Monday, October 25, 2010

IKAN BAKAR



Hye....hye....hye........hai

weeehuu....kita bertemu lagi di hari Isnin yang indah ini....( tapi kat Melaka tak berapa indah...mendung jer....)

jom tengok apa yang I masak hujung minggu yang lepas.....



macam biasa lah...hari Isnin....I akan jamu mata you all semua dengan makanan..hehe..


pada kebiasaannya...my mom and my dad suka keluar berdua je pada pagi Ahad...kiranya dieorang keluar dating la...

keluar jogging sama-sama...breakfast sama-sama...pergi pasar sama-sama...anak-anak dia...dibiarkan jer tidur kat rumah...huhu...



I tak tau apa nama ikan ni....tapi memang fresh..baru naik dari laut kata penjual ikan nih..

so...my mom cakap..

" hari ni ...masak ikan bakar...."



ini bahan-bahan untuk ikan bakar..

Bawang blender...cili giling..garam..gula...sedikit minyak masak..



berikut merupakan cara-cara penyediaan nya yupp...

sediakan aluminum foil..

letakkan ikan yang dah siap di cuci bersih...and sudah di kelar di tengah-tengah badannya di atas folil tersebut..

lumurkan ikan dengan campuran cili...depan..belakang...and jangan lupa masukkan sedikit dalam perut ikan tu yupp..

balut foil tersebut..

lepas tu boleh la bakar..




sementara menunggu ikan masak....sediakan lah kicap cili....

kalau nak makan dengan air asam pun sedap juga..



harus ada sayur...sayur pilihan...

taugeh goreng....my favorite..



nak tau macam mana ikan ini dah masak...??

masa bakar itu...foil mula mengembung...

segera lah balikkan ikan tersebut..biarkan sekejap..then angkat...

S.I.A.P
ye



macam mana...mudah tak...?? yang bujang-bujang pun boleh cuba...simple sangat....

p/s : I tak berapa nak kenal nama-nama ikan...selalu confuse dengan ikan kembung dengan ikan selar....ikan tenggiri dengan ikan tongkol...ikan merah dengan ikan kerisi...hehehe...

you all lak macam mana....kenal tak nama-nama ikan...??


35 comments:

Dilla Ady said...

sejak2 da kawen..trus kenal name2 ikan tau...hihihi...nnti nabilah pun gitu jugak..jgn risau dear..

nk komen sket pasal e novel nabilah tu...lum sempat jengah..nnti kalu ade masa nk ke sana..dilla pun minat gak menulis..

aliesha kirana said...

erk..pecah liur... nyum2.... aaa..sedapnyeeee!!!

ana ayesha said...

eeee terliur lah tgk ikan bakar tu .... mesti sedapkan

ikan tu nabilah yg masak atau mak hehehe saje je tanya

Amni said...

slurp... slurp.... sedap giler! adeh! minggu ni nak balik kuching... boleh carik ni.. hehe... kat song pon tak berpa nak cerah....

HaNTwO said...

pokcik knal nama2 ikan tapi kena tanya tokey ikan la ape namenya heheh..sedapnya menu2 yang dimasak...nak larik jap p cari siakap!!

redza said...

waahhh sedapnya...mak mentua lalu kt belakang pon xsedar huhuhu

tia said...

naseb baru lepas mkn,
tade laa rasa lapar tgk gmbarr! :)


p/s ; next time ikott la parents gi jogging n bekfes skali! mesti best! :)

Ati Masrif said...

ala..pandainya nabila msk
sukalah resepi ikan bakar tu..nak cubalah

y@n@ M!B said...

sedapnya..ai pn xtau nama ikan..mana taknya, msk pun bkn gheti sgt..hehe~
lgpun my fiancee x mkn seafood daaa..sob sob..ai tau nama ayam je..eh! O_o

Rinna said...

Amboi..sedapnyaa..tgk ikan bakar Nabila..cicah plak ngan air asamm terliur nengoknya.. :)

Prince Halilintar said...

sedap nampak ikan yg dah dibakar tue..prince setengah ikan memang kenal tapi ade jgk yg tak tahu namenya,bedal je masak janji boleh makan..hehe

p/s:sane masih jerebu lagi ke nabilah?

Wawa~* said...

ikan bakar mmg beshhhh. tp umah sy slalu bakar camtu jer, x bakar ngn smbal.. hehe.. nama ikan pun sy kurng arif gak sbnarnye, hehehehe ;p

muchas luvas, wawa~* secretwhisper.net

PinQib said...

zafirah ekcur air liur sy tengok kuah asam tuh


Latest entry di:
Aku dan makanan

BIONIC WOMEN said...

ikan bakar...sedapnya...
cicah kicap cili amat ler best..

kita dibesarkan kat ngan jeti, so xetakat ni xder masalh sangat ngan ikan yg jumpa hari2 tuh, kecuali ikan yg jarang2 jumpa

MiMiEy :) said...

wah. sedapnya.
lapar balik perut.
akk nie mmg terer masak lah.
kalau mimie nie?
entah ler.
hahahaha

d_tieah said...

Sedap2 semuanya..
Ttbe rs lapar..

mahira oya said...

lazatnya...sy suke kuah..menjilat jari..perghh!!

pena said...

kecur air liur tengok..
ikan bkar dgn air asam mmg best!

ainz said...

Waaahhh..kecur air liur melihat ikan bakar nabilah..kamu mmg pandai msk!jadi sifu ain,bleh?ngee..ain xreti masak..aih..

Kalau jenis ikan,ain kenal ikan yg basic2 je..cm ikan kembung,selar,bawal,talapia,merah,parang,jenak dll..byk jgk!xsgke.. :p

Cik Akma said...

heehe lg la tak kenal. anak ikan kenal la err err ;p

M a W a D D a H said...

sedapnya ikan bakar..buat adah terliur je...xpasti lak ikan apa yang kat atas tue...

kalau ikan yang selalu tengok, kenal la...:)

p/s: duk kat melaka, kat mana??

kella said...

wowww.. terangkat ler... :) nyumm nyum... lama tak makan ikan bakar ni.. huhuhu...

Along Tapa said...

aku kenal nama ikan2 tu...ikan2 tu jek yg tak sempat kenal nama aku...

entri makanan ko ni memang selalu mengganggu ketenteraman perut aku~~~

Gorengbaek - Lagu Demo - wajahmu dan hatimu

Hangit habis dah - TV...oh TV

PIDUT ASiS said...

owh..plz..jangan seksa pidut dengan makanan yang cukup enak ini..owh!!!!!

Post Terhangat...

Semua Muhammad?

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

hehehe...tul la tu kot...kalau tak tau tnya kan..? ;)

singgah la bila free yupp.. :)

HYE AK ;

hrumm...AK pun boleh try buat...mudah je..tk bersepah... ;)

HYE ANA ;

xpe....setiap hari ahad...tugas tetap saya bila ada kat rumah..adalah memasak...my mom dok relax jer la hujung minggu...

kalau dulu..ms my mom masih kerja..dh jadi tugas sy lah..balik kerja je terus masuk dapur...masak tuk makan malam..sabtu & ahad je my mom masak...sekarang ni dah terbalik....(^_^)

HYE AMNI ;

hehehe..selamat mencuba... :)

HYE HANTOW ;

ha...kalau guna ikan siakap pun sedap gak...tp kena cari yg kecik...kalau besar...xbesh.. :)

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

hehehe..mcm kenal je ayat tu...tp di mana yer..? ;)

HYE TIA ;

xmo la...ganggu privacy dieorg je..hehe...sesekali nk juga berdua jer kan..? ;)

HYE ATI ;

tkde la pandai sangat kak...bnda2 yg simple boleh la...hehe..

selamat mencuba...nnti akak pandai2 la edjust bahan perasa..bagi lebih umph..mengikut selera akak.. :)

HYE YANA ;

hahaha..kelakar la....ala rugi la xmkn seafood...besh tau.. :)

HYE RINNA ;

apa lagi kak....malam nnti buat la ikan bakar tu makan malam.. ;)

E.d.Y said...

woww...sedapnye...nak sikit..hehe

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

tul tu...bedal jer la..jnji boleh makan kan..? (^_^)

pasal jerebu dgr2 kata dah kurang...tp macam xde yg berubah pun..mendung jer...

HYE WAWA ;

mcm tu sedap juga.... :)

HYE PINQIB ;

itu bukan kuah asam dear...kuah kicap.. :)

HYE BW ;

wah...bestnya zmn kanak2 BW.. :)

HYE MIMIEY ;

hrumm...kalau minat..boleh jer belajar masak... ;)

ala...xpe...nnti2 sure boleh punya.. :)

Amy Syaquena said...

salam...

drop here baca entry, terliurnya la..minta sikit boleh hehehe, jemput ke sinar raudah

nabilah_2908 said...

HYE D-TIAH ;

kalau lapar..cepat2 g makan..nnti perut masuk angin.. ;)

HYE MAHIRA ;

hehehe...nnti boleh la cuba.. :)

HYE PENA ;

yupp...boleh tebal bibir kepedasan.. :)

HYE AINZ ;

hehehehe....xkenal sangat la sngt yer.. :P

HYE CIK AKMA ;

anak ikan yg mn satu tu...yg ada kt darat ke yg ada di air...heheh..:P

nabilah_2908 said...

HYE MAWADDAH ;

sy lak..kalau ke supermarket tu boleh la dpt beza2 kan ikan...sebab ada tag nama...kalau kat pasar..sure blur..terutama ikan selar n kembong.. :)

duk melaka juga ke...? ;)

HYE KELLA ;

apa lagi....lepas ni boleh buat ikan bakar.. :)

HYE ALONG ;

haha...dh tntu lah mereka tk sempat nk kenal nama...sampai kt darat..dh tk boleh bernafas.. :P

HYE PIDUT ;

heheheh...sorry...(^_^)

HYE EDY ;

alamak....xboleh nk bagi...dh selesai dihadam ahad yg lepas.. :)

HYE AMY ;

terima kasih kerana sudi singgah.. :)

Judiene said...

kalo bab2 ikan ni, my favorite is ikan bawal
my mom suka wat ikan bawal sweet sour coz that is my favorite dish made out of fish
i am a fish person so, kalo rasa2 nak wat open house masak ikan, jemput2 la ye

;P

Mak Su said...

aramak! sedap giler

Lulu caldina said...

terliur weh..

♥Princess Delliza♥ said...

sedap nya...nak tanya...kalo ikan pari leh wat camni x? bakar atas kuali atau dalam oven? 2 2 boleh x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...