Thursday, October 07, 2010

SAMSENG JALANAN




panas betul hati pagi ni.....hmm...sabar jer la....

masa on the way ke kerja....ada la sorang mamat nih...baru keluar dari kawasan perindustrian di situ...tengok uniform yang dia pakai..faham lah dia baru habis kerja...sampai kat simpang....dia main keluar je tanpa menghiraukan kereta lain...



lepas tu....dia drive kereta punya la perlahan....leh hisap rokok lagi....nak memotong...jalan kat situ semua double line...more kereta agak banyak di sebelah kanan jalan...so agak meyukarkan kami semua take over kereta mamat itu...

myb dia tengok yang drive kereta di belakang dia perempuan...dia lagi slow....kereta kat belakang dah berderet-deret...I pun terpaksa juga lah mengekor kereta perempuan ni...bila dah slow sangat...driver perempuan tu pun dah panas hati tengok gelagat dia...so perempuan itu bunyikan hon..suruh dia cepat...tapi dia buat derk je....

kalau kereta lama tu..faham la gak..tak boleh bawa laju-laju...kereta baru tau...



perempuan tu hon lagi....masih sama gak...sehingga lah..perempuan tu ada chance tuk take over kereta dia...itu baru satu kereta..kereta lain tak lepas lagi nih..

you all tau tak....tiba-tiba jer mamat tu bawa kereta dia laju-laju pergi kejar perempuan tu...konon nak take over balik la...dah tu cuba nak himpit-himpit lak kereta perempuan tu....gila kan...??



I dan ambil no plate kereta mamat tu siap-siap...kalau berlaku apa-apa pada perempuan tu...nombor plate dia dah ada..saksi pun ada...geram betul tengok mamat tu...

sekarang ni tak tahu la apa yang jadi...sebab kami dah ke arah yang berlainan......more dah masuk jalan besar...myb mamat tu dah tak berani kot nak tunjukkan samseng dia...sebab Abng Polis Baju Putih selalu gak nyorok kat situ...satu pengalaman yang menggerunkan...



kalau I....I takkan berani nak bunyikan hon...even driver tu buat salah..setakat jeling sikit-sikit boleh la...risau kalau terjadi apa-apa perkara yang tak diingini...lagi pula bila dia tengok kita perempuan..sorang-sorang lak tu...macam-macam boleh jadi....

Pesanan buat pemandu terutama pemandu perempuan....

sentiasa lah berhati-hati.....jangan nak tunjuk lagak sangat di atas jalan raya...even memang driver itu yang salah..beringat la sebelum kena...

cara I simple je...banyak-banyak kan lah bersabar....kalau nak marah pun..marah dalam kereta je...tak perlu nak tunjukkan kemarahan kita pada dia..

Pesanan untuk si pembuli....

bila orang bunyi kan hon...cuba kaji dulu...di mana kesalahan kita...jangan terus nak sentap je...jangan terus nak marah-marah tak tentu pasal....main point....SABAR...!!!!!



..pandu cermat jiwa selamat..

semoga dapat memberikan pengajaran kepada semua...pang

p/s : you all pernah tak alami kejadian macam ini...? meh la share sekali kat sini....

32 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

samseng betol laki tu

Amni said...

Betul2! kadang2 ada jugak yang perempuan ni berani sangat.. saya pon tak suka nak hon2.. sabar lebih baik.. huhu... walaupon hati ngah panas ni.. hehe..

kak ina mail said...

jadi perempuan tak boleh tunjuk lagak.samseng jalanan memang cam tu.jadi kita kena cool sepanjang masa.

ana ayesha said...

itu ciri2 pembuli jalanraya

bila memandu sikap bertolak ansur adalah amat perlu

Dilla Ady said...

benci kalu lelaki bawak kete pastu ikut dekat2..

nk motong, motong jek la..kite nih da bawak 110,120 rase cam nk terbang...yg die ikut dekat cam nk bercium ngan bumper ape hal kan..

salam takziah tuk mak uda nabilah ye..

n hepi besday to your mom!

HaNTwO said...

orang yang xde otak memang cmtu...kena buku bertemu ruas baru dia tau langit tinggi ke rendah...

Nazirah Moktar | MDR said...

geram betul la dgr..memg org laki ni berlagak lebih..tmbah kalo deme tgk org pompuan potong moto or kete,mesti keje punye..ade kawan kite penah potong moto, laki tu punye la kejar balik sebab nak potg kete kawan..lawak pon ade..;)

PIDUT ASiS said...

kwn pidut pernah kena lg teruk kowt...
ada mamat ni kuar simpang ikut sempat je...sikit g nk accident..so kwn pidut buat la gaya org tak puas ati..then mamat tu potong keta dia,kwn mamat tu bwk keluar parang n tetak cermin keta kwn pidut..siap keja mcm nk bnh..nsb bek smpt lari..klu tak arwah dah kot..no plat tak smpt amik sbb fkr nak lari je..burn duit nk repair cermin dpn yg retak n getah cermin..

d_tieah said...

Uik..
Giler berani pompuan tu..
Kalo sy, mmg mengata lm kete je la..
X brani wei..
Lg2 lelaki..

Elly & Emmy said...

betul tu.. kena banyak bersabar time memandu ni.. tak kira laki ker pempuan..

weRkletong said...
This comment has been removed by the author.
kella said...

betul tu! tapi kalau dah bengang hon juga! bukan apa sebab kot2 lah dia tak sedar ke apa ke.. ala... macam kes mamat tertido tepi jalan tu? sedar2 tertido je, kereka berenti gitu je.. hehehe lawak pulak! tapi bahaya juga..

fara said...

kuang ajo la mamat tu.
saje je carik psl.
tak gentle lgsg!

Kazaztan Team said...

mamat tu mmg kureng ajo...bblk pd soal tadi..saya pernah kena...dgn bas...tp saya tak hon...bas tu turun kan penumpang... kebetulan pula masa saya nak take over tu..die pun nak bergerak...so nak buat cam ne...kite laju la skit...& masuk blk lane sebelum nie..tiba2... die leh lak..himpit kite & take over smpi kena break emergency...

~cik tiram~ said...

mamat tu memang sengaja je tau.jahat betul...

aliesha kirana said...

hehe... AK sibuk skit ari ni..bos pn ade kt ofis..hehe...

mmg geram kalu jd cmni kn.. AK pn td ade tgk samseng jalanan ni kene kejar dgn polis.. tp polis kejar die bkn die berenti..lg die pecut..giler berani..huhuhuhh...

y@n@ M!B said...

ai pun pernah alami situasi ni...
klik sini


orang laki mmg cemtu..bajet bagos sgt bwk kete...tp klu nmpk dorg mrh lg ai suka nk sakat..hehe~ br la x ngantok bwk kete =P

Along Tapa said...

aku berfikir secara luor kotak lagi...agaknya minah tu nampak mamat tu tgh tido..jadik dia hon nak kejut...pastu mamat tu terbangun...lepas tu dia nak kejar sebab nak bagi minah tu kejut dia kalo dia ttido lagik...kot~~~~

Gorengbaek - Aku tak percaya...siot~~

Mak Su said...

maksu dah kabo dah, org lelaki kalu bawak keta dia memang perasan bagus... maksu lagiii respek kat orang pempuan yg bawak keta sopan lembab giler, at least tak nyusahkan orang sapa nak potong potonglah tak maki apa pun.

seb beklah maksu ni jenis pemandu yg tak tahu hon tu letak kat mana, so mmg hazablah kalu nak dgr maksu bunyikan hon

tapi.. pemandu lelaki mmg berlagak giler.... eksen

Mak Su said...

psst psst, cer cek kot kot ada virus, kot kot ler...

ainz said...

menakutkan je cerita kamu ni nabilah..ain pun jenis xberani nak hon2..lagi2 bawak moto..senang je orang nak langgar kita..hurmm...

MiMiEy :) said...

myb perempuan 2 nak cepat.
sape yg x hangen kalau dah lembab sangat bawak kete.
yg laki 2 pon mmg cari nahas.

nur said...

betul2!
jadilah manusia yg berhemah dan berbudi bahasa.
tak kira di mana jua anda berada.

peace no war! =D

Mr Noble said...

nak laju atau slow mestilah bertempat, barulah org tak bengang! :D

maRShA said...

waaa!!xsuke laki mcm tu..mnyusahkn org..law ye pon nk brsntai jgn la smpai mnyusahkn org...no wonder la rmai yg xcdent..geram kdg2 bile kite xcdent bkn sbb kslahan kite tp kslahan org lain..arap2 la bnde ney xjd kt kite..so, sblum mulakan prjlann bce la doa spya allah prmudahkn urusan and elakkn dr bala musibah :))

nabilah_2908 said...

HYE IEDA ;

betul tu..mula2 dia sengaja nk menyakat perempuan tu..then..bila rasa tercabar mula la nk marah2 mcm org gila...ish..menakutkan...

HYE AMNI ;

ha'ah..itu la yg sebaik-baiknya... :)

HYE KAK INA ;

tul tu kak...kita perempuan..kena pandai jaga diri..tk boleh tunjuk berani sngt... :)

HYE ANA ;

hmm...jenis lelaki yg suka pandang rendah pada perempuan mcm ni la..bila rasa tercabar...mula la naik angin...

HYE DILLA ;

wah...3 in 1 hehe..

tu la..lelaki ni bila nampak org perempun yg drive mula la nk tunjuk lagak...hmmm...

terima kasih.. :)

nabilah_2908 said...

HYE HANTWO ;

hmm..menggerunkan lah lelaki mcm tu..ish...sakit otk gak nya...

HYE NAZIRAH ;

ha'ah...betul sngt..mmg selalu jadi mcm tu...ish...lepas dh potong kita..nk jeling2 lak...dr tadi sape suh bawa perlahan...bila org potong nk marah lak...

HYE PIDUT ;

yupp..sy pun pernh dgr kes2 yg mcm ni....kurang ajar...fikir dia je yg betul..padahal salah..dasar samseng jalanan...

syg tk ambil no plate..kalau tak sure jd penghuni lokap.. geram..huh..!!

HYE D_TIEAH ;

ha...sy pun buat mcm tu juga...kita tk dpt nk ramal apa yg ada dlm kepala lelaki tu..buatnya dia kejar kita..buat bnda2 tak elok...tak pasal2 je...

HYE E&E ;

itu la sebaik-baiknya...tak perlu tunjuk samseng...baru la kadar kemalangan.kadar jenayah kurang kt negara kita ni...

nabilah_2908 said...

HYE KELLA ;

kalau nk hon pun kena tgk keadaan gak kan..?

sy pun..pernh tekan hon...tapi sikit jer la...xde la sampai tekan hon bertalu-talu... risau... :)

HYE FARA ;

dia sakit otk gak nya tu...

HYE KAZAZTAN TEAM ;

ha....bus...lorry pun sama gak...itu pembuli besar...mentang2 la dia besar..dia buat sesuka hati je...kita juga la yg terpaksa beralah...

HYE CIK TIRAM ;

yupp..sakit otak...

HYE AK ;

if nasib baik dia boleh la terlepas...buatnya masa dia pecut..accident...mati kat situ gak...tk ke sia2 jer kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

ha...sy dh baca dah cerita tu...

berani Yana kan...ish...kalau sy...sy back off...biar la dia nak pecut sekali pun..

sy selalu kena gak macam ni..konon nk tunjuk lagak..bawa laju-laju..take over kita dgn penuh sombong...dh la jln tu double line...ttp nk potong juga..

lepas beberapa km...dia dah tak mampu pecut..dh tk mampu potong lagi..sebab kt depan dia ada lorry petronas yg sarat dgn minyak...sy gelak sorang2 dlm kete...padan muka..hehehe...

HYE ALONG TAPA ;

itu satu kemungkinan...tp reality nya bukan...kereta saya betul-betul belakang kereta perempuan tu...nampak lelaki tu asyik hisap rokok...more dia siap keluarkan tgn dia lagi sambil pegang rokok...takkan la hisap rokok sambil tido kot...huhu...

once perempuan tu take over kereta dia....tiba-tiab jer dia bawa laju,kejar perempuan tu...tak ke gila namanya tu..seram tau tgk cara dia...

HYE MAKSU ;

itu la yg terbaik....beralah jer la...

erm...mak su cakap pasal virus..virus apa tu yer...? bila buka blog sy ada warning virus yer..??

nabilah_2908 said...

HYE AINZ ;

perempuan yg bawa motor sure lagi kerap kena kacau kan..? sy pernh nampak juga...hmm...berhati-hati la selalu..kena bnyk beralah...walaupun hati tgh panas... :)

HYE MIMIEY ;

semua nak cepat...sbb keja masa nk masuk kerja...lelaki tu mmg saja cari pasal...nth2 sebelmu ni..dia mmg biasa buli2 org nih...enth la..

HYE NUR ;

yupp...baru lah negara aman dan damai...kan..? :)

HYE MARSHA ;

akk pun kecut perut bila tgk perkara ni...tul tu..baca doa..bertawakal pada Allah.. :)

Tapak Kaki said...

aku pernah naik kereta member aku yang bawak macam tu.. dah cuba tegur tapi dia tak hirau...apa boleh buat kan..hurm..

PinQib said...

smpai skrang sy tkut nak bawak keter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...