Monday, October 18, 2010

CREAM PUFF - PART 2



Happy Monday everyone.....hai

Hari Isnin ni...I nak jamu mata you all jer la yupp....tak perlu cerita perkara2 yang heavy.....

Ok....masih ingat tak cerita minggu lepas...cerita yang I kena rush balik ke JB melawat Pak Itam..??Ha....lepas melawat tu....kami singgah ke rumah Mak Chu sekejap...sebelum pulang semula ke Melaka...bila sampai-sampai je...terus Mak Chu offer nak ajar kan I buat Cream Puff...

http://3.bp.blogspot.com/_ByzsF-CS-UY/TEOwK3fqa9I/AAAAAAAAD8E/NGYn8x9QS5o/s1600/Picture1.jpg

sebelum ini I ada cerita juga tentang Cream Puff I yang tak menjadi...ingat tak...? myb ramai yang dah tak ingat...kalau berminat nak tahu...boleh ke sini..CREAM PUFF

so...I pun tengok la step-step yang Mak Chu tunjukkan....

meh...I nak share dengan you all pulak....



bahan utama Cream Puff

500 grm tepung gandum yg siap di ayak
10 biji telur
essen vanila
400 grm butter
1000 ml air
1 sudu garam



masukkan air, garam dan butter ke dalam periuk...biarkan butter mencair...and biarkan sampai campuran ini mendidih..



bila dah mendidih...
kecilkan api...
masukkan tepung dan kacau sehingga sebati..



angkat dari dapur , ambil kain basah alaskan periuk..

teruskan mengacau...boleh juga guna mixer.

kacau sehingga adunan menjadi sejuk..

ha...ini la kunci nya....adunan Cream Puff mesti sejuk dulu....
haba-haba panas perlu dikeluarkan terlebih dahulu...



apabila pasti adunan dah sejuk....
masukkan telur dan esen vanila..
kacau lagi sehingga adunan menjadi creamy..

guna piping bag....masukkan adunan dalam acuan pembakar yang sudah siap di gris dengan butter..
( tujuannya untuk dapatkan bentuk yang sekata)

then bakar dalam suhu 200 C selama 15-20 minit...



bakar...sampai adunan naik....dan menjadi perang keperangan

lepas dah siap bakar...jangan buka oven terlebih dahulu....biarkan selama 5 - 10 minit..baru lah dikeluarkan dari oven..

jika kita terus buka...adunan itu akan menjadi kempis semula...



tada.......menjadi..

geram jer tau tgk Cream Puff ni masa dalam oven....suka tengok dia naik meninggi...tak macam mula2 I buat..leper...macam biskut...hehehe...


ini pula bahan-bahan untuk Custard...Custard ini di isikan ke dalam Cream Puff

200 grm tepung Custard
1 tin susu cair
300 grm gula
700 ml air
1 biji telur
1 sudu paste mangga
sedikit garam

masakkan semua...sehingga adunan menjadi likat..
biarkan sejuk seketika...

masukkan ke dalam piping bag...then tembakkan sahaja ke dalam perut Cream Puff yang telah ditebuk sedikit perutnya..



best bila makan panas-panas....


p/s : I belum berkesempatan untuk buat sendiri....bukan tak mo buat..tapi bila buat I makan sorang jer....my mom....my dad bukan suka pun....paling tak pun...DD je....sangat la tak best...huhu...

takpe..tunggu Adin balik cuti...baru I buat kot....pang

38 comments:

Ati Masrif said...

emm..boleh cuba..

Anonymous said...

kak..bukan kt umah kn?lain jer srrounding dy

tia said...

buatttkan ntok tiaaa!
sedappp neh!
suka! suka!

Kazaztan Team said...

yeyayyyy... dah jadiii...

ct fad said...
This comment has been removed by the author.
pena said...

wah.. nmpak sedap.. nak2x.. hehe..

kak ina mail said...

Minta maaf , akak nak tumpang lalu nak ambik resepi.tak pernah buat lagi, tapi nak mencuba.teringin pulak nak makan yang org cakap cream puff ni.

Sarah-rah-rah said...

waa , terliur tengok :) thanks for the recipe ! :D boleh cuba nnti .

Wawa~* said...

nnt nabilah buatkan utk sy ye.. hehehehe.. gurau jer ;p bestnyer dh tau resipi n cra buat yg btul... all d best! ;D

muchas luvas, wawa~* secretwhisper.net

Mak Su said...

mak aiii.... ai loiikkee

BLADE EDGE said...

salam..

nabilah kalo post resipi slalu yg best2..ada kedai sendiri ke?? blh singgah, nak beli cream puff :-D

maRShA said...

cream puff??xprnah tgk pon bntuk ny.. neway, cngrats siz!!! akhirny dpat gax wt..he3

~cik tiram~ said...

sedapnye! kite salu beli kat kiosk depan libry...panas2 sedap,sejuk2 pun still sedap lagik!
hehe..nanti suh adin belajo buat jugak ea...:D

ana ayesha said...

bakar dlm mould nmp mcm senang jer

atoyis said...

waa..nak buat jugak la..tapi kena tunggu balik kg baru blh buat..kalau tak akak sorang jek la yg mencekik nyer..

aliesha kirana said...

hjeheheheeh..cm sedap jer..tp AK xleh buat sendiri..xde oven la kt umah..eheheh~

d_tieah said...

Sedapnye..
Erm..
Nmpk mcm penah je mkn..
Hehe..

ana ayesha said...

bakar dlm mould nmp mcm senang jer

kella said...

wow... seronoknya! memang menjadi! boleh amik resepi nih! :)

Elly & Emmy said...

nak cikitt..
hehehe.. kesian puff tu kena tembak peyut dia..

asliner said...

bestnye dpt buat kek..huhu
kat rumah xder oven..oven rosak...T_T

Along Tapa said...

sape yg rajin cuba lepas tu send kat aku??

Gorengbaek - Taktik-taktik mengorat yang hampeh

E.d.Y said...

nak sikit..nak sikit..nak sikit..hehe

HonEyBuNNy said...

ala...sedappnya..nak sikit bole??heheh

pawaka19 said...

wow ..sedapnya..benda nila yg ada jual kat stall2 supermarket tu..5 biji singgit..

New Entry "Rumahku Dimasuki Biawak dan Nama Pelik Resort"

LiFe KaMi said...

alahai jadi lapar plak kami..
nak gi beli karipap ler..hehe

ainz said...

garam utk puff tu,satu sudu kecik,kn...?ok2..take note..

Mr. Amni said...

Skali tengok macam bahulu.. hehe... tapi bila tengok betul2, baru tau,..=P

mahira oya said...

sukenya cream puff..kirim la ke sini

nabilah_2908 said...

HYE ATI ;

cuba la..semoga berjaya.. :)

HYE ADIN ;

sah tak baca semua ni kan...huhu..akk ada mention kt perenggan ats....buat kt rumah Mak Chu..

HYE TIA ;

hehe..boleh..boleh.. :)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

hehehe...tp bukan sy yg buat..tgk je.. :)

HYE PENA ;

boleh....tp mcm mn nak bagi eh..? hehehe... ;)

HYE KAK INA ;

ambil la...if akk buat...sure menjadi punya lah.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE SARAH ;

ha....PMR pun dh habis kan....apa lagi..boleh la mula kn aktiviti memasak..hehe.. :)

HYE WAWA ;

hehehe..boleh je nk buatkan...tp tk sure menjadi or tak...sedap or tidak..hehehe..

HYE MAKSU ;

(^_^)

HYE BLADE EDGE ;

hehehehehe..xde la...mana ada kedai..masak2 kt rumah jer... :)

HYE MARSHA ;

try cari kt bakery...biasanya ada di jual..harga dlm 40 sen or 50 sen seketul..sedap.. ;)

HYE CIK TIRAM ;

yupp...mkn panas2 mmg besh..ok..ok.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

yupp..cara sngt senang..cuma kena tahu teknik...salah teknik...x menjadi la jawab nya..huhu..

HYE ATOYIS ;

hahaha..faham...sbb tu sy belum nk buat lagi...nnti dh buat mkn sorg2 je.. :)

HYE AK ;

xpe..xpe...nnti dh ada oven boleh la buat.. :)

HYE D_TIEAH ;

nampak mcm pernh makan..? hehehehe..

HYE KELLA ;

sure...ambil la.. :)

HYE E&E ;

kalau tk tempk kt perut dia..nnti tk sedap cream puff tu :)

nabilah_2908 said...

HYE ASLINER ;

xpe...nnti dh ada oven..boleh la buat.. :)

HYE ALONG TAPA ;

ha...sape rajin...sila angkt tgn..!! ;)

HYE EDY ;

hehehhe...boleh..tp kena tunggu sy buat dulu la...yg dlm gambar ni...dh selamat dihadamkan.. ;P

HYE HONEY ;

boleh...boleh... ;)

HYE PAWAKA19 ;

murahnya Mel...kt sini...sebiji 50 sen...kalau beli..mmg tk puas nk makan.. ;)

HYE LIFE KAMI ;

hehehe..sorry.. :)

nabilah_2908 said...

HYE MR AMNI ;

heheheh..versi bauhulu luar negara punya la kot.. ;)

HYE MAHIRA ;

boleh...boleh...tp sy belum buat lagi..hehehe... :)

y@n@ M!B said...

oh nice..thanks for the recipe..boleh try nnt ni..skrg mcm tgh rajin nk baking² lak..hehehe~ =)

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

ur welcome....nnti boleh la bagi Si Ensem makan bnyk2..hehehe.. :)

BIONIC WOMEN said...

wow...cream puff..suka2...
nnti nak try ler buat..
x pun nabilah wat ler antar kat kita skit..huhuhu

PinQib said...

sedap nyer.. heheh.. :):)
nak try jugak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...