Monday, November 01, 2010

HOME MADE OREO ICE CREAM



Hello fwens......happy monday.......ye

well....well....nak cerita tentang projek hujung minggu I yang lepas...I buat ice-cream....yummy...!!!

memandangkan menjadi dengan jayanya....so...I nak share dengan you all pula....ice-cream ni...totally bebas dari sebarang geletin..lemak-lemak tambahan yang biasanya digunakan dalam ice-cream yang biasa di jual.

jom ikuti cara-cara membuat Oreo Ice-cream



gambar ni...I pinjam dari Pakcik Google...

ok...mari mulakan...



Bahan Utama

2 1/2 cawan Susu Segar

2 1/2 Coffee Mate

Essen Vanilla

1 sudu besar gula

Bahan Sampingan

Biskut Oreo



Cara-caranya

campur semua bahan-bahan utama KECUALI GULA ke dalam blender....then blend jer terus..

kalau nak guna mixer pun boleh juga..

lepas tu...rasa...kalau tawar...baru masukkan gula....gula tak perlu banyak sebab biskut oreo dah manis...so pandai-pandai la you all kawal kandungan gula yupp...

lepas dah siap...masukkan ke dalam bekas yang sesuai...kemudian masukkan ke dalam freezer selama dua jam.




sementara menunggu....buangkan cream yang berada di tengah-tengah biskut oreo...then patah-patahkan biskut tersebut..

setelah dua jam....keluarkan kembali ice-cream tu...then blend kan semula..

ini bertujuan untuk melembutkan textured ice-cream itu..



lepas dah blend.. masukkan kembali ke dalam bekas bersama biskut oreo yang telah dipatah-patahkan tadi..gaulkan..



kemudian....masukkan semula ke dalam freezer....biarkan semalaman...

esoknya dah boleh makan...



see...mudah jer kan...??

kalau nak buat perisa lain seperti coklat..strawberry..gantikan sahaja susu segar dengan susu perisa coklat or strawberry..

TAK PERLU letak essen vanilla..

I letak essen vanilla untuk daptkan rasa Vanilla dalam ice cream...

selamat mencuba.......pang

special thanks to HASNI sebab sudi kongsikan resepi ini...actually lama dah dia bagi..bulan Ogos 2009...sekarang dah 2010.....lama kan...??

tapi dalam resepi untuk n3 ini...I ada ubah sikit bahan-bahanya.....seperti HASNI menggunakan susu coklat and tak menggunakan essen vanilla dan gula...

p/s : suka makan ice-cream tak...?? I suka vanilla+ oreo macam ni la....tak berapa gemarkan ice cream perisa coklat..apa perisa kegemaran you all...??


50 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

best gilerr!! nak try gak, thanxx yuyunk :)

PinQib said...

sedaaaaaaaaaaaap nyerrrr...

redza said...

suka sweet corn huhu

Lizzie Yasmin said...

nyummy.. bleh lar buat sendiri past nie.. yeay.. tq, dah tahu basic wat ice cream...

tia said...

nampak sedapp je!
nk try buatt jugakkkk!
:))

aYu said...

suka vanilla juga~
hehe

Wawa~* said...

wahhhh senangnyerrr...!! nnt nk cober buat lah... thanks nabilah~!! <3

~cik tiram~ said...

huuuu..cedap nye....!

❤NazirahMoktar❤ said...

wah, senang je buat aiskrim...selalu kite buat aiskrim malaysia jer..hihik..sirap, oren, milo..

kak ina mail said...

wah sedapnya.ari tu kat tengok tv 1, dorang tunjuk cara buat ice cream ni.nanti nak cubalah.

ana ayesha said...

ana pernah cuba buat ice cream guna coffe mate ni tapi perasa strawberry .... memang sedap

ice cream kalau nak lebih sedap guna whipping cream

ana suka semua perisa ice cream kalau vanilla campur dgn serbuk milo

BIONIC WOMEN said...

uihhhss..nampak eskrem jer trus kli..hahahha..senangnya, nak buat ler..x payah bazir2 duit beli utk anak kat kedai.hehe

aliesha kirana said...

wahh...nnti nk buat r..thanks nabilah!!! AK ske mcm2 jenis eskrem..hahaah..gila eskrem kot..huhu

Cik Akma said...

waahh bestnyeeeeeee! teringat oreo coolblog ehehe~

pena said...

wah.. nk try buat..
pena suka ice cream coklat..

Amni said...

boleh buat sendiri macam gitu? wahh.. nak try coklat nyer perisa nanti.. yeah!

Sarah-rah-rah said...

waa nak try :D thank youu :)

Dilla Ady said...

suke vanilla campur oreo jugak camni..

tp slalu singgah mcD jek kalu nk makan..

leh mintak resepi nih nabilah..

MiMiEy :) said...

tadi baru jer makan aiskrim oreo.
tp beli je lah.
kalau buat 2 malas.
wahahaha

pawaka19 said...

wow..macam aiskrim mcdonald tu lah..

New Entry "Old Hard disk vs Removable disk Dan Kedai Andartu Ehem2"

Prince Halilintar said...

wah..rajinnya nabilah wat ice cream...sampai terliur prince tgk aiskrim tu..boley buka bisnes la camni..hehe

eNaSaN said...

wahhhh sedap2..kena cuba nie..dh la mmg suker mkn aiskriM...

LiFe KaMi said...

tetiba perut berbunyi plak..
nak kena try ni mesti sedap giler..:)

y@n@ M!B said...

yeayy recipe eskrim..suka suka suka!!

thanks nabilah..wajib print ni pehtu simpan dlm buku resipi *wink*

v(^_^)

Along Tapa said...

yang kali ni aku boleh eksperimen...haha...vanilla is the best...sape nak blanje aku eskrem vanilla??baca komen ni...haha....jaga2la.aku tuntut sampai dalam mimpi...lala~~

Gorengbaek - Tips semasa berbual

Hangit habis dah - Betul ke ek??

nur said...

nak terai jugak..
ALL IN ONE

ainz said...

wahhhh..sedapnye!!mmh fav ain!huuu..lepas ni bleh try kat umah..xyah bli kat kdai lg..ngee..

ain sgt suke each a cup perisa coklat oreo + pearl..perhh...sedap minum waktu panas..

TUKANG KATA said...

wah,,terliur dah TK ni.haha

kalau dulu,zaman kecik2 tk makan aiskrim malaysia yg jenis 20 sen tu je.

:D

Judiene said...

yummy!!
kena try neh
hehehe

kella said...

wow! mesti cuba ni! tima kasih kongsi resepi! :)

Jelly Beku said...

CONTEST JELLY BEKU IS ON!!!! Meh ar join :)

E.d.Y said...

waaaaa...nampak sedap...kalah mcd ni

nabilah_2908 said...

HYE IEDA ;

ur welcome....good luck.. :)

HYE PINQIB ;

yupp...tp tk la sesedap macam McD tu.. :)

HYE MR RED ;

hmm...sedap juga tu...kalau tk silap..nk buat perisa sweet corn...kena guna kordial jagung n jagung...nk tyr la nnti.. :)

HYE LIZZIE ;

ok...good luck..!! ;)

HYE TIA ;

mcm ice cream biasa juga...tp tk la sesedap mcm kat Mcd :)

HYE AYU ;

sama lah kita.. :)

nabilah_2908 said...

HYE WAWA ;

yupp....guna blender jer...tk yh susah2 nk masak bagai..

boleh juga ikut kreativiti wawa..buat perisa lain ke..letak kacang..etc..(^_^)

HYE CIK TIRAM ;

nnti boleh la cuba k... ;)

HYE NAZIRAH ;

hehehe..dulu selalu gak wat ice cream macam tu...kali ni...advance sikit.. ;)

HYE KAK INA ;

try la kak...mana la tau boleh jadi sumber pndptn tmbahan akk... akk buat sure lagi sedap...gebu.. :)

HYE ANA ;

oh...maknanya blend sekali dgn whipping cream tu la yer..? boleh try juga nnti... :)

HYE BW ;

tul tu..leh makan bnyk2..kos nk buat pun tk mahal mana...puas makan.. :)

nabilah_2908 said...

HYE AK ;

heheheh...kita boleh geng la macam ni... ;)

HYE CIK AKMA ;

cik akma dah start cuti kan....so boleh la try.. :)

HYE PENA ;

good luck..!! kalau suka coklat...pena boleh guna susu coklat.. masukkan oreo..pun sedap juga.. :)

HYE AMNI ;

hehehe....ok dear..good luck..!! :)

HYE SARAH ;

ur welcome dear...good luck.. :)

HYE DILLA ;

sama lah kita...suka yg mcd punya..ambil la Dilla...mmg utk kongsi dgn semua.. :)

nabilah_2908 said...

HYE MIMIEY ;

(^_^)

HYE PAWAKA19;

Mel minat ke buat banda2 mcm ni..? :)
yupp...mcm McD..tp rasa...tkde la sama sngt... ;)

HYE PRINCE ;

saja cuba2 ni pun percubaan bertama.. :)

HYE ENSAN ;

good luck dear... :)

HYE LIFE KAMI ;

hehehe...boleh...try la...good luck :)

HYE YANA ;

ur welcome...nnti cuba la yupp..mudah jer...tk perlu masak2 bagai.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ALONG TAPA ;

tkde yg menawarkan diri la....hehe ;P

HYE NUR ;

cuba la...good luck... ;)

HYE AINZ ;

huhuhu...nnti try la yupp..good luck ain.. :)

HYE TUKANG KATA ;

yupp...dulu pun selalu wat ice cram macam tu...tp sekarang ni advance sikit.. :)

HYE JUDE ;

good luck..!! :)

HYE KELLA ;

ur welcome...good luck yupp.. :)

nabilah_2908 said...

HYE JELLY;

ok...akan ke sana sebentar lagi.. :)

HYE EDY ;

tk la sama sngt...ice cream mcd..lebih gebu...lemak... ;)

Ati Masrif said...

rajinnya nabilah every weekend mesti buat resepi baru..tak kuar dating ke?

nabilah_2908 said...

HYE ATI ;

tk kak...hehehe...sy single lagi...bf pun tkde...kwn2 jauh2...so dok rumah jer la...belajar bnda baru.. :)

hentakbelipat said...

huyoooo!!! tus dah air liur nih..boleh teraiii

nabilah_2908 said...

HYE HENTAK BERLIPAT ;

cuba la....goodluck yupp.. :)

lalink7 said...

wahhh..pandaii nye die...mmg macam yang ice cream McD punye la..hehehe..

nabilah_2908 said...

Lalink try la buat.... ;)

cik kedondong said...

datang melawat sebab kawan bagi link tok buat aiskrim
senang giler dari yang i blajar dlu..hehehhe

nabilah_2908 said...

HYE CIK KEDONGDONG ;

kawan yg mana...sampai kan salam sy pada dia ya..

terima kasih sbb sudi singgah...and selamat mencuba.. ;)

Lulu caldina said...

nyummyy...sedap tu...awak mmg kreatif eh..nanti nak try jugak..

Budak Botak said...

nyum3... bleh try nie.

Kakkoii said...

thx! kakkoii suka aiskrim!

Pasni jimat duet nak beli aiskrin dah.. haha wat sendiri wat sendiri~ lalala

Anonymous said...

buat dah..tp kenapa jd cam air batu..keras jea.. sedey nyeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...