayaran road tax keretanya. Sebahagiannya lagi...??

Amy kini menghadapi dilemma tentang separuh lagi duit kutu itu.

dia bercadang untuk membeli handphone yang baru..yer la dah lama handphonenya tidak bertukar...nak harapkan duit gajinya untuk membeli handphone baru...tidak termampu...

baginya..duit gaji yang diterima setiap bulan itu digunakan untuk perkara yang lebih penting...kereta..bils..loan..etc..

tapi dalam masa yang sama...hatinya terdetik untuk berkongsi wang itu bersama keluarganya...



sebahagian dia ingin berikan kepada ibunya..kerana ibunya yang biasanya mendahulukan duitnya untuk membayar duit kutu sementara menunggu Amy mendapat gaji pada hujung bulan...

dah beri pada ibu..dah tentu la kena beri pada ayahnya pula...kemudian adik2nya...takkan la yang lain nak tengok jer...betul tak..??

sekarang ni....dia bingung samada beli handphone or berkongsi dengan familynya...mana yang lebih penting....



oh...kos lepas terpaksa di gunakan...dia tidak boleh memiliki handphone n berkongsi dengan family dalam masa yang sama..kerana lebihan wang itu tidak lah banyak mana...

so...apa pendapat you all....family or handphone...??

boleh bantu Amy...??



kesian Amy...tengok la..sampai tinggal rangka dia berfikir..
hehehehe...wek


34 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

family :)

aliesha kirana said...

kalau rase perlu sgt hp tu, beli je la.. family mesti faham..heeee~

y@n@ M!B said...

sy pilih handphone! =)

next duit kutu br lanje famili~ kena planning awl la =)

Amni said...

beli handphone..family boleh faham tu.. lagipon masa gaji selalu tu, belanja la family makan ke apa ke..=)

Dilla Ady said...

handphone kot..len kali atau time2 gaji ke leh jek belanja famili..

BIONIC WOMEN said...

henpon....sebab bila ag boleh beli henfon..inilah masanya..mesti family paham..otherwise, beli henpon+bagi mak skit...round ke2 nnti baru bagi ayah...cerita yg sebenar..mesti ayah paham

kak ina mail said...

Kalau akak family first.tengok orang cam manalah.sebab prinsip akak, suka meyenangkan family dulu, kemudian diri akak.apa-apa pun semua kena planning dulu.

ainz said...

beli hp.. :) n kalau ade lebih,blanja family makan..so,sume dapat..fair n square..hee..kalo bagi duit,mmg xkan cukup utk semua org..

E.d.Y said...

family first

Mak Su said...

family dulu kot......

Kazaztan Team said...

family

Murni said...

FMILY FIRST.....

Prince Halilintar said...

kalau pandai berjimat dua2 boleh lakukan..beli hp n share gan family..

Tapak Kaki said...

adik aku yang darjah 5 tu pun main kutu ngan mak aku...Rm70 sebulan.. entah dari mana dia dapat duit tu pun aku tak tahu.. kalau dia kasi aku sikit pun bagus jugak kan.hehe

Judiene said...

of course la family
just pikir cmni je
hari ni kita buat org hepi dgn hasil wang kita, mungking kita akan hepi di kemudian hari
mana taw kan
;)

ana ayesha said...

family first handphone boleh ditukar ganti tapi tidak family

pawaka19 said...

handphone ni sentiasa bertukar teknologi..kalau family ni diorang leh rasa dihargai..masa kecik dulu byk jasa diorang..so pikir2 kan lah..

New Entry "Produk Handphone Yang Menjengkelkan"

mahira oya said...

wish keduanya kan..
famly first la kan..

MiMiEy :) said...

entah le akk,
tp kalau mimie, mimie tnya parents mimie dulu,
parents mimie jenis x bg mimie keluarkan duit untuk belanja depe.
;)

mier@ameera99 said...

FAMILY lbih diutmakan...
n sgala galanyer..

hp guna yg dah ade pom dah ckup...
jmat ckit,xlaa bermewah sngt...=D

Anonymous said...

amy???...haha...kantoi sudeh...wakaka...
bg ibu ngn ayah jer la sudah...
xpon.."amek ckit duit gaji...cmpor ckit ngn duit kutu...belanje dorg makan"..konon2 duit kutu sepenuh nyer la tu...diam2 sudeh...
adik2 bukan tau ape sgt...nak2 yg kt upm tu...ikhlas xkesah la...
belence beli fon..

kang sbb keuzuran fon tu...org lain cume pegang jer pon...dah mati fon tu...xpasal2 kne marah...blurrrr...hahaha

Mr Noble said...

family 1st, henpon tu akan dtg kluar lagi model baru :)

Along Tapa said...

kalo ko tanya aku, mmg aku bg makbapak aku dulu...aku pakai hp buruk pun takpe...maklumla...aku yg keluarga dulu...baru diri sendirik~~

Gorengbaek - Kalo kita terkena anjing atau babi, kita mesti....

Elly & Emmy said...

family dulu.. kalu hanpon lama bleh pakai lagik.. buat pa nak kalut tukar..

muntah said...

nak muntah baca cerita tu. u nak dia sambung.. desperate no?

Cik Akma said...

fmly. enfon nnti turun harga bru beli hihihi :P

nur said...

simpan dulu..
kumpul byk2..
masa raye buleh sponsor barang..
hehe.. =D

nabilah_2908 said...

HYE IEDA ;

1 vote 4 family :)

HYE AK ;

hmm...bagi Amy..fon tu tk la pntg mn..skrg ni pun fon dia tak aktif..tp keinginan nk fon baru tu mmg dh lama... :)

HYE YANA ;

means..next year baru wat belanja family eh..? ;)

HYE AMNI ;

belanja makan mmg selalu...tp belanja beli baraNg2 lain tu yg jarang-jarang... :)

HYE DILLA ADY ;

hmm..FON DULU EH..thnks.. ;)

HYE BW ;

ha...menarik juga tu...nice.. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

hati mmg berat pada family...dlm ms yg sama nkkn fon..

hmm..thnks kak.. :)

HYE AINZ ;

lebihan duit tu..mmg ngam2 nk beli fon idaman..kalau boleh amy tu xnk ganggu duit gaji dia..

kalau dh beri pada ibu sikit..lebihan duit tu tkkn cukup nk beli fon.. :)

HYE EDY ;

thnks.. :)

HYE MAKSU ;

hmm..betul juga tu..thnks.. :)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

ya...family lagi pntg..

HYE MURNI ;

hmm...myb kehendak tu perlu dilupakan buat seketika kan..? thnsk.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

ini bukan bab berjimat...lebihan duit kutu yg diterima tu...nk dibelanjakan ke arah mana...

family...or kehendak..? :)

HYE TAPAK KAKI ;

try la minta pada dia..kot2 dia nk bagi..

kalau sy jadi adk awak tu..mmg sy bagi sikit..tp lepas tu..sy pun akan suh awak join main kutu..hahaha.. ;P

HYE JUDE ;

hmm...betul juga tu kan..thnks (^_^)

HYE ANA ;

ya...betul tu...family mmg tiada gantinya.. ;)

HYE PAWAKA19 ;

hrumm....rasanya amy dah tau yg mana patut didulukan..thnks Mel..(^_^)

HYE MAHIRA ;

yupp..wish kedua-duanya.... :)

nabilah_2908 said...

HYE MIMIEY ;

akk tk boleh tnya parent..sure dieorg kan kata..terpulang pada akk nk buat apa...

takkn nyer diaorg minta duit akk tu.. ;)

HYE MIER ;

tul juga tu..tp bila tgk fon canggih2..teringn gak...org yg still study mampu memiliki iphone..yg dh keje..tk mampu..huhuhu.. ;)

HYE CIK ADIN ;

xboleh ler..dh pi usha..fon idaman tu..ngam2 jer balance duit kutu..

lagi pun kene la beri pada ibu dia sikit..setahun ibu dia tolong manage duit kutu...tkkn belanja makan jer kot..betul..??

HYE MR NOBLE ;

hmm...ok..ok..thnks.. :)

HYE ALONG TAPA ;

hmm..hati amy punberat pada family dia gak.. :)

HYE E&E ;

mmg fon lama boleh pakai..tp agak uzur la..kejap2 mampos..hehe.. :)

nabilah_2908 said...

KEPADA

EN/CIK/PUAN MUNTAH

apa kes ni..?? nak sambung apa..? desperate apa..??

sebelum nk komen..baca la n3 ni dulu yupp...

oh ya..lupa...tadi kata nk muntah baca..patut la..

kalau rasa nk muntah..tkpayah baca..tak payah tinggal komen..sy tk jemput pun dtg ke sini..

terima kasih yer...lepas ni jgn la masuk sini lagi..bukan apa..takut awak termuntah dpn pc/lappy awak..

siapa yg susah nnti..awak juga kan..? take care...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE CIK AKMA ;

huhu..betul juga tu...tp fon tu mmg tgh turun harga...(^_^)

HYE NUR ;

duit itu perlu dibelanjakan..huhuhu..lama dh simpan dekat setahun..myb family first..fon tu nnti2 la.. :)

thanks nur.. :)

Tapak Kaki said...

ada ke orang laki main kutu..? menabung pun belom tentu tau.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...