Monday, September 20, 2010

TIPS KEMBALIKAN MOOD BEKERJA



Happy Monday dear fwens.......wek

Well.....hari ni...boleh dikatakan semua orang dah mula bekerja..betul tak...??

sure mood hari suam-suam kuku jer kan...? yerla dah sedap bercuti selama seminggu...

Ha....hari ni I nak share dengan you all semua beberapa tips untuk..

Kembalikan Mood Bekerja Selapas Bercuti



pang Bangkitkan Keceriaan


ceria-ceriakan hari anda

Pagi-pagi bila dah sampai office...jangan la terus buat kerja...take your time dulu..

Bukalah website kegemaran..macam APA KATA HATI ke...hehehehewek

Baca kisah-kisah lucu

Melihat foto-foto kenangan ketika hari raya you all semua...sure dah siap simpan or dah siap upload di Facebook yer tak..?? tak pun..boleh tengok foto2 kawan2 yang lain..I pun suka tengok gamabr-gambar raya kawan-kawan semua...

and.....Elakkan dari membaca topik2 yang berat/serius..ia boleh menambahkan stress.

pangBertegur sapa



kot yer pun mood utk berkerja kurang, jangan la moody sangat..jangan la buat muka malas.. SENYUM....banyak-banyakkan SENYUM...

cuba la memaniskan muka dan berbual mesra dgn rakan sekerja tentang perkara-perkara yang mengundang senyuman dan ketawa.

mungkin semalam..you all pergi rumah terbuka office mate..ada perkara yang melucukan berlaku di sana..ha you all boleh share dengan yang lain...sure suasana akan bertambah meriah..

pangMinum kopi



Ha...part ni I suka....siapa yang suka minum kopi...sila angkat jari...hehehe..

nampak tak I angkat jari...?? I memang penggemar kopi...tak kisah lah black coffee or creamer coffee....perlu minum setiap pagi...baru lah rasa bertenaga sikit..

sebelum mulakan kerja…rehatkan lah diri sebentar dgn menikmati secawan kopi..hayati aromanya..nikmati keenakkan kopi dengan perlahan...sure sangat menenagkan jiwa..

pangSinggah sebentar ke bilik air



Perjalanan ke bilik air juga boleh menyegarkan fikiran, di mana semasa you all menuju ke bilik air sudah pasti anda akan berselisih dengan pekerja2 yg lain..

Tegurlah mereka beserta senyuman sambil mengucapkan salam aidilfitri. Aktiviti ini pasti membuatkan hati berasa girang.

Setelah tiba di bilik air…cuci lah muka atau touch up solekkan sikit...,ni juga boleh membangkitkan semangat you all semua tau..

pang Berjalan di sekitar pejabat.



Sama juga dgn cara di atas, tawaf la 1 office tu...lontarkan pandangan ke luar tingkap sebentar pun boleh membantu..

and...apabila berselisih dgn rakan sekerja yang lain, tidak perlu berborak panjang..senyum jer dan ucapkan salam aidilfitri boleh juga menghulurkan salam kemaafan.


so...macam mana degan tips-tips di atas..hope dapat la membantu..

I tak dapat praktikkan di sini...sebab I selalu dok sorang-sorang...staff lain selalunya ada di site..petang-petang baru nampak muka..

sumber : Majalah Harmoni_15-30 Sept.2010


39 comments:

cOnfuSeME said...

ttp xde mood gk...
sbb dmm...pnat raye+rindu kmpg ag...waaaa

kodok hijau the ghost writer said...

paling bess naik mood .. pakai baju raya gi opis hahahaha

Ieda Al-Habsyi said...

paling besttt dpat tdo, hehehhe!:)

y@n@ M!B said...

nice tips..tp dr td duk ngadap blog pehtu jd mls nk wat keje..camno tu? hohoho~ =p

Amni said...

saya pon macam yana.. dah jalan2 kat blog.. terus tak buat kerja.. wahahha...

Kazaztan Team said...

suka juga tgk gambo kawan2 beraya...suka tgk gambo baju raya yg sedondong tuu

aliesha kirana said...

hehehe..suke part minum kopi tu..hehe... AK pn ske minum kopi @ nescafe.. hihihhi... tp skrg xleh minum sbb tgh batuk2.. nnti lg teruk batuk.. kene la pantang dr minum kopi dl.. huhu... (=_=)

Wawa~* said...

sy [n suka part minum kopi tu~ hehehe... selamat kembali bekerja ya~ ;D

best regards,
wawa~*
SecretWhisper.net

HaNTwO said...

hahah jom balik umah tido samapai lebam..

ana ayesha said...

hi nabilah dah ok ker?

panjang yer tips tu ... ni kalau ikut semuanya mau half a day nih ... apa pun kerje mesti disiapkan

kak ina mail said...

Minggu ni , baru akak ada mood nak mulakan kerja.minggu lepas, cam malas je.thank , tips berguna tu.

nur said...

hehe..
alahaiii...
mood right now: test + asgmnet + lab report + study

perghhhh!! x leh nak control..
ketakutan.
hoho akibat terlalu bersenang lenang di rumah ketika cuti..

pdn muke diri sendiri.. =D

xpe2.. yg penting senyum kan kak nabila? (n_n)V

pawaka19 said...

hem..kalau study pon boleh praktikkan ini juga yea..bgus juga.

New Entry "Cari Kerja Pakai 'Cable' , wajarkah? "

Judiene said...

ni tulis panjang2 ni aplikasikan x?
hehehe
kalo mood nak blaja lak cne tu??
;P

Dilla Ady said...

tak leh geng...dilla tak suke kopi...huhu..

btul la..takde moooooddddddddd......

Anip™ said...

tips yg bergune..n aku rse gmba di atas boleh bg mood..haha

hamzah ian said...

ko mmg bagus

MiMiEy :) said...

nice tips.
kalau menaikkan mood ke sekolah cam ne pulak?
huhuhu.
malas sungguh pg skola.
mata asyik mengantuk jer.
belajar pon setengah je masuk otak.

p/s : mimie x suka kopi. pahit

fara said...

best tips2 ni!
frh slalu wat ble dh tepu otak ni. hehe :)

pena said...

suka tngok gmbr raya kwn2x di fb..
mcm2x fesyen bj raya..

pena said...
This comment has been removed by the author.
PinQib said...

macam mana kalau x minum kopi

Latest entry di:

Jenis mamat dibenci perempuan ><
Mainan genius dari Japan

syahira ariff said...

yess!
nasib baik aii tak bekerja lagi

cikShomel said...

sy dah 5 bulan x wat pape! mood nk keje membara2!

Eyriqazz said...

welcome back bekerja...hik3..kurang mood bekerja skang ni...

P/s : dijemput join My Raya Moments Contest

ainz said...

lepas tu..bile mase nye nak buat keje,dear?heee....

BLADE EDGE said...

salam nabilah...

sesiapa yg suka minum kopi tu, blh la jadi geng kita..hehehe..

nk kembalikan mood keje? minum kopi dulu, pastu kacau kawan, pastu tgk intenet, belek2 fail..pastu buat keje :-D hehehe

Along Tapa said...

tu mood kmbali kije...kalo kembali blajo cemana lak???last2 jadik cam aku...masuk jek kelas...serius blank tak ingat apa...dalam kepala ada kuih raya, ketupat, duit, dengan sedara mara yang kiut miut...ahaks~~

Gorengbaek - *dalam proses update*

LiFe KaMi said...

jalan2 keliling opis yer.. ni mcm nk ponteng kerja je..hehe
menarik berguna utk mereka yg ingat kmpung je..

khairolghani said...

esok baru nak start masuk kerja..malasnya la..kan best kalau cuti raya sebulan..hehe

redNing said...

samat pgi..

lama x jenguk sini..tn umh sihat ke

nabilah_2908 said...

HYE CONFUSE ME;

tak boleh di ikutkn sngt mood tu.. ;)

HYE KODOK IJAU ;

hehehe...iyer ke..? tk try lagi la pulak.. ;)

HYE IEDA ;

best eh..sy mmg tk boleh tido kalau ada kt office.. :)

HYE YANA;

haih..tk boleh la mcm tu..kena lawan sikit rasa malas tu... ;)

HYE AMNI ;

hehehe..ok..stop dulu jln2 kt blog org..smbung wt keje...pas tu leh jln2 lagi.. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAZAZTAN TEAM;

yupp..sy pun suka gak..mn2 kawan yg dh upload gambar raya kt blog mahupun di blog..sure sy akan view.. :)

HYE AK ;

erm...sy rasa boleh la AK minum kopi..AK kena puasa air sejuk jer dulu.. :)

HYE WAWA ;

yeah...sure la wawa suka part tu..kita kan penggemar kopi..kan..? ;)

HYE HANTWO ;

kalau keje malam...leh la balik umh tido..kalau keje office hour mcm sy ni...mn boleh..kena belangkung dgn boss baru tau...tk pasal2 jer dpt notis berhenti 24 jm..waaaa....xmau... ;)

HYE ANA ;

yupp...sy dh ok..layan perasaan tk boleh lama2.. ;)

eh..tkde la sampai half day..setgh jam sebelum memulakan kerja pun boleh selesai.. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

lebih kurang jer la kita...more minggu lepas tk bnyk keje..minggu ni baru buzz semula.. :)

HYE NUR ;

yupp...senyum lah walaupun hati sedang menangis..

student..leh dikatakan semua lah..raya tk tenteram dok fikirkan pasal asgmnt..test...xm..

sama mcm adik akk (Adin) esok nk balik..bru nk siapkan assigmnt..

HYE PAWAKA19 ;

Mel study lagi yer..or dah kerja..? :)

HYE JUDE ;

aplikasikan gak..sikit2 jer la..tk semua...sbb sy sorang2 jer kt office ni..yg lain semua hilang kt site..keje luar..

mood belajar..lebih kurang jr kot..

kalau dulu...bila dh jumpa kwn2..mood belajar tu dh kembali.. :)

HYE DILLA ;

ish....rugi Dilla tak suka kopi...kopi itu besh...!! hehehe..

nabilah_2908 said...

HYE ANIP ;

cuba la aplikasikan..hope dpt membantu.. :)

HYE HAMZAH ;

sekadar berkongsi apa yg sy tahu..(^_^)

HYE MIMIEY ;

kalau akk kan...bila dh start berjumpa dgn kawan2 semua...mood belajar tu terus up semula...

masa kt sekolah...ada seorang ni..pembakar semngt akk...bila memikirkan akk kan jumpa dia kt sekolah...maka berkobar-kobar lah hati ni nk ke sekolah..hehehe.. ;P

akk rasa mimiey kena cari la sorang pembakar semngt..(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE FARA ;

hmm...berkesan gak tu..kalau sy blank..sy lebih suka pergi toilet..lepak2 kt pantry jap..thn ok la balik nnti.. :)

HYE PENA ;

yupp...sama lah kita.. :)

HYE PINQIB ;

teh pun boleh juga bangkitkan ketenangan...hot choc ke.. ;)

HYE SYAHIRA ;

tp dh nak start belajar kan..? ;)

HYE CIK SHOMEL ;

masih mencari kerja yer...?? usaha lah lagi...chayok..!! chayok..!!

nabilah_2908 said...

HYE ERYIQAZZ;

sila lah lawan mood malas itu..hehe.. :)

cuba la aplikasikan tips2 ni..mala lah tau boleh membantu.. ;)

HYE AINZ ;

lepas dh melakukan ke lima2 tips ni la..hehe..

mungkin akan ambil masa dalam sejam..or sejam lebih sebelum memulakan kerja.. :)

HYE BLADE EDGE ;

yupp...itu la cara yg terbaik..bila dh kacau kawan2..sure akan membangkitkan suasana ceria...tul tak..? ;)

HYE ALONG TAPA ;

hahaha..sedara mara yg ciut miut juga yg di ingtnya yer..hehe.. ;)

HYE LIFE KAMI ;

jln kejap jer la...jgn la lama2 sngt..dekat2 jer.. :)

HYE KHAIROLGHANI ;

hmm...betul tu..sy pun ada gak rasa mcm tu..tp kalau tk keje..mn nk dpt duitnya..yer tak..? ;)

HYE MR RED ;

sy sihat..alhamdulillah..Mr Red pula mcm mana..baru start kerja yer hari ni.. ? ;)

Prince Halilintar said...

bagus betul entri kali ni nabilah..thanks ye..prince masih tercari2 mood bekerja lagi ni..maklumlah cuti lame ..hehe

Tapak Kaki said...

kalau tak da mood nak kerja apply lagi cuti tambahan..hehe boleh gitu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...