Tuesday, September 21, 2010

SERANGAN MALWARE



Hye..hye...hye....hai

Semalam...masa I masuk ke blog kawan-kawan yang lain...ramai juga yang bercerita tentang Serangan Malware ni...sure you all semua pun perasan juga kan...??

banyak blog yang terkena dengan serangan ini...dan jalan terbaik utuk baik pulih blog adalah dengan meng' removekan link-link yang dipercayai punca sebenar serangan Malwere ni..






Bila you all try masuk Geng Blogger..
sure akan keluar warning ni kan..??

Ok..hari ni I nak ajar you all 1 cara bagai mana untuk view blog-blog yang sudah terkena dengan serangan ini...

First Step :

perhatikan tab di sebelah atas sekali ( cara ini bagi pengguna Mr Fox sahaja yupp )

click Tool + Options ...sila rujuk gambar di bawah..



nanti akan keluar box seperti gambar di bawah...pilih tab 'SECURITY'


nampakkan...?

beri perhatian kepada kotak ke dua tu..



sila untick pada ruang
'Block reported attack sites'
sama seperti yang telah ditunjukkan di atas



dah siap....click OK..

done.......

so...you all dah boleh dah masuk sites itu tanpa halangan....ye

sure you all rindu pada Geng Blogger kan..? lepas ni boleh la masuk...tapi GB sekarang dah slow..dah tak macam dulu lagi dah...

thanks to Oh! Media di atas tips ini...ye

p/s: menurut Oh! Media

"ianya langsung tidak merbahaya kepada komputer anda. Apapun persediaan untuk membuat scanning pada komputer menggunakan software anti-malware amatlah digalakkan.."

44 comments:

aliesha kirana said...

tapi xbahaya ke Nabilah kalau kite masuk jugak site tu? takut laa AK..heheheeh~

Prince Halilintar said...

owh..camtu eh..thanks lagi nabilah..

Amni said...

hoho... saya tak pernah jengok web tu.... =P

ana ayesha said...

thanks 4 the tips. blog ana pun dah kena serangan ni tapi dah delete link berkenaan

✿NAZIRAH✿ said...

ape sebenarnye?/hihi..lagi tak tau kan..

cOnfuSeME said...

cmne nk buang bnde nie klu blog kte sndri kne...?smlm mber blog de ckp blog ckin kne...pas2 da ok lak...xbest la klu de...xde mber blogger nk dtg jenguk2....huhuhu

Ieda Al-Habsyi said...

wah! bagus tu, pasni leh masuk dah blog org lain :)

redNing said...

ooo gitu caranya...tq

kak ina mail said...

susah betul sekarang ni, kalau akak bukak blog dari lappy anak akak pun kelau cam gitu.geng blogger pun kena cam tu kan.

BLADE EDGE said...

salam nabilah...

saya dah jumpa page 'reported attacked page' tu sebelum ni. warning berkenaan hacker pun ada. penting utk smua org tahu. korang semua boleh tgk post di blog saya ni:

Artikel-Attacked Page!!

Artikel-Attacked Page!! (Bhgn 2)

ainz said...

huhu...kalau nak allowed,pastikan ade internet security yg power..takut site yg btul2 ade malware,then kita masuk gak...pastu pc kita sakit..kita gak ssh..lainla kalo pkai linux..hee..

Anip™ said...

tak de effect ker kt kompute nie..hmm..risau lak..

Elly & Emmy said...

oo..cam tu ker.. kena berhati2 la lepas ni.. kang sakit lak pc tu..

Nobita Sensei said...

waa..bgus tips ni..makaseh.. :)

Nur Areefah said...

saya pun antara mangsanya..huhhuu..
tapi kalau gne browser lain, apekah caranya ye?rindu sgt gb..huhuhu

-Nur Areefah

aliesha kirana said...

oh ye ek nabilah..hehehe..thanks..lega ati AK..heeheh

Mak Su said...

susahnyer.....

LiFe KaMi said...

idea yg bernas, tp selalunya apabila sesebuah web or blog tu da diserang virus org still rasa takut nk buka..

LiFe KaMi said...

idea yg bernas, tp selalunya apabila sesebuah web or blog tu da diserang virus org still rasa takut nk buka..

y@n@ M!B said...

oh x bahaya eh klu msk gak?? erm erm..was was ni..sbb pc opis kn banyakkkkk khazanah..huhu~

kella said...

oooooohhhh... agak jelas sudah sekarang.. tapi setakat ni masih belum jumpa lagi bila klik2 ni.. ntah.. tak paham sangat.. penin lak! lalalala

MiMiEy :) said...

takut lah bace bnd2 cam nie.
risau blog mimie kene .
huhuhu
mimie x guna mozilla, gune google chrome

Insyeera ; shieera said...

tips ni boleh gunalah!hehe

BIONIC WOMEN said...

masih x berapa nak paham malware ni..tapi tadi ada blogger yg cakap blog kita pun kena..huhuhu

aSmiDar said...

Nak tanya sebab tak paham..
kalau kita klik kat atas tu sistem cuma tak bagi repot kat kita pasal atack tu..
tak ke bahaya sebab kita dah tak diberitahu tentang itu..
sedangkan kita dah masuk site tersebut???yg mne ade malware??

nur said...

thanx share

nuffnang bagi cek?

Mr Noble said...

betul tu ckp ainz.

btw, siang tadi perasan site berita harian & malaysiakini (versi bm) pon dah kene warning macam kat atas tu

Cik Akma said...

ohh thnksss. hihihi smlm nak bukak web gosip pon ssh hahah :P

PinQib said...

ye eh da boleh amsuk GB? x tau punn


Latest entry di:

Manisnya!
Tahi makanan ruji

pawaka19 said...

kebanyakkannya yang memakai ad innity..berita harian pon kene..sedih xleh bc papper

New Entry "Video-Video Kelakar"

e F a said...

terima kasih untuk tips itu...:)))

.aira. said...

tapi macam agak risau jee nak masuk, tak bahaya kee ? takot gila kalau berjangkit kat lappy, sayanggnya


new entri xD :
TIPS MENGENAL PASANGAN ANDA

kusut said...

jadik blogger.. kene rajin gak kan? cari la link2 yg punca malware tu. sblom site sendiri pun jadik salah satu penyebar malware tu

tapi i dont think 'off' blocker tu idea yg bagus la. macam seatbelt la.. naik kete jangan lupa pakai. nanti bile dah eksiden menyesal

Wawa~* said...

payah juge kan.. tp x brp elok la kalau disable trus.. tkut FF x alert kalau ada web lain yg ada malware.. plg baik if website owner remove malware n report kpd google utk clearkan dr blocked... :)

nabilah_2908 said...

HYE AK ;

menurut apa yg saya baca di Oh Media, ianya tak bahaya..tp kena ambil langkah berjaga2 la.. :)

HYE PRINCE HALILINTAR ;

walau mcm mana pun...prince kena berjaga2 masa buka site yg terkena dgn serangan ini.. :)

HYE AMNI ;

bukan setakat web GB je...bnyk dh web2 lain yg dah kena...blog2 pun bnyk

HYE ANA ;

sama lah kita...dgn removekan link yg berkenaan...baru lah blog kita selamat.. :)

HYE NAZIRAH ;

serangan malware dah merata dah menyerang blog2 mahu pun website yg lain...

cara yg sy tunjukkan ni..bertujuan utk tgk web yg kena serangan tnpa halangan..

yer la..ramai juga yg mengadu tk dpt tgk web kegemaran sebab kena block akibat serangan malware ni..

so ini lah salah satu caranya...

tapi kena berhati2..jgn sampai terkena pada kita pula.. :)

nabilah_2908 said...

HYE CONFUSE ME ;

kena kenal pasti link2 mn yg terkena malware..then romovekan link itu..

HYE IEDA ;

boleh...tp kena hati2 la..sbb kita dh xde protection.. :)

HYE MR RED ;

ur welcome.. :)

HYE KAK INA ;

yupp...buat masa sekarang GB di biarkan sj mcm tu..admin GB malas nk betulkan...dia nk rehat dulu..huhu..

HYE BLADE EDGE ;

terima kasih di atas perkongsian ini.. :)

HYE AINZ ;

yupp...itu la risikonya... :)

nabilah_2908 said...

HYE ANIP ;

apa yg sy baca..xde...tp kena berhati2 lah... :)

HYE E&E ;

yupp...susah2 sngt..tk perlu la ke web2 yg dikenal pasti telah diserang malware..selamat.. :)

HYE NOBITA ;

tp kena berhati2 tau.. :)

HYE AREFFA ;

guna google chrome eh..? ;)

click link Oh Media di bahagain p/s tu...then baca bahagian komen..pihak Oh Media ada bagi tahu caranya.. :)

HYE MAKSU ;

xde la susah mana..click..click..& click jer..tp kena hati2 tau..sbb kita dh tkde protection.. :)

HYE LIFE KAMI ;

yupp..saya pun mcm tu juga...so owner web itu kena la segera memulihkan web mereka...tk syg ke..pembaca semakin berkurangan... ;)

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

berjaga2 saja lah...tp cara terbaik...buat ms ni..tkpayah la buka web itu... :)

HYE KELLA ;

kella try la masuk GB...Berita harian..Oh Tidak..Kella akan jumpa warning ni.. :)

HYE MIMIEY ;

blog akk pernah kena sekejap..langkah yg terbaik..tak payah la masuk web2 yg dh kena serangan ni...bila dh pulih..boleh la masuk balik.. :)

HYE INSYEERA ;

tp berhati2 tau..jgn sampai blog syeera lak yg kena jangkitan.. ;)

HYE BIONIC ;

malware ni sejenis virus..yg menggaggu sesebuah web...

tyr click link Oh Media yg sy dh sertakan di dlam blog ni..kt situ ada penerangan yg lebih lanjut tntg ini.. :)

HYE ASMIDAR ;

melalui apa yg saya baca..ianya tak bahaya...

p/s : sy dh jawab kan soalan eda semalam...hehe.. :)

HYE NUR ;

ur welcome.. :)

nabilah_2908 said...

HYE MR NOBLE ;

yupp..itu risiko yg perlu kita tanggung..jika nak juga masuk ke web2 yg telah diserang.. :)

HYE CIK AKMA ;

make sure..hati2 tau...jgn sampai blog akma lak terkena.. :)

HYE PINQIB ;

dgn gunakan cara yg sy tunjukkan ini lah..baru boleh masuk GB.. :)

HYE PAWAKA19 ;

yupp..mn2 yg ada link innity..sure akan kena...malah bnyk lagi web2 yg lain yg dh kena..

HYE EFA ;

ur welcome.. :)

HYE AIRA ;

itu risiko yg perlu kita tanggung..kena hati2..

menurut apa yg sy baca..ianya tidak membahayakan.. :)

HYE KUSUT ;

yupp..setuju dgn kamu...berhati2 lah sentiasa..

sy tunjukkan cara ni utk mereka yg merungut tk dpt masuk web kegemaran mereka... :)

HYE WAWA ;

bila repot pada google..tindakkan yg google ambil adalah sngt lambt..kena buat sendiri...

sy ada juga baca cara2nya...tp belum try buat...n belum try memahamkn lagi.. :)

Dilla Ady said...

tak penah lak kena semalam..

sib baik tak kena..

kalu kena konpem pening..huhu

fara said...

smlm frh mmg problem sgt nk bukak blog org laen...
thanks sharing tis nabilah :)

fara said...

smlm frh mmg problem sgt nk bukak blog org laen...
thanks sharing tis nabilah :)

Tapak Kaki said...

aku pun dapat notice serangan malware ni dari trend micro antivirus..

PinQib said...

dengan antivirus macam cikai, rasa macam x brani lar


Jum Singgah yer
Latest entry di:

Lelaki kurang otak
Letter for adik part 2
Lelaki hensem dan Pompuan Gem--

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...