Tuesday, November 30, 2010

CUTI SEKOLAH DULU DAN SEKRANG




Hye fwens.......hai

cuti sekolah dah seminggu bermula kan...? rasa macam jeles jer bila tengok DD masih lagi tido bila mana I harus bangun awal untuk pergi kerja....huhu...

masih kah you all semua ingat...aktiviti-aktiviti yang you all biasa lakukan ketika cuti sekolah bersama kawan-kawan...??

sure ingat kan...? antaranya......



main teng-teng



tarik pelepah kelapa..



enjit..enjit semut...siapa sakit naik atas..



gasing...



congkak



bowling versi kanak-kanak


ha....macam -macam lagi lah.....ingat tak...?

seronokkan bila mengenangkan zaman kanak-kanak kita dulu....

mari kita lihat zaman kanak-kanak sekarang pula.....cuti sekolah mereka banyak di habiskan dengan.......



game...

tak terkecuali dengan budak kat bawah nih...



online games.....

setiap kali mengadap lappy...ini la kerjanya...

game...game...game...



dia tengah addicted dengan game Dora....minggu lepas Spongebob...



time main game ni...mulut dia bising...asik sebut..

" janganlah....tak payah la...."

nak tau sebab apa...?

yg sedang snap-snap gambar ni....sedang seronok mengusik dia...hahaha.....



tengok la facebook dia....dia minta I buatkan FB sebab nak main game...huhu...

beza sangat kan zaman kita dan zaman mereka ni....??

so...apa pula cerita you all....permainan apa yang you all paling suka main di zaman kanak-kanak dulu...? meh share kat sini meh.......pang

47 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

hohoho! teringat pulak kat game yang masa kecik2 dulu, bestkan :)

beb, terima dah hadiah dari ko, thanxxx dear! :)

Kazaztan Team said...

iye..mmg berbeza...

ainz said...

permainan tradisional yang semakin dilupakan..kalo tnye pasal batu seremban kat bdk zaman skrg,memang derang tak kan tau ape menatang tu..huuhuhu...

y@n@ M!B said...

bdk skrg mmg dasat..ai dulu suka men batu seremban, xpun galah panjang, xpun main lompat getah tu..best woo..hehe~ =)

nisa said...

suka yg baling tin pakai selipar. hehe tp time main nyorok2 pon best gler2. siap mak ckp 'jgn main nyorok2 nt hantu join sekali' hahaha.. yela kn da nk maghrib pn ley nk main lg. hebat jgk time kecik2 dl. em teringat je ni..

redza said...

uish klu nk diikutkn byk...main sorok2, layang2, tangkap pacat, lastik, lumba basikal dan yg wajib main tiap2 ptg mestilah bolasepak hohoh

niesz said...

hahaha..btul2..ingt kan wat pe la diam2 lam bilik tu..rupe nye ngah main game..bil letrik pon melambung..ehe..

❤NazirahMoktar❤ said...

suke zaman kite budak2...main sume antik je..main masak2..main polis entry wan tu jaga..hahah..lagi main getah..main angkat kawan tgn silang la..

aYu said...

main lobang tikus..
eehhehehe...
galah panjang..
lagi..
main parit..
panjat pokok..

main mak mak..
hahaha

Dilla Ady said...

suke main lompat getah pakai getah,
suke main lompat getah tp pakai tapak tangan,
suke main sorok2,
suke mandi dalam parit kt kampung,
suke main tiang beracun,
suke main batu seremban,
suke main baling selipar,

ahhh..rindunya time bebudak!

yiazmat_horror said...

rindunye nak balik kampung..huwaa!!
yup..lame tak rase mandi kat lombong tuh..main combat2..then g memancing ngan geng2..rindu banget saat2 tuh,..

HonEyBuNNy said...

bestkan zaman kita dulu...dulu lain skrg lain..hehehe

PinQib said...

aah.. same la... adik kite pun giler gameeeee

oya said...

ingat..saya suke batu seremeban..champion!

kak ina mail said...

akak yang kat atas tu kot.tapi akak memang anti main games, tak tahu kenapa?akak rasa buang masa kot.anak akak main games pun akak tak suka.

eiela said...

rindu zaman budak-budak dulu. best sangat.

Latest Entri : Bahagia Bapa Dipenjarakan

aliesha kirana said...

Hhaahaha..tu la kan..beza sgt dl dgn skrg... dulu AK ske main teng2 tu..heehehehe..pastu main galah panjang, main batu seremban, main congkak.. eh pnjg pulak list..eheeheheh!~

♥ηαβειια♥ said...

I suke main sembunyik2..Suke main balik kasut and blablabla.. I rase budak2 zaman skrg x bape nk ade life kan??? HAHAHA.

shahani... said...

hehe...
rs cam nk kembali k zmn knk2 la plak...sronok leh njoy...
haha...
pa2 pn p'mainan yg best ms dlu2 galah pnjg,tuju ksut,sorok2 n byk g la...x t'senarai lak nnt...

:)

z said...

suka main masak2 guna batu dengan daun.haha.kalau budak2 skrg sure kata mainan cmtu ketinggalan.biaq pi depaa...haha...tapi itu yg mengajar kita mengenal hidup =)

Deeyaudeen Sabri said...

aah la kan, zmn dlu men tangkap burung ! hehe guna tudung salji..
hehe
skang budak2 nih da xde da sume tu ! huhu

:D

Mak Su said...

maksu dok area ramai bebudak, dorang ni mmg kerja gi main kat padang jer, baling tin baling selipar baling apa aja

♥Ashue♥ said...

zaman dulu suka main buih sabun buat sendrik guna sabun basuh..
walaupun air sabun tu kalau beli kat kedai baru doploh sen je pun..hahha..

Syamil Hafiy said...

saya tergolong dlm golongan kedua . haha .

sila ambik award dari belog saya -
http://syamilhafiy.blogspot.com/2010/11/interesting-blog-award.html

imanshah said...

i main bowling tin ngan teng teng..masak2 i tak layan..hahaha

Azyie said...

hek3...mcm2 den wat time cuti sek...
nak2 zaman kecik2..
pagai dah macam jantan kot...

Mar said...

zaman kanak2 dulu ttp yg terbest,..
wah brindu nak main tuju tin

TUKANG KATA said...

dulu suka main teng-teng..kat rumah time tu lantai simen je..so senang la nak draw pakai kapur kan..

skrg zaman da majuuu.. lantai kat depan rumah da wat tile..haha macmana nak draw..teng2 on9 la jadinya :D

Zulfahmi Abidin said...

nie kire perli aku nie.aku tak perah doe main guli ker.layang2 ker.guli ker.boling tin ke ape.aku dari dulu dah ade playstation.then bapak aku beli komputer.sedeh seh..

Terkini: Pakar IT Zaman Teknologi Tinggi | Apelah Dosa Aku Dapat Kawan Macam Kau Nie | Besok Kau Dah Tua Kau Tahu La

BIONIC WOMEN said...

me suka main tarik pelepah tuh..
pastuh kan masa kecik2 dulu, time cuti sek ni mesti time musim buah...ingat x??best g dusun..

Ati Masrif said...

lambt skit komen.
baru balik

kak ati kecik dulu kalau cuti
suka pegi tangkap ikan di sungai
dekat rmh dan berkelah dlm kebun getah
dekat dgn rmh..best..buat sndwich sendiri

E.d.Y said...

lama tak men teng teng..huhu

Prince Halilintar said...

prince suke men segala permainan dulu2..tuju selipar,teng2,lompat getah,polis entri, batu seremban,congkak tanah, lastik cicak..mcm2 lagi la..best zaman kanak2 dulu..nostalgia yg xley dilupakan

Elly & Emmy said...

masa dolu2 byk abis masa kat sawah bendang jer.. anak2 sekarang ni abis masa depan pc laa.. sebab celik2 jer dah ada .. mcm2 IT pulak tuu..

Leeya Hezlin said...

best kn permainan dlu2??
leeya ske main rounders..
cr kayu n buah kelapa yg kecik 2..xpn main polis2,msk2,pnjt pokok..
sgt best.. :)

nabilah_2908 said...

HYE IEDA ;

yupp..best kn zmn kanak2 kita... ;)

oh bgus la dh selamat sampai...terima kasih kembali...(^_^)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

beza sngt2 kan..? :)

HYE AINZ ;

tul tu...rasa macam life budak2 zmn sekarang...tk best kn..? ;)

HYE YANA ;

sama lah...tp sy bukan tergolong dlm golongan yg handal..selalu jer kalah..huhu... ;)

HYE NISA ;

hehehe...kalau sy lak...org kata...jgn main nyorok2...nnti "hantu tetek" kidnap.. time tu punya la percaya...hahaha..naif tul... ;)

HYE MR RED ;

nama pun kanak2...sure akan terhasilnya idea2 bernas utk bermain...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE NIESZ ;

yupp...tgk dia kusyuk jer ngadp lappy..tgk2...dia tgh main game... ;)

HYE NAZIRAH ;

seronok kan...paling suka paper doll...sekeping 20 sen jer...beli satu...satu..then kumpulkan... ;)

HYE AYU ;

tak tersenarai kan..? (^_^)

HYE DILLA ;

sama lah..time tu...kita happy jer kan..ada jer idea2 bernas yg muncul dlm kepala...

tk macam sekarang...mcm2 kena fikir... ;)

HYE MR JABAR ;

andai boleh diputarkan masa....best kn..? ;)

HYE HONEY ;

sy rasa life budak2 zmn sekarang tk seronok mcm kita dulu kan..? ;)

nabilah_2908 said...

HYE PINQIB ;

itu mmg kegilaan zaman sekarang... ;)

HYE OYA ;

sy paling lemah bab batu seremban..bila tiba batu 5....hancus..hehee... ;)

HYE KAK INA ;

mmg betul pun buang masa...tp games ni la kegilaan budak2 zaman sekrang...susah sikit nk halang..tul tak kak...? ;)

HYE EIELA ;

yupp...zaman yg paling menyeronokkan.. ;)

HYE AK ;

sampai tk ter list kan..? punya la bnyk permainan... ;)

HYE NABILA ;

hahaha..setuju...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE SHANANI ;

seandainya diberikan peluang..teringin gak kembali semula pada zaman tu...(^_^)

HYE Z ;

setuju sngt...zmn sekrang...semua dah siap...sampai kan sayur pun ada sayur plastik..huhu.. ;)

HYE UDEEN ;

rasa macam rugi jer budak2 zmn sekrang kan..? ;)

HYE MAKSU ;

wah...ok la masih dpt lagi melihat budak2 aktif...kt sini..jrang sngt..ada tkde pun dok main basikal..Rollerblade ke..:)

HYE ASHUE ;

hehehe....lagi thrill kalau buat sendiri... ;)

HYE SYAMIL ;

huhuhu...aktif la sikit...cuba try main game2 tradisional...seronok..!!

oh..thnks...nnti sy dtg yupp..(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE IMANSHAH ;

hahahaa...iyer ke tak layan...?? :P

HYE AZYIE ;

dulu..kita bukan fikir bnda lain pun..fikir nk seronok...apa ada hal dgn tu semua...

bila dah besar...baru sedar kan..? br nak cover sana...cover sini... ;)

HYE MAR ;

hmm..apa kata nnti Mar main...ajak la kawan2 ke...seronok..leh hilang tension.. ;)

HYE TUKANG KATA ;

ha...betul tu...kalau nk draw..mampus kena marah nnti.. ;P

HYE ZULFAHMI ;

simpati dgn nasib kamu..huhuhu...

HYE BW ;

tul tu...dulu kalau cuti sekolah..mesti musim buah2...time tu la best nk balik kampung...sekarang ni dah xde kan..? ;)

nabilah_2908 said...

HYE KAK ATI ;

mesti seronok kan jln2 dgn hubby.. ;)

best nya...umh nenek sy xde sungai...yg ada reban ayam...beca arwah datuk...itu la yg jadi permainan sy dgn sepupu2 yg lain...even tayar beca tu dah pancit..kita org ttp bawa round..tp sekitar rumah nenek jer la...

ayam2 lak..boleh kurus kalau kiteorg dtg...yer la asik berlari jer...di kejar oleh kami... ;)

HYE EDY ;

ha...apa lagi....main la nnti... ;)

HYE PRINCE ;

wah....prince pun main batu seremban...sure terer kan..? ;)

HYE E&E ;

tu la...budak2 sekarang...bukan minat dh nak main permainan ni semua.. ;)

HYE LEEYA ;

hehehe...main masak2...mak2..hehe..seronok la.. ;)

fara said...

maen baling selipar dgn jiran2! ;)

Mak Su said...

http://ceritakosong.blogspot.com/2010/12/sudah-test-pakai-sudah-diterima.html

:D

Thanx :)

lalink7 said...

btol tue kan..
budak2 skrang masa raya jarang nampak muka ke rumah sedara atau kat rumah sendiri..sanggup memerapa kat blk main game..

bahaya betol..

nunama said...

hahaha indanye kenangkan balik kisah silam. :)
saya pun main ape yg Kak Nabilah main tu. Cuma tak main gasing je. tak reti. huhu.
yang lain, bola ronders, baling selipar, ceper, batu seremban, galah panjang, lompat tikus, getah dan lain-lain.
hehe. malu la plak bila teringat semula.

ana ayesha said...

yup u r right budak2 skrg mmg gila dgn internet apa lagi fb n online game tak terkecuali Abg Hafiz

as for me dulu2 main galah panjang, teng22 n main pondok2

MiMiEy :) said...

suka main batu seremban.
best2.
main congkak selalu main tipu.
wahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...