Monday, November 22, 2010

HOME MADE KUIH BAKAR



Happy Monday my lovely fwens....hai

hari ni....I terkena monday blues.....sedang berusaha melawan penyakit itu...huhu...yer la kita sebagai seorang pekerja...tidak sepatutnya ada penyakit Monday Blues...kita kan di bayar....so tak boleh malas-malas....setuju tak...?? pang



Hari ni I nak tunjuk cara-cara menyediakan kuih bakar...caranya sangat la mudah...you all boleh cuba sendiri...



I pernah tunjuk gambar ni dalam n3 Aidiladha yang lepas...

actually I ambil resepi ni dari blog KAZAZTAN TEAM...then cuba di rumah..Alhamdulillah..menjadi...



bahan-bahan utama

tepung, bijan, perisa pandan



daun pandan



butter, gula, santan & telor


ok....sukatan untuk kuih bakar ini adalah..

2 cawan tepung gandum

1 cawan jus pandan

2 cawan santan
( I pakai santan kotak...so hanya gunakan 1 kotak santan...setengah kotak air)

4 biji telor

1 cawan gula
( kalau nak manis...boleh lebihkan gula...I guna 1 cawan jer...so rasa kuih ni tak berapa manis...manis-manis buah jer...)

2 sudu besar butter yang telah dicairkan

1 sudu besar perisa pandan



jus pandan

enam helai daun pandan + 1 cawan air

blend kan...then tapis...ambil airnya



campurkan semua bahan ke dalam blender...then blend kan saja hingga sebati..

nak guna mixture pun boleh juga...

lebihan butter yang cair tadi..boleh la di sapukan pada dasar dan dinding loyang...

masukkan adunan ke dalam loyang..

ambil 1 sudu bijan...taburkan sahaja di atas permukaan adunan



panaskan oven dalam 250 C dan bakar selama 30 hingga 40 minit..

( suhu ikut KAZAZTAN TEAM )

suhu oven dan masa pembakaran bergantung pada oven masing2..pandai-pandai lah you all adjust..

kalau oven yang I gunakan...

suhu 150 c dan bakar selama 25 minit sahaja...



lepas dah siap...biarkan dalam oven buat seketika..then baru boleh dikeluarkan..

biarkan sejuk seketika...potong...hidangkan

....S.I.A.P....

macam mana...mudah kan...?? nanti boleh la cuba yupp....pang


insya'Allah...esok I cerita tentang majlis perkahwinan sepupu I minggu lepas...gambar-gambar masih belum di trasfer..masih ada dalam camera & dalam fon...

nak tau juga ni.....dalam banyak-banyak kuih tradisional...you all suka kuih apa eh..??


p/s : hadiah GA I akan poskan peringkat demi peringkat..buat masa ni fasa 1 dah selamat diposkan...fasa ke 2 mungkin hari ni...fasa ke 3 dan ke 4...akan menyusul tak lama lagi...harap sabar menanti..

and...jika dah selamat sampai....tolong inform pada I eh...tak kisah la melaui komen dalam blog ini..shoutbox...facebook...fan page ke or email...mana-mana mudah untuk you all la yupp...thanks...(^_^)


34 comments:

kella said...

wawwwwwww.... tak pernah terlintas dapat buat kuih ni, sebab dalam fikiran tu dok set, yang kuih ni cam susah je...

tapi, erk! boleh cuba kan! :)

terima kasih kongsi resepi!

En iLham said...

sodapnye kak..ade bakat memasak ni kak..tak lama lagi dah boleh jd isteri orang. haha

sy suka makan kuih seri muka..yummy2 kalau dapat makan mase sarapan

Kazaztan Team said...

tepuk tepuk tangan...sedap..sedap...ehehhee

aliesha kirana said...

ala, xde oven kt umah..xleh try.. huhu... mesti sedap nih kan? heee~

imanshah said...

saya sangat suka bengkang...memang feveret ni

nisa said...

ni yg nk cbe.. tp xde oven la plk.. kene beli nmpnya..

Mak Su said...

heheehe, ingatkan tadi kucen tu part of the resipi ;)

TQ

ana ayesha said...

hi nabilah

senang jer cara buat kuih bakar tu... nanti bolehlah cuba

dlm byk2 kuih muih tradisional yg ana suker ~ kuih seri muka yg bhg atasnya warna coklat (gula hangus) kuih ni kiranya wajib belilah bila balik kpg

shahani... said...

cam sdap j...
kna cuba la pasni...

:)

MiMiEy :) said...

wah.sedapnye.
teringin nak buat.
tp mimie kurang suka kuih bakar nie.
banyak kuih mimie suka, tp x tw nama lah akk :)

❤NazirahMoktar❤ said...

sedap bengkang nih..hihihi

HonEyBuNNy said...

dk umah neh nak blaja wat la..hehhehe

♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠ said...

bellaaa ..btkn ^^

yiazmat_horror said...

hee..suke makan cenkodok pisang..best..
rindu nak order ngan my mum..
wah..rajin tul cik fira belajar masak..hee :)
nampak cam sedap je..nak sket:)

Prince Halilintar said...

salam nabilah..macam mane rase kuih yg nabilah wat tu? jadi x? mesti hebat bab masak2 ni kan.. kalau prince suke kuih Tepung Gomak..pernah dgr x??

y@n@ M!B said...

rajinnya kamu ni memasak kan..huhu~ bila la nak jadi rajin mcm kamu ni..hehh~ =P






baca sini utk hilangkan monday blues
KLIK ME~

azana said...

wah...bgosnya...rajen..

mak saya slalu gak la wat kueh ni.. tp sy x penah nk amek port...ngeng...

redza said...

org lelaki bab masuk dapur ni yg berat sket nih huhu

Pok Li said...

Saya suka makan kuih bumbai, macam kuih bakar jugak.Dah lama tak rasa... rindu pulak.

tia said...

mcm senang, tapi kang ble buat tak jadi.
hahahah!

Elly & Emmy said...

kak.. lain kali kalau buat pos kat kami nooo.. heheheh..

nunama said...

huhu.
kak nabila.
baru balik exam.
Bertambah lapar tgk gmbar roti bakar tuh. Adduuuh!
Nanti nak try juga la balik rumah.
hehe. Abg Long saya suka. :)
Saya suka suma makanan, kecuali, basi, yg tidak halal.
tolak batu, besi dan kayu je. ;p

HaSue said...

salam..a'ah kan..sama lak entri kita hari nih..hehee..selalu buat kaler hijau n perisan pandan gini..sekali skala tuka selera lak..apa2pun kuih bkr nih mmg sedap n sng nk buat kan?
tq singgah dapur kite yer..salam perkenalan.. :)

Ati Masrif said...

kak ati suka kuih nilah tp selalu org bkr dlm loyang ada lobang tu kan...nak try lah nanti resepi lak

Un Phat Lee said...

yang kucing tu pulak.time bile pulak gua nak maasukkan ni?

E.d.Y said...

xrajin nak cuba..beli satu kedai kat kampung baru je..sedap sngt..huhu

nabilah_2908 said...

HYE KELLA ;

yupp...sebelum jumpa resepi ni pun sy ingtkn susah...mudah rupanya.. ;)

HYE EN ILHAM ;

seri muka...belum pernh try lagi...myb 1 day...(^_^)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

yeah...tepuk tgn tuk kazaztan team gak...kerana sudi share kan resepi ini...menjadi lak tu..(^_^)

HYE AK ;

hmm...sedap la juga..hehe.. ;)

HYE IMANSHAH ;

oh...nama lain bagi kuih ni..kuih bekang yer....menarik..baru tahu hari ni.. ;)

HYE NISA ;

hehehe...nk beli apa...oven or kuih bakar..? ;)

nabilah_2908 said...

HYE MAKSU ;

hehehe...mau pecinta kucing marah kan sy kalau masak kucing tu nnti.. ;)

HYE ANA ;

ha...tau juga kuih seri muka tu...ayah sy suka.. :)

HYE SHANANI ;

sedap...kalau tk pernh rasa..pergi beli dulu..rasa..then baru buat.. :)

HYE MIMIEY ;

hehehehe....makan jer la eh..? ;)

HYE NAZIRAH ;

yupp...tahan lama lak tu... :)

HYE HONEY ;

ha..bagus la tu..time dok rumah la boleh cuba macam2.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ANNA ;

btkn..? buat kan ke..? huhuhu..

HYE EN JABAR ;

sementara tgh minat..harus la cuba..hehehe..

eh..cekodok pisang mudah jer tu...awak pun leh wat sendiri.. ;)

HYE PRINCE ;

tepung gomak...pernah...mudah jumpa kt baazar ramadan.. DD suka kuih tu.. ;)

HYE YANA ;

minat kita kan berbeza...tul tak Yana... ;)

HYE AZANA ;

haha...dulu2 sy mcm azana gak...tp akhir2 ni..lain lak...semakin minat mencuba..paling puas bila kita buat tu menjadi...(^_^)

HYE MR RED ;

hehehe...tk pelik pun Mr Red.. :)

nabilah_2908 said...

HYE POK LI ;

hmm..tkpernh dgr lak nama kuih tu...nnti sy try tnya pakcik google..mcm mana la agaknay rupa kuih tu.. ;)

HYE TIA ;

cuba la dulu...kalau ikut step by step...insya'allah menjadi.. :)

HYE E & E ;

hehehe..boleh...bak meh alamat.. ;)

HYE NUR ;

hehehe..bagus la tu tk cerewet pasal makan.. ;)

HYE HASUE ;

hehe...thnks sebab sudi singgah sini...salam kenal juga...(^_^)

HYE KAK ATI ;

sy pakai loyang bulat biasa jer kak..nnti akk try la...adjust mn2 yg patut tuk bagi lebih sedap.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE UN PHAT LEE ;

hehehe...tkyah le masukkan kucing tu....kucing tu pemerhati je... ;P

HYE EN EDY ;

kalau beli..mmg ok...tp bila buat sendiri...terasa kepuasannya..(^_^)

ainz said...

ain xbrp suke kuih bakar..huuu...mgkin sbb ade bijan..ain anti bijan.. :p

kuih tradisional yg ain suke..semestinya karipap!

ps: ape motif kucin tu?dia tlg nabilah buat kuih skali,ke?heee

Dilla Ady said...

senang rupenye nk wat kuih bakar nih..

dilla suke gak kuih nih..terutama tang tepi2 die yg garing2 tu..sedap!

nnti nk cube..mintak izin amik resepi ye..

Wawa~* said...

wah... wan saya suka sgt2 kuih bakar ni... sy pn ok jg, sbb dia ada pandan... ehhehe... kalau nnt sy rajin nk cuba.. bole la sy ke blog nabilah ni utk copy recipe.. hehehe... thanx for sharing :)

sy suka kuih donat, karipap, bingka, kasui, kole kacang... erm.. apa lg ek, hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...