Thursday, November 18, 2010

AIDILADHA 1431H - PART 1



Hello fwens........pang

hmm...macam mana hari you all hari ni...best tak...??

hari ni...rasa lemau jer la.....tak puas cuti kot.....and semalam merupakan hari yang sangat-sangat la memenatkan....banyak masa dihabiskan di dapur...aduhai....

tapi....semalam sangat SERONOK...!!!!

sepertimana yang I dah ceritakan dalam n3 semalam....my dad ada buatkan korban untuk kami 3 beradik....

meh layan gambar dulu yupp....



Lembu2 dan kambing2 yang bakal dikorban kan di kumpulkan di sebelah masjid.







sayu jer muka lembu ni kan...??



lembu ni sangat agrasif....keje nak menyondol..mengejar orang jer...nasib kena ikat kalau tak...memang habis la orang-orang kat situ kena kejar...



model tetap APA KATA HATI

my beloved sisters... Adin & DD



DD takut nak dekat dengan Si Hitam nih...



Adin....berani-berani takut....



budak-budak seronok bagi lembu makan...yer la kat rumah mereka mana ada lembu yer tak..?



ratu hati ku....hanya memerhati dari jauh...

time ni kan penat pun tak hilang lagi tau...baru lepas siap masak...then terus siap-siap pergi masjid lak...



special....siap bawa tikar....picnic di tepi padang yang indah....cuaca pun tak berapa panas..redup je...



acara dimulakan dengan mengorbankan kambing terlebih dahulu...then baru lah lembu..



kambing yang telah selamat dikorbankan...



first time tengok bagaimana kambing di lapah...

Sesungguhnya Allah itu maha besar....Dia jadikan makhluk ciptaannya sangat sempurna..
masa I tengok pakcik-pakcik ni keluarkan isi perut kambing....sangat mudah...semua organ-organ dalaman seolah-olah berada dalam sebuah bag....mudah sangat...


hmm...ingat nak tunjuk kami masak apa tuk raya ni...tapi semua gambar dalam fon...PC office ni la takde memory card reader...so..tak dapat la nak share...

takpe tunggu part 2 pula yupp....

sebak lak bila my dad cakap...

" tugas ayah dah selesai...kenderaan awak untuk akhirat nanti dah ada...sekarang ni....amal ibadah...terpulang pada diri sendiri..."

itu saja lah untuk hari ni.....seriously mengantuk....huhuhuhu.....

hari you all pula macam mana...??

38 comments:

❤NazirahMoktar❤ said...

mesti seronok kalo ade buat korban kan.. :))

utt said...

Jejak ismail merupakan hikmah sebuah pengorbanan tanpa perih, sebagai wujud ketaatan atas perintah Tuhan yang diwahyukan kepada Ibrahim, kini telah menumbuhkan semangat berkorban dari zaman ke zaman, ibrahim-ismail merupakan susuk manusia terpilih dalam konteks agama dan sosial.

~cik tiram~ said...

wuuu darah darah....hee...kat sini pun ade wat gak.tp tak pegi cos tetido di pagi raye...huuu....hehe...

nunama said...

hehe. beraya di perantauan.
macam2 jadi. :)

p/s: x sabar nak tgk menu. yummy..! =D

Ati Masrif said...

Kak Ati pun semalam kepenatan sbb kes hari tu so pagi2 masak mee goreng je..dah tu kesian lak tgk anak2 so ku korbankan diri yg kepenatan ni gi dapur mamasak nasi impit, lodeh dan rendang ayam ..kesudahannya jam 3ptg baru keluaq dapuq..uhhh fenatt...

princeduyong said...

badan lemau sebab makan banyak daging la tu kan...

peaqour said...

kat mana ni cik kata hati..? kambing tu macam kambing gurun kan..?

Dilla Ady said...

alamak...paling tak suke tgk binatang kena korban...

siannnnnn.....

kate org kalu sian, tak leh makan dagingnye..

jadi kalu nak makan, tak yah la tgk..nnti sian tak leh makan..huhu

nisa said...

alhamdullilah.. syukur da selesai tanggjwb ayah kpd anaknya. smg pergorbanan ni wat nabilah igat smp bler2.. amin

aliesha kirana said...

sedih2..sob2... AK tak sanggup nk tgk korban..heehe..takut kesian...

AK pn ngantok..adik2 sume cuti, ade kt umah..AK dh kene keje..huhu..xde mood!

y@n@ M!B said...

thn ni xtgk pon acara korban kt surau..sbb ai dgn adek cuti daa..ngee~ pas parents abes smyg, trus siap² gi raya rmh atok =)


mmg mendalam ayat ayh yu tu...^_^

imanshah said...

salam

saya beraya di ipoh bersama bangla2 dan nepal yang tak pulang beraya

Prince Halilintar said...

prince raye sorg2 je kat umah sewa..tapi sempat gak tgk korban kat masjid..

Si Hitam tu ke yang dikorbankan tuk nabilah 3 beradik??garang je tgk lembu tu..hee

HonEyBuNNy said...

wah...bestnya g tgk sendri..ila xpernah g.....lembu itam tu tgk pn dah mcm garang n agresif kan..heheh

E.d.Y said...

xsempat nak join org qurban tahun ni

selamat hari raya AIDILADHA...:)

Nur Areefah said...

saya beraya depan laptop >.<

tia said...

kdg2 tak sampai hati nk tengok lembu kne sembelih.
and siyesly, mmg tak penah tgk pon.
heee ;)

Wawa~* said...

alhmdulillah ada rzeki utk buat korban ye.. sy x brani tgk gmbr darah2 tu.. huhu.. but thanks for sharing ye nabilah :)

redza said...

alhamdulillah...kenderaan utk hari esok dh ada

ana ayesha said...

berani juga nabilah ambik gbr kambing yang telah dikorbankan

lembu dan kambing yg dijadikan korban tempat mereka di syurga

Anip™ said...

huh!...kahwin nmpk mcm kecik jer..heeh~ kesian lak tgk..tp org tua2 kate klu kesian x bole mkn..hahha~

1)Buncit Itu Seksi, Buncitkah Korang?
2)10 Cara Korang Boleh Rosakkan Kepala otak Korang Sendiri!

kak ina mail said...

Tak sampai hati nak tengok.Nanti jadi kesian pulak.meriah ye Nabilah .boleh picnic lagi.Nabilah mana? khe khe

En iLham said...

seronok2
paling seronok bila part makan sup tulang semalam..pergh..meleleh air liur kak..mcm nak lagi hari ni..tpi semua dah abes..huhu

MiMiEy :) said...

selamat hari raya akk :)

akk berani kan tgok org sembelih.
mimie x bleh, cepat sedih+kesian.
hari 2 ada buat proses penyembelihan ayam kat sekolah pon x sanggup nak tgok. terus nangis.
rasa kesian kat ayam yg kene sembelih.

fara said...

Byknyeeee lembu utk korban.
gemokgemok plak tuh!
Nabilah tak kesian ke tgk lembu2 tu kene korban?

Famili Farah tak wat korban pon.
tp still rase meriah gak smpi xnk lek.
bole tak camtu? haha :P

BLADE EDGE said...

salam aidiladha nabila...

br blk dr kelantan utk sambut aidiladha smlm...

nas said...

hehehe..taw xper..sayu je tengok lembu muke cm2..
xper2....nanti akhirat nanti dpt ganjaran drpd-Nya..
selamat menyambut hari raya aidil adha ea nabilah...
best kan kampung ko...:)

akubiomed said...

Anak dara memangler kat dapur kena buat persediaan kerap ke dapur nanti senang bila dah bersuami. Takdeler pandai masak air jer. Isteri saya sampai sekarang masih tanak nasi tak pakai dapur current tau. Nasib tak lembik dan keras sedang-sedang :-)

pawaka19 said...

tak pernah merewang buat2 kerja2 sembelih ni lagi..insyallah..akan dtg meyusul tolong2 depa

nabilah_2908 said...

HYE NAZIRAH ;

first time join...seronok.. :)

HYE UUT ;

terima kasih.. :)

HYE CIK TIRAM ;

mcm mana boleh tertido tu..letih yer memasak..? ;)

HYE NUR ;

apa yg dh terjadi tu..? ;)

HYE KAK ATI ;

sy dpt rasakan kepenatan akak...semua buat sorang2...sy yg tolong2 ni pun mcm nk patah pinggang... ;)

HYE PRINCE DUYONG ;

mana ada...tk minat sngt makan daging....letih je....

nabilah_2908 said...

HYE PEAQUOR ;

kt kwsan perumahan sy...di melaka..kambing tu kmbing jantan..sbb tu nmpk besar sikit.. ;)

HYE DILLA ;

yupp...sy pun dgr macam tu..tk boleh kesian..nnti tk boleh makan..

tp kalau dilla nk buat korban...dilla kena ada di situ...kena tgk...sbb sebelum sembelih akan ada akad.. ;)

HYE NISA ;

insya'Allah Nisa...sy tkkan lupakan.. :)

HYE AK ;

hehehe..faham apa yg AK rasa...tgk DD sedap tido masa nk pergi kerja...jeles je... ;)

HYE YANA ;

sy mmg tkpernh pergi tgk...ni 1st time.. ;)

HYE IMANSHAH ;

hehehe..ok la tu...sambut raya korban sama2.. :)

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

nampak jer garang...masa nk korban dia tk aggressive lak..itu bukan lembu kami..lembu kami special sikit...dpt betina...lembu2 lain semua lembu jantan... ;)

HYE HONEY ;

lebih kurang mcm sy lah..mmg tkpernh pergi tgk...thun ni 1st time.. :)

HYE EDY ;

xpe..kalau ada rezeki thn depan boleh join.. ;)

HYE ARREFA ;

heheheh..ok la tu..beraya dgn blogger2 yg lain.. :)

HYE TIA ;

heheheh,,,lebih kurang la...sebelum ni mmg tk pernh tgk...thun ni 1st time.. :)

HYE WAWA ;

hehehe...tunggu next n3..lebih bnyk darah yg akan sy kongsikan di sini.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

Alhamdulillah... :)

HYE ANA ;

hehehe..sy suka benda2 mcm ni...hehehe...(^_^)

HYE ANIP ;

yupp..sy pun dgr mcm tu...tp betul ke..? ;)

HYE KAK INA ;

hehehe...ibu tk larat nk diri lama2... sy...? ada....tu yg tgh snap2 gambar tu..hehehe... ;)

HYE EN ILHAM ;

hehehe..xpe..nnti suh Mak Syamil masakkan pula...even dh habis raya.. ;)

HYE MIMIEY ;

akk suka benda2 mcm ni..hehehe.. :)

nabilah_2908 said...

HYE FARAH ;

bnyk...ada 11 ekor tuk dikorbankan...3 ekor kambing...rumah ku syurga ku...tntu-tntunya seronok.. ;)

HYE BLADE EDGE ;

tntu seronok kan..? ;)

HYE NAS ;

yupp..even kami dok di taman perumahan...org2 kat sini semua friendly...if ada apa2 even..sure ramai2 akan keluar membantu... ;)

HYE AKU BIOMED ;

bagus la macam tu...rajin betul isteri kamu... ;)

HYE MEL ;

bagus la tu...sy ni pun br 1st time join... ;)

E.d.Y said...

insyaAllah kalau panjang umur..huhu

nunama said...

Kak Nabilah:
baca nih. hehe
http://ukhwah-hati.blogspot.com/2010/11/raya-di-perantauan.html

Mak Su said...

selamat hari raya haji

ntah apa ler agaknya kenderaan maksu kelak, maksu pun x penah tanya kat arwah parents...

Tapak Kaki said...

wow.. panjang gila tanduk kambing tu..boleh buat pedang.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...