Thursday, November 25, 2010

CIVIC-MINDED




Hye fwens........hai

hari ni.. I nak bercerita tentang kesedaran sivik kita sebagai manusia yang bertamadun....yang ada akal fikiran..yang boleh berfikir dengan baik..dapat bezakan mana betul mana salah...

pagi tadi on the way ke kerja....masa berhenti di traffic light...ada la sebuah kereta ni...sewenang-wenangnya menurunkan tingkap keretanya dan terus buang sampah ke luar...betul-betul di tepi jalan...



apa yang menyedihkan...tak jauh dari kereta dia....orang-orang Majlis Perbandaran Melaka sedang bekerja mengutip sampah-sampah di tepi jalan....



hello....????

buta ke mata tengok pekerja-pekerja MBMB tu...??

harus ke buang sampah di situ juga...??

tak boleh ke simpan dulu sampah tu.....sampai di destinasi...cari tong sampah buang...??

mahu kereta bersih..tapi alam sekitar....??



apa perasaan kamu jika yang mengutip sampah itu abang kamu...adik kamu...ataupun ayah kamu...?? takde rasa belas ke...walaupun kerja mengutip sampah memang kerja dia...

sedarkah kamu bahawa tempat itu bukan tempat pembuangan sampah....???



mahu kah kamu di samakan dengan makhluk dalam gambar di atas...??

I geram lah....I tekan hon bila tengok dia buat macam tu.....boleh la pulak dia buat muka bodoh...seolah-olah tak bersalah...

ikutkan hati..rasa macam nak langgar jer bontot kereta dia....hrummm....langsung takde civic minded...



dah banyak kali I saksikan ni semua......sangat la menyedihkan....ada akal...boleh fikir...tapi tak mahu gunakan...hanya pentingkan diri sendiri...!!!

hmm....sakit hati balik bila teringat tentang perkara ni....ish...!!!



you all pernah tak alami situasi macam ni...?? apa yang you all buat...?? boleh ke kita report pada mana-mana pihak supaya mereka-meraka ni dikenakan tindakan...??


46 comments:

HonEyBuNNy said...

sakit hati jgk.....kalau ila pun..il;a tekan hon n tenung ja org tu....hahah

aYu said...

org naik motor cm saya lg kesian..ehehe

Mari Berbicara Hati Ke Hati :
Blogger Lakaran Hati Kasi Ayu Gift

Ati Masrif said...

kena gi hantar kelas sivik lah ..

Kazaztan Team said...

mrk2 tu adalah org2 terencat akal...

redza said...

hampeh

imanshah said...

salam

di sekolah saya pun selalu juga marah budak2,,depa memang selalu buang sampah ikut suka hati nurani jiwa jantung mereka

jentik sikit baru tau

nisa said...

aah la xsuka diorg buang mcm tu. ade gak time sy nk blk kg, suka2 je buang plastik yg ade makanan dlm tu. siot je. hah kan sy da mare. klu la kulit durian die buang mcm tu abis la kete sy. wuuuaaa sedey la perangai diorg mcm ni. mgkn dl xbelajar pndidikan moral.

Anip™ said...

maki je trus org mcm tu..xde makne nk tegur~

1)8 Perkara Tentang Lelaki Yang Korang Mesti Tahu !
2)(Fakta/Auta) Anda Percaya Atau Tidak, Terpulanglah !
3)(Tutorial) Cara Mudah Print Screen Penuh Pada Web / Blog

y@n@ M!B said...

ooo i pn pernah jmpe makhluk mcm ni..mmg bengang..plg skt hati bila tgk dia bwk kete besar...tp otak letak kt lutut..cikgu skola dia x ajar kut cara buang sampah yg btol..hehh~ =_=

Mak Su said...

melambangkan kesombongan dan kebongkakkan depa; berperangai yg macam tu

nunama said...

oh. memang memerlukan tahap kesabaran yg tggi.
isyh3. la ni kan da ada subjek kesedaran sivik kat sek. kalau tahun2 mendatang pun mcm tu juga, nampak sgtla belajar utk exam. bukan hidup. huhu. sedih.

syahira ariff said...

kat cairo lagila
dekat mall besar2 kt sini mcm city star pun banyak sampah
dekat lifla
dekat tangga =D

kak ina mail said...

Selalu amalkan letak beg plastik dalam kereta, untuk buang sampah. akak memang selar sangat orang yang suka nak buang sampah kat highway atau dari kereta.

mahira oya said...

panas hati jer..behave la

nas said...

salam..
kadang2 sakit hati tengok orang campak je sampah kat tempat yg xsepatutnyer...
teruk la...
mmg xde kesedaran sivik,.
insaflaa

aque said...

sangat buruk perangai itu.. hush geram jew..

aliesha kirana said...

iiii AK mmg benci org yg ske buang smpah merata.. mcm la bumi ni die punya..org mcm tu mmg xbersyukur dgn nikmat Allah..smpai snggup kotorkan alam ni..menci AK..menci! erk emo lak.haha.. tp mmg AK sgt xsuke.. AK kalu ade smpah tp xjumpe tong smpah, rela AK simpan dlm beg je dl.. xsnggup buang merata..

p/s: thankssss byk2 nabilah!!! heeheh ..xpeee AK xkisah.. dah sgt cantik dh..heeheheh~love it Nabilah!

amie said...

sume tade otak yg buat sume tuh.. huhuhu

Dilla Ady said...

nabilah punye gift da sampai kt dilla ye..thanks a lot laling!

oh, penah jugak jumpe yg mcam ni..kt mane2 pun mmg ade jumpe yg kurang sivik..ade lagi bez, meludah mase tgh drive...

wekkk!

tia said...

eeeei!
geramnye!
otak dye letak kt lutut ke hape ?
ngeng!

Wawa~* said...

KAN NABILAH!

ya ampunnnnnn saya pn sangat x suka kalau org buang smpai ke luar kereta T_T

tak la.. tak boleh ke simpan smpah tu dlm kreta dlu. nnt dh smpai mana2 destinasi, baru buang kt tong sampah. bukan susah sgt pun...

hmmm... ntah la... benda ni sy rsa bmula dari rumah. ajaran kluarga pn ada ksan. kalau anak2 tgk mak ayah buat mcm tu... x pelik one day dia buat jg tnpa rasa bsalah + dh biasa tgk... haish...

TUKANG KATA said...

ohh,,ni kalau bapak saya tgk insiden ni,,mmg dia akan maki hamun,,bebel-bebel dlm kereta dan akan pesan dekat anak dia yakni saya supaya jgn tiru aksi ituu..

mmg tak betamadun kan org mcm tu!

oh emo saya dah dtg..HAHAHA

Un Phat Lee said...

lu bagi je dia surat saman.surat saman tu lu buat sendiri.

ainz said...

sekarang ni mmg rmai takde kesedaran civil..derang pk ade kuli batak nak tlg kutipkan sampah derang..aih..tong sampah merata kita jumpa..cane sampah pun bleh jadi merata..camne negara nak maju kalau mentaliti rakyat still ditakuk yg sama...

respek ngn jepun..abu rokok pun simpan dalam satu bekas n sentiasa ada dalam poket..itu baru maju..

syAzAnA said...

otak letak kat kaki gamaknya. haishhh.

Elly & Emmy said...

buruk perangai org yang buang sampah masa tgh memandu.. membahayakan pemandu yg lain.. juga kecian kat bumi kiter.. nanggis dier..

PinQib said...

x sedar diri la depa ni. mentang3 up sikit dr pencuci


Ps- SORRY LAMA X LAWAT. BZ N LINE COVERAGE X BAGUIH. HAVE A NICE DAY

PinQib said...

x sedar diri la depa ni. mentang3 up sikit dr pencuci


Ps- SORRY LAMA X LAWAT. BZ N LINE COVERAGE X BAGUIH. HAVE A NICE DAY

En iLham said...

erk
tu memang takde kesedaran sivik tu
hampeh sungguhlah
akak amek no plat die then report kat jabatan alam sekitar takpun majlis perbandaran
rasanya boleh kene kompaun

zharmin said...

Banyak dah jumpa..lebih teruk lagi kat highway. Bayangkanlah tengah2 bwk laju, org depan buang sampai selamba dek je..duh!

patutnya tarik je balik lesen org mcm ni.kurang sivik..

❤NazirahMoktar❤ said...

geram lak dgo..kite penah nmpak, ade org buang sampah, elok je die bukak pintu, buang..adoiii

dmx said...

salam..
nabilah...:)
temakaseh bbanyak...
mghantar cenderahati yg kiut miut tuu
hehehek

asliner said...

ala..
biase lar tue..
orang skrang nie ckp jer hidup seiring dengan perkembangan teknologi..
tp civic langsung xder..
ish3..
mungkin sbnrnye orang yang suke buang smpah merate2 tue x merase lagi mcm mane rsenye kutip smpah yang bnyk kot!
aish..geram pulak..huhu

ezany said...

mmg tak patut la.. kalau sy rela buang sampah dlm kete dulu..

E.d.Y said...

bengong betul org camtu

nabilah_2908 said...

HYE HONEY ;

itu la pasal...dah buat dh..tp dia buat bodoh jer....langsung tkde rasa bersalah... menyedihkan.. :(

HYE AYU ;

kenapa...?

HYE KAK ATI ;

di sekolah...pasti dh puas cikgu2 mengjar..kt rumah lagi...pokok pangkal atas kesedaran sendiri..

HYE KAZAZTAN TEAM ;

yupp...akal yg diterencatkan sendiri...

HYE MR RED ;

moga n3 kali ni dpt dijadikan iktibar pada semua...

HYE IMANSHAH ;

budak2 masih boleh di maafkan lagi...ini dah pangkat bapak budak...huhu...

nabilah_2908 said...

HYE NISA ;

bukan tk belajar...tp apa yg dibelajar tk masuk dlm kepala...mcm tu la kot jadinya...

kalau buang kulit durian mmg melampau..silap2 boleh repot kt balai polis.. ;)

HYE ANIP ;

bab maki2 ni..tk reti la pulak nk buat....nnti gaduh lak kt situ ;)

HYE YANA ;

betul tu...mntg2 la kete besar...ingt boleh buat sesuka hati dia jer gaknya..

see....kesian cikgu dia dipersalahkan..sy cukup yakin cikgu dia dah cukup ajar tntg kesedaran sivik ni pada dia.. ;)

HYE MAKSU ;

betul tu...tkde rasa belas ke tgk org2 yg sedang kutip sampah tu...sedih.. :(

HYE NUR ;

adakalanya tk perlu masuk kelas pun kita boleh tahu...terlalu pentingkan diri sendiri..mcm ni la jadinya...dia tk pernah merasa mengukit sampah di tepi2 jalan...sbb tu dia tk ambil kesah..

HYE SYAHIRA ;

rindunya sama kamu...lama dah tk nmpk....hmm..my mom pernah cerita juga masa pergi haji tahun lepas...kt sana mmg agak kotor..sampah2 bersepah2 sana sini..itu kan negara islam...mcm mana la tu kan..? huhu..

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

tul tu..sy lak suka sumbat sampah2 mcm kertas2 kecil dlm handbang...kalau yg besar2..kalau tkde plastik..letak jer dulu..nnti boleh kutip balik..

HYE MAHIRA ;

kalau mahira ada kt tmpt sy..lagi la bertambah panas hati tu tau...

HYE NAS ;

dia tk pernah rasa macam mana kutip sampah ditepi jalan...cuba dia yg kutip sampah tu...sure dia akan marah... ;(

HYE AQUE ;

moga n3 ni dapat beri pengajaran pada semua... :)

HYE AK ;

yupp...itu la sebaiknya...tgk handbag sy..macam2 kertas...pembalut gula2 pun ada.. huhu..

bagus la AK suka...heheh ur welcome.. :)

HYE AMIE ;

ada otak...ada akal..tp tknk guna...

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

yg meludah tu pun sy biasa jumpa...pengotor jer kan..ish...!!!

ur welcome...(^_^)

HYE TIA ;

jenis yg lupa diri..mcm ni la... menyedihkan... :(

HYE WAWA ;

tul tu...adakalanya puas dah cikgu2..parent ajar...bila dah besar...segala ajaran yg di ajar tu tk diguna pakai...pntgkn diri sendiri je..

tau la keta mahal...nk kete tu bersih...tp alam sekitar macam mana..? perasaan org yg kutip sampah tu pula macam mana...? menyedihkan... :(

HYE TUKANG KATA ;

siapa saja yg menyaksikan...akan emo....hidup dalam zaman yg bertamadun..tp cara hidup tk bertamadun..

HYE UN PHAT LEE ;

hahaha...kalau saman tu valid..dah lama sy bagi...huhu..

HYE AINZ ;

betul tu...sbb tu sy tnya...boleh ke kita baut aduan di pihak2 berkuasa...and pihak berkuasa akan layan or tak report kita...?

nabilah_2908 said...

HYE SYAZANA ;

mungkin la tu... ;(

HYE E&E ;

betul tu....bila tah nak berubah...

HYE PINQIB ;

betul gak tu...cuba dia yg jadi pengutip sampah...baru dia rasa kot...

HYE EN ILHAM ;

hmm...mcm tu yer...adakah report kita akan dilayan..? kalau yer..mmg akk nk hantar report..no plate kete mmg dh ada... ;)

HYE ZHARMIN ;

tul tu..pernah sekali...di highway...driver tu buang kulit rambutan...kurang ajar kan..?

HYE NAZIRAH ;

tu la pasal....suka buat sesuka hati...ish...

nabilah_2908 said...

HYE DMX ;

syukur lah dah selamat sampai... ur welcome..:)

HYE ASLINER ;

hmm...betul tu..sbb tu la dia dgn sewenang-wenangnya buang sampah tu.. :(

HYE EZANY ;

itu la sebaiknya....kesian pada bumi kita..kesian juga pada si pengutip sampah..mmg la kerja dia...tp tk sepatutnya kita buat macam tu..dpn2 lak tu...lansung tkde rasa belas... ;(

HYE EDY ;

bila ada kete mahal...mula la lupa diri... :(

kella said...

sedih sebenarnya.... tak patut.. ini pun yang selalu kita dok terapkan pada ahli keluarga yang terdekat je mampu kita nasihat.. yang luar2 kang kena marah pula..

memang diorang tak merasa kesusahan orang lain, jadi tak faham.. sebenarnya takyah tunggu kita nak lalui kesusahan baru nak faham.. dengan memahami orang lain pun dah cukup..

BLADE EDGE said...

salam...

malangnya masyarakat kita kurang kesedaran sivik kat mana2..ada jer yg kurang...sedih btul....

Prince Halilintar said...

prince cukup menyampah tgk sikap org yg mcm ni..bg prince mereka ni cetek akal dan tak ada prihatin langsung..agaknya klu kat uma mereka pon buang sampah dlm rumah merata2 kot..

ana ayesha said...

dari sekolah lagi kita telah diajar supaya buang sampah dlm tong sampah, agaknya yg buang sampah merata2 tu tak sekolah lah agaknya

Hafiz Mohd said...

Ambil gmbr dan laporkan kpd PPSPPA..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...