Friday, November 19, 2010

AIDILADHA 1431H - PART 2



Selamat Hari Jumaat dear fwens.....hai

ok...hari ni I nak sambung cerita Aidiladha....kiranya ini part terakhir....ada juga dua tiga gambar yang I rasa nak share kan pada semua..

tp I tarik balik...yer la menurut komen pada n3 semalam..ramai gak yang kata ngeri tangok darah tu semua...sorry yer untuk n3 yang lepas....

meh nak tunjuk menu Hari Raya yang kami bertungkus lumus sediakan....



macam biasa la....my mom masak jer...segala bahan-bahan....I dengan Adin yang sediakan..
my mom masak Nasi Daging....Ayam Serai..dan acar nenas..ada org panggil pencuk...ada juga nama lain...



kuih bakar..... yang ni I yang buat...dari fisrt step hingga la ke akhirnya...
cara membuatnya sangat la mudah...nanti I share yupp...


Cukup-cukup la cerita pasal makan yupp....kita sambung balik cerita pasal korban...



ada 11 ekor lembu yang dikorbankan pada hari itu...lembu kami no 2..

ini lah lembu kami...special sikit...sebab kami dapat lembu betina...lembu-lembu yang lain semua jantan...

you nak tau tak...masa dalam kandang....lembu ni baik...sopan jer...tapi bila tiba time dia....dia mula aggresif...jenuh orang-orang kat situ nak tumbangkan dia...



kaki dia sebelah belakang menendang2...sampaikan I ke belakang sikit...



sebelum lembu kita dikorbankan...nama-nama kita dipanggil...dan di minta tuk datang ke tempat sembelihan untuk saksikan sendiri...

tok imam yang sedang pegang kertas putih tu sedang bacakan akad..and dia juga pesan sunat jika kita tengok darah lembu yang telah disembelih..



saat lembu disembelih....

menyembur darah keluar...



alhamdulillah...selesai...ketika ini lembu tu masih lagi bergerak-gerak...



lembu kami bertiga dan 4 orang yang lain....

1 lembu dibahagikan kepada 7 bahagian..





my mom jadi pemerhati dari jauh...
kami ber tiga....betul-betul diri depan lembu...hehehe..

orang lain sibuk buat kerja... I n Adin sibuk snap-snap gambar...hehehe..










tengok la hulu pisau pakcik ni....unik kan...?? mcm kepala ular....



Adin tak lepas peluang....



orang berebut-rebut nak kan kepala.....sedap ke...? huhuhu...



My Dad and DD...



cuba cari I yg mana dalam gambar di atas....hehehehe...



sorang dapat 3 kg.....kami 3 beradik..maka dapat la 9 kg...sampai rumah...my dad pula ambil bahagian agih-agihkan daging pada adik beradik my dad yang lain...

lepas dah siap....kami gerak pergi rumah nenek pula....pergi rumah pakcik makcik yang lain tuk beri daging....sampai jer rumah....terus pengsan sampai ke petang...huhu...

malam tu lak..masuk dapur balik..kemas apa yang patut....basuh periuk..hiris daging korban tu untuk di buat sambal goreng...

sangat PENAT....tapi SERONOK...!!!! (^_^)


p/s : masa berkumpul di padang masjid..masa tu la dapat jumpa kawan-kawan sekolah yang dulu....yang I jumpa semua lelaki...I ni kan pemalu...so buat pandang tak pandang jer la..nak tegur segan....teruk kan I ni...? huhu...

p/s/s : hari ni I half day..petang ni dah nak gerak ke UK....caye tak...? hehehe...nanti I cerita la yupp...tunggu next n3....pang

27 comments:

En iLham said...

seronok sungguh raya korban akak tahun ni
masak pun sedap2
meleleh air liur tgk kuih bakar tu
yummy2
alhamdulillah segalanya berjalan lancar..semoga ibadah korban yang kita jalankan diterima oleh Allah dan diberikan ganjaran yang setimpal

ana ayesha said...

UK ~ Ulu Klang/United Kingdom?

pencuk nama lain acar nenas baru le tahu

wah2 nabilah sediakan kuih bakar mesti sedapkan manis dan lemak

byknya darah negerilah

Dilla Ady said...

suke tgk yg ngeri2 cam blog yg nabilah penah promote kari ngeri tu..

tp kalu tgk btul2 yg real cam darah lembu menyembur2, hanyir...konpem dilla pitam! sgt tak boleh....tak tau nape..

even darah sendiri, bile terbau hanyir2, mule la pening...hahah...kelakar jek..


bez ye time nih..tak penah merasa lagi dilla nk korban..mintak2 dimurahkan rezki..

y@n@ M!B said...

mmg best tgk korban...thn ni xbest sgt la raya..maybe sbb jatuh hari rabu..ai gi raya rmh atok je..pehtu blk rehat puas²...huhu~ ^_^


take care gi UK..hehe~ x sbr tggu next entry =)

BIONIC WOMEN said...

sedapnya makanan..meleleh air liur
kami hari raya tahun ni mengorbankan balik kg kerana tersekat dalam kesesakan..huhuhu
so xder nak g tengok korban atau sebagainya..sadisss

redza said...

owh slmt berangkat ke uk

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

wah...meriahnye..

sy penah la tgok org sembelih lembu.


real!


btw..

do folow me yeah?

http://owlkieranaa.blogspot.com/

tq!

nunama said...

sedapnye tgk makanan tuh. hehe.
akak kat man ye??
emm akak bukan photographer ke? ;p

UK??
ok-ok. kitorang sabar menanti.
hehe. :)

imanshah said...

ambo kemarin pun qorban jugok kat sekolah..seronok tengok murid2 pakat2 dok lapah daging

fara said...

nabilah,
ckp psl kepala lembu kan...
frh pena makan lauk otak lembu masak cili padi.
macik sedara dari negri 9 yg masak.
mule2 takot nak try.
tp ble try takle bhenti.
habes licin frh satu famili makan.
hehe :P

Mak Su said...

kitorang x amek daging korban

pena said...

klu org tngah sembelih, pena xtengok..

tngok wktu org melapah je.. hehe..

emm.. nasi daging 2 macam mana?

kak ina mail said...

kepala tu kawan akak cakap dia masak , lepas tu makan isi dia.takut akak dengar.Tapi bulu tu kena buang dulu.exotic betul.kawan kak tu oang kelantan, dia kata semua org , berebut nak kan kepala

❤NazirahMoktar❤ said...

seram gak tgk..tpi tu la korban namenye, ye tak :))

aliesha kirana said...

berani btol Nabilah tgk dekat2 ek..AK xberani la..takut kesian..hahaah... btol2.. kene tgk darah.. sbb saat darah mengalir, gugur dosa-dosa kecil kita..InsyaAllah..hehe

nisa said...

nak ckit kuih bakar.. nisa nye faberet tu.. terliur la plk.. mcm da lama xmakan..

Prince Halilintar said...

nabilah bahgn kepala mmg paling sedap..tapi prince pun xprnah makannya..dgr org kate je..isi die lain rasenya drpd bhgn2 lain taw..try la..tapi lidah lembu prince pernah makan..hehe

mahira oya said...

bagusnya die..amik gamba kejadian lapah lembu ye..

Wawa~* said...

bru smlm ke bila sy ada dgr... pahala sgt sape yg tgk korban nih.. :)

sy pn pmalu gk.. kalau x brapa rpt.. sy x tgur...huhu..

wahhh... nk g UK? jeng3... hehe

MiMiEy :) said...

wah,
makanan semua sedap2.
mimie pon jumpa kawan sekolah lama x tgr pon. kalau boleh x nk tgok pon muka dy org. segan..
hahaha..

UK?
ulu klang?
united kingdom?
ahhh. x sbr next entry nih

asliner said...

wah..
nasi dagang..best kot..=)
orang ckp rmai suke kepale lembu..
sbb dyeorang nk minum otak lembu..
orang selalu minum otak lembu nie mcm minum air minuman manis..
sedut gune straw..
bile dngr mcm tue mcm geli jer..
sbb sedut otak lembu..
dah mcm 'zombie'..keh3

HonEyBuNNy said...

nyum3...sedapnya menu raya haji dia...;-)

Anip™ said...

takut lak aku tgk darah byk2 nie huh!..

1)(Tutorial) Cara Mudah Print Screen Penuh Pada Web / Blog
2)5 Coklat Yang Termahal Di Dunia

TUKANG KATA said...

kuih bakar tu membuatkan saya terliur la :D

pegi uk? perghh..

ainz said...

canggih sungguh pisau pakcik tu..
hensem dan bergaye..
hik3..

ain xle tengok orang sembelih..
nanti jadi kesian..
lebih baik jangan tengok..
huuu...

Tapak Kaki said...

letih beb dok lapah lembu.. aku ni sampai bau lembu sudah.. bab melapah kelapa lembu tu yang paling susah.. even aku tak makan kepala tu, aku lapahkan jugak.hehe

nabilah_2908 said...

terima kasih yer di atas komen kwn2 semua..maaf...kesuntukkan masa tuk balas... tp sempat baca semua...(^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...