Wednesday, November 24, 2010

COMMENT BOX




Hye...hye...hye....hai

I ingat nak improve sikit APA KATA HATI ni dengan mengantikan sistem komen blogspot ni...




sistem komen yg sedia memang ok...tapi tak berapa smart..terutama bila nak balas kembali komen-komen dari you all semua...sure jenuh nak mencari balasan komen kan??




so...I ada buat research sikit...and I perasan ada blogger yang menggunakan sistem komen yang lain...

agak smart...tapi payah sikit la pulak....haih...



INTENSEDEBATE

yang ni ok la...tapi kena isi macam-macam details..nama, link web..etc..



DISQUS

ini pun sama gak macam di atas....lagi complected lepas kita komen...akan ada word verification(WV)

I cukup la lemah kalau ada WV ni..tapi gagahkan juga la meninggalkan komen..


kelebihannya bagi INTENSEDEBATE & DISQUS

I boleh balas di bawah komen you all...nampak kemas sikit...

kelemahan bagi INTENSEDEBATE & DISQUS

banyak details yang perlu di isikan and takde pop out window...semuanya embedded below post..kalau line internet readers slow..akan menyukarkan readers meninggalkan komen..



sistem komen dari wordpress pun smart juga...ada comment luv


so.....I nak tanya pendapat you all....mana yang lebik OK...lebih mesra pengguna...??

kekal menggunakan BLOGSPOT atau INTENSEDEBATE or DISQUS ??

yang nak komen pun you all juga kan...?? so kena ambil kira juga pandangan pembaca..setuju..??



boleh bantu tak dengan memberikan pandangan dari you all semua...??


p/s : agak busy pagi ni....so....take care yupp....petang nanti I singgah blog you all pulak...

46 comments:

aque said...

kalau fara.. fara takisah.. mana2 pown boleh....

tapi yang sistem komen wordpres pown ok gak.. senang nnt nak ke blog owg yang cmnt kan...

kella said...

rasanya senang yang macam sekarang aje, yang 2 lagi tu, memang kalau line tengah slow memang lambat giler nak tunggu, silap2 orang naik fedap pun ada sebab nak komen tak dpt2..

seadanya camni pun ok dah... :)

nisa said...

alamak xtw ape2 la.. hehe

redza said...

terus terang ckp..sy jarang komen blog yg guna disqus..lbih2 tym tenet slow mmg hangin

Dilla Ady said...

dilla pun lebih suke yg camni la nabilah..

sebab rase yg nih lebih kemas..

yg tu nk kena tunggu die loading..pastu mcam serabut jek nmpk page tu..pulak tu kena tinggal name la emel la..leceh tau..

tp tak tau la komen yg lain camne kan..mungkin ade yg lebih suke yg lain dari blogspot sediakan nih..

imanshah said...

i vote untuk ini!!xyah advance tapi menyusahkan org yg nak komen..haha

kak ina mail said...

akak prefer cam sekarang ni.kalau diskus punya komen box, sesuai untuk yang ada masa nak reply komen atau berdiskusi.

❤NazirahMoktar❤ said...

kite okey je..cume kalo embedded kat bawah tu cam lmbat je..

BIONIC WOMEN said...

yg camni ok kot..yg lain tu payah jugak..hehehe

lalink7 said...

sy prefer blogspot sebab ada pop up window...senang cepat dan mudahh serta mantap..disqus memang hampeh loading kemain lamaa...

y@n@ M!B said...

better blogspot..sbb ada pop up window..klu kt opis gagah lg la nk melyan loading² page ni..klu kt rmh, gune broadband...isk seyes sgt mls nk tggu..huhu~

terpaksa letak kt shoutmix je sbb nk inform kt tn belog kita terjah blog dia..tp xbest la sbb nnt tn belog ingt kita x bc pon entry dia..aa gitu lerr =)

BLADE EDGE said...

salam....

yg sedia ada pun dah ada..x byk songeh...

BLADE EDGE said...

sori...yg sedia ada dah OK!

Along Tapa said...

mana-mana pun best...aku tak kisah...yang penting dapat komen~~~~

Along Tapa said...

mana-mana pun best...aku tak kisah...yang penting dapat komen~~~~

aYu said...

mcm ni sudah ok~
selesa dgn yg ni..

Mari Berbicara Hati Ke Hati :
Bangga Dengan Semangat Naruto

shahani... said...

mn2 pn x p...aslkn sitem tu user frenly...x la menyusahkn user...
:)

nunama said...

kalau nak kemas, wordpress.
hehe tapi, blogspot ni mudah sebab laju.
masing2 ada pro and cons.
hoho. pening dah nak pilih mana.
Kak Nabilah kena buat solat istikharah ni. Mudah2an dpt petunjuk. :)

mahira oya said...

erm..mcm2 ade kan commnet box ni..sy x explore pon

aliesha kirana said...

AK lg ske dari blogspot la nabilah..guna mende baru tu sume mcm agak susah... kdg2 AK nampak blog guna intense database ni, trus AK xjadik komen..haha..

pe kata Nabilah try cari cara untuk reply komen tu.. ade tutorialnya kt tenet.. AK jumpe nnti AK bgtau nabilah k..heehehe~

Judiene said...

Setakat ni, sy gune Disqus mcm okay je, taktaw la org nak komen mcm mne kan.
Tak pun, nabila try la satu2, then tengok mane yg lebih senang dan mesra pengguna.
Tapi mana2 pun ade pro and cons dia, just ikut citarase sendiri la.
Selamat Mencube!

:)

HonEyBuNNy said...

ila mana2 pn xpa...maintanin cmne coz malas ckit nak gobek2 wat len..heheheh

Wawa~* said...

sy x kisah... cuma kalau disqus n intensedebate tu mmg slow loading... mmg kna bertabah nk tnggu dpt komen.. huhuhu...

syg blogspot xde reply komen je.. tp kalau sy la.. sy suka blogspot pnya sistem ni dr yg lg 2 tu :)

Prince Halilintar said...

prince still setia dgn blog nabilah ni wpon tukar cara komen..tapi prince selesa je komen yang dah sedia ada..

En iLham said...

sy suka komen kat blog yang ade disqus..macam seronok je
hehe
tp kalau akak install bukan nanti die komen dulu2 semua ilang??
xtaulah..ade orang kate mcm tu
mcm ni pun best gak kak
akak pasanglah tulisan reply to comment
senang akan nak reply nanti

ainz said...

kalau bleh cari yang simple dan xsusah untuk meninggalkan komen..ain xpernah pkai slain blogspot nye komen box..sbb ain slesa dgn cara blogspot..simple..hee..yang lain2 tu,ain xtau cara dia cane..

nazihahisa said...

takmo lah ada word verification.. kalau ada comment luv cm best!

Shahrulsite said...

Rasanya lbh baik guna Blogger default comment form...sbb kalau 3rd party comment box punya server down, dah semua org x leh nak comment.

Shahrulsite Blog post:
Best ke Rantau Panjang

nanie said...

btter guna blogspot la :)

TUKANG KATA said...

pendapat tk la kan,better nabilah kekalkan sahaja komen blogspot ni. sebab rasanya lebih praktikal.mudah pun mudah kan?

apapun,terpulang la pada nabilah pemilik blog ni.Harapan saya moga memudahkan kerja kedua-dua belah pihak.

kerja saya utk beri komen.kerja nabilah utk balas komen :)

Lia3003 said...

blogspot, blogspot... hehe

azana said...

sy suka blogspot...huhu

E.d.Y said...

dah biasa dgn blogspot, so suka blogspot la..hehe

(hadiah dah sampai..thanks so much..esok buat entry khas k..)

Tn.Punya said...

i juga pengguna blogspot..dulu kini dan selamanya..hehehe

nabilah_2908 said...

HYE FARA ;

kalau line internetnya slow payah gak..

HYE KELLA ;

mcm tu yer...thnks Kella... kalau macam tu kekal kan saja la.. :)

HYE NISA ;

its ok....(^_^)

HYE REDZA ;

hmm...ok Mr Red...faham dah..hehe.. :)

HYE DILLA ;

itu la kelemahannya..bila nk komen..kena loading page sekali lagi.. thnks Dilla.. :)

HYE IMANSHAH ;

hehehe..ok cikgu... ;)

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

hmm..ok...thnks kak... :)

HYE NAZIRAH ;

ha..sy pun tk suka embedded..tu yg sedang berkira2 samada nk tukar atau pun tak...btw...thnks ya... :)

HYE BW ;

ok..thnks... :)

HYE LALINK;

kalau guna broadband je la kot yg lembab...kalau line mcm ni..kurang sikit lembapnya..btw..thnks.. ;)

HYE YANA ;

hehe...betul juga tu...thnks ya.. :)

HYE BLADE EDGE ;

ok....thnks.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ALONG TAPA ;

wah..lama tk nampak...busy ke..? hehehe...ok..thnks tuk pendapat tu.. :)

HYE AYU ;

thnks dear.. :)

HYE SHANANI ;

sistem selain blogspot...kurang sikit la kot...btw..thnks ya.. :)

HYE NUR ;

hehehe...kalau bab komen ni..tk yh la kot wt solat..rasanya akk akan kekal gunakan yg ni.. :)

cuma readers je la payah sikit nk cari balasan komen...nk balas 1 by 1..mcm bnyk sngt lak...mcm ni xpe kan..? ;)

HYE MAHIRA ;

yupp...setakat ni...ada 3 jenis selain blogspot punya.. :)

HYE AK ;

pasal reply to comment tu sy tau gak..tp kena setting komen di bawah entry...tk boleh buat kalau guna pop out mcm ni..

apa yg sy perhatikan...terutama blogger yg gunakan reply to comment..sama jer mcm yg sekarang..

tk boleh pun balas komen di bawah komen readers... :)

nabilah_2908 said...

HYE JUDE ;

kalau nk komen kat blog jude..ok la..tp ada word verification...adakalanya WV tu susah...pernah sekali try komen kt blog..sampai 2 kali kena ulang WV tu..

HYE HONEY ;

maintain je la lagi mudah kan..? huhu..thnks.. ;)

HYE WAWA ;

sy lak suka sistem komen dari blog wawa...hehe...wawa guna WP kn..? thnks.. ;)

HYE PRINCE ;

ramai yg suh kekalkan...ok la sy kekalkan..thnks .. (^_^)

HYE EN ILHAM ;

iyer ke akan hilang...? huhu..xmo la kalau mcm tu...syg....pape pun..thnks...!! :)

HYE AINZ ;

blogspot punya mmg mudah dari yg lain... myb tk tukar kot...thnks ain.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NAZIHA ;

sy pun tk suka WV.. :)

HYE SHAHRUL ;

hmm...mcm tu yer....thnks..!! :)

HYE NANIE ;

setia pada blogspot la eh..? hmm...ok..ok..thnks tuk pendapat nanie.. ;)

HYE TK ;

hampir semua suh kekalkan...myb akan kekalkan..thnks ya..!! :)

HYE LIA ;

lia pun pernah tukar sistem komen kan..? ;)

nabilah_2908 said...

HYE AZANA ;

sama lah....myb tak tukar dah kot.. thnks..!! :)

HYE EDY ;

ok...thnks ya.. :)

wah..leganya hati...dah sampai...hadiah dr en edy pun dah sampai gak semalam...thnks.. :)

HYE TN. PUNYA ;

kekal pada yg satu.... :)

Anip™ said...

pakai blogspot jer..xyah la pakai bnd laen..wat berat blog jer..lgpon byk bnde nk kene isi..menyukarkan pengomen jer..huh!

1)8 Perkara Tentang Lelaki Yang Korang Mesti Tahu !
2)(Fakta/Auta) Anda Percaya Atau Tidak, Terpulanglah !
3)(Tutorial) Cara Mudah Print Screen Penuh Pada Web / Blog

nunama said...

kak Nabilah:
hehe. ok2. blogspot pun dah ok. :)

PinQib said...

sy tetap suke gak pop up komen.. kuikui



Ps- SORRY LAMA X LAWAT. BZ N LINE COVERAGE X BAGUIH. HAVE A NICE DAY

asliner said...

blogspot kak!
terbaek!=)

dayahnisme.df said...

sye pon berpilu tgh membuat kputusan nk gune komen box mcm mne. sye suke pop up window blogspot nih. tp tu lah.. ssh nk reply komen org. TT__TT verification word mmg annoying gile. i hate so much. tp klau mcm awk jugk lah.. gagahkn jugak komen entry org tu. sbor je lah.

dayahnisme.df said...

i dh install intensedebate ^^ not bad at all... xde la ssh sgt. simple je.. i think comentar nk komen pon xde kne wat byk bnde. klu nk tgk effect die.. g tgk kat latest post sye k. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...