Thursday, November 11, 2010

DREAMER FRUIT



Hello fwens........hai

bila baca tajuk n3 ni...apa yang you all banyang kan...??

hrumm....buah apa tu yer...??

cuba tengok gambar ni dulu...



rambutan kah...??

bukan....

dreamer fruit ini adalah....



BUAH BERANGAN..kalau dalam bahasa omputih

CHESNUT

Ada tak di kalangan you all yang tak pernah makan or nampak buah ni...?? I rasa mesti pernah..kat shopping complex pun banyak dah jual...betul..?

myb pokok jer la kot yang tak pernah nampak......sama lah macam I..tau makan jer...tapi rupa buah ni yang sebenar..tak tau...hehehe...



goreng Buah Berangan...dengan pasir khas...baunya yang hangit2 tu...mencengkam jiwa...

macam mana nak makan..??

bukak je kulit luar...then makan le...jangan di makan sekali kulit keras tu dah la....hehehewek



my mom merupakan salah seorang peminat tegar buah ni..huhu....kalau di Melaka...di tepi pantai Klebang.. biasa di jual buah ni..yang menjualnya pun orang Melayu...so...selamat la juga nak makan...

1 kg harganya RM 24 hinggit....mahal kan...?? tapi biasanya beli 1/2 kg je...tu pun dah cukup banyak....sedap makan masa panas-panas...



ni yang di beli semalam....

so...you all biasa tak makan buah ni...or baru first time tau...??

p/s : kepada nama-nama yang tersenarai dalam n3 semalam....kepada yang masih belum mengirimkan email...mohon jasa baik kalian tuk mengirimkan email yupp...insya'Allah...minggu depan I akan start poskan kepada semua...thanks...!! (^_^)

41 comments:

dayah aziz said...

itu2... rambutan...;)

ainz said...

wahhh!sedap la buah ni..xslalu makan..tapi kalo org blikan,ain makan je..heee...

taktau plak rupa dia cam rambutan..xpenah tgk pun pokoknyeee...wahhh...jakun kejap.. ;p

Amni said...

bukan buah hutan ke tu? macam selalau je tengok.. hehe...

dear, alamat saya yang macam hari raya hari tu k...=) terima kasih..

aliesha kirana said...

memang feveret AK buah berangan ni..hihihih..tapi tu la.. mahal sgt!!! huhuh..leh makan skli skala jer...cedappppppp giler!

Ati Masrif said...

lawak betul kak ati br tau buah berangan tu chesnut..hikhik

kalau jual dpasaraya nahlah mkn

Prince Halilintar said...

wah..prince taw pisang berangan je..hehe..kalau jumpe buah ni nanti nk try rase la camne sedap ke x..ape rasenya nabilah??

Dilla Ady said...

rase cam penah makan...tapi tak ingat la rase die camne..

mmg mahal buah nih..

dilla tak tau lak luarannye cam rambutan mude ye..

first time tau nih kt sini..

nunama said...

Buah Berangan!!!
Sedap2!!
Puan Ummi, Incek Abah suke giler.
Sanggup beli w/pon mahal.
Aisyh. Sume benda makan. Tolak besi, kayu dan batu je.
haha. :)

y@n@ M!B said...

x pernah try mkn buah ni..sbb x yakin rs dia sedap ke x..hehe~ nnt nabilah bli kita share share je la eh ^_^

fara said...

nmpk mcm buah rambutan je kan :)

pena said...

gmba kat ats 2 sling x tmpah cam buah rmbutan..

emm.. pena tak pernah mkan buah ni.. tpi selalu gak tgok org jual..

kak ina mail said...

Ye ke.akak tak pernah lagi makan buah berangan.Kat pasaraya jual yang siap bergorengkan?sedap ke?

Elly & Emmy said...

iskk.. bahaya buah ni.. kalau makan mesti berangan tak sudaa.. :PP

HonEyBuNNy said...

xpernah makan r.....sedap x??hehhe

❤NazirahMoktar❤ said...

tak pernah makan..haritu jumpe kat shoping complex..kawan2 cakap tu buah berangan...rase pelik je sebab tak penah jumpe + tak penah makan..hhuhu

Wawa~* said...

hahahaa ingt ada buah baru nama dreamer fruit :))

rupanya buah berangan, hehe... sy x penah makan rasanya, uuhuhu... tp dorg kata ada ala2 biji nagka skit ye... sdap juga tu :)

ana ayesha said...

pernah nampak buah ni tapi tak pernah mkn

apa rasanya? lemak mcm badam ?

aYu said...

sedap ke kak?
xpernah rasa la..intrested plak..ehehe

maRShA said...

taw name je tp xprnah lg rse.. tringin gax nk rse...he3

♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠ said...

kopi ka tu?? hihihi .. cm kopi jerk. sdp ka bella?? ngeheheh .. x pena pn mkn ...

BIONIC WOMEN said...

Ya Allah, sedapnya..terliur jap
selalu beli kat Kuala Pilah ODW balikke Pahang..sedap..hehe
Ada org letak kopi dalam pasir tu, kasi bau lagi ummmpppp..tapi di kat kg..ler, kalau nak jual, rugi ler plak kan..harga kopi mahal..hahaha

Mak Su said...

mcm tu rupa dia? mcm rambutan... maksu tak pernah mkn, takut gigi patah. hahaha

Judiene said...

Tak pernah jumpa yg real punye, kalo yg dah bakar selalu gak la.
Hahaha..

En iLham said...

sy pun suka buah berangan kak
sebab mase kecik2 dulu abah suka beli
dulu pun harga die takdelah semahal sekarang
huhu

ordinary89art said...

saya dlu je dpt rse..skrg x dah..mmg sdap giler

cantik blog awak

nas said...

Salam 100penulis,
erm...tak sangka plak ader buat berangan yang berupa cm rambutan..hu3
dalamnyer ada kacang yg rasanya mmg sedap...
thx 4 entri..baru tau :P


Apa itu 'Anak Ikan' dan 'Anak Ayam'??

Along Tapa said...

aku taktau mana bestnya buah berangan ni..sebab feeling dia cam makan bijik nangka rebus jek aku rasa...

Gorengbaek - cerita pasal rokok...Meon kata

Hangit habis dah - Kurang hajor ke kurang di ajor??

LiFe KaMi said...

serius baru 1st time tgk buah berangan yg tk dikopek..huhu
kami mmg suka mkn belemak je rasa..:)

E.d.Y said...

ala2 rambutan jugak ek?

nabilah_2908 said...

HYE DAYAH ;

hahaha...bukan la dear...rupa je mcm rambutan...isi dalam..bukan.. :)

HYE AINZ ;

sama lah kita...hehe..tau makan je...tp tk pernh tgk pokoknya.. :)

HYE AMNI ;

erm..tk sure la pulak kalau ini buah hutan... :)

ok...(^_^)

HYE AK ;

yupp..sedap makan masa panas2 kan..? :)

HYE KAK ATI ;

hehehe...sbb yg kt shopping complex tu wrapper dia in english.. :)

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

sedap..lemak2 je rasanya...prince pernh tka termakan biji cempedak goreng..?

lebih kurang la rasanya...tp lebih lemak n sedap.. :)

HYE DILLA ;

sy pun baru tahu...hehe...masa nk buat n3 ni..try la cari kt google...nah baru jumpa.. :)

HYE NUR ;

hehehe...xpe la tu rezeki jgn di tolak...yer tak...? ;)

HYE YANA ;

hehehe...boleh je.. :)

HYE FARA ;

yupp...buah ni lebih kurang mcm buah getah...bila matang buah ni akan meletop...then keluarlah biji buah berangan tu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE PENA ;

buah rambutan dalam saiz besar kan..? :)

nnti Pena try la.. :)

HYE KAK INA ;

sedap...macam biji buah cempedak...bila goreng..biji dia kan boleh makan...rasa cm tu la...tp lebih lemak..lembut..lebih sedap.. :)

HYE E&E ;

hahaha..sama jer macam kata2 nenek sy...kalau makan buah ni..nnti kuat berangan... ;)

HYE HONEY ;

sedap... :)

HYE NAZIRAH ;

next time..try la beli...tk pun share dgn kwn2 yg suka makan.. :)

nabilah_2908 said...

HYE WAWA ;

hehehe...saja2 jer tukar nama.. :)

betul la tu..tp lebih lemak...sedap.. :)

HYE ANA ;

mmg lemak..tp tk keras mcm badam..lembut je...mcm biji nangka yg direbus.. :)

HYE AYU ;

sedap....nnti try la.. :)

HYE MARSHA ;

hehehe..rasa la nnti..:)

HYE ANNA ;

bukan la...hehehe..sedap.. :)

nabilah_2908 said...

HYE BW ;

kalau beli di tepi2 jln lebih murah dari beli kt shopping complx.. ;)

HYE MAKSU ;

hehehe..kelakar la maksu ni..takdenya patah...kulit dia pun tk keras.. isi dlm lembut.. ;)

HYE JUDE ;

hehehe..sama lah.. :)

HYE EN ILHAM ;

biasa la...zmn sekarang..semua benda mahal.. :)

HYE ORDINARY89 ;

kenapa skrg dh tk dpt rasa..? terima kasih.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NAS ;

yupp..yupp...sedap.. :)

HYE ALONG TAPA ;

biji nangka tu tk sesedap buah berangan...lebih lemah berkerim.. ;P

HYE LIFE KAMI ;

sama la..br semalam tau mcm mana rupa pokoknya.. :)

HYE EDY ;

yupp...luaran je mcm rambutan...tp buah ni lebih kurang mcm buah getah...bila matang..buah ni akan meletop...maka keluarlah biji2 berangan tu.. :)

mahira oya said...

sudah dpt kan thanks beb

lalink7 said...

chestnut? chipmunks ker? hehehe..
tapi xpe chipsmunk cutee..

xpernah makan dan xmau makan..hehehe..sdap ker? kite suka makan buah hati jee...hahahah

kidding~ =p

Tapak Kaki said...

orang tua cakap sape makan buah tu nanti kuat berangan.hehe...

asliner said...

eaeh!
buah berangan..
selalu klu gi banda nmpk ader jual bende nie..
tp x terbeli2 lgi..-__-

pawaka19 said...

sedap ke? ..tak pernah rasa..

New Entry "Cara-cara Buat 'Toyol' Dalam Exam"

MiMiEy :) said...

wah, sama lah dgn mama mimie.
dy suka sangat.
bile jumpa mesti beli.
mimie x berapa suka.
hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...